![]() |
#2701 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chodzenie po górach
Cytat:
A tu jest więcej bankomatów (ING i WBK mają bankomaty w Euronecie): http://www.ezakopane.pl/?id=1&zakopa...okaz=wszystkie
![]() |
#2702 |
Zakorzenienie
|
Bankomat Euronetu jest przy wejściu na dworzec PKS
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2703 |
Zakorzenienie
|
Teraz mała prywata, niezwiązana z górami
![]() ![]()
#2704 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, ktore w tym roku wybieraja sie na Czerwone Wierchy (i te ktore juz byly): ktorym szlakiem wg Was lepiej isc? Początkowo planowalam z Koscieliskiej czerwonym na Ciemniaka, potem do Malolaczniaka, niebieskim przez Kobylarzowy Zleb do Przyslopu Mietusiego i czarnym z powrotem do Koscieliskiej. No, ale oczywiscie nie moze sie obyc bez dylametu: poczytalam sobie wlasnie relacje w wycieczek i widze, ze calkiem kamieniscie jest w tym Kobylarzowym Zlebie, wiec schodzenie niezbyt przyjemne, no i lancuchy, ktorymi jednak wole wchodzic. I teraz mysle o odwrotnym kierunku wycieczki, szczegolnie, ze wydaje mi sie, ze szlak niebieski na Malolaczniak jest ciekawszy niz czerwony na Ciemniak, a to bardzo wazne przy wchodzeniu zeby podnosic na duchu ![]() Ktorym Wy planujecie wejsc? a moze calkiem innym? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2705 |
Zakorzenienie
|
Ja nie pomogę bo pierwszy raz byłam na Czerwonych Wierchach i to od Kasprowego. Poza tym doszliśmy w zasadzie tylko do Kopy ze względu na pogodę. Ale chętnie się dowiem jak chodzą inne górołazki, żeby za rok tak spróbować pójść
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2706 |
Wtajemniczenie
|
Ja planuję iść czerwonym na Ciemniak, zejść albo na Przełęczy po Kopą albo jak wystarczy czasu to dojść do Kasprowego i zejść lub zjechać do Kuźnic.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do Czerwonych Wierchów, to ja też jeszcze nie byłam. A może iść na nie od Kasprowego i zejść do Kościeliskiej?
![]() |
#2708 |
Wtajemniczenie
|
Można, ja tak szłam, tylko musiałam zejść z powodu deszczu i mgły na przełęczy pod Kopą. No i niewiele widziałam z tych pięknych widoków
![]() Malla mówiła, że jak się idzie od Ciemniaka to ma się przed sobą piękny widok na Tatry Wysokie, dlatego zdecydowałam się na trasę z Kościeliskiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2709 |
Zakorzenienie
|
Widok na Tatry wysokie jest naprawdę piękny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2710 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziekuję za info! Troche mnie przeraża ta przepaść... Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2711 |
Wtajemniczenie
|
Dasz radę Kulbit. Trzeba bardzo uważać, trzymać się łańcucha i powoli do przodu. Ja weszłam, chociaż mam lęk wysokości.
![]() Tak jak pisała Malla trudności zaczynają się przed szczytem, wcześniej idzie się bardzo przyjemnie. Przynajmniej mi się bardzo podobało. Znajomi, którzy z nami byli odpuścili sobie szczyt i poszli na Zawrat. |
![]() ![]() |
![]() |
#2712 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Droge do szczytu widziałam w necie, bardzo fajnie wyglada idzie sie tak granią więc musza być swietne widoki ![]() W razie ci stwierdziłam, że nie wejde na sam szczyt i tyle ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2713 |
Nie depcze krokusów
|
Wyszukiwarka Euronetu jest chyba nieco nieaktualna... Ja mam kartę w Pekao, ale tam kolejki jak do kolejki, więc nieraz korzystałam z Euronetu...
betig, przepaść na Świnicy widziałam tylko od strony Zawratu, tam jest faktycznie ciekawie, ale od Przełęczy Świnickiej szlak dawał mi wręcz spokojne schronienie przed wiatrem. Chyba że chmury mi przysłaniały, to możliwe... Trzymam nadal przy swoim, że technicznie znacznie łatwiej niż na Giewont i równie bezpiecznie. Szlak na Ciemniaka jest ciekawy, widać po lewej Giewont od tej mniej ciekawej strony i północne, podcięte stoki Cz.W., a od prawej Tatry Zachodnie jak na dłoni (można poćwiczyć topografię). Jeśli zejście z Małołączniaka jest równie sypkie, co z Przełęczy Kondrackiej do Doliny Małej Łąki, to musi być straszna męczarnia przy schodzeniu...
![]() |
#2714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I powiem Ci, że cieszę się, że tak wybraliśmy, bo czerwona trasa jest żmudna i nudna według mnie. A na niebieskiej w Kobylarzowym Żlebie faktycznie są łańcuchy i dość długie kamieniste podejści i lepiej jest tamtędy wchodzić niż schodzić. W załączniku zdjęcie tego miejsca z łańcuchami. Odcinek krótki i nietrudny. Jakbyś miała jakieś pytania odnośnie tej trasy, to pytaj ![]() I jeszcze dla zachęty widok na Giewont z niebieskiej trasy na Małołączniak ![]()
![]() |
#2715 |
Nie depcze krokusów
|
Robi się z tego wątku całkiem profesjonalny pod względem technicznym dla amatorów!
Lain, właśnie pokazałam Twoją relację TŻowi, ale się uśmiał ze świstaków i kozic ![]() irkax - dzięki za zdjęcie! Widok z Cz.W. nigdy mi się nie znudzi!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2716 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lain mi narobiła ochoty na Szpiglasowy. ![]() Choć teraz w planach mamy właśnie Zawrat i Świnicę.
![]() |
#2717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czerwone Wierchy - może zrobimy ankietę, które wejście jest najlepsze pod względem trudności/łatwości i widoków? Bo ja nadal nie wiem, co by wybrać, gdybyśmy się jednak na nie zdecydowali... ![]() EDIT: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2718 |
Zakorzenienie
|
Malinka my na pewno chcemy zaliczyć Czerwone Wierchy ale też ciągle rozważamy, którą drogę wybrać..
![]() |
#2719 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i czerwona lepiej nadaje się na schodzenie ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2720 |
Nie depcze krokusów
|
Cała trasa to Ciemniak-Kopa-Kasprowy, zejście do Kużnic i tak ją polecam (my rok temu schodziliśmy z Kopy, bo na Kasprowy jeszcze 1,5 godziny stamtąd). Wchodząc na Małołączniak, Czerwone przecina się w środku i nie wiadomo co robić dalej, iść w lewo czy w prawo (wejście jest dobre na krótką, 1-dniową wycieczkę dojazdową i tak chcemy zrobić z TŻem)
![]() Co do matki, która wypuściła 11-latkę na Kasprowy - media nieco ponaciągały, bo wcale nie wypuściła jej samej, tylko mała wyprzedziła ją i miały się spotkać na miejscu. Są 11-latki, których nie można zostawić samych w domu, by nie wydarzyło się nieszczęście, a są też 11-latki, które zimą śmigają na nartach z Zawratu... W tym wieku chodziłam po górach w glanach, z peleryną przeciwdeszczową, zapasem napojów i batoników i wystarczającą ilością oleju w głowie, by oceniać możliwości pogodowe i własnego organizmu. Nie wspominając o dzieciach górali i łazikujących wagarowiczach...
![]() |
#2721 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to oczywiście moje subiektywne odczucie ![]()
![]() |
#2722 |
Rozeznanie
|
Kochane, bardzo Wam dziękuję, naprawdę przydają mi się te opisy
![]() ![]() ![]() Pisałyście o Kościelcu - że nie jest zbyt trudny, a wydaje mi się na bardzo niebezpieczną górę. Jakie wasze wrażenia? Planuję też zdobyć Kopieniec Wielki, zapowiadają się świetne widoczki ![]() Już w sobotę wyjazd! ![]() ![]()
Nie narażam życia. Noszę rewolwer. Życie musi być podniecające. W przeciwnym razie nie jest warte jednego naboju. Isaac Baschevis Singer, "Spuścizna" http://www.lastfm.pl/user/K-H/ A czego Ty słuchasz? |
![]() ![]() |
![]() |
#2723 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ja chcialam isc na Kopieniec w zeszla sobote, no ale niestety tak lalo caly dzien, ze nie bylo sensu - szczegolnie ze wchodzi sie tam dla widokow, a chmury w sobote przeslanialy dokladnie wszystko ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2724 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie odwrotnie, bo jak sobie pomyślę, że miałabym pokonywać te piekielne schody do Giewonty, a potem przechodzić całe CzW to... ![]() ![]() Idąc od czerwonego szlaku jak już ktoś pisał - cały czas przed oczami widnieje przepiękna panorama naszych i słowackich Tatr ![]() Ładne, prawda ![]() (większe się nie zmieściło :P) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2725 |
Zakorzenienie
|
Czy ten Kopieniec Wielki jest gdzieś w okolicach Dol.Olczyskiej?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2726 |
Wtajemniczenie
|
Tak. Na Kopieniec szłam z Nosala przez Dol. Olczyską. Przepiękna polana, zachwyciła mnie baaardzo
![]() Puchatkowa - a gdzie relacje z pobytu w Taterkach? Napisz, które szlaki wydeptywaliście. Dziś na onecie przeczytałam, że 20.08 zamykają drogę do MO ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2727 |
Zakorzenienie
|
Ja na bieżąco pisałam gdzie byłam danego dnia. I zdjęć trochę wklejałam. Nie dodałam tylko zdjęć z Czerwonych Wierchów, bo nie miałam jeszcze możliwości wrzucenia ich na serwer, ale po południu będę w domu to postaram się coś wkleić
![]() A o Kopieniec pytałam bo byłam kiedyś w Olczyskiej (naprawdę świetna polanka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2728 |
Wtajemniczenie
|
Wiem, wiem, czytałam. Ale jakoś mi za mało
![]() Zdjęcia wklejałaś baaardzo fajne, czekam na więcej. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2729 |
Zakorzenienie
|
Za mało, bo nie mam niestety weny literackiej jak dziewczyny powyżej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() K-H - chyba żadna tu nie pisała, że Kościelec nie jest zbyt trudny. Teraz to jest jeszcze gorzej, bo zdjęli zabezpieczenia (nie pamiętam, która o tym pisała). Co do tej 11-latki - Malla ja jeszcze wcześniej chodziłam po górach, ale zawsze szłam z rodzicami. Tworzymy grupę i w grupie się idzie, a jeśli już ktoś koniecznie musi iść przodem, to trzeba się umawiać w konkretnym miejscu, bo potem stawia się na baczność wszystkie służby. Trzeba pamiętać, że każda taka akcja kosztuje (np. za wezwanie karetki bez powodu trzeba płacić niemałe pieniądze).
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:50.