|
|
#601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Stephen King
Cytat:
![]() Też wolę opowiadania od powieści, ale nie tylko u tego pisarza, tak ogólnie lepiej mi się czyta dłuższe utwory. Latwiej się zainteresować losami bohaterów i wciągnąć w fabułę. Ale akurat King pisze całkiem niezłe opowiadania, niektóre zrobiły na mnie ogromne wrażenie (np. "1408" albo to opowiadanie o rzucaniu papierosów, nie pamiętam tytułu ).Ktoś wymienił " Wielki marsz" jako najlepszą książkę Kinga. Zdecydowanie nie zgadzam się
|
|
|
#602 |
|
Zakorzenienie
|
Nie czytałam Wielkiego marszu,ale przyznam, że zamierzam to nadrobić szybko. Obecnie za mną 1/3 Christine. Fajnie, lekko się czyta.
|
|
|
|
|
#603 |
|
Zadomowienie
|
A mi się "To" podobało. Niezmiennie podziwiam Kinga za to, że potrafi wziąć jakieś pozornie zwyczajne przedmioty, zwyczaje czy postaci i zrobić z nich element koszmaru. Jak klaun w Tym, żywopłotowe zwierzęta w Lśnieniu czy telefony komórkowe w Komórce- a to tylko przykłady.
W każdym razie jeśli chodzi o mnie, to moją ulubioną książką Kinga jest Lśnienie i Komórka. Chyba. Ciągle poszerzam horyzont
|
|
|
#604 |
|
Zakorzenienie
|
W przypadku Tego wyjaśnienie czym było To bardzo mnie dobiło.
Pierwsza refleksja- głupoty. Ostatnia refleksja-głupoty. Przekombinowane. Jak by na siłę. Samo czytanie powieści ok. Ale ten element fantastyki-"nieco bardzo" - na siłę mnie nie wzruszył. Podobnie wyjaśnienie pochodzenia kopuły w Pod kopułą- podejrzewałam od początku,ale na koniec mimo wszystko rozczarowanie. Co z tego-sama książka świetna. |
|
|
|
|
#605 |
|
Rozeznanie
|
" To " akurat to moja ulubiona książka Kinga, wracałam do niej chyba już 6 razy, jak mam doła to tylko ona mi pomaga odwrócić myśli od problemów
Poza tym, czytałam prawie wszystkie ksiażki Kinga, została mi jeszcze "Martwa strefa", " Gra Geralda " i " Stukostrachy" i będę mogła szczerze powiedzieć,że przeczytałam wszystki książki Stephena Kinga, niektóre nawet kilkakrotnie Własnie jestem na 100 stronie historii Lisey i jestem ciekawa co wyniknie z tej książki, na razie wydaje sie nieszczególna A moim marzeniem jest wreszcie dorwanie sie do "Pod kopułą"
|
|
#606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- To nie należy do "moich" ulubionych - przeczytałam "tylko" 17 książek tego autora, gratuluję, ze obleciałaś ich ponad 60 ![]() - historia Lisey przeczytana dawno temu- ogólnie ok - Pod Kopułą dorwałam już 9 marca- premiera w Empik - ksiązek nie czytam kilkakrotnie -nie mam czasu, nie potrafię być "ciekawa", skoro znam fabułę Z ciekawości - w jakim sensie pomaga Ci TO w zwalczeniu złego samopoczucia? Dla mnie dość mroczna książka. |
|
|
|
|
|
#607 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I naprawdę nie mogę sie doczekać przeczytania "pod kopułą" jedyna nadzieja w TŻ powiedział,że jak będę grzeczna to może niedługo dostanę prezent ( czyt. kochanego Kinga )
" Ciekawość zabiła kota, satysfakcja go wskrzesiła " ![]() http://www.stephenking.pl ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/6qw2a069sfwd4tsq.png Zużywam kosmetyki, nie kupuję nowych ![]() Edytowane przez MerriqueMayfair Czas edycji: 2010-05-17 o 19:49 |
|
|
|
|
|
#608 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo Ci polecam Pod kopułą.
|
|
|
|
|
#609 |
|
Zakorzenienie
|
"Pod kopułą" bardzo fajne, zakończenie też mi się podobało, takie oczywiste w sumie
I całkiem trzymające się kupy. Ale moją ukochaną książką Kinga jest "Bastion", cudownaCzytał ktoś "Worek kości"? To jedna z trzech książek Stefana, których nie czytałam i zastanawiam się czy sobie nie sprezentować
|
|
#610 |
|
Zakorzenienie
|
nie czytałam Worka kości
|
|
|
|
|
#611 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Najgorsze, jakie czytałam to chyba Lśnienie i Regulatorzy. Banalne postaci, śmieszne sytuacje/i przypuszczam, że zamierzeniem autora nie było wtedy rozbawienie czytelnika/, niby jakiś pomysł, ale gorzej z realizacją. Zakończenie Lśnienia było kiepskie/mam na myśli książkę/, wersja Kubricka była o niebo lepsza; zakończenia Regulatorów już nawet nie pamiętam. Moim skromnym zdaniem, oczywiście.
|
|
|
#612 |
|
Rozeznanie
|
Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z Kingiem ;D. Przeczytałam dopiero "Pokochała Toma Gordona" i "Lśnienie" i opowiadania z cyklu 'Nocna zmiana" najbardziej podobało mi się Dola Jeruzalem, Dzieci kukurydzy, Czasami wracają i Czarny lud ;D. Mam zamiar przeczytać Miasteczko Salem ;> czytał ktoś?
Wierzę w Nas bardziej niż w miłość, bo miłość jest jak człowiek, chwilą co nie godzi się na to, że musi ginąć. Powiedz mi to szczerze, chodzi o jakość czy o ilość? - Nie wiem. Jeśli miłość jest człowiekiem, chodzi mi o Ciebie! K. |
|
|
|
|
#613 |
|
Zakorzenienie
|
Miasteczko Salem czeka na mnie
![]() Kończę Christine. |
|
|
|
|
#614 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć więcej tam pitolenia o miłości, innych światach i życiu małżeńskim niż grozy ![]() Cytat:
![]() Ogólnie, to mamy tutaj pisarza i małe dziwne miasteczko (czyli tematy znane u Kinga), ale czyta się fajnie. Mi się podobało ![]() Cytat:
Ja przeczytałam najpierw książkę i jakoś nie moge się teraz przekonać do wersji Kubricka, gryzie się z moimi wyobrażeniami
|
|
|
#615 |
|
Zakorzenienie
|
Stephen King jest moim ulubionym pisarzem, niemal od zawsze
![]() Nie wszystkie jego książki uważam za najlepsze, ale TO i BASTION zdecydowanie uwielbiam ![]() Obecnie czytam "Pod Kopułą" w oryginale.
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#616 |
|
Zakorzenienie
|
Własnie kliknęłam dziś Bastion w empik.com
|
|
|
|
|
#617 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A dzisiaj zaczęłam Miasteczko Salem /a jeszcze nie skończyłam Cmętarza.../, i /o zgrozo!/ toż to Silent Hill!
|
|
|
#618 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A "Lśnienie" nie powaliło mnie, taki średniak. Ale czytałam już bardzo dawno temu, w wakacje może przeczytam jeszcze raz i zobaczę jak ocenię teraz.Za "Wielkim marszem" ne przepadam, chyba za dużo dobrych opinii słyszałam przed lektura i rozczarowałam się. Zero napięcia, przewidywalne i nudne. Nie ma tego, za co cenię Kinga - drobiazgowego opisu bohaterów i ich zycia. Ale w końcu to Bachman, nie King ![]() A najgorsze książki Kinga to dla mnie "Bezsenność" i "Łowca snów". "Miasteczko" jest bardzo dobre, zazdroszczę, że jeszcze przed Tobą ![]() Cytat:
Kupię i przeczytam jakoś wczesnym latem, podobno to najodpowiedniejsza pora na tę książkę![]() Fantastyczny wybór Mój kochany "Bastion"
|
|
|
#619 |
|
Rozeznanie
|
Czytała któraś z Was Stukostrachy ? : >
Wierzę w Nas bardziej niż w miłość, bo miłość jest jak człowiek, chwilą co nie godzi się na to, że musi ginąć. Powiedz mi to szczerze, chodzi o jakość czy o ilość? - Nie wiem. Jeśli miłość jest człowiekiem, chodzi mi o Ciebie! K. |
|
|
|
|
#620 | |
|
Zakorzenienie
|
oooo teraz to mam motywację
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#621 |
|
Zakorzenienie
|
koniecznie, Ata!
![]() Ja czytałam jakiś czas temu, książka bardzo mnie wciągnęła. A niedawno oglądaliśmy film i jakoś spodobał mi się zdecydowanie mniej. Jest podzielony na dwie częsci i do drugiej to się ze trzy dni zbieralam. A co do mniej udanych prób twórczości Kinga... Osobiście chyba za najsłabsze uważam "Cujo".
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
|
|
|
|
#622 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wczoraj sobie Stukostrachy wypożyczyłam, bo ktoś mnie wyprzedził i zabrał mi Miasteczko Salem . Czytałam opinie różne, niektórzy piszą, że miejscami nudna i się zebrać nie mogę do niej.. Jeszcze kończę Carrie .
|
|
|
|
|
#623 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się "Stukostrachy" podobały, na pewno w pierwszej połowie mojego rankingu powieści Kinga
Wciągające.HisHoney, no właśnie duzo osób nie lubi "Cujo", King podobno dużo pił kiedy pisał tę książkę Mi się za to bardzo podobała, prosta i przerażająca. I nawet żal mi było tego psa
|
|
#624 |
|
Rozeznanie
|
Też tak macie, że Wasza ulubiona część każdej książki to, nie ujmując niczego powieściom i opowiadaniom, przedmowa albo jakieś inne kilka słów autora poza fabułą? Ja to uwielbiam, zawsze mnie interesuje to, jak King wpadł na pomysł, albo dzieli się swoimi osobistymi refleksjami.
|
|
#625 |
|
Zakorzenienie
|
A jakie macie wrażenia po przeczytaniu najnowszej książki Kinga .
Czytałam że w 2011 mają "Komórkę" zekranizować , bardzo się cieszę , to jedna z moich ulubionych
|
|
#626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz na myśli Pod kopułą? Jeśli tak- super. |
|
|
|
|
|
#627 |
|
Rozeznanie
|
Ja właśnie jestem na 300 stronie Stukostrachów i jak na razie są niezłe
Historie Lisey przerwałam gdzieś po połowie, nie mogłam znieść słów typu " baf ', "złamazia" czy jeszcze inne "długaśniki z nieskończenie srokatym bokiem "
|
|
#628 |
|
Rozeznanie
|
Tak, w Szkieletowej załodze to chyba na końcu było, o każdym opowiadaniu osobno. Ale moja pierwsza książka Kinga to zbiór Marzenia i koszmary, i tam był taki cudowny wstęp i odtąd zaczęłam w ogóle czytać przedmowy autorów, bo szczerze mówiąc, zawsze to pomijałam.
|
|
#629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fajnie, że zekranizują "Komórkę", ciekawa jestem każdego filmu na podtsawie Kinga. Ten może wyjść całkiem nieźle, mimo że "Komórka" tak sobie mi się podobała, to wydaje się dość filmowa. Ja teraz skombinowałam sobie serial na podstawie "Bastionu" z 1994 roku. Obejrzałam na razie połowę i nie jest źle, bez rewelacji, ale mogłoby być, gdyby nie wybranie pasztetowatej Molly Ringwald do roli Frannie
|
|
|
#630 |
|
Zadomowienie
|
Jestem w trakcie czytania Pod kopułą (przekroczyłam dwusetną stronę) i jak na razie książka zachwyciła mnie!
Wspominałyście wcześniej o Tym. Czytałam ją ponad rok temu i byłam w niej totalnie zakochana. Jest to chyba najdłuższa książka Kinga, więc gdy skończyłam ją czytać, było mi wręcz smutno z powodu ,,rozstania" z bohaterami. ![]() A Miasteczko Salem i Sklepik z marzeniami (chyba moja ulubiona! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:35.

).

jedyna nadzieja w TŻ 

Kupię i przeczytam jakoś wczesnym latem, podobno to najodpowiedniejsza pora na tę książkę