Aparaty ortodontyczne, cz. VI :) - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-28, 10:33   #3631
LadyMci
Przyczajenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)

Witam Czy któraś z Was z czystym sumieniem moglaby polecic mi jakiegos ortodonte ze Sląska (Tychy i okolice) ?? Takiego u którego się już leczycie jakis czas, który nie zdziera z Was kasy na każdym kroku i przy którym widzicie efekty???

I jeszcze jedno- czy uważacie że aparat ruchomy może wyleczyc wade i zapewnic piekny usmiech na reszte zycia?? sama mam dosyć nieprzyjemną przygodę z takim aparatem chociaż wydaje mi się że to raczej beznadziejny ortodonta. Tak przekombinował że mam jeszcze bardziej krzywe zęby niz przed leczeniem. Było to już spory czas temu- chyba 10 lat....

Będę wdzięczna za wszelkie porady
LadyMci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 10:36   #3632
Croc
Raczkowanie

Jeśli to było 10 lat temu, to zakładam, że nie jesteś dzieckiem. Aparat ruchomy to moim zdaniem wyrzucanie pieniędzy w błoto. Tylko stały.
Croc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 10:39   #3633
88Ekaterina88
Zakorzenienie

ruchomy aparat nic nie robi, on tylko utrzymueje zeby w takim stanie w jakim je zastał nic do przodu nic do tyłu, dlatego stosowane są po aparatach stałych

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 10:44   #3634
Croc
Raczkowanie

Jak to? Aparat ruchomy ma takie samo zadanie jak aparat stały, tylko jest wyjmowany. Ale żeby osiągnąć porządny efekt powinno się nosić aparat 24h, również podczas jedzenia, które najbardziej przesuwa zęby. Aparat ruchomy to większa udręka, a mizerny efekt. I nie znam nikogo, kto nosiłby go tak często jak powinien.
Stary 2009-07-28, 10:45   #3635
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Croc, ja np mam pętelki dla zrobienia miejsca przy dolnych piątkach i juz powoli sie robią po połtorej miesiąca na jedna piątke która nie miala miejsca mam 3 mm
No i zgryz się poprawia co zauważyłam:ju pi:
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 10:45   #3636
geonia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Croc Pokaż wiadomość
Ja gumy nie żułem ani razu odkąd mam aparat i mi nie brakuje jej jakoś specjalnie

Trochę mnie zmartwiłyście. Jeśli te pętle mają załatać te przerwy to chyba pani popełniła błąd. Tak to jest jak się jest leczonym przez kilku ortodontów na poprzedniej wizycie inny dr (Nedal Aidi notabene) wyraźnie mówił, że przerwy będziemy łatać jak mi ta dwójka się przesunie całkiem do przodu. Przecież po to były ty przerwy zrobione Ładnie szła i jestem pewien, że da się ją wysunąć całkiem do szeregu. Jak zauważę, że zęby mi łatają szpary to chyba pójdę do nich i zapytam o co chodzi.
Leczysz się u tego dr?

wróciłam

geonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 10:46   #3637
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak to? Aparat ruchomy ma takie samo zadanie jak aparat stały, tylko jest wyjmowany. Ale żeby osiągnąć porządny efekt powinno się nosić aparat 24h, również podczas jedzenia, które najbardziej przesuwa zęby. Aparat ruchomy to większa udręka, a mizerny efekt. I nie znam nikogo, kto nosiłby go tak często jak powinien.
Ciekawe jak miałam jeść w czymś takim
http://www.capeldental.co.uk/images/ortho_full.jpg

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-28, 10:49   #3638
wspaniala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
no więc uwaga: nie martw się na zapas, wydaje mi się, że orto trochę się zna na rzeczy i może widzi, że nie jest tak źle... może nie masz żadnego ubytku w zębie, tylko przez pierścień zrobił się bardziej wrażliwy... no trzymaj się i myśl pozytywnie
dziekuje , gdyby nie wizaz, nie wiem kto chcialby mnie sluchac .

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
To że boli Cię ząb nie znaczy odrazu ze masz ubytek. Mnie bolało jak cos zjadłam i poszlam do dentysty i mi babka powiedziała, że zrobił mi się ząb nadwrażliwy i żebym używała elmexa Więc głowa do góry
o, bo wlasnie mnie boli ten zab, gdy cos zjem - taki prad przeszywajacy i mija.. teraz np. nie jem po lewej stronie i wszystko jest OK. moze jednak zaczekam do poniedzialku.. co bede siac panike.. jeszcze 6 dni.
dziekuuuje .

Cytat:
Napisane przez ariva Pokaż wiadomość
Dokładnie. Moja dentystka też stiwerdziła u mnie nadwrażliwość.. i poleciła elemex. Teraz używam całej 'elemxowskiej' kolekcji i jest o niebo lepiej. Wcześniej nie mogłam otworzyć buzi na powietrzu, bo ten przeszywający ból był aż tak okropny. Brrr
Po zalozeniu aparatu pojawila sie u mnie ta nadrwazliowsc, wiec calkiem mozliwe, ze u Ciebie tez tak ejst, nie przejmuj się.
tylko u mnie to nie od aparatu - bo aparat mam dlugo - moze od tego, ze zab byl leczony to sie nadwrazliwil , sama nie wiem.

Cytat:
Napisane przez bastylianka Pokaż wiadomość
Co do wrażliwości i przechodzącego prądu to ja tak miałam jak jadłam kwaśne owoce, paskudne uczucie
sama nadwrazliwosc przeszla ?

Cytat:
Napisane przez Majanka_007 Pokaż wiadomość
to się nazywało ... niemowlęce ułożenie języka. czy jakos tak. przy połykaniu śliny język idzie do przodu, co najczęściej powoduje, że zeby się krzywią ...
tyle, że już tyle ćwiczyłam, że przy połykaniu już mi nie idzie do przodu. więc dlaczego mam się meczyć jeszcze dwa lata. to naprawdę bardzo, ale to bardzo uciążliwe. jeszcze gdyby nie nowa szkoła itd. ale tak ; (
to samo mam , tzn. juz z tym walcze, wiec sie kontroluje z tym jezykiem.. jakie cwiczenia robilas/robisz?
wspaniala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 10:53   #3639
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wspaniala Pokaż wiadomość
dziekuje , gdyby nie wizaz, nie wiem kto chcialby mnie sluchac .

o, bo wlasnie mnie boli ten zab, gdy cos zjem - taki prad przeszywajacy i mija.. teraz np. nie jem po lewej stronie i wszystko jest OK. moze jednak zaczekam do poniedzialku.. co bede siac panike.. jeszcze 6 dni.
dziekuuuje .
Pewnie odkryła Ci się szyjka albo coś, samo minie, mi mineło
Stary 2009-07-28, 10:54   #3640
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
w młodym wieku. nosiłam taki aparat ponad 10 lat i nic mi nie pomógł a byłam pilnowana i nosiłam tak jak powinnam i nic.

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Ciekawe jak miałam jeść w czymś takim
http://www.capeldental.co.uk/images/ortho_full.jpg
ja miałam taki kiedys to sa dwie płytki połaczone w jedno i trzeba to jeszcze zagryzać

pokażcie cos czego nie nosiłam

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-07-28, 10:57   #3641
gabryssiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyMci Pokaż wiadomość
Witam Czy któraś z Was z czystym sumieniem moglaby polecic mi jakiegos ortodonte ze Sląska (Tychy i okolice) ?? Takiego u którego się już leczycie jakis czas, który nie zdziera z Was kasy na każdym kroku i przy którym widzicie efekty???

I jeszcze jedno- czy uważacie że aparat ruchomy może wyleczyc wade i zapewnic piekny usmiech na reszte zycia?? sama mam dosyć nieprzyjemną przygodę z takim aparatem chociaż wydaje mi się że to raczej beznadziejny ortodonta. Tak przekombinował że mam jeszcze bardziej krzywe zęby niz przed leczeniem. Było to już spory czas temu- chyba 10 lat....

Będę wdzięczna za wszelkie porady

a ja uważam, że aparat wyjmowany(ruchomy) jest bardzo dobry dla dziecii, tylko ,że (właśnie) gdy nosi się go systematycznie i .. długo. Mój brat ma teraz piiięęękne zęby, proste i żadnej wady zgryzu. A miał krzywe i mógł między górną a dolną szczęke włożyć KCIUKA. Lecz nosił go 5 lat...

P.S. to było dobrych kilka lat temu, a nadal ma proste^^
gabryssiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-28, 10:59   #3642
biemka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaska299 Pokaż wiadomość
Hmm, tego dokładnie nie wiem ale na wizycie orto mówiła że mniej wiecej za 3-4 miesiące więc myślę, że dopiero ok grudnia to nastąpi.
Też jestem a raczej byłam gumomaniaczką ale na czas noszenia aparatu przerzuciłam się póki co na tic-tac'i .
No ja tak samo odstawiłam gumy;( W niedzielę jechałam pociągiem i żułam gumę tak z parenascie minut, potem mnie tak zaczęły boleć zęby (takie nadwrażliwe sie stały) i stwierdziłam że przeżucam sie na tik taki Podobne triki mamy
A czemu taka różnica pomiędzy łukami? Orto tak narzuciła?

"Nigdy nie odkładaj do jutra przyjemności,
którą możesz mieć dzisiaj."
A. Huxley

biemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 11:01   #3643
gabryssiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wspaniala Pokaż wiadomość

dziekuuuje .
co do nadwrażliwości- nie mam. Może to dlatego, że miesiąc przed założeniem aparatu dentystka zaleciła mi stosowanie pasty elmex (pomarańczowej) bo miałam białe przebarwienia. przebarwienia zniknęły. A gdy założyłam aparat doszedł do tego płyn. No i jest wszystko super ;D
gabryssiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 11:15   #3644
Croc
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
pokażcie cos czego nie nosiłam
http://www.hiddenmickeysguide.com/HM..._7188_7188.jpg
Stary 2009-07-28, 11:20   #3645
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Takie coś to ja musiałabym nosić gdybym urodziła się 35 lat temu Taki drut przez calą głowe, jak orbita

A katerinka nosiła coś podobnego, więc Croc szukaj dalej

Edytowane przez CatchyKathy
Czas edycji: 2009-07-28 o 11:22
Stary 2009-07-28, 11:22   #3646
88Ekaterina88
Zakorzenienie

podobna jest maska hedgera

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-07-28, 11:47   #3647
biemka
Raczkowanie

A ja jak byłam dzieckiem to nosiłam takie specjalne chomonto uszyte z gumy, żeby mi się zgryz naprawił bo miałam krzyżowy, a potem taki śmieszny ściągany aparat (różowy) który wyglądał jak sztuczna szczęka- wypadł mi jak się kąpałam w stawie i otwarłam buzię pod wodą Jeszcze później aparat stały na dolnych ząbkach (taki jak teraz), potem ruchomy na dwa łuki i teraz mam znów stały. Uf...

A. Huxley

Stary 2009-07-28, 11:51   #3648
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biemka Pokaż wiadomość
A ja jak byłam dzieckiem to nosiłam takie specjalne chomonto uszyte z gumy, żeby mi się zgryz naprawił bo miałam krzyżowy, a potem taki śmieszny ściągany aparat (różowy) który wyglądał jak sztuczna szczęka- wypadł mi jak się kąpałam w stawie i otwarłam buzię pod wodą Jeszcze później aparat stały na dolnych ząbkach (taki jak teraz), potem ruchomy na dwa łuki i teraz mam znów stały. Uf...
ja nosiłam uszyta z materiału fundę potem ruchomy 10 lat ponad, potem stały 3 lata, potem retencyjny-czyli ten ruchomy, teraz góra stały dół szyna i maski hedgera i deilera i rózne wyciągi od jednej gumki aż do 6-ciu

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-07-28, 11:57   #3649
biemka
Raczkowanie

A jak wyglądała ta funda? Bo moje to jakby chomonto to była taka gumowa maska. Zakładałam to na noc i to mi wciskało żuchwę pod górne zęby śmiesznie wyglądałam, trochę jak robot, ale całe szczęście że rodzice w porę zadbali o mój zgryz bo teraz bym miała gorsze problemy A ten mój pierwszy aparat ruchomy to byl z takiej różowej masy zrobiony jak plastelina ale był wygodniejszy niż ten, który się teraz używa. A u Ciebie?

A. Huxley

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-28, 12:03   #3650
88Ekaterina88
Zakorzenienie

ja miałam taką czapeczkę z materiału i na brodę taki kwadracik z materiału i z 4 stron doszuta gumka i ta gumke sie zaczepiało u góry na czapecce
ja tez wyciagany miałam własnie z takiego czegos jak wosk ze świeczki, miałam dwupłytkowy- połączony i potem jeszcze osobnno góra i dół.

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-07-28, 12:13   #3651
biemka
Raczkowanie

No to moje bylo podobne Mam dostała przepis od pani ortodontki i uszyła mi taką jakby czapeczkę i po bokach były guziczki, a do tych guziczków przymocowana była guma (taka grubsza jak do majtek), która leciała w kierunku brody, a na brodzie był dodatkowy większy kawałek gumy
A pomogła Ci to coś? Bo ja muszę powiedzieć, że zadziałało i dzięki temu nie mam problemu z ułożeniem szczęki i żuchwy,a tylko stłoczenia.

A. Huxley

Stary 2009-07-28, 12:16   #3652
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stonia3330 Pokaż wiadomość
solaola - jaki masz teraz kolor gumek?
i odezwij się do mnie!
Czerwony Miałam już taki, ale orto obiecał, że ściągnie jakieś inne dla mnie. Co Ty tu robisz?

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 12:18   #3653
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
No to moje bylo podobne Mam dostała przepis od pani ortodontki i uszyła mi taką jakby czapeczkę i po bokach były guziczki, a do tych guziczków przymocowana była guma (taka grubsza jak do majtek), która leciała w kierunku brody, a na brodzie był dodatkowy większy kawałek gumy
A pomogła Ci to coś? Bo ja muszę powiedzieć, że zadziałało i dzięki temu nie mam problemu z ułożeniem szczęki i żuchwy,a tylko stłoczenia.
ja nie nosiłam po to aby cos w zębach poprawić, ale po to aby broda mi nie rosła, gdyż broda długo mi rosła i szybko i nawet po 16tym roku zycia gdzie juz powinno wszytsko wystopowac się ona dalej rosła i dlatego musiałam to nosic, a te gumki to miałam takie krótkie zeby tylko ciągnąć brodę do tyłu

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-28, 12:25   #3654
biemka
Raczkowanie

To chyba coś podobnego, ale używane z innych przyczyn Ciekawe czy takie problemy szczękowe to są dziedziczne, bo nie chciałabym żeby moje przyszłe dzieciaki miały tak jak mama...

A. Huxley

Stary 2009-07-28, 12:29   #3655
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
To chyba coś podobnego, ale używane z innych przyczyn Ciekawe czy takie problemy szczękowe to są dziedziczne, bo nie chciałabym żeby moje przyszłe dzieciaki miały tak jak mama...

ja mam szczeke i zeby wszytsko po tacie
takie same mam na dole jak ojciec i takie same na górze

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-07-28, 12:38   #3656
biemka
Raczkowanie

O kurde Tylko, że ja w takim razie nie wiem po kim to mam... bo liche zęby to po mamie, a pokrzywione to nie wiem hmmm Najśmieszniejsze jest to, że moja bratanica- chrześnica ma 5 lat i już widać taki skrzyżowany zgryz jak u mnie, a jej rodzice zęby mają na pokaz...

A. Huxley

Stary 2009-07-28, 12:49   #3657
88Ekaterina88
Zakorzenienie

dochodzi do tego jeszcze chemia
moj ojciec ma proste tylko ma taka szczeke wydłuzoną, ja to po nim mam wszytsko i doszlo do tego ze jak wypadły mi 4-ry górne melczaki to wyrosły tylko 2 jedynki wielkie a potem wszytsko się chowało za nie i taki trójkat miałam w buzi

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-28, 13:13   #3658
biemka
Raczkowanie

No właśnie ta chemia... Trzeba zastopować ten proceder krzywizny!! Jeszcze nie wiem jak ale trzeba

A. Huxley

Stary 2009-07-28, 13:14   #3659
RiotKitty
Rozeznanie

cześć dziewczyny ! jako posiadaczka aparatu stałego dołączam się do wątku. noszę go od lutego 2008r., czyli w sierpniu mijać będzie półtora roku od założenia. moja ortodontka mówiła zawsze, że nosić będę właśnie tyle czasu, więc umieram ze zniecierpliwienia.
zęby są proste, równe, jedyny defekt jaki pozostał to nieznacznie przesunięta linia pośrodkowa na górnych zębach - troszeczkę, jakiś milimetr w prawo.
ile ja się nacierpiałam z tym aparatem ... po każdej wizycie przechodzę istne katusze wczoraj dokręciła na maksa, jak chyba jeszcze nigdy, mówiąc, że 'już niewiele, już niewiele'. kiedyś obiecała, że ściągnie go przed weselem mojej ciotki, które jest w ostatni weekend sierpnia
zobaczymy, czy dotrzyma obietnicy. chciałabym pokazać się we wrześniu w szkole już bez aparatu
RiotKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 13:15   #3660
88Ekaterina88
Zakorzenienie

a masz moze foteczki przed załozeniem aparatu i teraz?

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości