|
|
#571 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Stephen King
Z nowszych książek Kinga to polecam "Rekę mistrza", natomiast całkowicie odradzam "Komórkę". Na każdej stronie tej książki widać, że pisana była z przymusu, bo trzeba było coś wydać. Jest jakiś pomysł, ale rozmywa się po drodze, nie ma ciekawego bohatera, wątku, fabuły. Wszystko takie nijakie, ciągnie się bez żadnego celu.
|
|
|
|
|
#572 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Komórkę uwiebiam ;D jest to jedna z moich ulubionych książek Kinga Kwestia gustu
|
|
|
#573 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam do Was prośbę-otóż jestem tegoroczną maturzystką i na temat ustnej pracy maturalnej wybrałam sobie jeden związany z Kingiem i Poe:
Groza i tajemniczość – od E.A.Poe po S.Kinga. Przedstaw temat, odwołując się do analizy wybranych utworów. Choć jestem wielką miłośniczką Kinga to niestety nie przeczytałam sporej części jego książek i dlatego nie do końca wiem które jeszcze powinnam przeczytać,by pasowały do tematu mojej pracy.Myślałam o Lśnieniu,Miasteczku Salem,a może Carrie ale z pewnością King w wielu innych książkach tak wyraźnie tę grozę i tajemniczość przedstawia.Dlatego proszę Was o pomoc i zasugerowanie mi co jeszcze powinnam przeczytać by poszerzyć sobie wybór
Edytowane przez windykatorka Czas edycji: 2009-12-23 o 14:54 |
|
|
|
|
#574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koniecznie przeczytaj Danse Macabre Kinga - to prawie 600-stronicowy esej na temat horroru i grozy (wyjaśnia tam pojęcia, pokazuje historię rozwoju dziedziny w książce, filmie, radiu, archetypowe stwory od Draculi i Frankensteina - z pewnością Ci ta lektura pomoże )
|
|
|
#575 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie teraz studiując wątek zauważyłam że parę postów wcześniej dziewczyny pisały o Danse Macabre myślę,że na pewno przyda mi się ona
|
|
|
|
|
#576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Ze swojej strony moge coś polecić na temat np. wampirów - od Draculi Brama Stokera, poprzez Kroniki Wampirów Anne Rice po Zmierzch (no co... to tyż o wąpierzach )Tradycyjnie Frankenstein Mary Shelley Z Kinga warto sięgnąć po jego klasyki: Lśnienie (i słynny film Kubricka), Miasteczko Salem, Misery, Carrie itp...
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2009-12-23 o 16:25 |
|
|
|
|
|
#577 |
|
Wtajemniczenie
|
Zgłasza się kolejna fanka Kinga
Przeczytałam na razie niewiele jego książek, ale pokochałam go za jego niepowtarzalny styl literacki-takie dogłębne pznawanie ludzkiej psychiki... jest genialny pod tym względem!Dziś skończyłam "Oczy smoka". Bardzo mi się podobała, mimo, że odbiega od klasycznego wzorca kingowskiej powieści. Poza tym ostatnio połknęłam "Sklepik z marzeniami"(mało która książka mnie tak wciągnęła)-niesamowity klimat, perełka po prostu. Oprócz tego czytałam jeszcze "Strefę śmierci"-i tu się powtórzę, pisząc, że również mi się podobała
|
|
#578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie wszystkie klasyki już znam i chciałam zapytać czy może właśnie one najlepiej nadawałyby się do prezentacji chociażby dlatego,że są ogólnie znane. |
|
|
|
|
|
#579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciekawa dla mnie też była Ręka Mistrza, Dolores Clairborne, Zielona Mila, Gra Geralda (chociaż na Twoim miejscu niekoniecznie chciałabym opowiadać nauczycielom o małżeńskich zabawach z kajdankami ).Myślę, że wybór książek zależy od Ciebie
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2009-12-27 o 19:28 |
|
|
|
|
|
#580 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę,że "Gra Geralda" mogłaby być troszkę kontrowersyjna ale nie zdziwiłabym się gdyby moi rówieśnicy zaskoczyli komisję jeszcze bardziej
|
|
|
|
|
#581 |
|
Rozeznanie
|
Witam fanki S. Kinga
Ja dopiero zaczęłam swą przygodę z tym panem ![]() Mam za sobą Sklepik z marzeniami - super! Przypadkowo dostała się też w moje ręce Mroczna Wieża.., przyznaję, pierwszy tom ciągnie się i nie za bardzo wiadomo o co kaman ![]() Potem jest już tylko lepiej, jestem pod wrażeniem pomysłu i wykonania, nie dziwią mnie porównania do Tolkiena.. Szczerze mówiąc całości do końca nie ogarnęłam (tzn przeczytałam, ale nie zrozumiałam wszystkiego), wypadałoby chyba przeczytać po raz drugi ![]() Koniecznie chcę się zapoznać z pozostałą twórczością Kinga - tyle książek jeszcze przede mną |
|
|
|
|
#582 |
|
Zakorzenienie
|
Za tydzień polska premiera "Pod kopułą"
Ja już zamówiłam, nie mogę się doczekać aż dostanę książkę w swoje ręce, prawie 1000 stron i rewelacyjne recenzje. Liczę na przynajmniej coś tak dobrego jak "Ręka mistrza"
|
|
#583 |
|
Zadomowienie
|
Przeczytał już ktoś "Pod kopułą"? Jakie wrażenia?
Zastanawiam się czy warto w nią "zainwestować" bo King w różnej formie bywa. |
|
|
|
|
#584 |
|
Rozeznanie
|
Cześć, ja sobie do matury /na razie próbnej/ ustnej też wybrałam Kinga /właściwie, to temat wzięłam taki, żeby mi się tam King wpasował/ i mam problem z literaturą przedmiotową. To znaczy, znalazłam dwie pozycje: Stephen King pod lupą - Gresh i Weinberg oraz Stephen King. Człowiek i twórca Gomeza. Moje pytanie brzmi: Czy one się faktycznie nadają /do omówienia Lśnienia/ i czy ktoś z Was wie, skąd mogę to wytrzasnąć /mam na myśli sieć albo pożyczenie, bo do bibliotek już nie mam siły/. Chyba, że znacie coś lepszego
Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź i zainteresowanie ![]() Pozdrawiam!
|
|
#585 |
|
Raczkowanie
|
Oh ten King przez niego mam słabość do stanu Maine ..... a Wy?
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#586 |
|
Zakorzenienie
|
jak Wam się podobała "Historia Lisey"? Jestem już gdzies w połowie ksiązki i podoba mi się
Z początku trochę trudno się przyzwyczaić do specyficznego języka, ale z czasem wciąga, piękna opowieść o miłości i ciekawa postać Scotta
|
|
#587 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny ja czytam kinga odkad skonczylam 12 lat
![]() nie moge sie doczekac juz jak dorwe Pod KOpuła
|
|
#588 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się w ogóle nie podobała, jedna z gorszych książek Kinga.
"Pod kopułą" zakupione, mam zamiar przeczytać przez święta
|
|
#589 |
|
Raczkowanie
|
własnie czytam "Pod kopułą"
juz po 400-tnej stronie ![]() wciąga, wciąga, wciąga wogóle witam jestem fanką Kinga od dawna, w liceum przeczytalam nie wiem jaką ilość jego książek Ulubione to Lśnienie, Smętarz dla zwierzat, Carrie i juz nie pamietam jakie... właściwie każda czytalam jaka mi wpadła w ręcę "od deski do deski"
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#590 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam!
|
|
|
#591 |
|
Zakorzenienie
|
Witam,
pod Kopułą wchłonęłam w połowie marca. Gorąco polecam. |
|
|
|
|
#592 |
|
Zakorzenienie
|
skończyłam pokochała toma gordona - Polecam!
Jak znajdę "Pod kopułą "to już się do niej zabieram;D
|
|
#593 |
|
Raczkowanie
|
Osobiście polecam książkę Wielki Marsz, jak dla mnie świetna
![]() Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to na chomiku mam trochę ebookow Stephena Kinga... ![]() moj chomik
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#594 |
|
Zakorzenienie
|
Dla wielbicieli tego autora:
na 2010 promocja kolejnej jego książki "CZARNA BEZGWIEZDNA NOC" http://www.stephenking.pl/sk_ksiazki_01.html |
|
|
|
|
#595 |
|
Przyczajenie
|
Uwielbiam książki Kinga. Szczególnie Cmętarz zwieżąt, Sklepik z marzeniami i Zieloną milę. Najchętniej kupiłabym wszystkie jego książki z księgarnii, ale kasy brak. Kiedyś i tak będę miała cały zbiór jego książek.
|
|
|
|
|
#596 |
|
Zakorzenienie
|
Ręka Mistrza
Lśnienie Pod Kopułą super ![]() Kilka dni temu skończyłam osławione "It" jestem rozczarowana rozlazła opowieść, o idiotycznym na koniec jak dla mnie, nieco wydumanym, na siłę ostatnim wątku na temat Tego (pajęczyca) ) |
|
|
|
|
#597 |
|
Zadomowienie
|
Ja czytam "Pod kopułą" i jak każda książka Kinga imo wciągająca (choć przypomina nieco "Gone"). Niedawno, zmęczona oczekiwaniem aż dorwę w formie tradycyjnej książki, przeczytałam ebooka (czego NIE CIERPIĘ) "Lśnienia". Cudowne! Teraz jeszcze chyba "Carrie" przeczytam na ebooku, bo też czekam i czekam...
|
|
|
#598 |
|
Rozeznanie
|
Wielki Marsz.
|
|
#599 |
|
Przyczajenie
|
Zgadzam się. Wszyscy tak zachwalali tę ksiązkę, więc szybciutko się za nią zabrałam. A tu rozczarowanie... :/
|
|
|
|
|
#600 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie TO zanadto rozbudowane, przez co nużące.
Teraz czytam naprzemiennie Szkieletową załogę z Christine ![]() Wolę zdecydowanie powieści nad opowiadania tego autora. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:13.

A Komórkę uwiebiam ;D jest to jedna z moich ulubionych książek Kinga
Kwestia gustu

Przeczytałam na razie niewiele jego książek, ale pokochałam go za jego niepowtarzalny styl literacki-takie dogłębne pznawanie ludzkiej psychiki... jest genialny pod tym względem!

i rewelacyjne recenzje. Liczę na przynajmniej coś tak dobrego jak "Ręka mistrza"