![]() |
#3301 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zakupy na Strawberrynet
Czytam tu ostatnio jak dziewczyny szybko dostaja swoje przesylki i nie wiem czy juz musze zaczac sie martwic, bo od tego momentu jak zamowilam perfumy minelo 4 tyg i na stronie Swiss post ostatni zapis jest
30.05.2008 13:19 Departure from border point of origin country Jak myslicie, czy na razie musze cierpliwie czekac (jesli tak, to ile jeszcze) czy napisac do truskawy? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3302 |
Zadomowienie
|
Zaczynam się niepokoić - zamówilam perfumy drugi raz - pierwsze szły 2 tygodnie, a tu już trzeci mija i nic
![]() ![]() Aczkolwiek już nawet z cłem bym się cieszyła - byle mieć pewność, że one w ogole dojdą Dog-Rose - moja przesyłka ma taką samą datę i status - 30.05...i od tego czasu ślad po niej zaginął |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3304 |
Wtajemniczenie
|
Napisałam wczoraj, ale oczywiście zżarło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3306 |
Raczkowanie
|
czy moglabym zapytac jakie clo jest naliczane na perfumy?
bardzo marzy mi sie NR z tej stornki ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3307 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3308 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3309 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny ja juz nie mam siły, ja zamowialam roż za 27zl i oni michcą doliczyc 22% podatku
ta opalata 6zl więcej wyniesei niz ten podatek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3311 |
Zakorzenienie
|
a to oni nieznają wartości tych kosmetyków?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3312 |
Zakorzenienie
|
no pewnie ze nie bo skad.
mi ostatnio po przeslaniu dokumentow puscili khola Guerlaina za 50zl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3313 |
Zakorzenienie
|
To nie chodzi o to czy znają, czy nie. UC musi mieć dokumnet na podstawie, którego nalicza cło, bądź nie
![]()
![]() |
#3314 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Więc jak ktos może sprawdzić jak wyglądają paczki ze Szwecji to byłabym wdzięczna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3316 |
Raczkowanie
|
Nie, perfumy także do niedawna wylatywały z HK, z tym że nie bezpośrednio do PL ale do Szwajcarii i dopiero stamtąd już drogą lądową do Polski.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3317 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z boku przyklejona zielona karteczka z deklaracją celną z napisem "HongKong Post" ale do tego żółta naklejka z informacją " Goods not fulfilling the conditions Prescribed by Articles 9 and 10 of the Treaty establishing the EEC", czyli, jeśli dobrze rozumiem, paczka z zawartością podpadającą pod kontrolę celną, tak? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3318 |
Raczkowanie
|
Buuu , chyba tak
![]() A już miałam nadzieję, że celnicy się wreszcie od nas odczepią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3319 |
Rozeznanie
|
Nie jestem pewna tego żółtego komunikatu, nie czytałam owego artykułu 9 i 10
![]() Ale nie da się go nie zauważyć, bije po oczach. Moja paczka przeszła bezpiecznie dzięki albo litościwym, albo nie anglojęzycznym celnikom (za co chwała im :P) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3320 |
Raczkowanie
|
A pod który UC podlegasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3321 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3322 |
Raczkowanie
|
Znalazłam te przepisy :
"TITLE I — Free Movement of Goods Article 9 1. The Community shall be based upon a customs union covering the exchange of all goods and comprising both the prohibition, as between Member States, of customs duties on importation and exportation and all charges with equivalent effect and the adoption of a common customs tariff in their relations with third countries. 2. The provisions of Chapter 1, Section 1 and of Chapter 2 of this Title shall apply to products originating in Member States and also to products coming from third countries and having been entered for consumption in Member States. Article 10 1. Products having been entered for consumption in a Member State shall be deemed to be products coming from a third country in cases where, in respect of such products, the necessary import formalities have been complied with and the appropriate customs duties or charges with equivalent effect have been levied in such Member State and where such products have not benefited by any total or partial drawback on such duties or charges. 2. The Commission shall, before the end of the first year after the date of the entry into force of this Treaty, lay down the methods of administrative co-operation to be adopted for the application of Article 9, paragraph 2, taking due account of the need for reducing as far as possible the formalities imposed on trade. Before the end of the first year after the date of the entry into force of this Treaty, the Commission shall lay down the provisions applicable, as regards trade between Member States, to goods originating in another Member State in whose manufacture products have been used on which the appropriate customs duties or charges with equivalent effect in the exporting Member State have not been levied or which have benefited by a total or partial drawback on such duties or charges. When laying down such provisions, the Commission shall take due account of the rules for the elimination of customs duties within the Community and for the progressive application of the common customs tariff." I dodaje po polsku ![]() " Artykuł 9 1. Wspólnota opiera się na unii celnej, która obejmuje całą wymianę towarową oraz zakaz nakładania między Państwami Członkowskimi ceł przywozowych i wywozowych jak również wszelkich opłat wywierających podobny skutek, oraz wprowadzania wspólnej taryfy celnej w ich stosunkach z krajami trzecimi. 2. Postanowienia Sekcji I Rozdziału I oraz II Rozdziału niniejszego Tytułu stosują się do produktów wytworzonych w Państwach Członkowskich, jak również do produktów pochodzących z krajów trzecich, które znajdują się w wolnym obiegu w Państwach Członkowskich. Artykuł 10 1. Za produkty znajdujące się w wolnym obiegu w jednym z Państw Członkowskich, które pochodzą z jakiegoś kraju trzeciego uważane są takie produkty, w stosunku do których zostały wypełnione wszelkie formalności przywozowe oraz nałożone cła lub opłaty wywierające podobny skutek zostały pobrane przez to Państwo, i które nie korzystały ze zwrotu całkowitego lub częściowego tych ceł lub opłat. 2. Przed upływem pierwszego roku od chwili wejścia w życie niniejszego Traktatu Komisja ustali metody współpracy administracyjnej dla zastosowania artykułu 9.2, uwzględniając konieczność jak najdalej idącego ograniczania formalności, jakim podlega handel. Przed upływem pierwszego roku od wejścia w życie niniejszego Traktatu Komisja wyda przepisy, które w wymianie handlowej między Państwami Członkowskimi będą stosowane w stosunku do towarów pochodzących z innego Państwa Członkowskiego, do których wytworzenia użyto wyrobów, na które nie były nałożone przez eksportujące Państwo Członkowskie cła ani inne opłaty podobne w skutkach, lub które korzystały ze zwrotu całkowitego lub częściowego tych ceł lub opłat. Wydając powyższe postanowienia, Komisja uwzględni zasady dla znoszenia ceł wewnątrz Wspólnoty i dla stopniowego wprowadzania wspólnej taryfy celnej. " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3323 |
Rozeznanie
|
tjaaa... to teraz poproszę o tłumaczenie (znaczy na ludzki język)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3324 |
Przyczajenie
|
no dzis doszla paczuszka wreszcie
![]() od 4 czerwca szla, 20 dni lacznie z UC :/ 155 pln vatu naliczyli.... czy ma ktos wzor maila do truskawy o zwrot ? gucci II pour homme i joop hot summer ;] mmmmm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3325 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
recently I've been charged with the custom fee. Please find attached custom confirmation document with short translation. If you could cover that, it would be great. Thank you in advance, |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3326 |
Zakorzenienie
|
![]() Mam pytanie w tematach około-Truskawkowych. ![]() Uściślając, mam kłopot z płatnością w innym internetowym zaułku perfumeryjnym, podczas gdy na Tru nigdy problemów nie miałam. W Truskawce, wiadomo, wpisujemy w odpowiednie pola: - "numer karty", czyli te 16 cyfr, które są z przodu i z tyłu visy; - "valid thru", czyli miesiąc i rok; i - "security number", czyli trzy cyfry podane na końcu numeru na odwrocie karty. I wciskamy Authorize Payment. Dzisiaj próbowałam zapłacić kartą w sklepie FragranceNet ![]() ![]() Zgłupiałam. Wpisałam w pole Card Number 16 cyfr bez kodu zabezpieczającego. Strona podziękowała mi za zakupy, ale do tej pory (czyli już przez 10 godzin) nie dostałam od nich żadnego mailowego potwierdzenia zamówienia. ![]() Podejrzewam, że powinnam była wpisać w to pole wszystkie 19 (16 + 3) cyfr, ale nie znam się na tym i nie chcę ryzykować podwójnego wtopienia kasy albo innych kłopotów. ![]() Spotkałyście się kiedyś z taką formą internetowego płacenia? /EDYTUJĘ PARĘ GODZIN PÓŹNIEJ/ Spróbowałam jeszcze raz. Wpisałam 19 cyfr w pole Credit Card Number. Wypluło mi napis: There were errors in your last submission: Credit Card Type: Credit card number fails LUHN-10 check. Szlag, szlag, szlag. ![]() ![]()
Edytowane przez martwa papuga Czas edycji: 2008-06-25 o 01:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3327 |
Raczkowanie
|
Papugo moim zdaniem za pierwszym razem wszystko było OK. Nie wszystkie sklepy interrnetowe wymagają kodu CIV (na truskawce kiedyś tez nie wymagali). Gdyby był potrzebny to byłoby osobne pole na kod.
Gorzej z tym brakiem potwierdzenia zamówienia - napisz może do nich? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3328 |
Raczkowanie
|
Nie chcę Cię martwić, ale na tej stronie (Fragrancenet) nie można płacić kartą jeżeli wysyłka ma być do Polski. Ja też tak miałam. Zapłaciłam- wszystko było ok, ale po dwóch dniach dostałam odpowiedź. że niestety nie zrealizują mojego zamówienia, bo nie przyjmują zapłaty kartą jeżeli towar idzie do Polski. Można natomiast na fragranceX.com i to z powodzeniem - mieli teraz wysyłkę worldwide za free!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3329 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Czyli według tego, co piszesz Antku, FragranceNet nie ściągnęło mi płatności z karty...? Chyba do nich napiszę, żeby się upewnić. No nic, na fragranceX zajrzę, ale FragranceNet mnie kusiło ze względu na dwie bardzo korzystne ceny. ![]() ![]() ![]() Annabel, dzięki za informację o numerze karty ![]()
![]() |
![]() |
#3330 |
Raczkowanie
|
Na pewno nie pobrali płatności z karty, przynajmiej tak było w moim przypadku, a na fragrancex też jest kilka perełek w bardzo przyjaznych cenach .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.