![]() |
#3031 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Zakupy na Strawberrynet
Cytat:
Opcja gift jest właśnie po to, żeby celnicy spojrzeli na przesyłkę jak na wysłaną przez prywatną osobę np. wujka z USA do Ciebie (wujek wysyłając ci ciuszki czy coś innego napisałby gift właśnie). Widać nie wszyscy celnicy tak na to patrzą i czasami mogą oclić. Mi się jeszcze cło nie zdarzyło a zamawiałem na nprawdę duże kwoty i byłem gotowy na cło a tu niespodzianka. Uwaga do tych co nie zaznaczyli gift: jeśli wy nie zaznaczycie to truskawka sama za was zaznaczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3032 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3033 |
Raczkowanie
|
jeśli zamawiałaś perfumy to wejdź na stronę www.swisspost.ch i w Track & Trace wpisz numer przesyłki (post reference) i zobacz w statusie czy przesyłka dotarła już do kraju przeznaczenia (Arrival at border point of destination country). Jeśli tak to nie ma potrzeby nigdzie dzwonić. Przesyłka dotarła i jest przygotowywana do doręczenia tylko musi przejść jeszcze odprawę celną. Możliwe, że w tym celu Twoja przesyłka zostanie wysłana do najbliższego - w Twoim regionie - Urzędu Celnego i zostanie oclona lub nie a potem już doręczy ją poczta. Czas dostawy od momentu wysyłki przez Strawberrynet jest różny i składa się na to wiele rzeczy tzn. szybkość pracy UC i poczty, zarówno zagranicznej jak i krajowej. Ja najdłużej czekałem na perfumy 2 tygodnie. Krótko, to tylko 10 dni roboczych więc tyle ile przwiduje Strawberrynet. Najkrócej 5 dni roboczych. Przesyłka wysłana w sobotę dotarła w piątek (nieźle, nie?).
Jeśli lubisz pogadać przez tel. to tu masz numer: 022 548 11 99/98 ale to to samo jak sprawdzenie statusu. Jeśli zamawiałaś inne rzeczy (makeup, pielęgnacyjne) to wpisz numer listu poleconego na http://app1.hongkongpost.com/CGI/mt/enquiry.jsp ale tam zobaczysz tylko czy list opuścił już Hong Kong. Taki list idzie max max max 10 dni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3034 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Cytat:
![]() I ja skorzystałam na twojej odpowiedzi bo żyłam w niepewności ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3035 |
Zakorzenienie
|
A co tu tak pusto ? Gdzie wszystkich wywiało ? Od rana nikt się nie odezwał ????
![]() |
#3036 |
Zakorzenienie
|
Wszyscy czekają na paczuszki
![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3037 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Podaj im ten nr nadania, który przysłała Ci Tru (możesz też sprawdzic w Status Shipment) Cytat:
Co do tel. do UC - to nie jest to samo, co sprawdzenie statusu. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że można szybko uzyskać informację co się z paczką dzieje - nie tylko, że dotarła, ale również to czy została skierowana do oclenia, (a także kiedy i gdzie), czy też dopuszczona do obrotu. Czy jest juz w ichniejszym systemie i ktoś się nią zajmuje, czy leży gdzieś w magazynie. Ta paczka, o której napisałam, teoretycznie w PL była po 2 tyg. od wyslania w Tru. Mimo to w UC nie było jej przez kolejne 3 tygodnie. Dopiero interwencja Tru jakoś ją znalazła (podejrzewam leżakowanie w jakimś magazynie), po czym została wysłana do Bytomia, oclona i dopiero do mnie. Gdybym nie szukała i nie interweniowała w Truskawce, to może jeszcze kolejne 3 tygodnie czekałabym. Poza tym, jak paczki długo nie ma, to taki telefon może uspokoić kogoś, że nie zginęła, tylko np. przez tydzień leżała w magazynie, ale zajęli się nią już ![]()
![]() |
![]() |
#3038 |
Zakorzenienie
|
kurka, wyslalam wszystkie potrzebne dokumenty do UC w Bytomiu 28 kwietnia. od tej pory ni widu ni slychu, a dodzwonic sie do nich nie sposob. co robic?boje sie ze odesla paczke do nadawcy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3039 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3040 |
Zakorzenienie
|
kurcze dzisiaj mija miesiac od kiedy czekam na khola Guerlaina buu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3041 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To jasne, że w statusie nie będzie info czy paczka podlega ocelniu czy nie, czy zalega gdzieś czy nie. Po takie informacje można już dzwonić, ale jak na początku napisałem, pytanie było o to czy przesyłka jest już w kraju i moja odpowiedź była jak nabardziej poprawna. Tak na marginesie - jeśli przesyłka nie byłaby w ich systemie to byś nawet nie uzyskała o niej żadnych informacji. Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3042 |
Zakorzenienie
|
Aaaa to prawda
![]() ![]()
![]() |
#3043 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3044 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ludzie, a co znaczy to, co mi napisali w Swiss Post
Departure from border point of origin country ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3045 |
Raczkowanie
|
To znaczy, że przesyłka opuściła Szwajcarię, a konkretnie granicę i zmierza w kierunku Polski. To może trochę potrwać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3046 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3047 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3048 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na razie nie mam jakoś odwagi tam zadzwonić bo się boję,że nawrzeszczą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3049 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pani czasem brzmi jakby robiła łaskę, ale poza tonem nigdy nikt nie dał mi znać, że nie powinnam dzwonić ![]()
![]() |
![]() |
#3050 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3051 |
Przyczajenie
|
Witajcie
Jestem tu nowy i szczerze mówiąz zarejestrowałem sie na tym portalu tylko po to, żeby dowiedzieć sie jak kupować na Truskawce. Faktycznie jest tu troche informacji, a przeczytanie tego tematu i 102 stron zajełoby mi chyba 3 dni dlatego może ktos pomóglby mi. Najchętniej porozmawiam na gg ewentualnie przedzwonię. Mam typowe problemy: - sposób płatności na Truskawce to KK (karta kredytowa) której nie posiadam, ale przeczytałem, że mozna płacić karta przedpłaconą. Chcę sobie zamówic taka kartę w mBanku w USD czy taka karta może być?(mBankowa, specjalna do trransakcji internetowych , tam sa 2 karty do wyboru w USD i Euro) Koszt 25 zł. Łatwiej mi zamówic taka kartę niż KK. - kwestia druga - chcialbym dowiedzieć się jak technicznie zamawia sie na Truskawce.Moja znajomość j. angielskiego jest .... średnia, co prawda komunikowałem sie kilka iesiecy z angolami i szkotami, ale nie zawsze ich rozumiałem ![]() ![]() - z tego co czytam spora upierdliwość to UC, który chce polożyc swoje łapska na naszych pieniądzach, wiec jesi dobrze zrozumialem taktykę lepiej zmiawiać 1 flakon wody toaletowej za kilka dnia drugi, wówczas szansa ze UC nas wezwie jest mniejsza A więc pomożecie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3052 |
Przyczajenie
|
Sam sobie odpowiem na pierwsze pytanie- karta przedpłacona eKARTA z mBanku jest akceptowana przez Truskawke, tak jest napisane na stronce mBanku (własnie doszukałem sie tego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3053 |
Raczkowanie
|
Moje gg 573059. Pytaj o co chesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3054 |
Zakorzenienie
|
Cło przez UC jest naprawdę losowo generowane - zamawiałam w odstępie dwóch dni identyczne perfumy (na prezenty
![]() A te nieoclone nie mają pieczątki z żadnego UC (zazwyczaj było coś o dopuszczeniu do obrotu). Loteria po prostu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3055 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama zamawiałam niedawno po raz pierwszy. Specjalnie w tym celu założyłam w mBanku konto, bo zwykła karta jaka tam dają bez żadnych kosztów (tzw. z delfinkiem) pozwala na płatności przez internet. A na Truskawie to naprawdę zakupy są proste ![]() Ja tak sobie trenowałam parę razy, gdy czekałam na list z kartą mbanku. Moja pierwsza paczka jest w drodze więc moja mądrość w tym momencie się kończy - staram się śledzić przesyłkę, ale czasem głupieję i wtedy Taurus przybywa z pomocą ![]() ![]() Jak tak "trenowałam", to nawet próbowałam strzelać byki, żeby zobaczyć co będzie - nie dało się pobłądzić. A jak wpisywałam nr karty już kupując to pomyliłam się niechcący ( paraliż strachowy) i po prostu odrzuciło mi transakcję. Wpisałam nr dobrze i "poszło" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3056 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kurcze, karte z delfinkiem mam już od lat i tak długo żyłam w nieświadomości.. Teraz to już na pewno zbankrutuje ![]()
![]() |
![]() |
#3057 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba . Jak już dostaje się kartę, to ustala się limity wypłat w bankomacie, w oddziałach banku i na płatności w sklepie - te przez internet - oraz na transakcje internetowe dzwoniąc na mLinię. Dostałam kartę końcem kwietnia. Z pensji przelałam 200 na konto i ustaliłam limit przez telefon ( 1 transakcja w miesiącu na max 200 zł) po czym kupiłam Cristobala ![]() ![]() ![]() Po czym ktoś postraszył, że promocja tylko do 11, więc aby to sprawdzić ![]() Limit jest ustalany na miesiąc kalendarzowy i można go zmieniać jak często się chce ![]() A delfinek działa przez net od niedawna ( jakoś marca czy kwietnia tego roku) więc nie straciłaś wiele czasu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3058 |
Zadomowienie
|
Potwierdzam
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3059 |
Zadomowienie
|
Ślicznie dziękuję za wyjaśnienia
![]() W takim razie zaczynam kompletować zamówienie ![]()
![]() |
#3060 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.