Aparaty ortodontyczne, cz. VI :) - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-22, 21:15   #3361
xxbiankaoo
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)

Cytat:
Napisane przez edzia013 Pokaż wiadomość
a ja mam odcczucie jakby szóstki mi się skróciły... może też przez te dziąsła ..
A mi "skrócił" sie caly lewy bok

Cytat:
Napisane przez mclilu Pokaż wiadomość
Nie powinno tak być, niech asystentka nie spławia taką głupią odpowiedzią, że to normalne
Powinnaś stosować delikatne dla dziąseł pasty do zebów np. meridiol, elmex sensitiv, to samo dotyczy płynów, unikać twardych szczoteczek i starać się myć zęby ruchami w pionie, tzn od dziąła do końca zęba, tak jakbyś chcaiła nasunąć dziąło na zęba - nie dosłownie oczywiście
Z tym ze mi dziasła nasuwaja sie na zeby, nie mam odsłonietych szyjek A elmexu uzywam przez cały czas

Cytat:
Napisane przez elinka20 Pokaż wiadomość
Ja mam takie wrażenie po lewej stronie (na górze) że dziąsło weszło na pierścień i wrzyna się w rurkę na nim ale nie zwracałam na to uwagi, bo myślałam że ma tak być.
O tak dokładnie Jakby pierscienie i zamki wrzynały sie w dziasła

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
To że dziąsło się podnosi, a nie osuwa (osuwanie to wg mnie ruch w dół, czyli w przypadku dziąsła obnażenie szyjki zęba - opadnięcie tego dziąsła), jest rzeczywiście częste przy aparatach stałych. Ja mam tak na dwóch dolnych 6tkach. Niejedna eks aparatka miała tak samo i po zdjęciu aparatu wszystko wróciło do normy. Bez paniki Teoria jest tak, że organizm traktuje aparat jak ciało obce i chce go "wchłonąć" :P
To samo powiedziała mi asystentka, w sensie, ze to jest czeste prawie kazdy to ma a po zdjeciu aparatu wszystko wroci do normy Tylko ciekawi mnie czy przy zdejmowaniu nie bedzie potoku krwi Bo u mnie objemuje to caly lewy bok

Cytat:
Napisane przez pearl126 Pokaż wiadomość
Ja mam to samo znaczy tak, że te zęby jakoś dziwnie są pchnięte ku tyłowi, ale tylko "prawe", tak, że ich prawie w ogóle nie widać, same dziąsło
Mi sie zeby schowały :/ Jednak sporo osob ma ten problem Moze faktycznie nie bedzie zle i wszystko wroci do normy Mam taka nadzieje, nie chce miec takich mikroskopijnych zebow
xxbiankaoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 21:16   #3362
gabryssiaa
Zakorzenienie

a sama nie wiem, moze jakas nowoczesna technologia
tyle co sie roznia te aparaty to, to, że PODOBNO tu się leczy krócej, są rzadsze wizyty, nie ma gumek no i dalej nie wiem:P
gabryssiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 21:32   #3363
pearl126
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gabryssiaa Pokaż wiadomość
tyle co sie roznia te aparaty to, to, że PODOBNO tu się leczy krócej, są rzadsze wizyty, nie ma gumek no i dalej nie wiem:P
Orto Ci to zaporoponowała, czy sama wpadłaś na pomysł założenia takiego aparatu ? Może faktycznie to dobra sprawa

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

Cytat:
Napisane przez xxbiankaoo Pokaż wiadomość
A mi "skrócił" sie caly lewy bok

Z tym ze mi dziasła nasuwaja sie na zeby, nie mam odsłonietych szyjek A elmexu uzywam przez cały czas

O tak dokładnie Jakby pierscienie i zamki wrzynały sie w dziasła

To samo powiedziała mi asystentka, w sensie, ze to jest czeste prawie kazdy to ma a po zdjeciu aparatu wszystko wroci do normy Tylko ciekawi mnie czy przy zdejmowaniu nie bedzie potoku krwi Bo u mnie objemuje to caly lewy bok

Mi sie zeby schowały :/ Jednak sporo osob ma ten problem Moze faktycznie nie bedzie zle i wszystko wroci do normy Mam taka nadzieje, nie chce miec takich mikroskopijnych zebow
Ja mam jeszcze tak, że wkładam tam pod "antenki" w tym przypadku pod dziąsło wyciorek by wyczyścić to mi krew leci Jutro zrobię zdjęcie, choć nie wiem czy będzie to tak dokładnie widać, czekam też na Wasze

Edytowane przez pearl126
Czas edycji: 2009-07-22 o 23:09
pearl126 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 21:37   #3364
CatchyKathy
Wtajemniczenie

A ja właśnie oglądałam dokładnie moje zęby ( rozmawiając przy okazji przez tel. z babcia 41 minut ) i zauwazylam ze jedna trójka górna jest dużo dłuższa od drugiej Czyli sie chyba naprostowała już, bo przez moja wade niektore zeby scierały się mocniej niestety czuje ze bedzie mocne piłowanko po zdjeciu ( daleko mi jeszcze do tego ) Ale troche sie boje, bo zebów jak łopaty nie mam, raczej małe ząbki
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 21:54   #3365
karlusss
Raczkowanie

GG do karlusss

[QUOTE=karlusss;13378007]
Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
rozumiem, że te gumeczki to tzw. "wyciągi", ale z tego co wiem.. jak trzeba nosić 24h na dobę.. to do jedzenia i mycia zębów trzeba zdjąć chociaż ja już umiem w tym jeść hihi

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

tak te gumeczki to chyba wyciągi
czyli mam je ściągać jak myje zeby i cos jem tak?
proszę o odpowiedź
w ogóle dziewczyny jeśli miałyście już zakładane wyciągi, to pewnie po tym szybko Wam się te zęby cofały prawda?
w ogóle, co te wyciągi mają robić? ja mam załozone od trojek u góry do 6 na dole.
prócz tego mam jeszcze mega grube druty. także bolą mnie zęby masakrycznie jedząc kolacje, nie mogłam nawet pomidora ugryźć!
zawsze bolały mnie zęby po wizycie, ale nie aż tak,
ale nie martwie się, pocierpie, pocierpie, a potem przynajmniej będę miała wyleczone zeby.
ps. myślałam, że nakładane tych gumeczek/wyciągów jest mega trudne, a to prościzna, musiałam ściągnąc, żeby zęby umyć (i własnie tu moje pytanie, czy mogę ściągać, żeby umyć zęby??).
Stary 2009-07-22, 22:03   #3366
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabryssiaa Pokaż wiadomość
Jak raz byłam u mojej orto to akurat rozmawiała ze swoim pancjentem, ktory mieszka za granicą i tłumaczyła mu o aparacie stałym przy którym wizyty byłyby co 3 miesiące
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 22:12   #3367
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

[QUOTE=karlusss;13384172]
Cytat:
Napisane przez karlusss Pokaż wiadomość
proszę o odpowiedź
w ogóle dziewczyny jeśli miałyście już zakładane wyciągi, to pewnie po tym szybko Wam się te zęby cofały prawda?
w ogóle, co te wyciągi mają robić? ja mam załozone od trojek u góry do 6 na dole.
prócz tego mam jeszcze mega grube druty. także bolą mnie zęby masakrycznie jedząc kolacje, nie mogłam nawet pomidora ugryźć!
ale nie martwie się, pocierpie, pocierpie, a potem przynajmniej będę miała wyleczone zeby.
ps. myślałam, że nakładane tych gumeczek/wyciągów jest mega trudne, a to prościzna, musiałam ściągnąc, żeby zęby umyć (i własnie tu moje pytanie, czy mogę ściągać, żeby umyć zęby??).
TAK to się zdejmuje do mycia i jedzenia (aczkolwiek ja potrafiłam jeść bez zdejmowania). W ogóle, dziewczęta (i chłopcy) proszę czytać FAQ aparatowe sporządzone pieczołowicie przez aparatki różne, tam są odpowiedzi na pytania, które obecnie się na forum pojawiają. Jest i o damonie itd

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-23, 07:12   #3368
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Miał ktoś z Was stripping? Zastanawiam się kiedy zachodzi potrzeba, żeby się tego podjąć... Aa i czy to jest to samo co piłowanie zębów w celu ich wyrównania?

"Stripping to szlifowanie powierzchni stycznych zębów w celu uzyskania niewielkiej ilości miejsca do ich przesuwania. Najczęściej orto używają do tego pasków ściernych. Uczucie nie jest przyjemne, mogą być trochę poranione dziąsła. "

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 08:05   #3369
Niunia20
Rozeznanie

O !!!!!!!!!!!!!!!! właśnie taki kolor mi sie marzy jak śmiechotka ma moja orto ma chyba z 8 odcieni różu mam nadzieje że i ten odcień jest.

separacja daje znać o sobie dziś obudziłam się o 2 w nocy z meeega bólem wziełam ibuprom i jakoś zasnęłam ... dzisiajj wstaje patrzę w lusterko a ja spuchnięta jakbym świnkę miała...
Stary 2009-07-23, 08:23   #3370
gabryssiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Orto Ci to zaporoponowała, czy sama wpadłaś na pomysł założenia takiego aparatu ? Może faktycznie to dobra sprawa

to ona mi zaproponowała
tak czy siak nie boje sie, że mi gumka peknie czy cos heh

Edytowane przez gabryssiaa
Czas edycji: 2009-07-23 o 08:24
gabryssiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 09:31   #3371
Gladys del Carmen
Raczkowanie

Niunia20 - z może srebrny, różowy, srebrny, różowy ? Możesz wypróbować przecież oba naraz

redrose89 - stripping to piłowanie zębów, że tak powiem, pomiędzy... Robi się go po to, by uzyskać miejsce, gdy np. szczęka jest za wąska, a zęby duże i stłoczone. Jak mogłaś mi w ogóle o tym przypominać ? Mnie czeka albo stripping albo usuwanie dolnego siekacza

Sprawdziłam, moje pytania o stripping zaczynają się na 54 stronie, sporo dziewczyn odpowiadało, więc zajrzyj

Edytowane przez Gladys del Carmen
Czas edycji: 2009-07-23 o 09:37
Gladys del Carmen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 09:35   #3372
rozgwiazda
Rozeznanie

[QUOTE=karlusss;13384172]
Cytat:
Napisane przez karlusss Pokaż wiadomość
proszę o odpowiedź
dokładnie.. ściągamy do jedzenia i mycia zębów.. A z czasem się nauczysz jeść z nimi hihi.. więc będziesz zdejmowała tylko do mycia

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:
Napisane przez redrose89 Pokaż wiadomość
Miał ktoś z Was stripping? Zastanawiam się kiedy zachodzi potrzeba, żeby się tego podjąć... Aa i czy to jest to samo co piłowanie zębów w celu ich wyrównania?

"Stripping to szlifowanie powierzchni stycznych zębów w celu uzyskania niewielkiej ilości miejsca do ich przesuwania. Najczęściej orto używają do tego pasków ściernych. Uczucie nie jest przyjemne, mogą być trochę poranione dziąsła. "
stripping jest śmieszny to takie wrażenie jak piłowanie paznokcia! czujesz jak się piłuje.. hihi
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 09:42   #3373
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

wspaniala - dodaję fotki moich ząbków, o które prosiłaś Najładniejsze i najbardziej wyraźne, jakie udało mi się zrobić
Wszystkie fotki robione zaraz po ostatniej wizycie, czyli 3 lipca, oprócz jednego - wyróżniającego się, które miałam kiedyś w avatarze.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0516.jpg (11,6 KB, 67 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0519.jpg (9,8 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0524.jpg (9,8 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0526.jpg (9,8 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0528.jpg (12,2 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0368.jpg (8,6 KB, 68 załadowań)

Czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok.

Nieustanna marzycielka.!
kar0link4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 10:03   #3374
rozgwiazda
Rozeznanie

pearl126 czy dobrze widzę, że aparat masz dopiero od czerwca tego roku???
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 10:18   #3375
sQuaara
Zakorzenienie

tez mialam roz jak smiechotka super i sie nie przebarwial;-)
a ja bede miec praktyki i chcac nie chcac chyba zaloze srebrne albo szare... :O na 2miesiace taaaaaaka nuda :/

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-23, 10:30   #3376
milutek
Wtajemniczenie

Karolinka - piękne, piękne i jeszcze raz piękne masz ząbki! moje marzenie.... eh
Stary 2009-07-23, 10:51   #3377
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
Karolinka - piękne, piękne i jeszcze raz piękne masz ząbki! moje marzenie.... eh
Dziękuję bardzo.! Zobaczysz, też będziesz takie miała - cierpliwości...

Nieustanna marzycielka.!
Stary 2009-07-23, 10:53   #3378
Niunia20
Rozeznanie

Gladys narazie postawię na jeden kolor potem bedę mieszać kolory jak już rok akademicki się zacznie... mam w głowie kolory z łowickiego pasiaka jako że łowiczanka jestem to pasiak na zębach bedzie w sam raz
Stary 2009-07-23, 11:10   #3379
natalka92
Wtajemniczenie

GG do natalka92 Send a message via Skype™ to natalka92

Cytat:
Napisane przez kar0link4 Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo.! Zobaczysz, też będziesz takie miała - cierpliwości...
Ach no śliczne. Też takie chcę ;]. Spoko mogę poczekać nawet te dwa lata ;D.

"Nikt nie wie, że jest pod seksem i dusza"! ;D

Vida me hace feliz .
natalka92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-23, 11:33   #3380
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

W takim razie kiedy trzeba piłować ząbki? Jak są nierówne czy jak? Bo ja się zastanawiam co z moimi jedynkami będzie... Czy je wyprostuje aparat czy trzeba będzie piłować w celu wyrównania?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sdv.jpg (26,6 KB, 67 załadowań)

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 11:37   #3381
pearl126
Zadomowienie

Cytat:

Ja miałam stripping między 5, a 6 Powiem Ci, że to nie jest takie straszne, chwila i po sprawie. Dziwne uczucie, po prostu piłowanie zęba. Bolała trochę końcówka, jak to "urządzenie" dochodziło do dziąsła i trochę leciała mi krew To tak jak przygotowanie do plombowania, nie ma się czego obawiać. Ja najprawdopodobniej będę miała jeszcze raz robiony stripping, ale w innym miejscu

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
pearl126 czy dobrze widzę, że aparat masz dopiero od czerwca tego roku???
Tak

pearl126 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 11:45   #3382
natalka92
Wtajemniczenie

GG do natalka92 Send a message via Skype™ to natalka92

Aha to ja też będę miała cały ten stripping. Nie wiem co to za uczucie plombowane mieć zęby, ale mam nadzieję, że przetrwam ;]. Ale spoko to mnie czeka dopiero w październiku ;D.

"Nikt nie wie, że jest pod seksem i dusza"! ;D

Vida me hace feliz .
natalka92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 12:12   #3383
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
W takim razie kiedy trzeba piłować ząbki? Jak są nierówne czy jak? Bo ja się zastanawiam co z moimi jedynkami będzie... Czy je wyprostuje aparat czy trzeba będzie piłować w celu wyrównania?
mi sie wydaje ze na razie orto ci moze wyciagnac ta jedna jedynke do dołu tyle ile sie da a co sie nie da to spiłuje, ale to za jakis czas

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2009-07-23, 12:31   #3384
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Cytat:
Napisane przez natalka92 Pokaż wiadomość
Ach no śliczne. Też takie chcę ;]. Spoko mogę poczekać nawet te dwa lata ;D.

Nieustanna marzycielka.!
Stary 2009-07-23, 12:35   #3385
asik916
Raczkowanie

Cytat:
ja miała taki fiolet, ale wszyscy jak mnie widzieli to mówili "o różowe gumeczki" może z daleka są różowe, ale na zdjęciu widać fiolet już nie mówiąc jak się przebarwiły po dwóch tyg.
kurcze ja też mam teraz fioletowe i juz się boje spojrzeć na moje zęby za 2 tyg

Aśka jestem!
asik916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 12:46   #3386
Flofferek
Zakorzenienie

Dziewczyny moze Wy mnie uswiadomicie , a mianowicie ostatnio orto mi zalozyla na dolna siodemke taka metalowa? obrecz/otoczke, sama nie wiem jak to nazwac i nie wiem jak to sie nazywa i do czego sluzy... a niestety wtedy sie spieszylam i na smierc zapomnialam wypytac sie.

szukalam po necie, roznych blogach, ale na nic sie nei natknelam.. z gory dzieki za pomoc
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 12:50   #3387
asik916
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość
Dziewczyny moze Wy mnie uswiadomicie , a mianowicie ostatnio orto mi zalozyla na dolna siodemke taka metalowa? obrecz/otoczke, sama nie wiem jak to nazwac i nie wiem jak to sie nazywa i do czego sluzy... a niestety wtedy sie spieszylam i na smierc zapomnialam wypytac sie.

szukalam po necie, roznych blogach, ale na nic sie nei natknelam.. z gory dzieki za pomoc
a to nie jest przypadkiem pierścień do aparatu?? pewnie miałas wczesniej rurki i teraz ci jedną rurkę na pierscien zamieniła.. tak mi się wydaje

Aśka jestem!
asik916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2009-07-23, 12:54   #3388
Flofferek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asik916 Pokaż wiadomość
a to nie jest przypadkiem pierścień do aparatu?? pewnie miałas wczesniej rurki i teraz ci jedną rurkę na pierscien zamieniła.. tak mi się wydaje
ooo moze byc, kurcze nosze aparat juz rok, a widze, ze jednak niewiele wiem, a te rurki to co to jest? albo poszukam po necie moze sama dojde, coz to
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 12:57   #3389
edzia013
Raczkowanie

ja też bym chciała jakiś kolorek ... mam aparat przezroczysty i nigdy ortodontka nie zaproponowała mi kolorowych gumek .... ;/
edzia013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 12:58   #3390
biemka
Raczkowanie

Cytat:
Ja ze swoimi będę się męczyć aż do 16 października, pewnie mi zbrzydną i nie będę mogła na nie patrzeć, ale na szczęście są mało widoczne.
Mnie póki co nic nie obciera <odpukać> tylko ten "pierdzielnik' od wewnątrz uniemożliwia mi całkowie domknięcie żuchwy do szczęki, to pewnie w celu zmniejszenia mojego tyłozgryzu.

A czy któraś z Was ma kolczyka w języku ? ;>
Tak mnie nurtuje, to ortodontka Ci wyznaczyła wizytę dopiero na październik?? Ja muszę się stawić już w sierpniu. Powiedziała mi, że mam się pokazywać co miesiąc. Ciekawe w czym ta różnica tkwi...

"Nigdy nie odkładaj do jutra przyjemności,
którą możesz mieć dzisiaj."
A. Huxley

biemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości