|
|
#331 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
ja mam takie pytanie nie na temat
słyszalyscie o niciach dentystycznych owocowych itd? moj TŻ mi wkręcił że takie są i ja głupia szukam
|
|
|
|
|
#332 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do tego wszystkie 8ki-znowu 4 i pewnie jakis inny ekstra ![]() moje zeby juz mnei nie bola uwielbiam takie wizyty rach ciach, boli 2 dni i koniec do kolejnej wizyty
|
|
|
|
|
|
#334 |
|
Raczkowanie
|
Uff, az mi ulzylo! A Ty, jak sie czujesz po usuwaniu? Pamietam, ze jakis czas temu bolalo!
|
|
#335 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja bym nie usunęła zębów. A bardzo się bałam, że to konieczne będzie, ale jednak nie ;D.
|
|
#336 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam usuwane chirurgicznie dwie ósemki i jakoś przezyłam.;P
|
|
#337 |
|
Rozeznanie
|
ja na szczescie nic.. jak mi sie separacja miedzy 6 a 7 nie miescila i pierscienie by nie weszly to chyba mialabym 7ki do usuniecia
![]() jeszcze 5 dni i aparat!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! ![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- a jak tam nasza zadrutowana emotikonka??
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#338 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiesz, to jest inwestycja w piękny uśmiech z resztą wiele osób mi mówi że 6000 za dwa łuki plus wizyty i leczenie ząbków to nie jest kosmiczna kwota !
|
|
|
|
|
|
#339 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W ogóle to mało co do mnie dociera, w środę walczyłam o życie psa, w czwartek musiałam go pochować, nie mogę dojść do siebie po tym wszystkim i ból zębów zszedł na bardzo daleki plan, przytłumiony innym bólem... |
|
|
|
|
|
#340 |
|
Rozeznanie
|
1000days <przytul>
|
|
|
|
|
#341 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny wiecie może czy w specjalistycznych można kupić takie szczoteczki?? kurcze tak się do niej przyzwyczaiłam a musze ją wymienić a wszędzie tylko oral b są.
tą na zdjęciu firmy plak smacker dostałam od orto w komplecie który jest na zdjęciu, ale ona nie ma takich w sprzedaży zdjecie znalazłam na jakiejś zagranicznej str. lubię ją bo ma sztywny wyciorek na drugim końcu i nie zuzywa się szybko. w specjalistycznym będę dopiero za dwa tygodnie bo w moim mieście nie ma wrrr
|
|
#342 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Przypominam, że obiecałaś wstawić zdjęcia ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#343 |
|
Blond forever!
|
Piszecie dużo i gęsto, ledwo nadrabiam
![]() U mnie nuuuuuuda, chciałabym już wizytę
|
|
|
#344 |
|
Konto usunięte
|
Witam ponownie.
Dzisiaj w końcu przyszedł czas na pierwszą wizytę u orto. Myślałem że babka zobaczy zęby coś powie i dowidzenia. Ku mojemu zaskoczeniu miałem już robione zdjęcia rentgenowskie + wyciski górnej i dolnej szczęki. Prawdę mówiąc troszkę się bałem tych wycisków , bo sporo się o nich tutaj naczytałem. Nie było źle , dół poszedł gładko. Po chwili Pani wróciła z górną formą i do Mnie z tekstem "teraz będzie mniej przyjemnie" Lecz po włożeniu Mi tego do ust , nie odczułem żadnego dyskomfortu itp. Rentgen również poszedł szybko i sprawnie. Pierwsza wizyta odchudziła mój portfel o 155zł. 95zł - zdjęcia rentgenowskie 60zł - wizyta Teraz czeka Mnie druga wizyta 19maja. Będzie na niej rozpatrywany plan działania czyli leczenia i prawdopodobnie kwestia usunięcia jednego zdrowego zęba (miejsce w łuku). Drugi termin o wiele bardziej przyjazny. Na pierwszą wizytę czekałem ponad 2 miesiące. Na koniec mam pytanie do Was : Jak dużo upłynęło czasu od pierwszej wizyty do założenia aparatu ? Będę wdzięczny za odpowiedź ;] |
|
|
|
|
#345 |
|
Rozeznanie
|
Forke ja pierwszą wizytę miałam 11.02.09 wtedy miałam też zrobione wyciski i zdjęcia. kolejną miałam 18.03.09 trochę ponad miesiąc i wtedy miałam podany plan leczenia i separacje zaś 27.03.09 zakładałam góre czyli półtora miesiąca od 1 wizyty
|
|
#346 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0180968a1e2fb42b37540d7 030dc639d784e648c_622d3bb 723709;12227480]Na koniec mam pytanie do Was :
Jak dużo upłynęło czasu od pierwszej wizyty do założenia aparatu ? Będę wdzięczny za odpowiedź ;][/QUOTE] Miesiąc z małym hakiem. Tyle czasu było potrzebne na zrobienie zdjęć, odcisków szczęki, obmyślenie przez moją orto planu leczenia, wyrwanie zębów, zrobienie separacji i noszenie jej przez tydzień
|
|
|
|
|
#347 |
|
Rozeznanie
|
ja mialam pierwsza wizyte 1kwietnia(wyciski zdjecia)...i aparat zakladam dopiero w srode.. ale po planie leczenia (6.04) musialam obgadac z rodzicami kwestie kasy i dopiero 14 zadzwonilam sie umowic na 2wizyty dzien po dniu(separacja wyciski po raz 2gi dla technika na bihelix:P) i o takie terminy ciezko wiec byly dopiero 5-6maja. wiec 1.5miesiaca... ale to kwestia terminow u orto. moja kolezanka poszla do orto ta do niej 2zeby do usuniecia.wiec nast dnia out 1zab za tydzien out 2zab poszla do orto po separacje i aparat...razem 3tygodnie. podejrzewam ze bez usuwania zajeloby jej to tydzien
|
|
|
|
|
#348 |
|
Raczkowanie
|
100days, wspolczuje!
Jakbys chciala usuwac gdzie indziej, to polecam Pana chirurga, ktory mi dzis usuwal zeby. No wlasnie, jestem po. Prawde mowia, ze strach ma wielkie oczy. Przez caly tydzien czytalam o usuwaniu, ogladalam zdjecia, oczami wyobrazni widzialam, jak wciska mi kleszcze do buzi, slyszalam, jak wszystko chrupie i peka, a tu.. Rach ciach ciach i po wszystkim! Chirurg - to duzy facet, prawdziwy kawal chlopa. Asystowala mu przemila asystentka. Rozmawialismy, opowiadalismy sobie kawaly, a potem Pani trzymala mnie za reke, ocierala lzy miedzy pierwszym a drugim usuwaniem i na rozne sposoby zagadywala i pocieszala. Naprawde bylo milo na ile taki zabieg moze byc mily! 100 days, serdecznie polecam. Jakby cos - pisz PW. Prawde powiedziala Pani, ze jak pusci znieczulenie, to nawet bolec nie bedzie, a ja tu nawet w ketonal sie ozbroilam. A no i nawet zatrszyku prawie nie odczulam. Na serio sadzilam, ze to bedzie najgorszy dzien mojego zycia, a wyszedl, naodwrot, przesmieszny. Przed samym wyjsciem z domu zaczelam szukac karty bankomatowej i w pewnej chwili stwierdzilam, ze zgubilam ja wczoraj! Szok, panika! Gotowki nie mam przy sobie prawie nigdy od kiedy mam karte. Dzwonie wiec do znajomej, ktora miala mnie zawiezc do dentysty. -Czesc, Marto! Sluchaj, u mnie taki obciach! Chyba zgubilam karte i nie mam gotowki. Czy moglabys mi pozyczyc 200zl? Do poniedzialku, oczywiscie, oddam! -Przepraszam, a z kim rozmawiam? -Tu Swietlana. Czy dodzwonilam sie do Marty? -Tak, jestem Marta, ale do jakiej Marty Pani dzwoni? -Eeee, niestety nie znam nazwiska. My pracujemy razem, eeee ...(ale wytlumaczenie!). -Zaraz chwileczke...Swietlana... znam jedna Swietlane. Czesc, w zeszlym roku uczylas mnie angielskiego, pamietasz? -Aaa! Czesc, Marto! Jak sprawy? itd. Kurcze, za cholere nie wiem jak w telefonie meza (bo aktualnie uzywam jego tel do swojej karty) zachowal sie numer sprzed tylu miesiecy! 5 minut przed tym telefonem wlasnie wstukalam numer tej Marty, ktora miala ze mna jechac na usuwanie. Coz, bywa. Wlasnie ta rozmowa wprawila mnie w tak dobry humor, no a jeszcze uslyszalam ze po mnie ta moja byla uczennica musiala przerwac nauke, bo nastepna lektorka nie potrafila znalezc podejscia i nauka byla nudna wiec bylo mi milo. ![]() Wrozka zebowa wlasnie przyniosla mi 0,5 litra mojego ulubionego sorbetu cytrynowego, wiec wcinam
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2009-05-09 o 18:58 |
|
|
|
|
#349 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ale jednak zdrowy ząbek to zdrowy ząbek Byłam u orto w piątek i tym razem wersja dwie 4 lub 5 na dole do wyrwania - ale nie martwię się na wyrost - może stanie się jakiś cud i jakoś się ułożą ![]() Aaaaa o zdjęciach zapomniała już się poprawiam wrzuciłam baterie z aparatu do ładowarki więc najpóźniej jutro wrzucę. Postaram się poszukać jeszcze zdjęcia moich krzywulców przed założeniem aparatu
|
|
|
|
|
|
#350 |
|
Wtajemniczenie
|
No ja miałam po jakimś miesiącu, ale mi się też przesunęło ze względu na wyjazd do Paryża...
|
|
#351 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
No i masz rację - jeśli jesteś pewna swojej orto to lepiej teraz wydać więcej niż później żałować. Niestety jak dobra jest orto i ma dużo klientów to się ceni Tak już jest ze specjalistami...Chociaż trzeba uważać
|
|
|
|
|
|
#352 |
|
Raczkowanie
|
Forke, ja pierwsza wizyte mialam 1 kwietnia (konsultacja, wyciski, zdjecia)
Druga wizyta - 29 kwietnia (plan leczenia) Trzecia wizyta - 2 czerwca (separacja) Czwarta - 9 czerwca - zalozenie aparatu W miedzyczasie - usuwanie i leczenie zabkow. Ale tak naprawde ilosc czasu od pierwszej wizyty do zalozenia zalezy najbardziej od tego, jak oblegany jest orto. No i tego, co trzeba wykonac przed zalozeniem druciaka, oczywiscie. A ja mam takie pytanie: czy ktos z Was ma lub myslala kiedys o posiadaniu irygatora (inaczej zwanego jeszcze wodna nicia dentystyczna)? Podobno swietna sprawa, choc do tanich nie nalezy. Osobiscie mam klopoty z uzywaniem nitki bo w niektorych miejscach po prostu nie dam rady jej wepchnac, a w pozostalych, ktore najbardziej potrzebuja czyszczenia, strasznie podraznia dziaslo (krwawi, boli). Czy Wy tez macie podobnie?..
|
|
#353 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja zdecydowałam się na irygator właśnie z tych powodów: stłoczenie zębów, próchnica zawsze na stycznej zębów, nitka porwana plus krwawiące dziąsła...Irygator czyści nawet lepiej niż nitka, ale cokolwiek nie powiem najlepiej spróbować - później już nie przestaniesz |
|
|
|
|
|
#354 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#355 |
|
Raczkowanie
|
Wlasnie o tym slyszalam, ze czysci sprawniej niz nitka. Zastanawiam sie nad kupnem, ale troche odstrasza cena. W sklepie medycznym najtanszy/najprostszy byl za 350zl. Warto by poszukac, pewnie, na allegro.
A gdzie kupilas swoj i za ile?
|
|
#356 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
http://www.allegro.pl/item622395355_...la_2_osob.html ze szczoteczką elektryczną. Po zakupie robiłam sobie testy. Po obiedzie umyłam zęby zwykłą szczoteczką, wyczyściłam nićmi i wypłukałam płynem taki ful wypas. I odpaliłam irygator - no i ku mojemu zdumieniu jeszcze z przestrzeni między zębowej i dziąseł wypłukałam kawałki mięsa i przypraw Mój TŻ zrobił to samo i też był zdziwiony. Minusem tego ustrojstwa jest jedynie czas jaki musisz poświęcić na to - takie dodatkowe umycie zębów. No i może na początek trzeba przyzwyczaić dziąsła do takiego ciśnienia - ale z tym nie ma problemu - bo jest regulacja |
|
|
|
|
|
#357 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny myślicie,że mogę jechać do orto z jednym nie zrobionym zębem?
![]() Sprawy się trochę skomplikowały.Bo miałam mieć już wszystkie zęby zrobione.I dentystka zęba 4 na stycznych powiedziała,że tam prześwituje i wrazie W ją zablombuje.I jak ją rozwierciła okazało się,że jest gigant dziura strasznie głęboka. ![]() ![]() I włożyła mi lekarstwo i kazała przyjść 2 czerwca dopierooo ;/;/Bo musi ją poobserwować przez miesiąc.;/ Pozatym wszytskie zęby mam zrobione. I teraz byłaby to moja 2 wizyta wraz ze zdjęciem.I nie wiem,czy mogę jechać,bo w sumie,to miałam mieć już zrobione wszystkie ząbki. ![]() I kaszaana. A do mojej orto też próbuje się dodzwonić od 3 dni.. ale niestety zgłasza się sekretarka.Telefon wyłączony. I co myślicie?Właściwie,to myślę,że wyciski może mi zrobić chyba nie? A potem na założenie poczekam do czerwca....
Aparatka 05.06.2009 r. - dół. mini metal 24.11.2009 r.- góra mini metal ![]() ' kochaj się ze mną...ale duszą.Ciałem to każdy głupi potrafi ' Edytowane przez Wyluzuj Czas edycji: 2009-05-09 o 21:39 |
|
|
|
|
#358 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Niby już wszystko, a tu się okazuje, że jeszcze coś. Ja wczoraj mojemu dentyście powiedziałam, że już patrzeć na niego nie mogę. A on mi na to, że takie rzeczy mówi się po wizycie, a jak ja mówię przed to chyba jestem bardzo odważna![]() A wracając do tematu wydaje mi się, że to nie przeszkadza, ale lepiej się telefonicznie skonsultować z orto, żeby nie jechać bez sensu. |
|
|
|
|
|
#359 |
|
Rozeznanie
|
guga003 uwierz mi,że ja też już nie mogę patrzeć na swoją dentystkę xD
fajna babka,ale nie o to chodzi.Poprostu wkurza mnie to,że muszę tak długo czekać ![]() A do orto właśnie nie mogę się za żadne skarby dodzwonić! ;/ A i tak we wtorek będę na zakupach tam gdzie moja orto przyjmuje,to jak się nie dodzwonie,to zajdę do niej
|
|
#360 |
|
Wtajemniczenie
|
Hehe, żeby nie zapeszyc nie mam problemu z dentystką, bo nigdy u niej/ niego nie byłam xd.
Oby tak dalej xD.
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:27.

słyszalyscie o niciach dentystycznych owocowych itd? moj TŻ mi wkręcił że takie są i ja głupia szukam 

Dziewiątki to takie zdublowane ósemki.

.

zdjecie znalazłam na jakiejś zagranicznej str. lubię ją bo ma sztywny wyciorek na drugim końcu i nie zuzywa się szybko. w specjalistycznym będę dopiero za dwa tygodnie bo w moim mieście nie ma