![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Tampony...
hmm... tampon to nie tak do końca "korek". krew się wchłania, trzeba zmieniać często, nie zostawiać na zbyt długo, to wszystko będzie ok. jeśli nie macie żadnych problemów zdrowotnych (np, nadżerka) i sam lekarz nie odradza, to nie ma przeciwskazań. ja używam z powodzeniem. jednak w nocy też nie
![]() każda kobieta czuje, co dla niej najlepsze, radzę wypróbowac i wyrobić sobie własne zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
tampony są super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Hej
ja zaczęłam używać tampony od 2 albo 3 klasy LO. Wcześniej mi się to nie udawało,taki piekący ból i opór,kilka tamponów z rzędu marnowałam-a tego nie znoszę. WSKAZÓWKI DLA POCZĄTKUJĄCYCH: 1.Najważniejsze to znależć pochwę a właściwie sekretne i tajemnicze WEJŚCIE -może to śmieszne,ale w praktyce było niezwykle trudne.Rysunek jest dodawany do tamponów.Najlepiej przetestować drogę palcem-chociaż na ten pomysł wpadłam dopiero dziś pisząc ten text. 2.Trza się rozlużnić i o tym pamiętać nawet podczas wkładania tamponu.Można robić przerwy tzn.tampon do połowy wprowadzony i kilka oddechów. 3.Po rozpakowaniu tamponu z folii-trzeba dość energicznie pociągnąć za sznureczek,aby się naprężył.Zapobiegnie to "zgubienu"tamponu w pochwie. 4.Należy pamiętać rzecz jasna o higienie-narządy rodne i ręce mają być czyste. POCHWA JEST NARZĄDEM BARDZO ELASTYCZNYM I "PRZEPASTNYM",WIĘC NIE MA OBAWY,ŻE TAMPON SIĘ NIE ZMIEŚCI. 5.Polecam dla początkujących-rozmiar mini i ob comfort-łatwiej go wprowadzić do pochwy. 6.JEŚLI PO ZAŁOŻENIU TAMPONU CZUJESZ DYSKOMFORT,TZN PIECZE CIĘ LUB PRAWIE NIE MOŻESZ CHODZIĆ TO ZNAK,ŻE TAMPON JEST UMIESZCZONY ZBYT PŁYTKO. TRZEBA GO WŁOZYC TAK,AŻEBY CAŁY PALEC SIĘ SCHOWAŁ DO POCHWY RAZEM Z TAMPONEM. 7.tam gdzie kończy się tampon i wystaje sznureczek trzeba zrobić takie jakby małe wgłębienie palcem,rozszerzyc tampon delikatnie.Służy to temu,aby łatwiej wepchać tampon. |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Ogólnie uważam,że tampony to świetna sprawa.Na poczatku okresu "leje mi się jak z kranu" dlatego podpaski "wymiękają".
Kiedyś nawet przeciekła mi podpaska i pofarbowałam fotel.A drugim razem obudziłam się rano w kałuży -i to nie żart-dosłownie w kałuzy krwi-byłam wtedy dziewicą... Nie sposób nie uzywac tamponów. Mój okres trwa średnio 5 dni więc 2 pierwsze dni stosuję tampony często je wymieniając,a póżniej :do szkoły tampon,a po domku-podpaska. Pod koniec okresu ciężej wprowadzic tampon,dlatego nie polecam tego młodym kobietom. Aha i jeszcze jedno-nie warto zmieniać tamponu w kolejnych mniej obfitych dniach co 3-4 godziny,poniewaz tampon nie zdąży jeszcze dostatecznie mocno nasiąknąć. Dla początkujących radzę założyć -dla bezpieczeństwa-podpaskę pod tampon. Tak,tak tampony,dla nie wprawionych potrafią spłatać figla i przecieknąć.Póżniej rzecz jasna same będziecie wiedziały kiedy i jaki rozmiar założyć. NIE MARTWCIE SIĘ I OSTRZEGAM- TAMPONY UZALEŻNIAJĄ!!!! SĄ WYGODNE,NO I NIE CZUĆ WONI ROZKŁADAJĄCEJ SIĘ KRWI. NIE MA PLAM NA UBRANIU,BIELIŻNIE... Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, moze glupie pytanie, ale co robicie ze zuzytymi tamponami?
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
Czesc
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Ja uzywam tamponow od 16 roku zycia (teraz mam 20) systematycznie co miesiac. Daja mi naprawde duzy komfort mniej nerwow (ze cos przecieknie) itd itd... Czesto zdarza mi sie 'przetrzymac' tampona srednio po 8-9h...(brak mozliwosci lub warunkow do wymiany). Ale jak dotad wszystko bylo oki. W grudniu bylam u panstwowego ginekologa - wszystko oki, w marcu bylam prywatnie - wszystko oki.
Ale wczoraj to byla juz przesada z mojej strony ![]() Obudzilam sie dzisiaj o 7 rano i zorientowalam sie z przerazeniem, ze ja wciaz mam tampona!!!!!!! 17h siedzial we mnie ;(;(;(;( Bardzo sie boje, ze moze mi to zaszkodzic... Prosze doradzcie cos, po jakim czasie moglyby wystapic jakies negatywne objawy (i jakie) ? Jak dlugo mam czekac w niepewnosci czy cos mi moze byc czy ujdzie mi to na sucho... ? Bardzo prosze o rade!;( |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
ja nie wyobrazam sobie życia bez tamponów...
![]() ![]() ![]()
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
Wybaczcie, że nie przeczytam całego wątku, ale jednak chciałabym też dorzucić tu swoje 3 grosze, bo uważam, że tampony to wspaniały wynalazek i chciałabym podzielić się swoją wiedzą
![]() 1. Nie wymieniamy na siłę tamponów co 3-4 godziny tylko dlatego, że tak jest napisane na opakowaniu. Częstość wymieniania dopasowujemy do ilości krwawienia, możemy zmieniać co 6 godzin powiedzmy. Jeśli np. po 8 godzinach tampon nadal nie daje się łatwo usunąć, to następnym razem zakładamy po prostu mniejszy rozmiar. 2. Dobrze założony tampon nie powoduje pieczenia, uwierania, po prostu w ogóle go nie czujemy. 3.Tampon może sprzyjać powstawaniu nadżerki, ale tylko wtedy, gdy wkładamy go na siłę = powodujemy mikroranki w ścianach pochwy. 4. Przed założeniem i po zawsze myjemy ręce. Dbamy też o to, żeby nie było ryzyka uszkodzenia pochwy paznokciem. 5. Tampony można wyrzucać do sedesu i spuścić normalnie wodą. Ulegają biodegradacji, tzn. rozkładają się, więc nie zanieczyszczają środowiska. 6. Tampony można stosować na noc, na basen, na rower, w dzień - wszędzie, bez ograniczeń żadnych. 7. W momencie, kiedy mamy w sobie tampon, krew nadal odpływa swobodnie i po prostu nasącza tampon. Tampon to nie jest korek (choć wygląda podobnie), tylko gąbka ![]() Dla początkujących dziewczyn polecam tampony mini, albo nawet mini z aplikatorem. I przede wszystkim spokój i rozluźnienie przy pierwszej próbie. Mi też się na początku nie udawało, bolało mnie to, niewygodnie mi było, ale szybko nabrałam wprawy i stosuję wyłącznie tampony teraz. Już jakieś 10 lat i największą katorgą jest dla mnie noszenie podpaski, nie toleruję ruszających się pieluch! Pozdrowienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#74 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tampony stosowano już w starożytnym Egipcie i używają ich miliony kobiet. Czy ktoś kiedyś słyszał o przypadku TSS? Szanse są naprawdę minimalne. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
We krwi skumulowanej w tamponie przy szyjce macicy mnożą się bakterie - rozwijają się bezpośrednio przy szyjce gdzie tworzy się rana. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Hmm konfituro, nie wiem skąd te nerwy i do czego one mają prowadzić
![]() ![]() Ja po prostu dzielę się swoim wieloletnim doświadczeniem. Nie raz popełniłam taki błąd, że założyłam za duży w stosunku do krwawienia tampon. Zdarzało się, że nie miałam jak umyć rąk i jakoś nie nabawiłam się tej choroby, podobnie jak mnóstwo innych osób. To niezwykle rzadka choroba i naprawdę trzeba mieć pecha, żeby na nią trafić. Myślę, że to podobnie, jak z ciążą mimo najlepszych tabletek, po prostu czasami się zdarza. Poza tym na ulotkach jest napisane, że używanie tamponów jest PRAWDOPODOBNIE jedną z przyczyn TSS, więc nie jest to fakt. Podobnie na ulotkach jest informacja, że tampony można wrzucać do sedesu. ps. Gratuluję studiowania historii ![]() Nadal wszystkich gorąco zachęcam przynajmniej do próby z tamponami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Też jestem uzależniona od tamponów także to nie jest tak, że prowadzę krucjatę przeciwko nim, po prostu rozmawiamy ![]() Na o.b. nic nie ma o wyrzucaniu tamponów do sedesu, innych nie używam to nie wiem. Za ps.-a dziękuję, to już właściwie po studiowaniu ![]() Przepraszam jeśli odebrałaś moje posty za napastliwe - to nie tak ![]()
![]() |
#78 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak przy okazji, to polecam Ci (i oczywiście innym dziewczynom) wypróbowanie tamponów Rossmanna. Są naprawdę świetne, w niczym nie ustępują ob, a ile można zaoszczędzić ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#79 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Używam tamponów od lat i pomimo, że jestem szczęśliwą "posiadaczką" niezbyt obfitych okresów, nie zamieniłabym ich na "pieluszki". Zwłaszcza latem, fuj!
![]() Początkowo też miałam problemy z aplikacją. Jednakże znalazłam wygodną pozycję do zakładania - kucającą - która je wyeliminowała. Polecam, bo jednak w łazience trudno się położyć, ![]() Ciekawe jest to co piszecie o aplikatorach. Nigdy mnie nie przekonały, nawet po latach praktyki sprawiały mi trudność. |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
BAN stały
|
eeehhh a mnie się jeszcze nigdy nie udało zaaplikować......
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
Paula, moze za bardzo sie denerwujesz? a moze sprobuj z zelem? sa takie do kupienia w aptece, moze warto, bo rzeczywiscie caly proces latwiej przebiega
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
mi tez sie nigdy nie udawalo ich zaaplikowac, ale sie stał cud !! Dzis mi sie udało
![]() ![]()
#84 |
BAN stały
|
wooow czuczenka fajnie masz....
![]() Zazdroszcze ![]() Ja naprawde sie nie denerwuje ![]() Aplikowanie sobie roznych rzeczy to dla mnie zadna nowosc ![]() Ale one są takie szorstkie ...i nie chcą isc!! ![]() Ale rzeczywiscie żel moze pomoc!!!!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
Szorstkie? to moze wyprubuj ob mini? to sa chyba najgladsze tampony jakie widzialam a z zelem to juz naprawde nie powinnas miec zadnych problemow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Polecam Tampax Compact z aplikatorem... wlasnie mi te tampony przypasowaly bo latwo sie je wprowadza
![]()
#87 |
Wtajemniczenie
|
czuczenka, ale tu tez sie pojawia czasami problem... wlasnie z tym aplikatorem, choc moze kiedys dojde i do obslugi takich
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#89 |
BAN stały
|
Dzięki czuczenka
![]() Przy najbliższej okazji sprobuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Wtajemniczenie
|
I ja, dzieki Czuczenka, zwlaszcza, ze w podrozy na wakacjach moze sie przydac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.