Aparaty ortodontyczne, cz. VI :) - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-30, 17:00   #3841
syla-78
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)

Cytat:
Napisane przez jaaparatka Pokaż wiadomość
W sumie dobrze, ogólnie to chodzę do niego od takiś 10 lat (wczesniej miałam aparat ruchomy z jakieś 4 lata ale wcale go nie nosiłam) i tylko dlatego zdecydowałam się u niego załozyć aparat na stałe, nigdy nie poszła bym do pierwszego lepszego lekarza. Ciagle tylko obawiam się, że jak na 2 miesiące to poprawa u mnie jest prawie nie widoczna tylko jakieś szpary mi sie robią i zęby krzywo chowaja.
syla-78 miejmy nadzieję, że chociaz ta ortodontka dobrze Ci zabki naprostuje i będziesz zadowolona
Cytat:
Napisane przez RiotKitty Pokaż wiadomość
właśnie właśnie, moja też nigdy nie potrzebuje odświeżyć sobie pamięci, pamięta imię i nazwisko, wiek, kiedy założono aparat ... a przecież ma wiecznie pełną poczekalnię ... ma babka głowę
Dziewczyny zazdroszczę Wam lekarzy,
edit:
dobrze, ze mam małą wadę, potrzebuję tylko trochę poszerzyć łuk, obeszło się bez wyrywania, nawet zęby mądrości 4 szt mogą zostać, z większa wadą mogłaby sobie nie poradzić

Edytowane przez syla-78
Czas edycji: 2009-07-30 o 17:03
syla-78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 17:01   #3842
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
btw. wczoraj miałam się zapytać i wypadło mi z głowy przez zakładaniem aparatu orto posmarowała mi czymś zeby (przed klejeniem zamków) i potem jak ścierała to gazikiem to zauważyłam na nim taki ciemno fioletowy kolor, co to moglo być?
Cytat:
Wydaje mi się, ze to był jakiś płyn na osuszenie zębów, żeby klej sie lepiej trzymał, pamietam jak ja miałam zakładany aparat! boze 3 godziny to trwało wtedy właśnie każdego zęba pierw z takiej strzykawki niebieskiem płynem oblewał ale po iluś tam sekundach (odmierzał sobie na zegarku) spłukiwał to wodą.
zwykle orto przed naklejeniem zamków przemywa ząbki takim specjalnym kwasem (żeby zamki się lepiej trzymały), to mogło być to

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 17:34   #3843
natewa
Rozeznanie

Dziewczyny, tak się wstydze tych zębisk, że szok
Jak zrobiłam te zdjęcia to się jescze bardziej ich widokiem przeraziłam

I jeszcze bardziej upewniłam, że chcę ten aparat jaknajszybciej

Tak jak prosiłyście, i jak obiecałam, wklejam to dziadostwo
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_6779.jpg (23,3 KB, 259 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_6776.jpg (25,8 KB, 305 załadowań)
natewa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 17:40   #3844
jaaparatka
Raczkowanie

Jejkuś masz śliczne zęby! Maże o takich... i naprawdę nie kłamię w tym momencie takie białe, bez przebarwień, cudo!! Tyle troszkę nie na swoim miejscu ... ale nie wydaje mi się, żeby ta wada była aż tak poważna jak napisałas duzo o tym wszytskim czytałam i oglądałam zdjęcia, sama miałam bardziej pokrzywione zęby niż Ty i nic mi ortodonta nie mówiła, że jestem ciekawym i trudnym przypadkiem więc mogę przypuszczac, że tak jak pisalaś była to osoba bardzo młodziutka i mało znająca się na rzeczy. Chociaż ja ortodontka nie jestem więc to tylko spekulacje
Jedyne co teraz dało mi sie we znaki, na 1 zdjęciu tak jak bys miała górną szczękę trochę przesuniętą ale takie przypadki tez widziałam i nie bylo to żadną nowością wśród lekarzy.

Edytowane przez jaaparatka
Czas edycji: 2009-07-30 o 17:43
jaaparatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 18:03   #3845
natewa
Rozeznanie

Jaaparatko, miło mi, że tak piszesz, ale ona naprawdę są przede wszystkim nie na swoim miejscu, a dopiero potem ewentualnie białe (ale chyba nie aż tak białe, jak się wydaje na zdjęciu).

Jak się (naturalnie) uśmiecham, to jeszcze tego tak nie widać, bo zlewa się góra z dołem, ale jak mówię, albo mam tylko trochę otwarte usta to wystają tylko te dwie nie na swoim miejscu jedynki.

Co do przesunięcia szczęki to kiedy zagryzam nornalnie zęby to wszystko jest ok, ale gdy je złączę tak jak na drugim zdj. to właśnie okazuje się, że łuki wogóle nie są jeden nad drugim.

Edytowane przez natewa
Czas edycji: 2009-07-30 o 18:08
Stary 2009-07-30, 18:24   #3846
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natewa Pokaż wiadomość
Jaaparatko, miło mi, że tak piszesz, ale ona naprawdę są przede wszystkim nie na swoim miejscu, a dopiero potem ewentualnie białe (ale chyba nie aż tak białe, jak się wydaje na zdjęciu).

Jak się (naturalnie) uśmiecham, to jeszcze tego tak nie widać, bo zlewa się góra z dołem, ale jak mówię, albo mam tylko trochę otwarte usta to wystają tylko te dwie nie na swoim miejscu jedynki.

Co do przesunięcia szczęki to kiedy zagryzam nornalnie zęby to wszystko jest ok, ale gdy je złączę tak jak na drugim zdj. to właśnie okazuje się, że łuki wogóle nie są jeden nad drugim.
Naprawde masz b ładne zęby! Ile ja bym dała aby takie mieć! No i wcale nie są takie straszne, spodziewałam się czegoś naprawdę gorszego

Kurde, rusza mi się plomba w jedynce, a to nie jest taka plomba z tyłu, tylko pół zęba dorobione... masakrejszyn.
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 18:40   #3847
skorpio84
Raczkowanie

GG do skorpio84

Cytat:

Dziewczyno! Nie jest tak źle z Twoimi ząbkami!
Myślę, że orto spokojnie da sobie z nimi radę

A tak w ogóle to masz bialuutkie ząbki I kształ ząbki też mają bardzo ładny
Troszkę je trza poprzestawiać i będziesz miała holiłut smajl

PM 7-5-2011

skorpio84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-30, 19:00   #3848
Croc
Raczkowanie

Spoko zęby. Jesteś wg mnie idealną kandydatką do aparatu, bo ich ułożenie bardzo szpeci ci uśmiech Ortodonci czasem potrafią zdziałać cuda, zobacz np. to: http://hawksprairieortho.com/images/...s/female_1.jpg

Ja ci zazdroszczę pełnego koloru zębów. Moje są takie dość przezroczyste, wyglądają biało tylko w pełnym świetle. Nie wiecie jaka jest przyczyna "przezroczystości" zębów i czy jest na to jakiś sposób?
Croc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 19:08   #3849
RiotKitty
Rozeznanie

Naprawdę są ładne, widać, że zadbane no i ta biel ... tylko ta linia pośrodkowa ... no ale tym się nie martw, parę miesięcy z aparatem i różnica będzie diametralna.
ja za to po ściągnięciu aparatu (za miesiąc, błagam, za miesiąc ... ) zamierzam kupić sobie Białą Perłę w aptece i codziennie męczyć zęby w aplikatorze na zmianę z aparatem retencyjnym - na zasadzie 'BP w dzień po szkole, retencja w nocy'.
ponoć bolą zęby bo to dosyć mocny środek, ale chyba to mi niestraszne
RiotKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 19:16   #3850
natewa
Rozeznanie

Dziękuję dziewczyny za słowa pocieszenia
Ja wiem, że nie jest to z pewnością największa tragedia, jaką można mieć w buzi, nie mniej jednak ta totalna asymetria jest moim kompleksem i myślę, że jeśli można coś w tym kierunku zrobić to warto poprawić sobie samoocenę i samopoczucie.
Chciałabym się móc szeroko uśmiechac i nie myśleć o tych krzywych jedynkach, albo pomalować sobie usta jakąś krzykliwą szminką i nie martwić się, że ściągam tym uwagę na swoje krzywulce
Ale do tego jeszcze taka długa droga...

I byłam przekonana, że nie będzie ze mną żadnego problemu, aż do czasu tej wczorajszej konsultacji...
Ale decyzje zapadły i wkrótce wybieram się do innej orto z wielkimi nadziejami na bardziej optymistyczne perspektywy leczenia
Stary 2009-07-30, 19:17   #3851
201604190949
Konto usunięte

Cytat:

Jeden mikroimplant 600pln, ja potrzebuję dwóch, na górę, czyli 1200pln.
A co do Twoich zębów to wg. mnie Twoja orto przesadza :/ Przecież to spokojnie da się zrobić!
Zabieraj zdjęcia (wycisków Ci wg mnie nie odda ale możesz powalczyć o zwrot kasy za wszystko wg. mnie) i leć do tej orto, którą znalazłaś
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-30, 19:20   #3852
natewa
Rozeznanie

Cytat:
Naprawdę są ładne, widać, że zadbane no i ta biel ... tylko ta linia pośrodkowa ... no ale tym się nie martw, parę miesięcy z aparatem i różnica będzie diametralna.
ja za to po ściągnięciu aparatu (za miesiąc, błagam, za miesiąc ... ) zamierzam kupić sobie Białą Perłę w aptece i codziennie męczyć zęby w aplikatorze na zmianę z aparatem retencyjnym - na zasadzie 'BP w dzień po szkole, retencja w nocy'.
To trzymam kciuki, żeby za miesiąc

A co do Białej Perły - przyznaję, że nie miałam siły przeczytać całego o niej wątku od deski do deski - to spotkałam się z opinią, że osłabia zęby. Nie wiem czy to prawda, ale może lepiej wybielić u dentysty?
Stary 2009-07-30, 19:25   #3853
jaaparatka
Raczkowanie

A powiedz nam natewa co robisz, że masz takie śliczne mocne, białe i piekne ząbki?
Stary 2009-07-30, 19:41   #3854
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Hm mówisz, ze za niedługo będą Ci ściągać aparat? Jak długo go już nosiz? Mogłabyś pokazać zdjęcia sprzed założenia i obecne?

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 19:54   #3855
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
A co do Twoich zębów to wg. mnie Twoja orto przesadza :/ Przecież to spokojnie da się zrobić!
Zabieraj zdjęcia (wycisków Ci wg mnie nie odda ale możesz powalczyć o zwrot kasy za wszystko wg. mnie) i leć do tej orto, którą znalazłaś
Co to jest ten mikroimplant? Czy to nie jest mikrosruba tylko mniej precyzyjniej nazwana?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-30, 19:58   #3856
natewa
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki, że się dowiedziałaś Dokładnie tyle samo powiedziała moja orto, z zaznaczeniem, że strzela, bo się nie orientuje.

A co do tej przesady, to sprawa jest o tyle dodatkowo skomplikowana, że trzeba na górze usunąć 1 ząb. Najprościej byłoby wyrwać czwórkę. Ale... piątkę mam martwą (leczoną kanałowo), złamaną i nadrobioną na szybko przez mojego dentystę (docelowa miała być korona, ale już wtedy rozmyślałam nad aparatem, więc została ta prowizorka). I po 1. szkoda usuwać zdrowy ząb, a zostawić martwy, a po 2. nawet gdybym się na to zgodziła (a nie zgodzę się) to byłby problem z założeniem aparatu i przesuwaniem tego zęba, pewnie znów by się coś złamało ( a zresztą swoją drogą marzę, żeby tego "kuciupka" się pozbyć). No i usunięcie piątki, coś tam po prostu komplikuje. Więcej zębów musi się przesunąć i to jak pisałam, aż o jednego zęba.

Cytat:
A powiedz nam natewa co robisz, że masz takie śliczne mocne, białe i piekne ząbki?
Jak już się domyślasz z powyższego tekstu, nie jest aż tak super z tym zdrowiem moich zębów Mam kilka plomb i przeżyłam swoje, gdy mi się któregoś dnia przy jedzeniu złamał ząbek (leczenie kanałowe tak go ponoć osłabiło).
Co do koloru to myślę, że jest to kwestia genów i koloru kości. Ale zaznaczam, że nie palę - to na pewno fatalnie wpływa na kolor

To co mogę poradzić na 100% to zakup szczoteczki elektrycznej
Odkąd jej używam (już ze 4 lata będą) nie miałam żadnych nowych ubytków, (gdy do tej pory przy każdej wizycie dentysta coś tam znajdował). W porównaniu z umyciem zwykłą szczoteczką po tej elektrycznej po prostu czuć, że zęby są czystsze Gdy zdarzy mi sie użyć zwykłej, to czuję, że zębiska są jakieś takie niedomyte
Myślę, że to może mieć też jakiś niewielki, ale jednak wpływ na mniejsze osady na zębiskach.
Ale jescze raz Wam powiem, że naprawdę nie sa aż tak białe, jak się wydaje na zdjęciu, w moim wypadku też wszystko zależy od światła
Stary 2009-07-30, 20:00   #3857
sincarne
Raczkowanie

Cytat:

kobieto! uspokój się! dołączam do zachwytów nad twoimi ząbkami, super białe i przecież nie chodzisz cały czas taka wyszczerzona jak do zdjęcia, więc nie wydaje mi się, żebyś miała powód do aż takiego marudzenia
a szykując się do założenia aparatu oglądałam fotki takich masakr w buzi z super efektami leczenia, że jakoś twój przypadek nie wydaje mi się aż taki koszmarny nos do góry

ps. a mi mija 7 tydzień z aparatem boleć nie boli, to co było krzywe wyprostowało się do tego stopnia, że szczerzę się co na lustro natrafię (znaczy obiektywnie to nie mam aż takiego powodu do szczerzenia bo zostało przesuwanie łuku w lewo bo trochę asymetria, no i dół, ale po tych wszystkich latach zasłaniania ust przy uśmiechu, to fajna odmiana i chyba dopiero teraz widzę jak mi to przeszkadzało )

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 20:03   #3858
miminka10
Raczkowanie

natewa mam zupełnie podobną wadę do Twojej przynajmniej wszystko prawie się zgadza z tym co opisałaś o swoich ząbkach..Noszę aparat na górnych zębach od 3,5 miesiąca..10.08 bedę miała zakładany dół..Teraz mam założone na górnych jedynkach z tyłu takie blaszki(nie wiem jak to się nazywa)aby oddzielić troszkę górę od dołu..Więc nic się nie martw i zasuwaj do innego orto..
miminka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 20:04   #3859
natewa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Co to jest ten mikroimplant? Czy to nie jest mikrosruba tylko mniej precyzyjniej nazwana?
Tak, z tego co mi orto wytłumaczyła jest to śruba wkładana aż do samej kości (brrr...).
W moim przypadku miała by ona zapobiec przesuwaniu się szóstki i siódemki w miejsce po piątce (bo tam miała by wleźć czwórka).
Ale z tego co doczytałam ma to o wiele większe możliwości i jest niejako przełomem w leczeniu ortodontycznym, bo umożliwia wielokierunkowe działanie aparatu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-30, 20:07   #3860
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, z tego co mi orto wytłumaczyła jest to śruba wkładana aż do samej kości (brrr...).
W moim przypadku miała by ona zapobiec przesuwaniu się szóstki i siódemki w miejsce po piątce (bo tam miała by wleźć czwórka).
Ale z tego co doczytałam ma to o wiele większe możliwości i jest niejako przełomem w leczeniu ortodontycznym, bo umożliwia wielokierunkowe działanie aparatu
Widziałam zdjecia zebow przed i po leczeniu z tymi minisrubami i super wyglada! One sa zakladane pod niewielkim znieczuleniem wiec zadne tam brr :P
Stary 2009-07-30, 20:45   #3861
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Pamiętam, że kiedyś był poruszany temat kształtu ząbków (ich efektu końcowego). Wymienialiście ten słynny hollywoodzki uśmiech czyli jak się domyślam wszystkie ząbki równiutkie włącznie z jedynkami (chyba taki jak ma kar0link4) i ten drugi, tylko nie pamiętam nazwy.. Moglibyście coś przybliżyć na ten temat???

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 22:07   #3862
Gladys del Carmen
Raczkowanie

jaaparatka - wydaje mi się, że już o tym pisałam, bo tak jak Ty i chyba każdy na tym forum chciałam widzieć efekty od razu Więc podobnież jest tak, że na początku zbyt spektakularnych przesunięć i przemieszczeń w zębach nie należy się spodziewać, ponieważ drut jest cienki - adaptacyjny, taki żeby ząbki się przyzwyczaiły Dopiero z czasem jest wymieniany na coraz grubszy i wtedy można obserwować efekty Także głowa do góry
Stary 2009-07-30, 22:26   #3863
Croc
Raczkowanie

Tak jest tylko na początku. Później polubisz nosić aparat i nastawisz się na fakt, że to musi potrwać.
Croc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 05:18   #3864
bastylianka
Raczkowanie

A ja dziś ruszam na pierwsze wakacje z aparatem! Mam nadzieje ze tylko mi doda odwagi, a w ogóle to mnie coswczoraj ciągnąć zaczęło i mam nadzieje ze ząbki się przestawiają i to nie jakiś zwykły ból zęba!
A tak w ogole to pozdro, myjcie ząbki, zmieniajcie gumeczki i nie produkucje tony stroon, bo będę musiała czekać na nowy wątek zeby byc w temacie !
13.06.2009
bastylianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 08:03   #3865
Rozczochranna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bastylianka Pokaż wiadomość
A ja dziś ruszam na pierwsze wakacje z aparatem! Mam nadzieje ze tylko mi doda odwagi, a w ogóle to mnie coswczoraj ciągnąć zaczęło i mam nadzieje ze ząbki się przestawiają i to nie jakiś zwykły ból zęba!
A tak w ogole to pozdro, myjcie ząbki, zmieniajcie gumeczki i nie produkucje tony stroon, bo będę musiała czekać na nowy wątek zeby byc w temacie !
Oo taak! Ja też jadę na pierwsze wakacje z aparatem ^^ Ale to dopiero za tydzień.

Dotychczasowe koszty: 1540 zł.

Don't give up the fight
.

Rozczochranna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 08:40   #3866
jaaparatka
Raczkowanie

Wiem, że na efekty trzeba czekac ale wszyscy po 2/3 miesiącach widza już diametralną różnicę, a ja, ja mam tylko jakies dziury i krzywusy
Stary 2009-07-31, 08:48   #3867
Fibbi
Raczkowanie

jaaparatka bardzo dziękuje za link

Edytowane przez Fibbi
Czas edycji: 2009-07-31 o 16:06
Fibbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 08:55   #3868
jaaparatka
Raczkowanie

Fibbi i jak, zdecydowałaś sie juz jaki zakładasz aparat?
Stary 2009-07-31, 09:17   #3869
Fibbi
Raczkowanie

Cytat:
Fibbi i jak, zdecydowałaś sie juz jaki zakładasz aparat?
mam jeszcze czas . ale ciężko zdecydować. z Damonem znam mniej więcej plan leczenia, o zwykłym aparacie ortodontka za dużo nie mówiła, a ja nie byłam przygotowana na to, że będe miała możliwość wyboru. szczerze to wolałabym nie mieć wyboru .
jeszcze sie musze zastanowić.
Pozdrawiam
Fibbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 09:20   #3870
88Ekaterina88
Zakorzenienie

byłam u orto zmienic gumczasy
ale świeżościa powiało

a i idzie na urlop i to na dwa tygodnie, a jak przychodzi po to cały tydzien ma zawalony aparatami i sciagam dopiero 28 sierpnia ale to i tak musze isc w poniedziałek i zaklepac termin bo dzis nie miała notesu
ale patrzac na moje zeby i to ze ciagle wracaja to moze i dobrze poczekac te 3 tygodnie :roll eyes:

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości