|
|
#2191 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Stephen King
Co do Komórki, nie czytałam, ale słyszałam wiele opinii, że to jego najgorsza książka. Stąd też zostałam od niej skutecznie oddalona i pewnie nie sięgnę po nią.
Co do Bastionu - myślałam, że doktor Strakey zostanie jednym z głównych bohaterów, a tu proszę, strzelił sobie w łeb... świetny opis, gdy krąży po pomieszczeniach wśród trupów dawnych współpracowników... |
|
|
|
|
#2192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
|
#2193 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam uwielbiam komórkę i jest ona moją jedną z ulubionych Kinga
|
|
#2194 |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
A mi zostało jeszcze 200 stron Pod kopułą, a do metra noszę Doktor sen
|
|
#2195 |
|
Konto usunięte
|
Mam pytanie co do Bastionu, bo jestem już po tym rozdziale (nawet sporo dalej, tylko zapomniałam spytać) gdzie była mowa o jakimś kolesiu idącym szosą, który unosi się nad ziemią i jest jakimś superzłem - to był jakiś sen (może tego głuchoniemego, co często mu się śni, że coś go obserwuje w polu kukurydzy), czy cos takiego, czy w książke bedą wplecone wątki fantasy, zamiast sci-fi?
|
|
|
|
|
#2196 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Poczekaj aż będzie opis seksu z nim. hahaha |
|
|
|
|
|
#2197 |
|
Konto usunięte
|
Prosiłam, żeby spoilery oznaczać na biało!!!
|
|
|
|
|
#2198 |
|
Zakorzenienie
|
Zapytałaś, to Ci odpowiedziano
Jak nie chcesz wiedzieć, to nie pytaj
|
|
#2199 |
|
Konto usunięte
|
Pytałam tylko, czy ten koleś jest postacią fantastyczną, nie pytałam o seks w książce :P. A to duża różnica.
Jestem obecnie w połowie. Przedwczoraj skończyłam pierwszy rozdział z matką Abagail. Wczoraj nie czytalam. Jak narazie to był chyba najgorszy rozdział moim zdaniem... kiepskie opisy i dialogi, czytałam go chyba z tydzień... Na Nicku się zawiodłam, najpierw bzyka tą małolatę (w ogóle jej nie znając), a potem każe jej spadać, żenada. Za to Larry troszkę nadrabia, chwilami jest taki, jakby to powiedzieć... pociągająco męski. Ale nadal mam w pamięci jak traktował przyjaciół, matkę i że bzykał sie z obcą panną, a potem jeszcze ją potraktował jak śmiecia, choć była miła... Mało było póki co akcji ze Stu, ale coś czuje, że będzie to jedyny porządny facet w tej książce. W ogóle zauważyłam, że towarzyszami głównych bohaterów zazwyczaj są jacyś ''dziwacy''. Larry - najpierw stara lampucera (xD), potem 30paro letnia dziewica i niedorozwinięty umysłowo dzieciak. Frannie - obrzydliwy, skrajnie tandetny i dziwaczny nastolatek, Nick - niepełnosprawny umysłowo (przypomina mi tego chłopca, którego grał Di Caprio w ''Co gryzie Gilberta Grape'a''), Stu - z ''odjechanym'', dziwnym panem socjologiem (chociaż jego wizje brzmiały ciekawie). Poza głównymi bohaterami, mało jest takich ''normalnych'' postaci w tej książce, póki co. No i prawde mówiąc nie podoba mi się motyw tych snów, magicznego oka, zmieniania przedmiotów, lewitacji, nie pasuje mi to do takiej powieści, ale cóż, podejrzewam, że King jakoś ciekawie z tego wybrnął, skoro książka ma tak dobre opinie. |
|
|
|
|
#2200 |
|
Zakorzenienie
|
Zaczęłam czytać Bastion na razie mam 40% bo zapomniałam kindla a tż wyjechał
Lubie jak jest tak wiele wątków ![]() Hm a w sumie mam takie pytanie bo trochę mnie to w książkach Kinga zniesmacza... nie wiem może takie mam tłumaczenie albo co po prostu jak jest jakieś dziecko to zawsze jest "wysokie jak na swój wiek" zawsze używa stwierdzenia "majteczki" i opisuje po prostu, że np poszła się kąpać, zdjęła "majteczki" i tak w kółko. I to jest nieco.... ee dziwne. Już nie wspominając o tym, że w podpalaczce jak bohaterka stała przy lodówce to koleś gapił się na nią bo przypominała mu coś erotycznego |
|
|
|
|
#2201 |
|
Konto usunięte
|
Ogólnie czytając książki Kinga można odnieść wrażenie, że jest zbokiem
.
|
|
|
|
|
#2202 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2203 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ma chłop bogatą wyobraźnię i tyle
|
|
|
#2204 |
|
Konto usunięte
|
Hm, właśnie odłożyłam książkę i przeczytałam chwilę wcześniej, że Frannie bolała pupa tak, jakby ktoś wsadził jej grupy kij w tyłek. Gdy chwile wcześniej było o tym, że pragnie Stu Redmana. No mi się takie teksty w takich okolicznościach zaczynając kojarzyc z podtekstami. :P
|
|
|
|
|
#2205 |
|
Zakorzenienie
|
Ej chyba mam jakiś brak treści (Bastion)bo czytam na kindlu albo już nie wiem co. Chodzi o to jak ten Śmieciarz poznał Dzieciaka i razem pojechali do las vegas, później Śmieciarz go onanizował itd wstali rano wymienili dwa czy trzy zdania i później nagle jest, że Śmieciarz obudził się na stole czy coś tam, gadał z Lloydem i powiedział "Widziałem co się stało z dzieciakiem. (...) Z facetem, który mi towarzyszył dopóki nie znaleźliśmy się w górach. Nie chcę o tym mówić"
co się z nim stało? ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- tej dobra mam, dopiero teraz przerzuciłam kartkę i czytam dalej, ale jestem głupia |
|
|
|
|
#2206 |
|
Zadomowienie
|
Kupiłam dzisiaj w biedronce doktora sen za 28zl. Ale nie wiem kiedy przeczytam, bo w kolejce do czytania mam jeszcze kilka innych książek.
|
|
|
|
|
#2207 | |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
Cytat:
|
|
|
#2208 |
|
Konto usunięte
|
Faktycznie Stu jest super, jedyny porządny facet jeśli chodzi o bohaterów. Ktoś wcześniej pisał, że to byla jej książkowa miłość... trudno się nie zgodzić
.
|
|
|
|
|
#2209 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kończę Misery, a tak patrząc na przeczytane w tym roku książki to widzę, że najwięcej przeczytałam Kinga w tym roku
|
|
#2210 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2211 |
|
Konto usunięte
|
Mi zostało 200 stron ale już teraz moge stwierdzić, że w moim osobistym rankingu Doktor Sen jest najlepszą książką, napisaną przez Kinga w ciągu ostatnich paru lat. Zdecydowanie lepsza niż Joyland czy Dallas 63, chociaż te też mi się podobały.
|
|
|
|
|
#2212 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Misery też świetna. Ja w tym roku też przeczytałam najwięcej książek Kinga. I tak nie dorastam Wam do pięt, bo przeczytałam tylko z 7, czy 8 książek, ale poza Życiem Pi i Metro 2033 to wszystkie inne, które czytałam w tym roku, były autorstwa S. Kinga .
|
|
|
|
|
|
#2213 | ||
|
Zakorzenienie
|
O matko mnie został ostatni rozdział Bastionu. Bardzo polubiłam Frannie bo ona jest taka jak pewna część mnie
Też taka beksa i trochę dziecinna, do tego ten dzieciak w brzuchu, przejmowanie się zwykłym życiem ludzkim w sytuacjji gdy ono tak właściwie nie może być ważne..choć ja bym nie zrobiła tego co ona. Tzn nie puściłabym Stu na wyprawę i koniec ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2214 |
|
Konto usunięte
|
To ja jeszcze do postaci Toma nie doszłam :P.
Metro 2033 polecam, naprawdę dobra książka. Tylko polecam pierwszą część, dalszych nie czytałam, ale podobno są gorsze. |
|
|
|
|
#2215 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, bardzo mi się podobało. Trudno zresztą oderwać się od tej książki, wciąga bardzo. Niesamowite jak realistycznie i wiarygodnie Kingowi udało się sportretować umysły ofiary i oprawcy. Świetna książka.
|
|
#2216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wczoraj czytałam do 6 rano bastion |
|
|
|
|
|
#2217 |
|
Raczkowanie
|
Ja w tym roku przeczytałam 7 książek Kinga. Na swoją kolej czekają 4 kolejne, które mam w domu. A w chwili obecnej czytam "Czarny Dom" i po przeczytaniu tylu mało zachęcających recenzji co do tej książki, jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, bo wciągnęła mnie od pierwszych stron
|
|
#2218 |
|
Zakorzenienie
|
Ja niestety czytam dopiero od października, ale przeczytałam 7 teraz idzie ósma. Teraz sobie sprawdzam miejsca akcji na google maps bo po przeczytaniu bastionu i zaczęciu misery zdałam sobie sprawę, że wszystko dzieje się w tym samym mieście
fajne
|
|
|
|
|
#2219 |
|
Konto usunięte
|
Ja jakoś tak utknęłam na rozdziale, gdzie Śmieciarz zawędrował do Ciboli, nudny ten rozdział, już z 3 dni nie czytałam
.
|
|
|
|
|
#2220 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:05.

Jak nie chcesz wiedzieć, to nie pytaj
.

.