![]() |
#61 |
Przyczajenie
|
Dot.: Wykroje torebek
co do dzinsowych torebek, to pomysly pojawily sie w tym watku
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=53319 ale bez wykrojow obawiam sie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Witam!
Czy mogłabym prosić o wykrój ostatniej torebki ( tej okrąglutkiej)? Będę bardzo wdzięczna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
jesteście niesamowite
![]() od trzech dni za mną torebka do uszycia chodzi. od chodzenia nogi bolą, a wystarczyło tu zajrzeć ![]()
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
Czy mogłabym poprosić wykroje wszystkich torebek, mam bzika na punkcie torebek mam ich bardzo dużo nie mogę przestać projektować i szyć.
midcorp@interia.pl Dziękuję baaaaaaaaaaaaaaardzo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
ps. super jest ta strokna : ) masa swietnych pomyslow. za bardzo nierozumiem ale zawsze mozna cos podpatrzec : ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
![]()
a może Ktoś wie jak zrobić bardzo prostę torebkę-woreczek?
taką niedużą wizytową.. widziałam coś takiego w sklepie..na pierwszy rzut oka wygląda tak (rysunek).. - jaki materiał byłby dobry do tego? zależy mi żeby na wierzchu był cały w koronce.. no i ta koronka pewnie musiałaby być połączona z jakimś mocniejszym materiałem (tylko jakim?) - czy musi to być materiał usztywniony? - jak zamontować sznureczek żeby po pociągnięciu z dwóch stron worek się zamykał u góry? - jak się nazywa taki zatrzask na magnes jaki montuje się w torebkach? a może macie doświadczenie w szyciu takiego prostego ozdobnego woreczka i coś doradzicie? ![]() p.s. czy taki woreczek robi się łatwiej niż inne torebki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
![]()
chciałabym zrobić niedużą elegancką torebeczkę do sylwestrowej sukienki i bardzo przydałoby mi się kilka rad
![]() wiem że było już sporo tematów o torebkach ale nie na wszystko znalazłam odpowiedź i mam pewne problemy typowo techniczne.. może dodam że z szyciem miałam zerowy kontakt (no poza przyszyciem guzika ![]() ![]() wydaje mi się że naprostsza (a jednocześnie powinna pasować) będzie torebka-woreczek .. no i mam kilka pytań..sporo pytań : 1. jakie nożyczki kupić? ![]() 2. jaki materiał będzie dobry? czy szyfon nie zrobi się za bardzo pognieciony? a może lepiej żakard (tylko czy da się go szyć ręcznie?)? 3. czy musi być jakieś dodatkowe usztywnienie? 4. trzeba zostawić 2 dziurki na sznureczek - czy trzeba je jakoś obszyć żeby materiał się nie strzępił? 5. zatrzask-magnes wymaga zrobienia nacięć w podszewce - czy trzeba je jakoś obszyć? 5. jak doczepić podszewkę :0 na razie to tyle..ale na pewno w trakcie szycia okaże się że jeszcze wielu rzeczy nie wiem ![]() pomoc bardzo się przyda : ) p.s. na zdjęciu są trochę inne woreczki niż ja planuję - mają dodatkowo okrągła "podstawę" a to już dla mnie zbyt trudne jak na pierwszy raz :0 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
![]()
oj widzę że za dużo tych pytań :0
ale bardzo proszę o radę w sprawie TKANINY.. bo bez tego nie zacznę nic ![]() z jakiego materiału zrobić taki woreczek żeby wyglądał ładnie? czy należy dodatkowo usztywnić materiał??? jeśli ktoś wie prosze o króciutką odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Dot.: szycie torebki - pytania amatorki :0
Cytat:
Odpowiem na ile zdołam, szyję torebki dla siebie iz najomych więc metoda prób i błedów coś sie nauczyłam ![]() -nożyczki hmm ja używam takich które kupiłam razem z zestaem noży, może takie tez masz, są świetne, jesli nie to poprostu idz do pasmanterii dadzą ci odpowiednie. -co do materiału to ja w sumie z wielu robiłam torebki jeśli materiał jest za cienki czy za bardzo lejący podklejam go flizeliną i ładnie ię wtedy układa -usztywnienie jak pisałam wyżej zalezy od materiału, sama zobaczysz jak się bedzie układać -dziurki obszyj koniecznie, jesli robsz to ręcznie to obszywaj na okrętkę miejsce w miejsce -co do magnesu nie mam pojęcia - podszewkę szyjesz jak drugą torebkę i wkładasz jedną w drugą przyszywając na przykład centymetr pod miejscem gdzie będziesz miała sznureczki mama nadzieję że ciut pomogłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Wtajemniczenie
|
skoro już tyle korzystam z tego forum to niech się też na coś przydam
![]() jesli chodzi o material to wszystko zależy od tego co chcesz w torebkę wkladać, jesli ma być głównie ozdobą to wystarczy uszyć ją z czegoś cienkiego, może to być nawet podszewka NIe wiem dokladnie jak zamierzasz wykorzystać koronkę, ale jeśli tak jak myślę - że cała powierzchnia torebki ma być z koronki, to wystarczy krojąc części z koronki zrobić takie same z podszewki i zszyć razem koronkę z podszewką a potem już z tak podszytej koronki zszyć woreczek. Szwy schowają Ci się do środka, więc ładniej będzie zrobić jeszcze wewnętrzną podszewkę ( mam nadzieję że rozumiesz, bo troche się namieszło z tymi podszewkami...) Zrobisz ją szyjąc jeszcze raz taki sam woreczek tylko już z samej podszewki i potem wszyjesz go wzdłuż górnego brzegu torebki(oczywiście wszywając oba niewykończone brzegi torebki w środek(dobrze jest je przedtem przyprasowaćwtedy ładnie się zszyją). Jeśli chodzi o sznureczek to mam tu przed sobą taka torebkę-woreczek i ma ona świetnie to rozwiązane: przy zszywaniu przodu i tylu torebki zostało zostawione niezaszyte miejsce ok 2cm na obu bokach, troszke poniżej górnego brzegu ( oczywiście na tej samej wysokości) - później po wszyciu na górnym brzegu podszewki i ułożeniu jej na miejscuprzeszywa się dwa równoległe szwy, tak aby tunelik kończyl się z obu stron dziurkami. i obszywanie dziurek masz z głowy! Trzeba tylko prostym szwem przyszyć kawałeczek założenia jeszcze przed zszywaniem, żeby potem sznureczek tego nie "wybebeszał" ![]() a magnes, hmmm, jeśli torebka jest delikatna chyba nie dawałabym magnesu, obciązy on materiał, jesli będzie delikatna tkanina może ją nawet oberwać.Przemyśl czy nie wystarcy samo wiązanie na sznureczek... Górny brzeg torebki możesz dodatkowo ozdobić paskiem z samej już koronki. nożyczki przede wszystkim bardzo ostre ![]() Mam nadzieję że ci pomogłam a nie namieszalam. ![]() i oczywiście chętnie tu obejrzymy gotowe dzielo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
myślę, że zatrzask/magnes nie jest tu potrzebny
[miałam podobną torebke na 100-dniówce, była bez zatrzasku -sam sznureczek] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
bardzo dziękuję za wszystkie rady : )))
muszę sobie to dokładnie poczytać bo niektóre rzeczy są dla mnie zupełnie nowe ![]() torebka raczej nie będzie z samej koronki.. bo mam koronkę cieniutką elastyczną ozdobną więc chyba wyglądałoby to jak "kupka materiału" :0 chociaż pomysł z dwiema podszewkami jest ciekawy.. myślałam raczej żeby naszyć tą koronkę na jakiś mocniejszy jednokolorowy materiał i dopiero z tego uszyć torebkę.. tylko nie bardzo wiem jaki byłby dobry (żeby się nie gniótł, był troszkę sztywniejszy ale może jakiś błyszczący) martuko: mam pytanie odnosnie tego tuneliku.. jeśli dobrze rozumiem w środku ma to wyglądać tak jak na rysynku.. tylko czy wtedy ten materiał w 2 cm przerwie nie będzie się strzępił? nie trzeba go też jakoś obszyć? ..aa chyba jednak nie..skoro torebka będzie już zszyta bokami ![]() jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc ![]() i jeszcze prosze o jakieś sugestie co do tkaniny..może welur? :0 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
aa jeszcze jedno pytanie.. jeśli chciałabym jednak zrobić jakieś dno tego woreczka.. to jak do niego doszyć boki torebki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
dno bedzie załóżmy kołem
wycinasz z materiału koło i prostokąt o jednym boku równym obwodowi koła resztę robisz tak, jak sie na matematyce w mniejsych klasach robiło walec z papieru [tylko ten byłby bez drugiej, górnej, podstawy] czyli pszyszywasz ten prostokąt do krawędzi koła, później możesz jeszcze dodatkowo, dla wzmocnienia szwów obszyć krawędź (a raczej szew tylko z zewnątrz) jeszcze raz [teraz zamotałam :|] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
![]()
aha..czyli nie trzeba bardzo kombinować z dnem..wystarczy doszyć do niego (na lewej stronie) boki torebki..
i jeszcze jedno..mam nadzieję ostanie ![]() jak uzyskać taki efekt jak w tych torebkach: czyli mimo że nie ma dna.. one się ładnie układają..nie są płaskie jak kartka papieru tylko lekko wypukłe? czy to zasługa podszewki czy trzeba coś dodatkowo wszyć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Wtajemniczenie
|
po kolei na wszystkie pytanka
![]() jesli chodzi o materiał wszystko zalezy jaki efekt chcesz uzyskać, "dwie podszewki" wcale nie muszą być obie z podszewki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zadomowienie
|
![]()
naprawdę ciężko znaleźć ciekawy materiał .. kupiłam dwa i chyba żaden nie będzie dobry :0
jeden jest dość sztywny (nie wiem jak sie nazywa) drugi satynowy.. no i ten sztywny niezbyt ciekawie wygląda ze sznurkiem.. a satynowy też taki sobie.. chyba jutro odwiedzę jakiś sklep z firankami.. a kolor nie czarny ![]() ![]() aaa.. okazuje się że sznurek wsunięty w szorstki materiał wydaje niesamowicie głosny odgłos szurania podczas zawiązywania ![]() naprawdę nie sądziłam że szycie będzie takie.. trudne.. a przecież jeszcze nie zaczęłąm szyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
c.d. (żeby nie bylo że piszę najdłuższe posty na tym forum
![]() teraz dostrzeglam Twój pomysl z welurem, myślę że to będzie lekko przesadnie welur +koronka na wierzchu, chociaż zalezy jaka masz sukienkę. No i welur jest trochę "lelawy" (czyli nie jest sztywny ani odrobinkę ![]() odpowiedź o dziurkach sama znalazłaś (ślicznie to narysowałaś, dokladnie to o co mi chodzilo) choć przypomnę Ci tą uwagę o przeszyciu brzegu jeszcze raz żeby to podłożenie nie wyłazilo razem ze sznureczkiem jak go pociągniesz. powinno być na tyle blisko szwu żeby złapać ten kawalek w środku... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
c.d. (ostatni...)
Jesli dobrze widzę, to te torebki sa po prostu czymś napełnione ![]() ![]() ![]() Co jeszcze? aaaa, z tym sznureczkiem. Ja mówilam o sznureczku wychodzącym z dwóch dziurek, można też tak zrobić że wyjdzie z jednej, ale ładniej chyba wygląda przy dwóch. Dno możesz wszyć również w inny sposób najpierw zszywasz bok, (wygląda to jak rękaw), przewracasz na lewą stronę, szpilkami przymocowujesz denko i przyszywasz, tak by postrzępione brzegi znalazły się w środku. Wiem że tłumacze dość łopatologicznie ale jak pamiętam moje pierwsze próby szycia to różne błedy w ferworze popelniałam, a jak się szyje ręcznie i potem trzeba pruć..... lepiej dobrze obmyślic sprawę ![]() przy denku tak samo do podszewki dobrze jest zrobić dno i dopiero potem wszyć lewymi stronami do środka pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
![]()
a jak ułożyć ten sznureczek żeby torebka równo się zamykała? :0
chciałabym żeby wychodził z 2 stron, ale gdy go zawijam jak na rysunku to marszczy się mocno z tej strony gdzie jest podwójny sznurek a z drugiej bardzo słabo.. jeny..same problemy :I |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
hmm, jak to podwójny sznurek z jednaj strony??? tunelik powinien być na całym obwodzie torebki, wpuszczam tam sznurek (obrazowo-wpuszczasz jedna dziurką, leci tunelikiem, wychodzi dziurką ale zaraz wchodzi następną przlatuje przez tunelik i wychodzi czwartą dziurką. i lączy sie z początkiem. Jeden sznureczek. możesz go związać na obu końcach żeby bylo ładnie i symetrycznie i pociągać za oba te końce...
może ja jakoś pokrętnie tłumaczę że Tobie to nie wychodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zadomowienie
|
![]()
martuko: super tłumaczysz i naprawdę jestem bardzo wdzięczna za te wszystkie rady i wyjaśnienia..ogromnie
![]() ja opisałam to co widziałam w jakimś sklepie.. sznureczek wychodził tak jak na moich rysunkach- z dwóch stron torebeczki..a Ty jeśli się nie mylę opisałaś zakończenie dwóch końców sznurka wychodzące z jednej strony worka (ale też z 2 dziurek).. ciężko się tłumaczy pisemnie takie rzecze hihi.. na razie praca nad torebką jest w fazie planów.. ale mam nadzieję że przez weekend zrobię wykroje i przygotuje wszystko do zszycia.. niestety sznurki które mam są straszne: jeden jest szorstki i wydaje okropne odgłosy podczas pracy (ale ładniutki jest).. a drugi jest delikatny i cichy ale odcień mi nie pasuje do torebki..ech.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
to jednak kiepsko tlumacze
opisywalam takie własnie że sznurek wychodzi po obu stronach. Tylko mnie zmylił ten podwójny sznurek z jednej strony, nie wiem skąd Ci sie podwójny wziął. co do materialu ja bym nie rezygnowala z tego sztywniejszego, moze nie jest taki zły... a satyna/ co CI w niej nie pasuje? odgłosami się nie przejmuj spróbuj to ocenić przy włączonym TV na przyklad przeciez nie bedziesz tego w absolutnej ciszy otwierała? czekam już na wieści jak CI idzie właściwe szycie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
![]()
mhm..mi to wyszło tak.. czerwone miejsca to dziurki..niebieskie to sznurek puszczony przez cały obwód..
i nie wiem jak to puścić żeby nie było podwójnie ![]() jak będą postępy na pewno napiszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
aa, teraz rozumiem
![]() bo Ty niepotrzebnie puszczasz ten sznureczek z powrotem przez tunelik.. jak go wpuścisz, kiedy już przeleci przez cały obwód to go zwiąż, a z przeciwnej strony z dziurek wydłub to co tam wystaje i też zrób supelek albo puść dwa sznureczki przez oba tuneliki i zwiąż na końcach ![]() swoją drogą, troszkę ten wątek się nam w dialog zamienił ![]() wiem z czytania że na forum jest kodeinka która jest specjalistką w robieniu torebek.. kodeina, odezwij się, poradź coś dziewczynie, bo ja przeciez się nie bardzo na tym znam ....zwłaszcza jeśli chodzi o zachowanie materiałów... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
jeszcze się przyjrzalam Twojemu rysunkowi... z obu stron wyjdą Ci po dwa sznureczki (jeden z jednego tunelika drugi z drugiego)i one będą ładnie sciągać woreczek. w związku z tym lepiej to chyba będzie wyglądalo z jakimś cieńszym sznurkiem, jeśli będziesz go chciala jeszcze zwiazywać. Albo możesz w pasmanterii kupić jakies stopery, takie jak się używa np w sportowych kurtkach, tylko nie wiem czy znajdziesz jakieś delikatniejsze odpowiednie do torebki. Czasem mają takie metalowe lub mosiężne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
ja oczywiście też zapraszam do dialogu inne Wizażanki
![]() o te stopery już pytałam : ) ale żadne nie pasowały..same plastikowe w okropnych kolorach.. jeszcze raz dziękuję .. i postaram się na razie powstrzymać od kolejnych pytań .. ale wszelkie sugestie są cały czas mile widziane ![]() pozdrawiam ciepło |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
Dot.: koronkowa torebeka- woreczek - jak zrobić?
I niestety chyba o mnie wszyscy zapomnięli nic nie dostałam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Na innym wątku tego forum znalazłam torebkę CUDOhttp://www.wizaz.pl/forum/attachment...1&d=1128956224 .....mam problem...nie mam pojęcia jak taką zrobić...jak Ktoś wie niech napisze ...pliiis
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Przyczajenie
|
Torby!!!
Dziewczyny mam prośbę jak wiecie jak zrobić jakies fajne torebeczki, nie tylko jakies małe, ale i takie większe to powiedzcie. Bo nie wiem jak mam sie za to zabrać. Zdjęcia mile widziane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:01.