|
|
#2011 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Stephen King
|
|
|
|
|
#2012 |
|
Konto usunięte
|
A jak szukać na ebayu, zeby były polskie wersje jezykowe? Bo ja tez ebaya nie ogarniam, a jak zaczelam szukac, to same niemieckie i angielskie wersje mi wyskakują.
|
|
|
|
|
#2013 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno gdzieś znajduje się jakiś fajny poradnik na ten temat. ![]() Cytat:
|
|
|
#2014 |
|
Zadomowienie
|
Widziałam w biedronce czarny dom, ale zarówno talizman jak i kontynuacja (czarny dom właśnie) nie przypadł mi do gustu, więc dałam sobie spokój z kupowaniem.
Przeczytałam po raz drugi cmentaż zwierząt i nie zmieniam zdania. Podoba mi się, ma fajny klimat i zmusza do rozważań na temat śmierci, co dla niektórych nie jest łatwym tematem. |
|
|
|
|
#2015 |
|
Przyczajenie
|
Znalazłam Czarny dom w trzeciej Biedronce, biorę się za czytanie
|
|
|
|
|
#2016 |
|
Rozeznanie
|
Ja się czaiłam nad "Czarnym domem", zaczęłam już czytać pierwszą stronę, ale chwyciłam jednak za "Bezsenność", która od dłuższego czasu zalega na mojej półce.
|
|
|
|
|
#2017 |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
A ja miałam nie kupować "Czarnego domu", ale poszłam dziś do Biedronki i ta książka stała taka samotna, więc ją nabyłam
|
|
#2018 |
|
Agnieszka Es
|
Może ktoś z Was wytłumaczy mi o co chodzi z Czerwoną Różą. Wiem, że film (serial) jest wyreżyserowany przez Kinga, ale co z książką? King pisze też pod pseudonimem Ridley Pearson? Nie mogę się w tym połapać i strasznie mnie to irytuje
|
|
#2019 |
|
Raczkowanie
|
Niektóre książki wydawał pod pseudonimem, to nie pierwsza książka którą tak wydał.
|
|
|
|
|
#2020 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Oglądał ktoś serial Pod kopułą? Warto się za niego zabrać? |
|
|
|
|
|
#2021 |
|
|
Oglądałam. Nie warto. Dobrnęłam do końca pierwszego sezonu, za drugi nie zamierzam się brać.
|
|
#2022 | |
|
Agnieszka Es
|
Cytat:
|
|
|
#2023 |
|
Zakorzenienie
|
Ogółem jest nudny, czy bardziej niezgodny z książką?
|
|
#2024 |
|
|
I jedno i drugie. Jesli ktoś lubi tępe, drewniane i nudne postacie, rozwleczoną akcję, to powinien być usatysfakcjonowany.
|
|
#2026 |
|
Rozeznanie
|
Ja tak naprawdę zaczęłam oglądać "Pod kopułą" z nudów i wytrwałam do końca. Tym bardziej, że nie znam książki i dopiero będę się przymierzać do jej przeczytania.
Ale powiem tak, znam gorsze seriale, które o wiele bardziej robią wodę z mózgu niż ten. Aktorzy są średni, ale to tylko serial - czego można oczekiwać? |
|
|
|
|
#2027 |
|
Zadomowienie
|
Kupiłam wreszcie "Lśnienie" i zabieram się za czytanie
Aż wstyd, że jeszcze tego nie przerobiłam ![]() A dzisiaj w Tesco upolowałam po 11 zł : "Mroczna połowa" "Rose Madder" "Po zachodzie słońca" Ha! Ależ się obłowiłam
|
|
|
|
|
#2028 |
|
Konto usunięte
|
A ja teraz mam dwie sprawy. Jedna to dziewczyna z Gumree oferuje mi wydanie normalnie (w sensie niekieszonkowe) Lśnienie za 15 zł w stanie podobno idealnym. Opłaca się?
Druga to skonczylam wczoraj czytać opowiadanie Mgła - to, na podstawie którego powstał film. Zauważylam, ze film skonczyl sie zupełnie inaczej, niż opowiadanie, drastycznie inaczej - w opowiadaniu siedza w jakims budynku bez paliwa, w filmie strzelaja sobie w głowe poza głownym bohaterem bo kul nie starczy, a po chwili armia odzyskuje panowanie nad terenem. Druga sprawa to jest jedna rzecz ktora lepiej zostala zrobiona w filmie, niz w opowiadaniu - czyli zdrada glownego bohatera z tą żonatą babką. Czytajac to az sie denerwowalam - jego zona byc moze wlasnie siedzi w piwnicy zdenerwowana, zmarwiona, o niego, o syna, zapłakana, a ten sie bzyka z jakas kobieta, do tego zonata, no swinstwo nad swinstwami... W filmie natomiast tego nie było, za to dodali watek dwojki nastolatków czy tam mlodych 20stolatków zakochanych w sobie i to było zdecydowanie lepsze. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-09-22 o 19:07 |
|
|
|
|
#2029 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2030 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#2031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamiętam, że początek "Lśnienia" bardzo mi się dłużył, nie wiem czemu, ale później szło już gładko. Zawsze obiecywałam sobie, że obejrzę film, ale nigdy nie udało mi się go zobaczyć w całości.
|
|
|
#2032 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2034 |
|
Zakorzenienie
|
Obwieszczenie parafialne:
jeśli mnie oko nie myli - jutro premiera nowego Kinga!!!!! fragment recenzji: "'Doktor Sen' to w mojej ocenie bardzo dobra książka. Może nie jest to czołówka dokonań Kinga, ale na pewno jest to solidna, ciekawa, wciągająca powieść, w dodatku nieporównywalnie lepsza pod każdym względem od poprzedniej tegorocznej książki - 'Joyland'. Także polecam i zapraszam do księgarń. " (źródło: http://www.stephenking.pl/ksiazki_to_01.html |
|
|
|
|
#2035 |
|
Rozeznanie
|
Ja mogę mieć jedynie nadzieję, że "Doktor Sen" jest lepszy od "Lśnienia", ponieważ z tą powieścią szło mi jak po grudzie.
|
|
|
|
|
#2036 |
|
Konto usunięte
|
Kupiłam dzis używane Lśnienie od jakiejs kobiety z Gumtree, jutro Bastion za 20zł używany, wydanie z 2010 roku. Juz sie nie moge doczekac, kiedy zacznę
.
|
|
|
|
|
#2037 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#2038 |
|
Konto usunięte
|
Zależało mi na tym nowszym wydaniu bo czytałam, ze to starsze wydanie ma błędy tłumacza oraz skróty. W ogole nie spodziewalam sie, ze Bastion ma ponad tysiąc stron :O. Będzie co czytać
.Agniesiaa - napisz na gumtree w dziale ksiazek, ze szukasz takiej i takiej ksiazki stephena kinga, uzywanej (by zapłacic mniej niz za nową), w Wawie na pewno sie ktoś znajdzie. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-09-24 o 15:23 |
|
|
|
|
#2039 | |
|
|
Cytat:
Ja pytam znajomych, bo okazuje się, że często mają te książki Kinga, których ja nie mam
|
|
|
#2040 |
|
Zakorzenienie
|
Dr. Sen u mnie na półce już.....
Zabiorę się w połowie tygodnia. Pierwsze wrażenie- duża czcionka i w związku z tym rozczarowanie... Co się dzieje? Gdzie się podziała objętość jak w TO czy Bastionie? nie oceniam jednak tylko po tym |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:54.

Na pewno gdzieś znajduje się jakiś fajny poradnik na ten temat.