|
|
#1681 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Stephen King
Pod kopułą rzeczywiście bomba
|
|
|
|
|
#1682 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie do dziewczyn, które przeczytaly już Dallas 63.
Na biało jak spokrewnione, powiązane ze sobą są Sadie i żona Franka Dunniga?? ![]() Bo ja nie moge dojsc do tego
|
|
|
|
|
#1683 |
|
Zadomowienie
|
Nie wydaje mi się, by były ze sobą spokrewnione. Jake po prostu porównał je ze sobą w pewnym momencie, bo sytuacja Sadie przypomniała mu sytuację tamtej kobiety. W książce często powtarzał, że przeszłość harmonizuje, więc pewnie chodziło o to, że konkretne zdarzenie miało się powtórzyć w przypadku Sadie.
Edytowane przez VampIrzyca Czas edycji: 2012-01-29 o 20:07 |
|
|
|
|
#1684 |
|
Rozeznanie
|
widzę, że wątek chyba umarł... już nikt Kinga nie czyta?
ja ostatnio zmęczyłam "Talizman". Cud jakiś, że udało mi się w ogóle przez to przebrnąć teraz zamierzam zabrać się za "Mroczną połowę" albo "Grę Geralda"
|
|
|
|
|
#1685 |
|
multitasking ninja
|
Ja czytam, King jest moim ulubionym pisarzem, mistrzem i guru, kocham jego książki
Przeczytałam prawie wszystkie, zostały mi do nadrobienia bodajże 3 czy 4
|
|
#1686 |
|
Rozeznanie
|
ja przeczytałam jakieś 26 pozycji
może kiedyś uda mi się nadrobić do końca
|
|
|
|
|
#1687 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie zamierzałam odświeżyć sobie "Worek kości"
Kinga uwielbiam niezmiennie i już sie cieszę na przyszły rok, bo podobno mają być dwie nowe książki - z opisów nie zapowiadają się ciekawie, ale wierzę, ze King potrafi zrobić perełkę z niczegoZapowiedzi: "Doctor Sleep": Stephen King powraca do bohaterów i na tereny jednej z jego najpopularniejszych powieści w karierze, "Lśnienia", w momentalnie przykuwającej opowieści o będącym w średnim wieku Danie Torrancie (chłopcu będącym bohaterem "Lśnienia") i bardzo specjalnej dwunastoletniej dziewczynce, którą musi ochronić przed plemieniem morderczych paranormalnych istot. Poprzez amerykańskie autostrady w poszukiwaniu pożywienia podróżuje plemię ludzi nazywane The True Knot. Wyglądają nieszkodliwie - głównie starcy, dużo poliestru i zakochani w swoich RV. Ale Dan Torrance wie, a o czym dowiaduje się nastoletnia Abra Stone, że The True Knot są poniekąd nieśmiertelnymi istotami pożywiającymi się 'parą', którą podczas powolnych tortur produkują dzieci z 'lśnieniem'. Nawiedzany przez mieszkańców Hotelu Panorama, gdzie w młodości spędził przerażający rok, dryfował przez lata, desperacko próbując zrzucić dziedzictwo swojego ojca, alkoholizm i przemoc. W końcu zadomawia się w miasteczku w New Hampshire, we wspierającym go gronie AA i podejmuje się pracy w domu opieki, gdzie jego pozostałości po 'lśnieniu' dodają otuchy umierającym. Przy pomocy proroczego kota zostaje 'Doktorem Snem'. Wtedy Dan spotyka ulotną Abrę Stone i to jej niesamowity dar, najjaśniejsze lśnienie jakie ktokolwiek miał, z powrotem przywołuje demony Dana i porywa go w bitwę o duszę i przetrwanie Abry. Jest to epicka wojna pomiędzy dobrem a złem, krwawa, cudowna opowieść, która wprawi w drżenie miliony oddanych czytelników "Lśnienia" i w pełni usatysfakcjonuje każdą nową osobę, która zapuści się w odmęty tej ikony w twórczości Kinga. "Joyland": Akcja książki rozgrywa się w roku 1973. Student Devin Jones podejmuje pracę na lato w wesołym miasteczku gdzieś w Północnej Karolinie. Tam staje twarzą w twarz ze spuścizną po mordercy i przeznaczeniem umierającego dziecka. To zmieni jego życie na zawsze. Premiera powieści Joyland zaplanowana została na czerwiec 2013 roku. Wydawcą będzie Hard Case Crime, specjalizujące się w pulpowych kryminałach. Jest to to samo wydawnictwo, dla którego Stephen King napisał 'Colorado Kid'. Podobnie jak wtedy tak i teraz książka wydana zostanie tylko w miękkiej okładce. King powiedział: Uwielbiam kryminał, uwielbiam tajemnice i kocham duchy. To połączenie sprawiło, że Hard Case Crime jest idealnym wydawcą dla tej książki, która stała się jedną z moich ulubionych. W dzieciństwie bardo lubiłem książki w miękkiej okładce i dlatego wstrzymamy się na pewien czas z wydaniem e-booka, kto będzie chciał to przeczytać, będzie musiał kupić książkę. Charles Ardai z Hard Case Crimes natomiast wyznał: To opowieść o dorastaniu i o starzeniu się. O tych, których to nie spotka bo śmierć przychodzi po nich zbyt wcześnie. Ta książka poruszy nawet najbardziej niewzruszonych czytelników. Kiedy ją skończyłem czytać napisałem liścik: "Steve, do cholery, przez Ciebie się popłakałem." Okładkę namalują Robert McGinnis, autor między innymi plakatów do Jamesa Bonda z Seanem Connerym oraz Glen Orbik, człowiek odpowiedzialny za ilustrację do 'Colorado Kid' i wielu innych okładek Hard Case Crime. Informacje z polskiego forum fanów Kinga
|
|
#1688 | |
|
multitasking ninja
|
Cytat:
|
|
|
#1689 |
|
Rozeznanie
|
Ja jakoś zakopałam się w książkach Alex Kavy, a teraz Thomasa Harrisa
Ale mam wypożyczone i czekają na mnie dwie pierwsze części "Mrocznej Wieży", mam nadzieję, że warto
|
|
|
#1690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1691 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1692 |
|
Zadomowienie
|
A podobał Wam się "Wielki marsz"? Ja się strasznie rozczarowałam tą książką. Czytałam tyyyle recenzji, że rewelacja, jedna z jego lepszych itp., a tu klapa. Męczyłam ją chyba 3 miesiące. Jak dla mnie jedna z jego gorszych pozycji.
|
|
|
|
|
#1693 | |
|
Rozeznanie
|
. A
Cytat:
|
|
|
|
#1694 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie kompletnym niewypałem była historia lisey ,jedyna książka która mi się nie podobała
|
|
#1695 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1696 |
|
biegam dla Zabawy
|
"Wielki marsz" jest jedną z moich ulubionych, pochłonełam ją błyskawicznie. Ale np. moja koleżanka uważa, że to najnudniejsza książka Kinga, więc nie jestem zdziwiona Twoją opinią.
|
|
|
|
|
#1697 |
|
Zakorzenienie
|
mi się wielki marsz bardzo podobał
|
|
#1698 | |
|
Zakorzenienie
|
dzięki dawno nie byłam na tej stronce poświęconej Kingowi!
widzę, że jest na co czekać! Cytat:
![]() u mnie to nie jest kwestia podobał się/nie podobał, on mną wstrząsnął.... a zakończenie jest dla mnie niejednoznaczne jak je interpretujecie? |
|
|
|
|
|
#1699 |
|
Zakorzenienie
|
Historia Lisey to jedna z moich ulubionych książek, natomiast Gra Geralda była średnia.
Przez tydzień byłam na urlopie i wreszcie sięgnęłąm po Dallas które czekało na mnie od Mikołaja. pochłonęłam w tydzień.. rewelacja
|
|
#1700 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak dla mnie fabuła tej książki jest strasznie naciągana i mało "prawdopodobna" - tzn. nie zrozumcie mnie źle, wszystkie książki Kinga są nieprawdopodobne , ale przynajmniej zachowania i motywy działań bohaterów są zrozumiałe, a "Wielki marsz" - nie wierzę, w to, że ktokolwiek przy zdrowych zmysłach zdecydowałby się na coś takiego, a ludzie chcieliby jeszcze obserwować czyjąś smierć i podniecaliby się tym. Przecież ci chłopcy wiedzieli na co się decydują, a nagle byli w szoku z powodu śmierci kolegówi i zaczynali się jej bać. Wiedzieli, jakie są konsekwencje marszu, wiedzieli, że zniszczą sobie zdrowie, a najprawdopodobniej stracą życie, czemu więc się na to decydowali? Dla mnie cała ksiązka jest niezrozumiała, nie rozumiem zachowania bohaterów... Jakie to ma mieć przesłanie?
|
|
|
|
|
|
#1701 |
|
Zakorzenienie
|
to wizja Ameryki w przyszłości, wizja Apokalipsy....
czytałaś Igrzyska śmierci? nie, nie Kinga ![]() to straszna wróżba dla świata- co może się stać, co zrobi państwo z ludźmi to wreszcie fantasy, więc nie ma co rozkminiać ![]() ja zaczynam dziś Lśnienie chcę się trochę "pobać"
|
|
|
|
|
#1702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że główny bohater oszalał.
|
|
|
#1703 |
|
Zakorzenienie
|
Wielki marsz to moja ulubiona książka Kinga, przeczytałam w kilka godzin i będę ja polecać każdemu :P
W ogóle jest jeszcze jedną fajna rzecz ze zbioru opowiadań cztery pory roku, opowiadanie pt. Zdolny uczeń. No i to opowiadanie, nie pamiętam tytułu, że przystojny młody chłopak, zakochany, każdy widząc go myśli jaki zakochany i szczęśliwy, uśmiecha się, koles kupuje kwiatki dla swej ukochanej... Jak ktoś kojarzy to wie co się na końcu ukazuje, no mnie to zmiazdzylo Sent from my SK17i using Tapatalk |
|
|
|
|
#1704 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1705 |
|
Zakorzenienie
|
Zgodnie z moją interpretacją pewnie tak, ale wiem, że istnieje drugi pogląd, zgodnie z którym umarł. Jak jest naprawdę nie wie nikt
|
|
#1706 |
|
Zadomowienie
|
Tyle to wiem
Ale jak dla mnie książka jest trochę bez sensu - oni szli przecież na pewną śmierć, a nikt ich do tego nie zmuszał, sami się zgłaszali do marszu, a przecież znali jego konsekwencje. No chyba, że jest to książka o samobójcach. Mimo wszystko wybaczam Autorowi tę powieść, bo wiem, że pisał ją na początku swojej kariery, więc przymykam oko.![]() Zaczynam ,,Rękę mistrza" - czytam po raz drugi, chyba moja ulubiona powieść Kinga |
|
|
|
|
#1707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez motywy postępowania bohaterów "Wielkiego marszu" wydały mi się naciągane, nie wierzę, że tyle chętnych znaleźli i jeszcze sie bili o miejsca
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1708 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1709 |
|
Zakorzenienie
|
Wielki marsz- to wizja krwawego reality show, gdzie pomimo jednowątkowości, mało rozbudowanej fabuły potrafi trzymać w napięciu i zmusić do refleksji: do czego jest zdolny człowiek i czym potrafi jeszcze zaskoczyć
w tym wypadku King odkrywa mroczne pragnienie -być może więcej niż jednej osoby -do patrzenia na czyjąś śmierć i to jest fenomen tej książki nie każdemu musi się podobać zresztą książki Stefka nie recenzujemy chyba w kategorii "podoba mi się" żeby było jasne nie jest to moja ulubiona powieść Kinga potrafię jednak pojąć jej ogólnie przyjęty fenomen i nie zastanawiam się nad analizą tego "dlaczego?" to nie ma sensu |
|
|
|
|
#1710 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też bardzo mi się to podobało.Inne z opowiadań, które wywarło na mnie wrażenie to "Żebrak i diament". Luźna interpretacja hinduskiej historii wg Kinga
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.

ja ostatnio zmęczyłam "Talizman". Cud jakiś, że udało mi się w ogóle przez to przebrnąć
teraz zamierzam zabrać się za "Mroczną połowę" albo "Grę Geralda"
Przeczytałam prawie wszystkie, zostały mi do nadrobienia bodajże 3 czy 4
może kiedyś uda mi się nadrobić do końca 

22.05.2008
14.08.2011