![]() |
#3511 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Cytat:
![]() Ja ten kredyt chcę wziąć i z odsetek z lokat i pożyczki później spłacać. Zawsze to będzie kapitał własny na mieszkanie bądź firmę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3512 |
Raczkowanie
|
A ile płaciłaś za swój aparat? Ja jestem dopiero po pierwszym roku filologii, mam obawy przed tym kredytem,że nie będę w stanie go spłacić..A na rodziców nie mam co liczyć..To oni zaniedbali mi to i teraz nie rozumieją moich ogromnych kompleksów..Do tego dochodzi ta sprawa z moimi nieszczęsnymi ósemkami..Czuję się w kropce.. Wcześniej kiedy byłam młodsza jakoś o tym nie myślałam,wręcz wstydziłabym się nosić aparat- teraz uważam wręcz odwrotnie,szanuję ludzi którzy go posiadają... i im zazdroszczę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3513 |
Wtajemniczenie
|
Ja płaciłam po 1700zł ale miałam operację też za 4 tysiące.. Miałam aparat sciągany w dziecinstwie ale nie chcialo mi się go nosić... Orto powiedział że mój przypadek nie jest najtrudniejszy, ale b, ciekawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3514 |
Raczkowanie
|
Ja obstawiam,że o ile kiedykolwiek się dorobię aparatu z moją wagą będę go musiała nosić co najmniej 1,5 roku..Mnie to jakoś nie przeraża-byle by go mieć.. a na czym polegała na operacja? Codziennie zaglądam tu na forum,oglądam zdjęcia ludzi przed i po..Nie wiem po co na razie tylko się coraz bardziej dobijam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3515 |
Wtajemniczenie
|
Proszę, tutaj masz link, gdzie opisana jest operacja https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2985
jednym słowem, gdy założyłabym aparat na dół, zęby wyszłyby mi z kości i mogłabym je stracić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3516 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przynajmniej opłacało się to przetrwać ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3517 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3518 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3519 |
Raczkowanie
|
nie,uwierz moja wada jest okropna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3520 |
Zadomowienie
|
Dziewuszka27 tu na forum starsze osoby zakładały aparat. Ja mam np. 24 lata i dopiero niedawno śmigam w aparacie.
Ogólnie koszt leczenia kręci się w granicach 6 tys. zł. Z tym kredytem studenckim to faktycznie nie jest głupia sprawa. Może można wziąć go tylko na rok? Nie znam szczegółowych warunków. Ale oprocentowanie jest niskie na tyle, że znam osobę, która wzięła kredyt i go trzymała na lokacie twierdząc, że po studiach będzie do przodu (różni ludzie różne spojrzenie na otaczający świat ![]() W każdym bądź razie pokombinuj. Skoro piszesz o uczeniu języka podejrzewam, że uczysz się obcego. Dawaj korki. Wbrew pozorom możesz sporo wyciągnąć.. Przemyśl to, jest masa dzieciaków, które potrzebują pomocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3521 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3522 |
Raczkowanie
|
A ja będę miała zakładany 3 sierpnia
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3523 |
Raczkowanie
|
A co do usuwania ósemek operacyjnie to pewnie chodzi o to, że są zatrzymane w dziąśle czyli jeszcze nie wyszły. To też nie musi być takie straszne jak brzmi. Bo to żadna operacja tylko zabieg. Nie wiem co ci chirurdzy tymi operacjami tak straszą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3524 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() lepiej myśleć pozytywnie ![]() dzięki za wsparcie ![]()
![]() |
![]() |
#3525 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3526 |
Raczkowanie
|
dziewuszka27
wiem co czujesz, bo byłam w podobnej sytuacji ![]() w każdym razie 20 to na pewno nie ostatni dzwonek. ja mam 26 lat, studia przeżyłam, teraz pracuję i sama sponsoruję sobie leczenie. a co do kompleksów-może to żadne pocieszenie, ale wzorem jest dla mnie sąsiadka, która jest po 40, ma mega wadę zgryzu i właśnie rozwiodła się z mężem i jest z facetem, który całuje ślady jej stóp dosłownie ![]() ![]() ![]() życzę ci powodzenia w każdym razie i nie zamartwiaj się ![]() stonia3330-a proszę ![]() ps. a jednak po podkręcaniu boli trochę-przegrałam dziś walkę ze skórką od chleba.. żułam, żułam i nie mogłam jej przegryźć ![]() ![]()
![]() |
#3527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a tak w ogóle to wymyślają cuda niewidy (nie wiem czy to tak się mówi) z tym szczoteczkami. Bo ta z Oral-B nie jest jakaś zwykła tylko te wyższe 'włosia' potem się schodzą na końcach i mi właśnie zahaczają o zamki i się normalnie wkurzyłam, bo nie wiem co z tym zrobić. Obciąć ich nie potrafię :[:[:[ i używam tej z zestawu, troche lepsza. Ale jednak ta najzwyklejsza od orto byla najlepsza. No iiii kasa poleciała (na tą z oral-b.) Edytowane przez gabryssiaa Czas edycji: 2009-07-25 o 19:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3528 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tak poza tym to jeszcze tylko się obawiam separacji, o ile bd ją mieć i mam problem z wybraniem kolorka gumczasów ![]() chyba walne sobie jasne różowe, a potem jakiś mixik ![]() mam nadzieję, że mi nie zblakną ![]()
![]() |
![]() |
#3529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() teraz spokojnie moglabym sobie pokroic na kosteczki ![]() ![]() a ja uwielbiam turkus ![]() P.S. kilka dni temu dodano zdjęcie gdzie (już nie pamiętam która z was) miała różowe gumki i po bokach wyblakły. Ale to chyba z każdymi tak jest. Edytowane przez gabryssiaa Czas edycji: 2009-07-25 o 19:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3530 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() A jak to się stało, że tak szybko pozbywasz się drutexa?
![]() |
![]() |
#3531 |
Rozeznanie
|
Góra będzie już skończona do połowy września, później kwestia stabilizacji i jak to orto powiedziała 'jeżeli dół nie będzie fikał, to pożegnamy się z górą'. A no wada była niezbyt duża i ząbki w miarę posłuszne.. Kwestia jednego kła na dole, który jako jedyny ząb nie stoi jak powinien.. A czy ja wiem czy szybko
![]()
![]() |
#3532 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój lekarz ginekolog który ma ok 40 lat też sobie założył i luzik! Spokojnie, przyjdzie i czas na Ciebie! Ja tez musiałam cierpliwie czekać - niektórych rzeczy się poprostu nie przeskoczy, a w każdej chwili los może zacząć ci sprzyjać! Trzymam kciuki i głowa do góry! ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
![]() Rok to chyba minimalny czas noszenia! U mnie też mała wada ale obawiam się, że u mnie będzie dłużej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3533 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za słowa wsparcia ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Cytat:
Mam taką nadzieję ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3534 |
Raczkowanie
|
dziewuszka27 - z wiekiem nie masz racji, ja mam 21 i dopiero w czerwcu zalozyłam aparat
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3535 |
Raczkowanie
|
Stonia3330 a do jakiej orto idziesz na wizytę w Toruniu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3536 |
Rozeznanie
|
Dziewuszka, ja bym brała jednak kredyt studencki. Rozumiem Twoj obawy o to, że będziesz zaczynała życie od długu, ale przecież nikt Ci nie każe tych 600 zł miesięcznie wydawać! Możesz przecież za to fundnąć sobie aparat i wizyty, a resztę odkładać na dobrze oprocentowanym koncie lub lokacie. Ja też spotkałam się z opinią, że ten kredyt jest tak nisko oprocentowany, że trzymając kasę na lokacie można na tym jeszcze zarobić
![]() Leczenie ortodontyczne to proces długi i mozolny, więc wydaje mi się, że im wcześniej się to zrobi tym lepiej (tym dłużej i szybciej będziesz cieszyła się ładnymi zębami). A jeśli nie, to załóż sobie dodatkowe konto bankowe (jakieś darmowe i wysokooprocentowane) i zbieraj ![]() ![]() Ja też długo się zbierałam i składałam grosz do grosza, ale powiedziałam wreszcie "a" tj. wybrałam się na konsultacje do orto. Zrobiłam wyciski i zdjęcia, w środę dowiem się jak orto to wszystko widzi... Od dłuższego czasu śledzę wątek i nie mogę się już doczekać aparatu, choć z drugiej strony boję się jak to będzie... Boję się reakcji ludzi w pracy, trudności w jedzeniu (w tejże pracy) itp... Żałuję, że nie zdecydowałam się wcześniej, będąc jeszcze na studiach, byłoby na pewno łatwiej znosić wszelkie niedogodności :/ Edytowane przez natewa Czas edycji: 2009-07-26 o 11:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3537 |
Raczkowanie
|
Witam was dziewczyny, dość długo mnie tu nie było ;D
Dół mam juz prawie pół roku i jest już prosty, zgryz zniwelowany, a góre mam od miesiąca i są na prawde kolosalne efekty o.O za niecały tydzień wizyta, zobaczymy jak to się wszystko potoczy : D Mam jeszcze łuk podniebienny i hasy.
![]() |
#3538 |
Zadomowienie
|
miał ktoś z was podnoszenie łuku?
ja mam mieć niedługo , górny łuk podnoszony i nie wiem na czym to polega, moja orto to niemowa, zresztą jest bardzo zamknięta w sobie dlatego nie mam się od kogo dowiedzieć ![]()
![]() |
![]() |
#3539 |
Zakorzenienie
|
Jak to niemowa? Jej obowiązkiem jest Ciebie o wszystkim informować, a Ty powinnaś się zawsze dopytywać jeżeli czeogś nie wiesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3540 |
Zakorzenienie
|
jedyne co mi się skojarzyło to to, że tak jakby został podniesiony aparat. No ale co, zamki by trzeba było odrywac?
![]() Edytowane przez gabryssiaa Czas edycji: 2009-07-26 o 18:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:54.