|
|
#1801 | |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
Dot.: Stephen King
Cytat:
|
|
|
#1802 |
|
Zakorzenienie
|
Uff, znalazłam, wysyp recenzji nastąpił
![]() Ale myślałam, że coś więcej napiszesz ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- To fajnie
|
|
#1803 | |
|
Zadomowienie
|
No właśnie, ze napisałas. Napisałas wyraźnie że jego książki "to nie są horrory" a ja uważam, że piszesz bzdury.
Cytat:
"Podczas wczorajszego video czatu King powiedział, że jest w połowie prac nad powieścią 'Revival'." StephenKing.pl
|
|
|
|
|
|
#1804 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#1805 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2013-06-21 o 09:38 |
||
|
|
|
|
#1806 |
|
Raczkowanie
|
Jestem jego fanką od gimnazjum. Obecnie czytam książkę "Historia Lisey". I z każdą przeczytaną książką coraz bardziej go uwielbiam. Ostatnio przebrnęłam dzielnie przez "To". Coś wspaniałego! I może nie pisze już czystych horrorów, ale elementy grozy można spotkać chyba w każdej jego książce, co dodaje cudownej pikanterii. Podziw i szacunek dla tego człowieka!
![]() |
|
|
|
|
#1807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podziwiam go, skąd on bierze te wszystkie pomysły?
|
|
|
#1808 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba tak, to może przez ten upał
![]() W każdym razie tak jakoś poczułam się napadnięta bo nie uważam książek Kinga za horrory a cała reszta widzę, że owszem i koniecznie wszyscy chcą mnie uświadomić, że piszę bzdury ![]() Tak jak wspominałam wcześniej dla mnie teraz jego powieści, z wyjątkiem staroci, horrorami nie są, może mają elementy grozy ale to wszystko na ten temat i tyle ![]() Skoro większość uważa inaczej to OK, tyle w temacie Tak w ogóle to dowiedziałam się ostatnio, że Lśnienie było kręcone w studio a nie w prawdziwym hotelu ... oczywiście wszystkie sceny wewnątrz Totalnie tego nie widać, Kubrick to był jednak perfekcjonista
|
|
#1809 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1810 |
|
Zadomowienie
|
King jest znakomity
Póki co, za najlepszą książkę uważam Dolores Claiborne - szokujące zgłębienie kobiecej psychiki Ale długa droga przede mną, bo książek przeczytałam raptem kilka. Grę Geralda męczyłam, Nocna zmiana i Carrie świetne. W tej chwili mam Rok wilkołaka, Pokochała Toma Gordona i Martwą strefę. Od której zacząć? ![]() Na Mroczą Wieżę nie mam odwagi ze względu na objętość
|
|
#1811 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#1812 |
|
Zakorzenienie
|
Uwielbiam Stephena Kinga. Moja przygoda z tym autorem zaczęła się od "Dallas 63". Tak bardzo mi się ta książka spodobała, że zaczęłam sięgać po kolejne oraz wcześniejsze powieści Kinga. I żadna mnie nie zawiodła. Zaliczam się do wielbicielek twórczości tego pisarza.
Właśnie skończyłam Joyland i podobał mi się. Fajny klimat, ciekawa fabuła, szkoda jedynie, że taka krótka tym razem... Dzisiaj w amerykańskiej telewizji startuje serial na podstawie "Pod kopułą" Kinga. Jestem bardzo ciekawa jak to wyjdzie. O serialu: http://www.imdb.com/title/tt1553656/?ref_=sr_1 Link do trailera: http://www.imdb.com/video/imdb/vi389...ef_=tt_pv_vi_1 |
|
|
|
|
#1813 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#1814 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też mam zamiar obejrzeć. Jestem ciekawa efektu. Seriale mad inUSA z reguły są na prawdę dobrze zrobione, chociażby Homeland czy Gra o tron. Mam nadzieje, że i w tym przypadku tak będzie. Zobaczymy.
|
|
|
|
|
#1815 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo lubię Kinga
Na koncie mam już "Miasteczko Salem", "Zieloną Milę", "Desperację", "Carrie", "Oczy smoka", "Chudszy", obecnie na półce czeka "Misery"
|
|
#1816 |
|
Zadomowienie
|
A ja juz po "Chudszym" - świetna, naprawdę polecam. A teraz poluję na "Lśnienie". Wstyd się przyznac, ze jeszcze tego nie czytałam
![]() A jest ksiązka, która was totalnie nie wciągnęła albo nawet nie doczytałyscie? Ja jak do tej pory mam jedną "Gra Geralda"
Edytowane przez GoodNight Czas edycji: 2013-06-25 o 08:32 |
|
|
|
|
#1817 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przeczytałam jak na razie tylko Cmętarz zwieżą, Rok wilkołaka i Carrie. Tak jak wspomniałam wyżej Cujo i Stukostrachy strasznie mnie wymęczyły, ale mam zamiar zrobić jeszcze jedno podejście. Szczerze mówiąc, to King ma dość specyficzny styl pisana. Często jest dla mnie zbyt ciężki, co utrudnia mi czytanie, a przez to trwa ono w nieskończoność. Poza tym, mam wrażenie, że początki jego książek są zbyt długie i za nim będzie miała miejsce akcja jako taka często jestem już znużona i zmęczona.
|
|
|
|
|
|
#1818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Nie dokończyłam jeszcze "Serca Atlantydów" ale to bardziej z racji tego, że mnie nie wciągała, "Łowca snów" wręcz odrzucała, nie chciało mi się nawet po nią sięgać.Do "bezsenności" miałam 2 podejścia zanim skończyłam, jest dość nudnawa. |
|
|
|
|
|
#1819 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jeszcze "Danse Macabre", ale nie potrafię sobie przypomnieć czemu ją odłożyłam na później ... Cytat:
|
|
|
#1820 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1821 |
|
|
Też uwielbiam. I Dolores.
|
|
#1822 |
|
Zakorzenienie
|
"Lśnienie" Kubricka jest cudowne, Kingowi się nie podobało. On przyklepał ta drugą wersję (lata 90), która mi totalnie nie podpasowała.
Z "Misery" King też nie miał nic wspólnego i film wymiata Ja miałam na myśli ekranizacje książek w których King maczał paluchy, zazwyczaj gra w nich małe rólki, więc łatwo je wyłapać
|
|
#1823 | |
|
Zadomowienie
|
O jeszcze Dolores
A i jeszcze lubię "To". Do tej pory mnie przeraż jak oglądam.Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1824 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi się te książki podobały, "Cujo" nawet dwa razy czytałam: co prawda za drugim podejściem książka podobała mi się mniej, ale i tak oceniam ją pozytywnie
|
|
|
#1825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wybacz- nie tracę czasu na pisanie 2x tego samego ![]() polecam portal |
|
|
|
|
|
#1826 |
|
Rozeznanie
|
Kocham tego pana
![]() Miłość zaczęła się od Carrie, a potem to już poszłooo... Najukochańsza to chyba Zielona Mila. Mój egzemplarz jest wymęczony okrutnie, parę razy utopiony w wannie i zawsze pod ręką. Ta powieść jest po prostu piękna. Chociaż koło horroru to nawet nie leżała ![]() Mroczną Wieżę przeczytałam, klimatem podobna do Bastionu. I przyznam, że lubię ten klimat. Ktoś tu zjechał okrutnie Łowcę snów. I ja się z tym kimś zgadzam ![]() Jedynym wytłumaczeniem dla powstania tego czegoś może być fakt, że King miał wtedy trudny okres w życiu. I tak sobie chłop odreagował ![]() Podoba mi się Kingowy sposób narracji. Taki leniwy, niespieszny. Niby nic się nie dzieje, ale jakoś zaczynamy się czuć nieswojo ![]() Wielowątkowość i taka dbałość o szczegóły. Soczyści bohaterowie ![]() Czasami tylko mistrzowi zakończenia nie wychodzą. Pod kopułą na przykład. Moim zdaniem zakończenie spaprał. No kurczę, na łatwiznę poszedł ![]() Przyznam się bez bicia, że od jakiegoś czasu myślałam, że King się wypalił. Że teraz to już pisze, bo z czegoś żyć trzeba i goni własny ogon. Ale przeczytałam Dallas'63 i Rękę mistrza. I odszczekuję. Hau hau
|
|
|
|
|
#1827 |
|
Raczkowanie
|
Odp: Stephen King
Ja dzisiaj zaczelam Joyland.
"Kiedy mowa jest o przeszlosci, kazdy pisze fikcje". Nie ma to jak jedno celne zdanie na poczatek Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1828 |
|
Zakorzenienie
|
Smętarz bardzo mi się podobał za dzieciaka
![]() Ale z takich co to King produkował to chyba tylko "Desperacja" mi się w miarę podobała
Edytowane przez miss kitsch Czas edycji: 2013-06-25 o 20:51 |
|
|
|
|
#1829 |
|
Zakorzenienie
|
rudywiking podzielam Twoje zdanie
Ogólnie ja kocham Kinga właśnie za to jego niespieszne prowadzenie narracji. Myślę, że dzięki temu udaje mu się wprowadzić odpowiedni nastrój no i portrety psychologiczne bohaterów są dopracowane do perfekcji
|
|
#1830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No a Dallas'63 to chyba jego najlepsza powieść, na pewno moja ulubiona. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.

Podziwiam go, skąd on bierze te wszystkie pomysły?