Zakupy na Strawberrynet - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-14, 16:12   #3031
taurus1984
Raczkowanie

Dot.: Zakupy na Strawberrynet

Cytat:
Napisane przez lilivampire Pokaż wiadomość
nigdy nie zaznaczam gift, chyba że kupuję coś, co ma być prezentem dla kogoś
jak dotąd tylko perfumy - własnie gift - zostały oclone

Opcja gift jest właśnie po to, żeby celnicy spojrzeli na przesyłkę jak na wysłaną przez prywatną osobę np. wujka z USA do Ciebie (wujek wysyłając ci ciuszki czy coś innego napisałby gift właśnie). Widać nie wszyscy celnicy tak na to patrzą i czasami mogą oclić. Mi się jeszcze cło nie zdarzyło a zamawiałem na nprawdę duże kwoty i byłem gotowy na cło a tu niespodzianka. Uwaga do tych co nie zaznaczyli gift: jeśli wy nie zaznaczycie to truskawka sama za was zaznaczy.
taurus1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 19:33   #3032
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annmarie Pokaż wiadomość
Zadzwoń do Warszawy i zapytaj czy już do nich dotarły i co dalej. Możliwe, że tam leżą jeszcze...
ahaaaa a gdzie mogę znaleźć ten numer?to tak dzwoni się do nich?i na luzie się spytać czy już jest u niech? czypodac jakis numer przesyłki czu coś?
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 23:05   #3033
taurus1984
Raczkowanie

jeśli zamawiałaś perfumy to wejdź na stronę www.swisspost.ch i w Track & Trace wpisz numer przesyłki (post reference) i zobacz w statusie czy przesyłka dotarła już do kraju przeznaczenia (Arrival at border point of destination country). Jeśli tak to nie ma potrzeby nigdzie dzwonić. Przesyłka dotarła i jest przygotowywana do doręczenia tylko musi przejść jeszcze odprawę celną. Możliwe, że w tym celu Twoja przesyłka zostanie wysłana do najbliższego - w Twoim regionie - Urzędu Celnego i zostanie oclona lub nie a potem już doręczy ją poczta. Czas dostawy od momentu wysyłki przez Strawberrynet jest różny i składa się na to wiele rzeczy tzn. szybkość pracy UC i poczty, zarówno zagranicznej jak i krajowej. Ja najdłużej czekałem na perfumy 2 tygodnie. Krótko, to tylko 10 dni roboczych więc tyle ile przwiduje Strawberrynet. Najkrócej 5 dni roboczych. Przesyłka wysłana w sobotę dotarła w piątek (nieźle, nie?).
Jeśli lubisz pogadać przez tel. to tu masz numer: 022 548 11 99/98 ale to to samo jak sprawdzenie statusu.
Jeśli zamawiałaś inne rzeczy (makeup, pielęgnacyjne) to wpisz numer listu poleconego na http://app1.hongkongpost.com/CGI/mt/enquiry.jsp ale tam zobaczysz tylko czy list opuścił już Hong Kong. Taki list idzie max max max 10 dni.
Stary 2008-05-15, 07:27   #3034
BigMama
Zakorzenienie

Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................

Cytat:
Napisane przez taurus1984 Pokaż wiadomość
jeśli zamawiałaś perfumy to wejdź na stronę www.swisspost.ch i w Track & Trace wpisz numer przesyłki (post reference) i zobacz w statusie czy przesyłka dotarła już do kraju przeznaczenia (Arrival at border point of destination country). Jeśli tak to nie ma potrzeby nigdzie dzwonić. Przesyłka dotarła i jest przygotowywana do doręczenia tylko musi przejść jeszcze odprawę celną. Możliwe, że w tym celu Twoja przesyłka zostanie wysłana do najbliższego - w Twoim regionie - Urzędu Celnego i zostanie oclona lub nie a potem już doręczy ją poczta. Czas dostawy od momentu wysyłki przez Strawberrynet jest różny i składa się na to wiele rzeczy tzn. szybkość pracy UC i poczty, zarówno zagranicznej jak i krajowej. Ja najdłużej czekałem na perfumy 2 tygodnie. Krótko, to tylko 10 dni roboczych więc tyle ile przwiduje Strawberrynet. Najkrócej 5 dni roboczych. Przesyłka wysłana w sobotę dotarła w piątek (nieźle, nie?).
Jeśli lubisz pogadać przez tel. to tu masz numer: 022 548 11 99/98 ale to to samo jak sprawdzenie statusu.
Jeśli zamawiałaś inne rzeczy (makeup, pielęgnacyjne) to wpisz numer listu poleconego na http://app1.hongkongpost.com/CGI/mt/enquiry.jsp ale tam zobaczysz tylko czy list opuścił już Hong Kong. Taki list idzie max max max 10 dni.
Taurus - jesteś WIELKI
I ja skorzystałam na twojej odpowiedzi bo żyłam w niepewności
BigMama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 16:59   #3035
Mariola13
Zakorzenienie

A co tu tak pusto ? Gdzie wszystkich wywiało ? Od rana nikt się nie odezwał ????
Stary 2008-05-15, 17:00   #3036
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Wszyscy czekają na paczuszki

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 17:53   #3037
annmarie
Wtajemniczenie

GG do annmarie Send a message via Skype™ to annmarie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
ahaaaa a gdzie mogę znaleźć ten numer?to tak dzwoni się do nich?i na luzie się spytać czy już jest u niech? czypodac jakis numer przesyłki czu coś?
Tu masz nr - https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1088
Podaj im ten nr nadania, który przysłała Ci Tru (możesz też sprawdzic w Status Shipment)

Cytat:
Ja najdłużej czekałem na perfumy 2 tygodnie. Krótko, to tylko 10 dni roboczych więc tyle ile przwiduje Strawberrynet. Najkrócej 5 dni roboczych. Przesyłka wysłana w sobotę dotarła w piątek (nieźle, nie?).
To miałeś dużo szczęścia. Ja najdłużej czekałam 7 tygodni.

Co do tel. do UC - to nie jest to samo, co sprawdzenie statusu. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że można szybko uzyskać informację co się z paczką dzieje - nie tylko, że dotarła, ale również to czy została skierowana do oclenia, (a także kiedy i gdzie), czy też dopuszczona do obrotu. Czy jest juz w ichniejszym systemie i ktoś się nią zajmuje, czy leży gdzieś w magazynie.

Ta paczka, o której napisałam, teoretycznie w PL była po 2 tyg. od wyslania w Tru. Mimo to w UC nie było jej przez kolejne 3 tygodnie. Dopiero interwencja Tru jakoś ją znalazła (podejrzewam leżakowanie w jakimś magazynie), po czym została wysłana do Bytomia, oclona i dopiero do mnie. Gdybym nie szukała i nie interweniowała w Truskawce, to może jeszcze kolejne 3 tygodnie czekałabym.

Poza tym, jak paczki długo nie ma, to taki telefon może uspokoić kogoś, że nie zginęła, tylko np. przez tydzień leżała w magazynie, ale zajęli się nią już

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-15, 18:09   #3038
yoona
Zakorzenienie

kurka, wyslalam wszystkie potrzebne dokumenty do UC w Bytomiu 28 kwietnia. od tej pory ni widu ni slychu, a dodzwonic sie do nich nie sposob. co robic?boje sie ze odesla paczke do nadawcy

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 18:16   #3039
annmarie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
kurka, wyslalam wszystkie potrzebne dokumenty do UC w Bytomiu 28 kwietnia. od tej pory ni widu ni slychu, a dodzwonic sie do nich nie sposob. co robic?boje sie ze odesla paczke do nadawcy
Wyślij im jeszcze raz - ale raczej podejrzewam, że jeszcze "ich kolejka" nie nastała Oni strasznie zawaleni są, a Bytom jest znany z tego, że jak już coś do nich trafia, to z łapek bez oclenia nie wypuszczają
Stary 2008-05-15, 18:18   #3040
yoona
Zakorzenienie

kurcze dzisiaj mija miesiac od kiedy czekam na khola Guerlaina buu jak sie nie wyrabiaja to niech nie lapia tyle kurcze flaczek

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 18:47   #3041
taurus1984
Raczkowanie

Cytat:
Co do tel. do UC - to nie jest to samo, co sprawdzenie statusu. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że można szybko uzyskać informację co się z paczką dzieje - nie tylko, że dotarła, ale również to czy została skierowana do oclenia, (a także kiedy i gdzie), czy też dopuszczona do obrotu. Czy jest juz w ichniejszym systemie i ktoś się nią zajmuje, czy leży gdzieś w magazynie.
Padło pytanie: jak się można dowiedzieć czy przesyłka jest już w Polsce? Zatem można sprawdzić status albo zadzwonić do UC i się zapytać - to jest to samo, faktem jest to, że status ma max 3 godziny opóźnienia ale to chyba nie odgrywa większej roli, co innego jakby to były dni.

To jasne, że w statusie nie będzie info czy paczka podlega ocelniu czy nie, czy zalega gdzieś czy nie. Po takie informacje można już dzwonić, ale jak na początku napisałem, pytanie było o to czy przesyłka jest już w kraju i moja odpowiedź była jak nabardziej poprawna.

Tak na marginesie - jeśli przesyłka nie byłaby w ich systemie to byś nawet nie uzyskała o niej żadnych informacji.

Pozdrawiam
Stary 2008-05-15, 20:04   #3042
Mariola13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Aaaa to prawda Sama czekam na 3 paczki, które leżą w UC
Stary 2008-05-15, 20:52   #3043
BigMama
Zakorzenienie

Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Mariola13 Pokaż wiadomość
Aaaa to prawda Sama czekam na 3 paczki, które leżą w UC
Oj co prawda, to prawda - a wszystko przez tę ichnią promocję mamusiową
Stary 2008-05-15, 21:38   #3044
BigMama
Zakorzenienie

Question Dot.: Zakupy na Strawberrynet

Ludzie, a co znaczy to, co mi napisali w Swiss Post

Departure from border point of origin country

bo rozumiem, co czytam, ale nie rozumiem, co z Cristobalem
Stary 2008-05-15, 23:33   #3045
taurus1984
Raczkowanie

To znaczy, że przesyłka opuściła Szwajcarię, a konkretnie granicę i zmierza w kierunku Polski. To może trochę potrwać Ostatnio tj 7. maja zamówiłem perfumki i 9. opuściły Szwajcarię i tak idą do mnie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-16, 07:00   #3046
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
kurcze dzisiaj mija miesiac od kiedy czekam na khola Guerlaina buu jak sie nie wyrabiaja to niech nie lapia tyle kurcze flaczek
jak napisala annmarie - Bytom jest strasznie powolny. kiedys moja jedna paczka z butami lezala u nich miesiac, na maila czemu tak dlugo odpisali ze z powodu duzej ilosci pracy wsiadlam w auto i pojechala zalatwic to na miejscu. no ale ja mam blisko, mysle ze powinns ich bombardowac mailami, faxami i probowac dzownic - rano tak miedzy 7-8 jest łatwiej sie dodzownic
Wisnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-16, 07:57   #3047
BigMama
Zakorzenienie

Cytat:
To znaczy, że przesyłka opuściła Szwajcarię, a konkretnie granicę i zmierza w kierunku Polski. To może trochę potrwać Ostatnio tj 7. maja zamówiłem perfumki i 9. opuściły Szwajcarię i tak idą do mnie
A ja zamówiłam 7.05 a wyjechały dopiero 13.05
Stary 2008-05-16, 09:48   #3048
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Tu masz nr - https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1088
Podaj im ten nr nadania, który przysłała Ci Tru (możesz też sprawdzic w Status Shipment)

To miałeś dużo szczęścia. Ja najdłużej czekałam 7 tygodni.

Ta paczka, o której napisałam, teoretycznie w PL była po 2 tyg. od wyslania w Tru. Mimo to w UC nie było jej przez kolejne 3 tygodnie. Dopiero interwencja Tru jakoś ją znalazła (podejrzewam leżakowanie w jakimś magazynie), po czym została wysłana do Bytomia, oclona i dopiero do mnie. Gdybym nie szukała i nie interweniowała w Truskawce, to może jeszcze kolejne 3 tygodnie czekałabym.

Poza tym, jak paczki długo nie ma, to taki telefon może uspokoić kogoś, że nie zginęła, tylko np. przez tydzień leżała w magazynie, ale zajęli się nią już
dziekuję
na razie nie mam jakoś odwagi tam zadzwonić bo się boję,że nawrzeszczą
Stary 2008-05-16, 10:04   #3049
annmarie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
dziekuję
na razie nie mam jakoś odwagi tam zadzwonić bo się boję,że nawrzeszczą
Nikt na Ciebie nie nawrzeszczy - ten nr nie jest tajny To nr właśnie do takich spraw.
Pani czasem brzmi jakby robiła łaskę, ale poza tonem nigdy nikt nie dał mi znać, że nie powinnam dzwonić

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-16, 10:30   #3050
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Nikt na Ciebie nie nawrzeszczy - ten nr nie jest tajny To nr właśnie do takich spraw.
Pani czasem brzmi jakby robiła łaskę, ale poza tonem nigdy nikt nie dał mi znać, że nie powinnam dzwonić
dziękuję:-*poczekam dziś na listonoszke,a jak nic nie przyniesie to dryndne
Stary 2008-05-16, 11:00   #3051
sargon27
Przyczajenie

Witajcie
Jestem tu nowy i szczerze mówiąz zarejestrowałem sie na tym portalu tylko po to, żeby dowiedzieć sie jak kupować na Truskawce. Faktycznie jest tu troche informacji, a przeczytanie tego tematu i 102 stron zajełoby mi chyba 3 dni dlatego może ktos pomóglby mi. Najchętniej porozmawiam na gg ewentualnie przedzwonię.
Mam typowe problemy:

- sposób płatności na Truskawce to KK (karta kredytowa) której nie posiadam, ale przeczytałem, że mozna płacić karta przedpłaconą. Chcę sobie zamówic taka kartę w mBanku w USD czy taka karta może być?(mBankowa, specjalna do trransakcji internetowych , tam sa 2 karty do wyboru w USD i Euro) Koszt 25 zł. Łatwiej mi zamówic taka kartę niż KK.

- kwestia druga - chcialbym dowiedzieć się jak technicznie zamawia sie na Truskawce.Moja znajomość j. angielskiego jest .... średnia, co prawda komunikowałem sie kilka iesiecy z angolami i szkotami, ale nie zawsze ich rozumiałem dlatego chciałbym pogadać o tym, najchetniej na gg.Czyli co klikam, co wpisuje, krok po kroku.Przeglądałem posty o Truskawie i nie doszukałem sie takiej instrukcji obslugi dla mniej wyedukowanych językowo

- z tego co czytam spora upierdliwość to UC, który chce polożyc swoje łapska na naszych pieniądzach, wiec jesi dobrze zrozumialem taktykę lepiej zmiawiać 1 flakon wody toaletowej za kilka dnia drugi, wówczas szansa ze UC nas wezwie jest mniejsza

A więc pomożecie?
sargon27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-16, 11:20   #3052
sargon27
Przyczajenie

Sam sobie odpowiem na pierwsze pytanie- karta przedpłacona eKARTA z mBanku jest akceptowana przez Truskawke, tak jest napisane na stronce mBanku (własnie doszukałem sie tego )
sargon27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-16, 12:51   #3053
taurus1984
Raczkowanie

Moje gg 573059. Pytaj o co chesz.
Stary 2008-05-16, 14:09   #3054
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Cło przez UC jest naprawdę losowo generowane - zamawiałam w odstępie dwóch dni identyczne perfumy (na prezenty ) i jedne przyszły nieoclone, a drugie oclili.
A te nieoclone nie mają pieczątki z żadnego UC (zazwyczaj było coś o dopuszczeniu do obrotu).
Loteria po prostu
Stary 2008-05-16, 16:17   #3055
BigMama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sargon27 Pokaż wiadomość
Witajcie
Jestem tu nowy i szczerze mówiąz zarejestrowałem sie na tym portalu tylko po to, żeby dowiedzieć sie jak kupować na Truskawce. Faktycznie jest tu troche informacji, a przeczytanie tego tematu i 102 stron zajełoby mi chyba 3 dni dlatego może ktos pomóglby mi. Najchętniej porozmawiam na gg ewentualnie przedzwonię.
Mam typowe problemy:

- sposób płatności na Truskawce to KK (karta kredytowa) której nie posiadam, ale przeczytałem, że mozna płacić karta przedpłaconą. Chcę sobie zamówic taka kartę w mBanku w USD czy taka karta może być?(mBankowa, specjalna do trransakcji internetowych , tam sa 2 karty do wyboru w USD i Euro) Koszt 25 zł. Łatwiej mi zamówic taka kartę niż KK.

- kwestia druga - chcialbym dowiedzieć się jak technicznie zamawia sie na Truskawce.Moja znajomość j. angielskiego jest .... średnia, co prawda komunikowałem sie kilka iesiecy z angolami i szkotami, ale nie zawsze ich rozumiałem dlatego chciałbym pogadać o tym, najchetniej na gg.Czyli co klikam, co wpisuje, krok po kroku.Przeglądałem posty o Truskawie i nie doszukałem sie takiej instrukcji obslugi dla mniej wyedukowanych językowo

- z tego co czytam spora upierdliwość to UC, który chce polożyc swoje łapska na naszych pieniądzach, wiec jesi dobrze zrozumialem taktykę lepiej zmiawiać 1 flakon wody toaletowej za kilka dnia drugi, wówczas szansa ze UC nas wezwie jest mniejsza

A więc pomożecie?
Pomożemy.

Sama zamawiałam niedawno po raz pierwszy.

Specjalnie w tym celu założyłam w mBanku konto, bo zwykła karta jaka tam dają
bez żadnych kosztów (tzw. z delfinkiem) pozwala na płatności przez internet.

A na Truskawie to naprawdę zakupy są proste Wystarcza bardzo bierna znajomośc angielskiego ( ja sie go uczyłam lata świetlne temu i niespecjalnie używałam czynnie). Najlepiej po porostu spróbuj coś kupić i zobacz, jak po kolei to idzie, aż dojdziesz do momentu, w którym każą ci podać nr karty WTEDY OCZYWIŚCIE NIC NIE WPISUJ I NIE POTWIERDZAJ.

Ja tak sobie trenowałam parę razy, gdy czekałam na list z kartą mbanku.

Moja pierwsza paczka jest w drodze więc moja mądrość w tym momencie się kończy - staram się śledzić przesyłkę, ale czasem głupieję i wtedy Taurus przybywa z pomocą On jest fachowcem i umie tłumaczyć "jak chłop krowie na miedzy"

Jak tak "trenowałam", to nawet próbowałam strzelać byki, żeby zobaczyć co będzie - nie dało się pobłądzić. A jak wpisywałam nr karty już kupując to pomyliłam się niechcący ( paraliż strachowy) i po prostu odrzuciło mi transakcję. Wpisałam nr dobrze i "poszło"
Stary 2008-05-16, 17:00   #3056
Layila
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BigMama Pokaż wiadomość
Pomożemy.
Ooo, nie wiedziałam a nie trzeba się kontaktować z mLinią, jesli chce się coś zamawiać za granicą?
Kurcze, karte z delfinkiem mam już od lat i tak długo żyłam w nieświadomości..
Teraz to już na pewno zbankrutuje
Stary 2008-05-16, 18:31   #3057
BigMama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Layila Pokaż wiadomość
Ooo, nie wiedziałam a nie trzeba się kontaktować z mLinią, jesli chce się coś zamawiać za granicą?
Kurcze, karte z delfinkiem mam już od lat i tak długo żyłam w nieświadomości..
Teraz to już na pewno zbankrutuje

Trzeba . Jak już dostaje się kartę, to ustala się limity wypłat w bankomacie, w oddziałach banku i na płatności w sklepie - te przez internet - oraz na transakcje internetowe dzwoniąc na mLinię.

Dostałam kartę końcem kwietnia. Z pensji przelałam 200 na konto i ustaliłam limit przez telefon ( 1 transakcja w miesiącu na max 200 zł) po czym kupiłam Cristobala , który właśnie podąża do mnie

Po czym ktoś postraszył, że promocja tylko do 11, więc aby to sprawdzić zadzwoniłam na mLinię, zmieniłam limit na 2 transakcje ( kwota pozostała ta sama) i zakupiłam jeszcze promocyjną Ellen Tracy Imagine Shimmer (w ciemno i tanio)

Limit jest ustalany na miesiąc kalendarzowy i można go zmieniać jak często się chce

A delfinek działa przez net od niedawna ( jakoś marca czy kwietnia tego roku) więc nie straciłaś wiele czasu
Stary 2008-05-16, 18:39   #3058
dorotie85
Zadomowienie

Potwierdzam Po otrzymaniu karty trzeba zadzwonić na mlinię i podać swoje limity płatności transakcji Ja już jestem po dwóch zamówieniach na Truskawie, w tym jedno doszło w czwartek bez żadnego cła Ja również czaję się na Crisobala, ale wypłata dopiero za 2 tygodnie, więc już chyba tej promocji nie będzie
dorotie85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-16, 20:54   #3059
Layila
Zadomowienie

Ślicznie dziękuję za wyjaśnienia
W takim razie zaczynam kompletować zamówienie
Stary 2008-05-17, 06:04   #3060
Ami
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BigMama Pokaż wiadomość
Poważnie? Nie wiedziałam... Oj, moje biedne konto.
Ami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości