|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Zdrowy omlet ze szpinakiem
Zdrowy omlet ze szpinakiem idealny dla odchudzających się i ćwiczących
![]() Jest bardzo smaczny, zdrowy i zapycha na baaaardzo długo ![]() Omlet: -7 białek -dowolne przyprawy (u mnie sól, pieprz, bazylia, oregano) Białka z przyprawami ubijamy trzepaczką. Patelnie teflonową lekko przecieramy olejem i wylewamy na to nasze białka. Na małym ogniu smażymy kilka minut aż omlet będzie lekko brązowy od spodu i będzie łatwo odchodził od patelni ![]() ![]() Farsz szpinakowy: -pół paczki mrożonego szpinaku -troszkę szczypiorku -ząbek czosnku -przyprawy (duuuużo soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, sos sojowy) Szpinak wrzucamy na patelnie, dolewamy troszkę wody na dno, dorzucamy przyprawy, zmiażdżony ząbek czosnku i szczypiorek. Czekamy aż szpinak się rozmrozi a potem aż woda odparuje. Powinniśmy otrzymać wilgotną papkę ![]() Farsz wyrzucamy na połowę omletu, składamy go na pół i smarujemy lekko ketchupem i posypujemy odrobiną poszatkowanej cebuli. Dla osób nie liczących aż tak bardzo kalorii polecam dodanie do farszu 100g białego chudego sera (100kcal) lub startego sera żółtego (dużo kalorii ![]() Smacznego!! ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zdrowy omlet ze szpinakiem
musze wypróbować jak tlyko kupie szpinak..hmm..uwielbiam omlety a także szpinak..i sie odchudzam..wiec musi to byc dla mnie idealne
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
7 białek? Strasznie wielki musi ten omlet być
![]() ![]()
![]() |
#4 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Sylwia widze bratnia dusze-wielbicielke szpinaku
![]() Ja omlet robie taki jak kiedyś nauczyla mnie AgaZ superaśny ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ludowa 7 białek to nie tak dużo...przynajmniej dla mnie
![]() Nutko o tak, kocham szpinak ![]() ![]() ![]() Pierwsza: liście szpinaku, sos (jogurt naturalny+sok z puszki po ananasie ![]() Druga: liście szpinaku, sos malinowy, kozi ser Przepyszne ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Boze czyli nie jestem na tym świecie sama..Zawsze ze mnie się śmiali że lubie spzinak...salatki tez wypróboje juz niedługo
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Sałatki wypróbuj koniecznie, szczególnie pierwszą...bajka ![]() P.S. Tu jest wątek wart uwagi ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a co robicie przy tym przepisie z zoltami z tych 7 jajek, ze sie tak zapytam?
Ja wlasnie mam w lodowce 4 jajka, ktore trzeba w miare szybko zuzyc, bo sie popsuja, w zamrazarce mam szpinak w sosie smietanowym hortexu... i zastanawiam sie wlasnie nad omletem. Na razie przeszukuje net i znalazlam cos takiego - http://www.palcelizac.pl/przepis/670...ze_szpinakiem/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Tez sie zastanawiam zawsze co z tymi zoltkami... Zauwazylam, ze Wizazanki czesto robia omlet z bialek a zoltka? Wyrzucacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast omlet z samych białek to dla mnie nie omlet. ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nigdy nie jadłam z samych białek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja lubię same białka - z jajek na twardo albo usmażone na maśle z cebulką, pieprzem i koniecznie dużą ilością soli
![]() Ale jako omlet to jednak nie bardzo ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=213 - znalazlam jeszcze taki.
Ja zawsze omlet klasyczny przyrzadzam w ten sposob: odrobina mleka (lub smietany w wersji bardziej kalorycznej, ale ja ten przepis znam od dziecinstwa, a jak mialam 12 lat, to bylam chuda i nie musialam dbac o linie ![]() Do mleka dodaje make i rozcieram na jednolita mase, nastepnie dodaje jajka i dalej mieszam. Calosc wylewam na patelnie i podobnie jak w linku zaginam rogi by przelac czesc masy pod spod. Gdy robie omlet smakowy (np. z tartym jablkiem i cynamonem) to dodatki smakowe dodaje do masy. W przypadku szpinaku zastanawiam sie wlasnie - bo chyba przed dodaniem do masy trzeba go jakos rozmrozic. Wyglada na to, ze bez 2 patelni nie da rady. Aha przypomnialo mi sie wlasnie, ze na goldenline na grupie kulinarnej jeden gosc pisal, ze dodaje do omletu wode mineralna gazowana - wtedy jest bardziej pulchny - mysle, ze przetestuje ten patent. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Sylwio, super pomył na szpinakowe mniam-mniam. I sałatki też fajne, z pewnością wypróbuję.
A jeśli to aż 7 białek, to na jakiej patelni robisz? wielkość największa? bo ja omlety to na małej, więc chyba z 7 jaj się nie zmieści... ![]() Ja zupełnie nie rozumiem, jak można szpinaku nie lubić, to takia wdzięczna roślinka jest ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Rena, no zaskoczyłaś mnie tym jabłkiem i cynamonem w omlecie. Uwielbaim omlet z daktylami, ale cynamon to by mi nie przyszedł fo głowy. Więc kolejna inspiracja...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:39.