![]() |
#331 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
ja mam takie pytanie nie na temat
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() moje zeby juz mnei nie bola ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Raczkowanie
|
Uff, az mi ulzylo! A Ty, jak sie czujesz po usuwaniu? Pamietam, ze jakis czas temu bolalo!
![]() |
#335 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym nie usunęła zębów. A bardzo się bałam, że to konieczne będzie, ale jednak nie ;D.
![]() |
#336 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam usuwane chirurgicznie dwie ósemki i jakoś przezyłam.;P
![]() |
#337 |
Rozeznanie
|
ja na szczescie nic.. jak mi sie separacja miedzy 6 a 7 nie miescila i pierscienie by nie weszly to chyba mialabym 7ki do usuniecia
![]() jeszcze 5 dni i aparat!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! ![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- a jak tam nasza zadrutowana emotikonka?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiesz, to jest inwestycja w piękny uśmiech ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W ogóle to mało co do mnie dociera, w środę walczyłam o życie psa, w czwartek musiałam go pochować, nie mogę dojść do siebie po tym wszystkim i ból zębów zszedł na bardzo daleki plan, przytłumiony innym bólem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
Rozeznanie
|
1000days <przytul>
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Rozeznanie
|
dziewczyny wiecie może czy w specjalistycznych można kupić takie szczoteczki?? kurcze tak się do niej przyzwyczaiłam a musze ją wymienić a wszędzie tylko oral b są.
tą na zdjęciu firmy plak smacker dostałam od orto w komplecie który jest na zdjęciu, ale ona nie ma takich w sprzedaży ![]() ![]()
![]() |
#342 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Przypominam, że obiecałaś wstawić zdjęcia ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Blond forever!
|
Piszecie dużo i gęsto, ledwo nadrabiam
![]() U mnie nuuuuuuda, chciałabym już wizytę ![]()
![]() |
![]() |
#344 |
Konto usunięte
|
Witam ponownie.
Dzisiaj w końcu przyszedł czas na pierwszą wizytę u orto. Myślałem że babka zobaczy zęby coś powie i dowidzenia. Ku mojemu zaskoczeniu miałem już robione zdjęcia rentgenowskie + wyciski górnej i dolnej szczęki. Prawdę mówiąc troszkę się bałem tych wycisków , bo sporo się o nich tutaj naczytałem. Nie było źle , dół poszedł gładko. Po chwili Pani wróciła z górną formą i do Mnie z tekstem "teraz będzie mniej przyjemnie" Lecz po włożeniu Mi tego do ust , nie odczułem żadnego dyskomfortu itp. Rentgen również poszedł szybko i sprawnie. Pierwsza wizyta odchudziła mój portfel o 155zł. 95zł - zdjęcia rentgenowskie 60zł - wizyta Teraz czeka Mnie druga wizyta 19maja. Będzie na niej rozpatrywany plan działania czyli leczenia i prawdopodobnie kwestia usunięcia jednego zdrowego zęba (miejsce w łuku). Drugi termin o wiele bardziej przyjazny. Na pierwszą wizytę czekałem ponad 2 miesiące. Na koniec mam pytanie do Was : Jak dużo upłynęło czasu od pierwszej wizyty do założenia aparatu ? Będę wdzięczny za odpowiedź ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
Rozeznanie
|
Forke ja pierwszą wizytę miałam 11.02.09 wtedy miałam też zrobione wyciski i zdjęcia. kolejną miałam 18.03.09 trochę ponad miesiąc i wtedy miałam podany plan leczenia i separacje zaś 27.03.09 zakładałam góre czyli półtora miesiąca od 1 wizyty
![]() |
#346 |
Wtajemniczenie
|
[1=0180968a1e2fb42b37540d7 030dc639d784e648c_622d3bb 723709;12227480]Na koniec mam pytanie do Was :
Jak dużo upłynęło czasu od pierwszej wizyty do założenia aparatu ? Będę wdzięczny za odpowiedź ;][/QUOTE] Miesiąc z małym hakiem. Tyle czasu było potrzebne na zrobienie zdjęć, odcisków szczęki, obmyślenie przez moją orto planu leczenia, wyrwanie zębów, zrobienie separacji i noszenie jej przez tydzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Rozeznanie
|
ja mialam pierwsza wizyte 1kwietnia(wyciski zdjecia)...i aparat zakladam dopiero w srode.. ale po planie leczenia (6.04) musialam obgadac z rodzicami kwestie kasy i dopiero 14 zadzwonilam sie umowic na 2wizyty dzien po dniu(separacja wyciski po raz 2gi dla technika na bihelix:P) i o takie terminy ciezko wiec byly dopiero 5-6maja. wiec 1.5miesiaca... ale to kwestia terminow u orto. moja kolezanka poszla do orto ta do niej 2zeby do usuniecia.wiec nast dnia out 1zab za tydzien out 2zab poszla do orto po separacje i aparat...razem 3tygodnie. podejrzewam ze bez usuwania zajeloby jej to tydzien
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Raczkowanie
|
100days, wspolczuje!
Jakbys chciala usuwac gdzie indziej, to polecam Pana chirurga, ktory mi dzis usuwal zeby. No wlasnie, jestem po. Prawde mowia, ze strach ma wielkie oczy. Przez caly tydzien czytalam o usuwaniu, ogladalam zdjecia, oczami wyobrazni widzialam, jak wciska mi kleszcze do buzi, slyszalam, jak wszystko chrupie i peka, a tu.. Rach ciach ciach i po wszystkim! Chirurg - to duzy facet, prawdziwy kawal chlopa. Asystowala mu przemila asystentka. Rozmawialismy, opowiadalismy sobie kawaly, a potem Pani trzymala mnie za reke, ocierala lzy miedzy pierwszym a drugim usuwaniem i na rozne sposoby zagadywala i pocieszala. Naprawde bylo milo na ile taki zabieg moze byc mily! 100 days, serdecznie polecam. Jakby cos - pisz PW. Prawde powiedziala Pani, ze jak pusci znieczulenie, to nawet bolec nie bedzie, a ja tu nawet w ketonal sie ozbroilam. A no i nawet zatrszyku prawie nie odczulam. Na serio sadzilam, ze to bedzie najgorszy dzien mojego zycia, a wyszedl, naodwrot, przesmieszny. Przed samym wyjsciem z domu zaczelam szukac karty bankomatowej i w pewnej chwili stwierdzilam, ze zgubilam ja wczoraj! Szok, panika! Gotowki nie mam przy sobie prawie nigdy od kiedy mam karte. Dzwonie wiec do znajomej, ktora miala mnie zawiezc do dentysty. -Czesc, Marto! Sluchaj, u mnie taki obciach! Chyba zgubilam karte i nie mam gotowki. Czy moglabys mi pozyczyc 200zl? Do poniedzialku, oczywiscie, oddam! -Przepraszam, a z kim rozmawiam? -Tu Swietlana. Czy dodzwonilam sie do Marty? -Tak, jestem Marta, ale do jakiej Marty Pani dzwoni? -Eeee, niestety nie znam nazwiska. My pracujemy razem, eeee ...(ale wytlumaczenie!). -Zaraz chwileczke...Swietlana... znam jedna Swietlane. Czesc, w zeszlym roku uczylas mnie angielskiego, pamietasz? -Aaa! Czesc, Marto! Jak sprawy? itd. Kurcze, za cholere nie wiem jak w telefonie meza (bo aktualnie uzywam jego tel do swojej karty) zachowal sie numer sprzed tylu miesiecy! 5 minut przed tym telefonem wlasnie wstukalam numer tej Marty, ktora miala ze mna jechac na usuwanie. Coz, bywa. Wlasnie ta rozmowa wprawila mnie w tak dobry humor, no a jeszcze uslyszalam ze po mnie ta moja byla uczennica musiala przerwac nauke, bo nastepna lektorka nie potrafila znalezc podejscia i nauka byla nudna wiec bylo mi milo. ![]() Wrozka zebowa wlasnie przyniosla mi 0,5 litra mojego ulubionego sorbetu cytrynowego, wiec wcinam ![]()
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka ![]() Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2009-05-09 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Byłam u orto w piątek i tym razem wersja dwie 4 lub 5 na dole do wyrwania - ale nie martwię się na wyrost - może stanie się jakiś cud i jakoś się ułożą ![]() Aaaaa o zdjęciach zapomniała ![]() Postaram się poszukać jeszcze zdjęcia moich krzywulców przed założeniem aparatu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#350 |
Wtajemniczenie
|
No ja miałam po jakimś miesiącu, ale mi się też przesunęło ze względu na wyjazd do Paryża...
![]() |
#351 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
No i masz rację - jeśli jesteś pewna swojej orto to lepiej teraz wydać więcej niż później żałować. Niestety jak dobra jest orto i ma dużo klientów to się ceni ![]() Chociaż trzeba uważać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 |
Raczkowanie
|
Forke, ja pierwsza wizyte mialam 1 kwietnia (konsultacja, wyciski, zdjecia)
Druga wizyta - 29 kwietnia (plan leczenia) Trzecia wizyta - 2 czerwca (separacja) Czwarta - 9 czerwca - zalozenie aparatu W miedzyczasie - usuwanie i leczenie zabkow. Ale tak naprawde ilosc czasu od pierwszej wizyty do zalozenia zalezy najbardziej od tego, jak oblegany jest orto. No i tego, co trzeba wykonac przed zalozeniem druciaka, oczywiscie. A ja mam takie pytanie: czy ktos z Was ma lub myslala kiedys o posiadaniu irygatora (inaczej zwanego jeszcze wodna nicia dentystyczna)? Podobno swietna sprawa, choc do tanich nie nalezy. Osobiscie mam klopoty z uzywaniem nitki bo w niektorych miejscach po prostu nie dam rady jej wepchnac, a w pozostalych, ktore najbardziej potrzebuja czyszczenia, strasznie podraznia dziaslo (krwawi, boli). Czy Wy tez macie podobnie?..
![]() |
#353 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Irygator czyści nawet lepiej niż nitka, ale cokolwiek nie powiem najlepiej spróbować - później już nie przestaniesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Raczkowanie
|
Wlasnie o tym slyszalam, ze czysci sprawniej niz nitka. Zastanawiam sie nad kupnem, ale troche odstrasza cena. W sklepie medycznym najtanszy/najprostszy byl za 350zl. Warto by poszukac, pewnie, na allegro.
A gdzie kupilas swoj i za ile? ![]()
![]() |
#356 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
http://www.allegro.pl/item622395355_...la_2_osob.html ze szczoteczką elektryczną. Po zakupie robiłam sobie testy. Po obiedzie umyłam zęby zwykłą szczoteczką, wyczyściłam nićmi i wypłukałam płynem taki ful wypas. I odpaliłam irygator - no i ku mojemu zdumieniu jeszcze z przestrzeni między zębowej i dziąseł wypłukałam kawałki mięsa i przypraw ![]() Minusem tego ustrojstwa jest jedynie czas jaki musisz poświęcić na to - takie dodatkowe umycie zębów. No i może na początek trzeba przyzwyczaić dziąsła do takiego ciśnienia - ale z tym nie ma problemu - bo jest regulacja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny myślicie,że mogę jechać do orto z jednym nie zrobionym zębem?
![]() Sprawy się trochę skomplikowały.Bo miałam mieć już wszystkie zęby zrobione.I dentystka zęba 4 na stycznych powiedziała,że tam prześwituje i wrazie W ją zablombuje.I jak ją rozwierciła okazało się,że jest gigant dziura strasznie głęboka. ![]() ![]() I włożyła mi lekarstwo i kazała przyjść 2 czerwca dopierooo ;/;/Bo musi ją poobserwować przez miesiąc.;/ Pozatym wszytskie zęby mam zrobione. I teraz byłaby to moja 2 wizyta wraz ze zdjęciem.I nie wiem,czy mogę jechać,bo w sumie,to miałam mieć już zrobione wszystkie ząbki. ![]() I kaszaana. A do mojej orto też próbuje się dodzwonić od 3 dni.. ale niestety zgłasza się sekretarka.Telefon wyłączony. I co myślicie?Właściwie,to myślę,że wyciski może mi zrobić chyba nie? A potem na założenie poczekam do czerwca....
Aparatka 05.06.2009 r. - dół. mini metal 24.11.2009 r.- góra mini metal ![]() ' kochaj się ze mną...ale duszą.Ciałem to każdy głupi potrafi ' Edytowane przez Wyluzuj Czas edycji: 2009-05-09 o 20:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A wracając do tematu wydaje mi się, że to nie przeszkadza, ale lepiej się telefonicznie skonsultować z orto, żeby nie jechać bez sensu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
Rozeznanie
|
guga003 uwierz mi,że ja też już nie mogę patrzeć na swoją dentystkę xD
fajna babka,ale nie o to chodzi.Poprostu wkurza mnie to,że muszę tak długo czekać ![]() A do orto właśnie nie mogę się za żadne skarby dodzwonić! ;/ A i tak we wtorek będę na zakupach tam gdzie moja orto przyjmuje,to jak się nie dodzwonie,to zajdę do niej ![]() ![]()
![]() |
#360 |
Wtajemniczenie
|
Hehe, żeby nie zapeszyc nie mam problemu z dentystką, bo nigdy u niej/ niego nie byłam xd.
Oby tak dalej xD.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:55.