Stephen King - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-10, 10:50   #1501
Naomi21
Zakorzenienie

Dot.: Stephen King

Cytat:
Napisane przez Kerju Pokaż wiadomość
Według mnie akcja rozkręca się przeraźliwie długo, motyw jest dobry, nie powiem, ale wgłębianie czytelnika w klimat trwa 3/4 książki i na dobrą sprawę jako-taka akcja rozgrywa się na ostatnich 100 stronach...
Dla mnie to dkoskonały opis większości książek Kinga I zupełnie mi to nie przeszkadza, ba! uwielbiam to. Bo u Kinga nie tyle chodzi o akcję, co właśnie o ten niepowtarzalny klimat
Stary 2011-09-10, 11:58   #1502
miss kitsch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
A ja dziś skończyłam Rose Madder niesamowicie mi się podobał (jak zwykle zresztą) sposób w jaki King oddał psychikę dwójki głównych bohaterów.

Minus był tylko jeden- jak czytałam sugestywny opis bicia z poronieniem z prologu to zaczęłam mdleć w metrze

Chyba muszę jeszcze raz przeczytać
Stary 2011-09-10, 14:06   #1503
aknishia
Raczkowanie

GG do aknishia

a ja teraz czytam Komórke tegoż autora i jak zwykle psychodela...... troche straszna ta książka ale takie są przecież książki Kinga. dużo krwi i szaleni ludzie. ale podziwiam osoby, które mogą go czytać i w trakcie nie mdleć. + za klimacik.
btw czytalyście Carrie? mi bardzo było jej żal, że sie tak nad nią znęcają, zaczęłam czytać tą książkę ale nie wiem czy bede na tyle silna psychicznie by ją skończyć

http://akatoja.blogspot.com
pierwsze 2 tygodnie "grania" na gitarze=wiem co to są struny: osiągnięcie wiem jak zagrać wlazł kotek na płotek, cel: zagrać scar tissue Red Hotów
aknishia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 15:00   #1504
miss kitsch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aknishia Pokaż wiadomość
btw czytalyście Carrie? mi bardzo było jej żal, że sie tak nad nią znęcają, zaczęłam czytać tą książkę ale nie wiem czy bede na tyle silna psychicznie by ją skończyć
To była moja pierwsza książka Kinga, baaaaardzo dawno temu temu, chyba jakoś pod koniec podstawówki Pożyczyłam ją komuś wtedy i niestety już nie odzyskałam, ale zamierzam się od jakiegoś czasu na zakupienie jej do kolekcji.

Pamiętam, że też mi jej było szkoda (w sensie Carrie), ale głównie ze względu na jej szurniętą matkę. A ciekawostkę kiedyś wyczytałam: King tak bardzo nie lubił głównej bohaterki, że aż nie mógł skończyć pisać tego (w zamierzeniu) opowiadania
Stary 2011-09-10, 18:55   #1505
cudotechniki79
Przyczajenie

Cytat:
a ja teraz czytam Komórke tegoż autora i jak zwykle psychodela...... troche straszna ta książka ale takie są przecież książki Kinga. dużo krwi i szaleni ludzie. ale podziwiam osoby, które mogą go czytać i w trakcie nie mdleć. + za klimacik.
Komórkę czytałem 2 tyg temu. Przeczytałem ją w niespełna jeden weekend. Polecam, choć znam i czytałem wiele lepszych, ale też i gorszych jego książek. Tak jak w wielu książkach Kinga jest znakomity pomysł i kolejne strony "pochłania" się jedną za drugą, ale później jakby brakowało pomysłu na zakończenie i czasem pozostaje niedosyt...natomiast faktycznie klimat wszystkich książek Kinga jest nie do podrobienia no i to jego uwielbienie do opisów, których w każdym dziele jest mnóstwo.

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Kerju Pokaż wiadomość
Witajcie! Wracam po lekturze "Cmętarza zwieżąt" i szczerze powiem, zawiodłam się... Być może dlatego, że wyczytałam tu wiele pochlebnych opinii na temat tej książki i nastawiałam się na nie wiadomo co. Według mnie akcja rozkręca się przeraźliwie długo, motyw jest dobry, nie powiem, ale wgłębianie czytelnika w klimat trwa 3/4 książki i na dobrą sprawę jako-taka akcja rozgrywa się na ostatnich 100 stronach... No i nie było mowy o jakimkolwiek dreszczyku emocji, jak chociażby przy "Lśnieniu". W kolejce czeka jeszcze "Miasteczko Salem" a jak i ta pozycja zawiedzie to chyba odstawię Kinga na jakiś czas żeby się całkiem nie zniechęcić do jego twórczości...
Dla mnie akurat Cmętarz zwieżąt jest jedną z lepszych książek Kinga. Miasteczko Salem zresztą też
cudotechniki79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-11, 14:02   #1506
xestrellax
Rozeznanie

Witam King to zdecydowanie mój ulubiony pisarz od dzieciństwa!
Ostatnia jego książka jaką czytałam to "Ręka mistrza" - moim zdaniem jest świetna.
Poza tym, bardzo lubię "Worek kości", "Dolores Claiborne", "Martwa strefa", "Lśnienie". I mam sentyment do "Carrie", bo to pierwsza książka Kinga jaką przeczytałam. Miałam gdzieś z 12 lat i byłam zafascynowana
Bardzo dobre są też moim zdaniem niektóre adaptacje jego książek, szczególnie przypadła mi do gustu "Dolores" i "Misery", i to chyba głównie zasługa Kathy Bates, bo zazwyczaj wg mnie filmy nie dorastają książkom do pięt Np. "Lśnienie" - z całym szacunkiem do Nicholsona - kompletnie mi się nie podobało...
Ale wieeele książek jeszcze przede mną, głównie dlatego, że zwykle chodzę do mojej małej biblioteki na miejscu i przeczytałam wszystkie książki Kinga, jakie tam mają, ale to tylko malutka część z nich. Ostatnio nie było co wypożyczyć, to wzięłam Mastertona...bez porównania w ogóle. Nie wiem, może ta książka ("Demony Normandii") akurat jest taka cienka, może inne są lepsze. Wiem, że to nie na temat - ale znalazłam tam też i przeczytałam "Białe plamy" Petera Abrahamsa, rzekomo (tak jest na okładce) ulubionego pisarza Kinga - polecam! Naprawdę świetna.
Ale elaborat walnęłam pozdrawiam
Stary 2011-09-11, 21:59   #1507
aknishia
Raczkowanie

GG do aknishia

Cytat:
Napisane przez miss kitsch Pokaż wiadomość
To była moja pierwsza książka Kinga, baaaaardzo dawno temu temu, chyba jakoś pod koniec podstawówki Pożyczyłam ją komuś wtedy i niestety już nie odzyskałam, ale zamierzam się od jakiegoś czasu na zakupienie jej do kolekcji.

Pamiętam, że też mi jej było szkoda (w sensie Carrie), ale głównie ze względu na jej szurniętą matkę. A ciekawostkę kiedyś wyczytałam: King tak bardzo nie lubił głównej bohaterki, że aż nie mógł skończyć pisać tego (w zamierzeniu) opowiadania
hmmmm ja wtedy czytałam Meissnera ,Kolumbów i byłam zafascynowana RAFem i bohaterskimi lotnikami. teraz dopiero zaczęłam nadrabiać w horrorach : ) mi sie wydaje że ten King jak pisał te książki to sam też musiał mieć chorą wyobraźnie, bo np. ja jak uruchamiam wyobraźnie to nie mam takich scen przed oczyma.W filmie Kalifornia fajnie było pokazane jak piszący horrory piszą taką książke.

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

[QUOTE=cudotechniki79;2932 6617]Komórkę czytałem 2 tyg temu. Przeczytałem ją w niespełna jeden weekend. Polecam, choć znam i czytałem wiele lepszych, ale też i gorszych jego książek. Tak jak w wielu książkach Kinga jest znakomity pomysł i kolejne strony "pochłania" się jedną za drugą, ale później jakby brakowało pomysłu na zakończenie i czasem pozostaje niedosyt...natomiast faktycznie klimat wszystkich książek Kinga jest nie do podrobienia no i to jego uwielbienie do opisów, których w każdym dziele jest mnóstwo.[COLOR="Silver"]

czyli piszesz że zawiode sie zakończeniem. no to cała zabawa z czytania książki przepadła :P

pierwsze 2 tygodnie "grania" na gitarze=wiem co to są struny: osiągnięcie wiem jak zagrać wlazł kotek na płotek, cel: zagrać scar tissue Red Hotów

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-12, 03:54   #1508
cudotechniki79
Przyczajenie

Cytat:
hmmmm ja wtedy czytałam Meissnera ,Kolumbów i byłam zafascynowana RAFem i bohaterskimi lotnikami. teraz dopiero zaczęłam nadrabiać w horrorach : ) mi sie wydaje że ten King jak pisał te książki to sam też musiał mieć chorą wyobraźnie, bo np. ja jak uruchamiam wyobraźnie to nie mam takich scen przed oczyma.W filmie Kalifornia fajnie było pokazane jak piszący horrory piszą taką książke.

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

czyli piszesz że zawiode sie zakończeniem. no to cała zabawa z czytania książki przepadła :P
To co piszę to są przecież tylko i wyłącznie moje subiektywne odczucia. Nie musisz się ze mną absolutnie zgadzać Jak przeczytasz to napisz jakie masz zdanie

Edytowane przez cudotechniki79
Czas edycji: 2011-09-12 o 19:34
Stary 2011-09-12, 11:13   #1509
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cudotechniki79 Pokaż wiadomość
Dla mnie akurat Cmętarz zwieżąt jest jedną z lepszych książek Kinga. Miasteczko Salem zresztą też

Cytat:
Napisane przez xestrellax Pokaż wiadomość
Ostatnio nie było co wypożyczyć, to wzięłam Mastertona...bez porównania w ogóle. Nie wiem, może ta książka ("Demony Normandii") akurat jest taka cienka, może inne są lepsze.
Nie ma co porównywać Kinga z Mastertonem, zupełnie inna liga. Książki Kinga są dla mnie w dużej mierze psychologiczne, a u Mastertona mamy tylko krwawy horror i stertę bzdur

Cytat:
A niby czemu?
Stary 2011-09-12, 13:10   #1510
miss kitsch
Zakorzenienie

Cytat:
W filmie Kalifornia fajnie było pokazane jak piszący horrory piszą taką książke.
W tym?? http://www.filmweb.pl/film/Kalifornia-1993-6668
Stary 2011-09-12, 13:16   #1511
HisHoney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
Nie ma co porównywać Kinga z Mastertonem, zupełnie inna liga. Książki Kinga są dla mnie w dużej mierze psychologiczne, a u Mastertona mamy tylko krwawy horror i stertę bzdur
A ja Mastertona też lubię Nie tak bardzo co prawda i nie wszystkie jego książki, ale niektore czytało się też jednym tchem dosłownie.

'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.'

'
If a book is well written, I always find it too short.'

HisHoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 13:53   #1512
ewelinucha
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez HisHoney Pokaż wiadomość
A ja Mastertona też lubię Nie tak bardzo co prawda i nie wszystkie jego książki, ale niektore czytało się też jednym tchem dosłownie.
A ja przeciwnie, lubie Kinga ale Mastertona uwielbiam.. Ksiazki Kinga sa czasami wg nie nudne, i banalne natomiast u Mastertona zawsze cos sie dzieje.
-dobrze zdać mature cel osiagniety
- poleciec do USA, byc w Nowym Jorku, Miami i Los Angeles
- skonczyc studia

ewelinucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 18:56   #1513
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelinucha Pokaż wiadomość
Ksiazki Kinga sa czasami wg nie nudne, i banalne natomiast u Mastertona zawsze cos sie dzieje.
King oddaje bardziej psychologiczną stronę danej sytuacji, choć nie szczędzi i "zwykłych" opisów zdarzenia.
Masterton to czysty behawioryzm, opis krwawy i najczęściej ociekający seksem. U Kinga to bardziej subtelniejsze...
Obaj piszą CIEKAWIE.
Jednak to inna liga, inna półka jak ktoś już zauważył.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 19:26   #1514
cudotechniki79
Przyczajenie

Cytat:
A ja przeciwnie, lubie Kinga ale Mastertona uwielbiam.. Ksiazki Kinga sa czasami wg nie nudne, i banalne natomiast u Mastertona zawsze cos sie dzieje.
Mam parę książek Mastertona (m. in. Dwa tygodnie strachu, Walhalla, Wojownicy nocy). Kiedyś dostałem je chyba w prezencie i tak sobie leżą i leżą i leżą...i zbierają kurz Kiedyś próbowałem czytać, ale jakoś szybko przestałem. Może kiedyś...póki co jak nie King to może Koontz. Na razie mam jeszcze kilka książek King do przeczytania reszta może poczekać.
Stary 2011-09-12, 19:35   #1515
miss kitsch
Zakorzenienie

Cytat:
Na razie mam jeszcze kilka książek King do przeczytania reszta może poczekać.

Choć ja np. mam tak, że potrafię czytać parę książek na raz

Ostatnio zaczęłam Zafona "Gra anioła" i mimo, że jest to zupełnie inne od Kinga to dziwnie mi go przypomina. Może sposób w jaki pisarz wprowadza czytelnika w klimat i wciąga w swój świat, zapoznając z głównym bohaterem, jego wspomnieniami, marzeniami.. Sama nie wiem. Coś "Kingowego" mnie urzekło i pożeram tą książkę, kosztem "Regulatorów"
Stary 2011-09-12, 19:45   #1516
cudotechniki79
Przyczajenie

Cytat:
Choć ja np. mam tak, że potrafię czytać parę książek na raz

Ostatnio zaczęłam Zafona "Gra anioła" i mimo, że jest to zupełnie inne od Kinga to dziwnie mi go przypomina. Może sposób w jaki pisarz wprowadza czytelnika w klimat i wciąga w swój świat, zapoznając z głównym bohaterem, jego wspomnieniami, marzeniami.. Sama nie wiem. Coś "Kingowego" mnie urzekło i pożeram tą książkę, kosztem "Regulatorów"
Ja jak już to czytam kilka książek Kinga na raz. Teraz np czytam Szkieletową Załogę i Pokochała Toma Gordona

Edytowane przez cudotechniki79
Czas edycji: 2011-09-12 o 19:49
Stary 2011-09-12, 20:18   #1517
miss kitsch
Zakorzenienie

Cytat:

Ja jak już to czytam kilka książek Kinga na raz. Teraz np czytam Szkieletową Załogę i Pokochała Toma Gordona
Masz Pokochała Toma Gordona ?? Zazdroszczę! Coś nigdzie nie mogę trafić na tą książkę
Stary 2011-09-12, 20:38   #1518
cudotechniki79
Przyczajenie

Cytat:
Masz Pokochała Toma Gordona ?? Zazdroszczę! Coś nigdzie nie mogę trafić na tą książkę
Radzę spojrzeć na allegro.pl tam jest mnóstwo
http://allegro.onet.pl/listing.php/s...a+Toma+Gordona
Stary 2011-09-13, 13:06   #1519
xestrellax
Rozeznanie

Jak pisałam o swoich ulubionych, to zapomniałam, jak zwykle, o "Regulatorach" - na początku wydawała mi się dziwna,. ale potem mega mnie wciągnęła.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-13, 23:16   #1520
aknishia
Raczkowanie

GG do aknishia

Cytat:
To co piszę to są przecież tylko i wyłącznie moje subiektywne odczucia. Nie musisz się ze mną absolutnie zgadzać Jak przeczytasz to napisz jakie masz zdanie
hehe wiem spoko napisze. narazie dokańczam Izę Sowe: smak świeżych malin

---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ----------

Cytat:
Jak pisałam o swoich ulubionych, to zapomniałam, jak zwykle, o "Regulatorach" - na początku wydawała mi się dziwna,. ale potem mega mnie wciągnęła.
ooooj widze że mam dużo zaległości w Kingu

---------- Dopisano o 00:16 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ----------

Cytat:
Masterton??!!!! oj widze że troche musze sie bardziej obeznać w temacie. Mówisz że jest akcja i nie wszystko do przewidzenia?
btw. spojrzałam na twój opis i też w tym roku zdawałam mature, ale nie moge powiedzieć że mi poszła tak cudownie chociaż dostałam sie co prawda nie tam gdzie chciałam ale na ten kierunek co chciałam :P więc rządze. a właśnie wiesz że też chciałabym pojechać do Ameryki i też w te miejsca? nooooo paaaatrz co za telepatia kosmiczne porozumienie :P

Stary 2011-09-14, 10:01   #1521
miss kitsch
Zakorzenienie

Cytat:
Radzę spojrzeć na allegro.pl tam jest mnóstwo
http://allegro.onet.pl/listing.php/s...a+Toma+Gordona

Dzięki, wiem. Ale zamawianie przez internet to dla mnie ostateczność
Stary 2011-09-14, 11:30   #1522
ewelinucha
Zadomowienie

Cytat:

Masterton??!!!! oj widze że troche musze sie bardziej obeznać w temacie. Mówisz że jest akcja i nie wszystko do przewidzenia?
btw. spojrzałam na twój opis i też w tym roku zdawałam mature, ale nie moge powiedzieć że mi poszła tak cudownie chociaż dostałam sie co prawda nie tam gdzie chciałam ale na ten kierunek co chciałam :P więc rządze. a właśnie wiesz że też chciałabym pojechać do Ameryki i też w te miejsca? nooooo paaaatrz co za telepatia kosmiczne porozumienie :P
Wiesz sa rozne gusta, ja lubie jego ksiazki, ale sa osoby ktore mysla inaczej niz ja. Przeczytalam wszystkie ksiazki Mastertona ktore byly w bibliotece w mojej miejscowosci i nie moge sie doczekac az wyprowadze sie do Warszawy gdzie bede miala wiekszy dostep do jego ksiazek.

A co do reszty to ja z matury jestem akurat zadowolona, to znaczy zawsze moglo byc lepiej, ale jest ok. Dostalam sie na ten kierunek co chcialam i na ta uczelnie co chcialam wiec jest ok A moge zapytac na jaki kierunek idziesz? Moze nawet to samo bedziemy studiowac
-dobrze zdać mature cel osiagniety
- poleciec do USA, byc w Nowym Jorku, Miami i Los Angeles
- skonczyc studia

ewelinucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-14, 17:56   #1523
xestrellax
Rozeznanie

Byłam dzisiaj w bibliotece, bo chociaż miałam jeszcze jedną książkę Mastertona, to odechciało mi się ją czytać jak dotarło do mnie, że poprzednia była o nawiedzonym czołgu, a teraz kolej na nawiedzone krzesło.
Ostatnio jak tam byłam to było tylko kilka książek Kinga i wszystkie już przeze mnie przeczytane, a dzisiaj normalnie zatrzęsienie! Chyba jedna osoba je wszystkie trzymała Wypożyczyłam "Komórkę". Ciekawa jestem bo miałam skojarzenie z filmem "Komórka", na którym byłam jeszcze na wycieczce w liceum, ale to nie to
Stary 2011-09-17, 13:08   #1524
Naomi21
Zakorzenienie

Jest już okładka polskiego wydania "Dallas 63"
http://www.proszynski.pl/Swiatowa_pr...-525-1_3-.html

Podobno książka ma mieć 850 stron!
Stary 2011-09-18, 18:50   #1525
Ata77
Zakorzenienie

super, bliżej jak dalej

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 20:12   #1526
chucheria
Raczkowanie

dla mnie książka, która jest totalnym mistrzostwem, to Mroczna Wieża...przez pierwszy tom ciężko było przebrnąć, ale jak skończyłam siódmy, to poczułam pustkę...jest mega, jak dla mnie, to nawet lepsza niż Władca Pierścieni...
chucheria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 12:55   #1527
miss kitsch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
Jest już okładka polskiego wydania "Dallas 63"
http://www.proszynski.pl/Swiatowa_pr...-525-1_3-.html

Podobno książka ma mieć 850 stron!
Okładka mi się nie podoba (tak na marginesie), ale czekam, czekam, czekam ...
Stary 2011-09-19, 13:14   #1528
Naomi21
Zakorzenienie

Okładka faktycznie nieciekawa i jakaś taka oklepa, jakbym ją już kiedyś widziała. Ale może na żywo będzie ładniejsza... zresztą nieważne
Stary 2011-09-19, 13:15   #1529
xestrellax
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez chucheria Pokaż wiadomość
dla mnie książka, która jest totalnym mistrzostwem, to Mroczna Wieża...przez pierwszy tom ciężko było przebrnąć, ale jak skończyłam siódmy, to poczułam pustkę...jest mega, jak dla mnie, to nawet lepsza niż Władca Pierścieni...
Nie czytałam, bo wiem, że to seria i czekam, aż w miejscowej bibliotece dorobią się wszystkich części Ale dlaczego przez I tom trudno bylo przebrnąć? Tylko nie mów że był nudny
Stary 2011-09-20, 11:00   #1530
chucheria
Raczkowanie

Cytat:
Nie czytałam, bo wiem, że to seria i czekam, aż w miejscowej bibliotece dorobią się wszystkich części Ale dlaczego przez I tom trudno bylo przebrnąć? Tylko nie mów że był nudny
powiem tak, strasznie ciężko się połapać o co chodzi...i mnie osobiście nudziło czytanie czegoś, czego kompletnie nie rozumiem...na całe szczęście udało się, i od tej pory to moja ulubiona książka...naprawdę polecam...a jak przeczytasz, to zapraszam do dyskusji, bo jakoś nikt z moich znajomych nie czytał i nie mam z kim się pozachwycać ;D
chucheria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości