|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pogaduchy po szkole cz. IX pt.: ` Wycieczka do krainy Żółwi` :)
Hej
jednakjuznic ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- Mam do uprania 3 bluzki, 5 swetrów, 13 par skarpetek i spodnie. Ręcznie, bo moja najkukochańsza na świecie mamusia, która ma do mnie szacunek i kocha mnie całym swoim serduszkiem, nie ma najmniejszego zamiaru włączyć mi prarki, którą trzeba włączać jakbyśmy mieszkali na totalnym zadupi milion lat temu ![]()
Edytowane przez olasia99 Czas edycji: 2010-09-21 o 15:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Wtajemniczenie
|
O Boże dziewczyny umieram ;(
Tak mnie boli żołądek, że nie wiem =,= Wypiłabym siemię lniane ale już nie ma, a nie dam rady lecieć do mamy do pracy żeby mi dała hajs, ałaaaa ![]() ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Olasia, ![]()
#184 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
to się strasznie stęsknie ![]() ![]() wpadaj szybko! ;d uhuhu! ![]() ![]() Cytat:
![]() Jesteś ważna! Dojdziesz do wielkich rzeczy! Poznasz nowych ludzi! Nie będziesz sama ! ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() a ja mam jakiś niezbyt dobry humor. miałam dobry ale się zje*bał. ![]() ![]() no cóż, bywa. dostałam 6 i 5 z w-fu ![]() ![]() a słabą oceną sie nie pochwale ![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
Olasia, zrób zdjęcie przycisków na pralce
![]() ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- lazurowa co na wfie robiłaś, że dostałaś oceny takie? :P ;> Ewa, a może krople żoładkowe jak masz? Albo mięta?
#186 |
Wtajemniczenie
|
Olasia, chciałabym ale Ci nie pomogę
![]() Yw, współczuję, nie wiem jak Ci pomóc co do M... ![]() ![]() ![]() Peg, nie mogę się doczekać aż nam opowiesz o NIM ![]() Lazurka, czemu się z***ał ? ![]() ![]() ![]() Peg, nie mam niestety ![]() Dobrze, że jutro mam lajtowe lekcje, 3 wf'y, wdż i do domu bo babka z maty i pp chora ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Okej, spadam do kumpeli, bd pod wieczór ![]() ![]()
Edytowane przez zniszcz0mnie Czas edycji: 2010-09-21 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
no bo musiałyśmy w 30 sekund zrobić jak największą ilość brzuszków i grzbietów. brakowało mi dwóch brzuszków do 5+
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() powodzenia ![]() zazdroszcze jutrzejszych lekcji ![]() 3 w-fy ![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Zadomowienie
|
Olaś dawaj ten wiersz może któraś coś poradzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Anna Kamieńska - Modlitwa Hioba
Panie naucz mnie milczeć naucz milczeć mój język i moje wargi Naucz milczeć moje serce Naucz mnie nie odpowiadać na źle postawione pytania i fałszywe oskarżenia Naucz mnie milczeć nawet kiedy mówię Naucz mnie milczeć kiedy chcę krzyczeć kiedy milczenie boli Naucz mnie nie skarżyć się nie mówić o zmienności życia jak ciężkie ono jak mało w nim wszelkiego sensu Naucz mnie sensu milczenia i milczenia sensu Naucz mnie abym i w śmierci milczał bo są tacy których śmierć krzyczy zawczasu do samego nieba Naucz mnie modlitwy która jest tęsknotą i o nic nie prosi Naucz mnie milczeć zwłaszcza wobec tych których kocham niech nigdy słowo od nich mnie nie rozdzieli Naucz mnie milczenia chorego zwierzęcia milczenia chmury deszczu trawy milczenia wieczoru i nocy milczenia dobroci i wdzięczności Panie naucz mnie milczenia snu milczenia wszystkich moich umarłych Naucz mnie Panie swojego najgłębszego milczenia ale nie potrafię się za to zabrać, więc pomyślałam, że zrobię polecenia z podręcznika pod tym wierszem, ale nie ułatwiło mi to za bardzo sprawy. Wesprze mnie ktoś? Potrzebuję tego na jutro ... 1. O co prosi adresata podmiot mówiący? Zacytuj fragmenty, które potwierdzają twoją odpowiedź. 2. Zwróć uwagę na długość strof. Która jest najkrótsza? Zinterpretuj ją. 4. W tym wierszu ważną funkcję pełnią anafory. Wyjaśnij tej środek stylistyczny (to mam), wskaż w tekście i określ jego funkcję (w tekście). 5/ W jaki sposób realizowana jest w tym wierszu f. poetycka, a w jaki sposób f. impresywna? 6. Jaki jest związek wiersza z biblijną Księga Hioba? Udziel odp w kilku zdaniach* * z gwiazdką to hmmm 'dla chętnych' ![]() Błagam o pomoc Można po swojemu, te pytania to wzięłam z podręcznika, bo nie umiem ...
Edytowane przez olasia99 Czas edycji: 2010-09-21 o 18:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zadomowienie
|
Olaś , pomyślę nad tym ale nie obiecuję żę coś wymyślę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Wtajemniczenie
|
Olasia, a nie ma gdzieś na necie ? Jezu, ja Ci nie pomogę, bo sama nie umiem ani nie lubię interpretować wierszy -,-
Lazurka, a ile zrobiłaś tych brzuszków ? ![]() ![]() I S. ma tam być ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Aha, a żołądek już nie boli, ale boję się jeść -,- ![]()
#193 |
Zadomowienie
|
a to ma miec jakiś związek z Hiobem ? czy to ma być ogólna interpretacja?
|
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Olasia, czekaj zaraz coś naskrobię
![]()
#195 |
Zadomowienie
|
1.Podmiot mówiący prosi adresata (Boga) aby nauczył go milczeć .
'Panie naucz mnie milczeć " No to myślę że będzie tak xD Troszkę może oczywiste ale tak mi się wydaje ;p ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- http://wisienki.blox.pl/2007/10/Anna...twa-Hioba.html ;p |
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Podmiot mówiący pragnie, by adresat wiersza (wnioskować można, że to Jego Pan, być może Bóg) nauczył go cnót, które posiada? adresat. Głównie chodzi o sztukę milczenia w odpowiednich momentach ''Naucz mnie Panie
swojego najgłębszego milczenia''. Podmiot nie chce narzekać jak inni śmiertelnicy i być pokorny. Podmiot chce też nauczyć się modlitwy, która jest sama w sobie aby podziękować, a nie jest skierowana, by o coś prosić czy błagać. Najkrótszą strofą jest strofa 3. Podmiot pragnie wiedzieć jaki jest sens milczenia, pokory kiedy wszyscy narzekają i nie szanują Boga. Anafory, które występują w utworze mają na celu zwrócenie uwagi na słowa ''Naucz mnie''. Być może podmiot jest zagubiony i pragnie, by jego Pan pomógł mu przezwyciężyć swoje słabości. Widać, że jest on człowiekiem związanym z religią i chce żyć w zgodzie z nią. ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- yhh spóźniłam się ![]()
#198 |
Zakorzenienie
|
funkcja impresywna jest realizowana poprzez anafory ''Naucz mnie''
---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- W tych wersach ''Naucz mnie milczeć kiedy chcę krzyczeć kiedy milczenie boli'' widać, że podmiot nie ma neutralnego podejścia do sprawy? i widzimy tutaj funkcję poetycką języka. ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cholera, nie umiem interpretować wierszy ![]() ![]() frag, jak z M.? ![]()
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja nie wiem dużo o pielęgnacji ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- płoosze ;* ale nie wiem czy dobrze z tymi funkcjami ;p
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
Evu - nie pamiętam ile xd. hmm... 43?
![]() a ja uwielbiam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
może być . Cały poprzedni tydzień się widzieliśmy ale teraz nie mamy kontaktu od soboty. Odezwę się do niego niedługo.Oczywiście nadal go kocham ale uświadamiam sobie powoli że jesteśmy tylko przyjaciółmi.
a ja bym chciała mieć polski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny
![]() niedawno poszła ode mnie koleżanka, byłyśmy razem od 5 i troszkę mi lepiej... a zaraz idę się kąpać i do nauki, bo mam tyyyyyle :O
#205 |
Zakorzenienie
|
Pegg, sensei czyli nauczyciel po japońsku bodajże, więc trener ;d
#206 |
Zakorzenienie
|
lika - jaka Ty biegła w japońskim
![]() ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- ejj, dziewczyny! świętujemy to mój 999 post! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zachwile będzie 1000! ![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. Edytowane przez lazurrowaa Czas edycji: 2010-09-21 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja dosłownie przed chwilą też zrobiłam polaka xd. jeszcze pouczenie się do anglika ![]() to super ![]() zmykam Żółwiki ! jutro raczej nie wejde na wizaż. papa ![]() ![]() kolorowych snów 1000 post! ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Zadomowienie
|
Iv
![]() Lazurka papa ![]() Kurczę a mi skaner nie działa a muszę notatki zeskanować bo w czwartek oddaję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:58.