![]() |
#451 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No raczej pacjent nie decyduje i to mnie dziwi, że orto zamiast powiedzieć koleżance, że nie można wyrwać 3, to się zgodziła. Przecież powinna powiedzieć, że nie może tego zrobić i że to ona decyduje o tym. Dziwna ta ortodontka. ![]()
![]() |
![]() |
#453 |
Raczkowanie
|
sQuara - masz bardzo fajne, proste, białe ząbki
![]() ![]() a co do piaskowania - można po nim myć zęby, spoko ![]() ![]()
![]() |
#454 |
Raczkowanie
|
jak w ciągu tygodnia można zrobić 16 stron ? parodia xD
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 | |
Zakorzenienie
|
Mnie dentysta odradzał szorowanie zębów po piaskowaniu. Przeważnie chodziłam na ten zabieg popołudniu lub wieczorem, to mówił, że jak coś zjem, to tylko wypłukać i lekko przejechać szczoteczką, żeby usunąć ewentualne resztki, ale nie szorować, bo czyściej i tak nie będzie
![]() ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Cytat:
![]() Trzymaj się dzielnie ![]()
![]() |
![]() |
#456 |
Rozeznanie
|
Byłam u orto
![]() Obejrzała zdjęcie i otóż to rzekła:Ósemki są bardzo źle położone.O widzi Pani tutaj(to do mej mamusi szanownej) A ja odrazu panika.Bo wiem z czym,to się wiąże!!Wyrywanie! A ona do mnie: Ale dziewczyno jeszcze nie dramatyzuj! Ja już paznokcie obgryzam!A ona do mnie,że jak już wyjdą,to mogą wiele szkód narobią. ![]() Ale narazie damy sobie z nimi spokój!Ufff chociaż na chwilę. I tutaj moje pytanie do was! Czy ósemki wyrywa się chirurgicznie?? ![]() ![]() Czy tak normalnie i,czy to boli?????? No i 12 czerwca o 16.00 czyli za RÓWNIUCHNY miesiąc dołącze do was ![]() ![]() skorpio84 trzymaj się kooochaaanaaa ![]() ja jeszcze nie aparatka,ale rozumiem wszystko! ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- susinka1 doczytałam,że ty miałaś ósemki wyrywane! bolało???
![]() |
#457 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#458 |
Rozeznanie
|
a ja się głupia naczytałam! i teraz siedzę i ryczę!
seryjnie ![]() bo się boje tego bólu i wq ;(
![]() |
#459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dasz radę ![]()
![]() |
![]() |
#460 |
Rozeznanie
|
Ale ja jestem straszna panikara
![]() I poprostu zawsze panikuje na zapas! I chyba umre!!!!
![]() |
#461 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 |
Rozeznanie
|
No umrzeć nie umrę,ale boję się tego bólu.
Bo wiem,że narkoza jest itd.Ale kurde boję się tego co będzie jak znieczulenie przestanie działać ![]()
![]() |
#463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze co możesz zrobić, to zachować spokój, zaopatrzyć się w środki przeciwbólowe(które niekoniecznie muszą się przydać) i lód na wypadek opuchlizny(co też wcale nie musisz mieć). Będzie dobrze, nie bój nic ![]()
![]() |
![]() |
#464 |
Rozeznanie
|
No faktycznie,że nie.W znieczuleniu miałam na myśli.
![]() Dzięuję za wsparcie ![]() I proszę jeżeli ktoś miała wyrywane ósemki pisać!!! Jak wrażenie boli???? ![]() Dzięki z góry! Do jutra dziewczynki ![]()
![]() |
#465 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Każdy organizm reaguje inaczej. Ja miałam jedynie żółtego siniaka, żadnych szczękościsków, nic. A 8ke, miałam wręcz 'położoną' i panowie chirurdzy szarpali się z nią ok 20 minut. Także na to nie ma zasady. ![]() ![]() Kurczę, a ja jutro piszę matmę i w czwartek fizę ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#466 |
Rozeznanie
|
Wyluzuj wyluzuj haha
![]() Ósemki zawsze wyrywa chirurg szczękowy. Ale jeśli masz je położone dobrze (nie poziomo) a stwierdzam, że tak skoro mają Ci wyrosnąć, to naprawde nie jest nic strasznego. Ja już nie mam dwóch na dole, jeszcze u góry mi zostały do wyrwania. Ale to już w trakcie leczenia, bo chirurg powiedział, że nie będzie mi na siłę rozcinał dziąsła i ingerował w nie, jak one spokojnie mogą mi same wyjść i że może mi wyrwać w trakcie noszenia aparatu- orto też te słowa potwierdziła. A co do samego wyrywania, to dostajesz znieczulenie, dwie minuty i wielkiego zęba nie masz ![]() ![]() ![]()
![]() |
#467 |
Raczkowanie
|
Wyluzuj - wyluzuj
![]() wyrywanie ósemki nie boli. Jedynie jest nieprzyjemne uczucie przy wierceniu i wyciąganiu jej. To wszystko. Ja po przyjściu do domu po wyrwaniu od razu wzięłam ketonal. I prawdę mówiąc nawet nie wiem kiedy znieczulenie puściło ![]() A moja ósemka do łatwych nie należała ojjj nie. Była pozioma i Zapierała się o siódemkę od spodu ![]() ![]() Ale tak ma być. Pisałam już gdzieś wcześniej. Noo i od razu lodem okładałam i bez siniaków się obeszło ![]() Potem przez kilka dni na ketonalu i zero bólu. Jak ketonal odpuszczał to troche mnie szczypało po prostu, ale tak delikatnie dosłownie. Oprócz opuchlizny ( zeszła po niecałym tygodniu ) i szczękościsku, który utrudniał wkładanie do buzi większych kawałków jedzenia, na prawdę nie było tragedii. Teraz śmiać mi się chce z samej siebie jak sobie przypomne jak się na fotelu dentystycznym spociłam i jak się zapierałam o wielki brzuchol chirurga. Hehe kawał chłopa z niego swoją drogą ![]() Posiłował się 10 minut, zszył i odesłał do domu. Tydzień później ściąganie szwów i git majonez ![]() Została mi jeszcze jedna czyli powtórka z rozrywki... śmiechotka - powodzenia ![]() Edytowane przez susinka1 Czas edycji: 2009-05-12 o 23:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aha moze zrob sobie zdjecie, zeby zobaczyc jaki korzen i jak ulozona jest twoja 8ka ![]() ![]() ![]() milego dnia zycze ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#469 |
Raczkowanie
|
Dzięki papryka85
![]() A tak w ogóle to mam pytanko do Ciebie bo Ty chyba kiedyś na ten temat się wypowiadałaś) i nie tylko. Bo tą płytkę co noszę to orto coś mówiła, że to na podniesienie zwarcia. Na czym polega to podniesienie zwarcia?? Smiechotka trzymamy kciuki ![]()
Szczęśliwa Ex-Aparatka Edytowane przez skorpio84 Czas edycji: 2009-05-13 o 09:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#470 |
Rozeznanie
|
Wyluzuj mam tak jak Ty ,... ze 8jest ale poki co jej nie ruszamy
![]() proste moze i sa to fakt ![]() ![]() za 2godziny usiade na fotelu i zaloze bihelix i gore!!!!!! ![]() ![]() dzisiaj gumeczki miód malina ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 |
Raczkowanie
|
hej aparatki i exaparatki
![]() mnie też nie ominęły wyciągi od wczoraj noszę trochę bolą zęby szczególnie dolne ![]() Papryczka Ty też nosiłaś jak pamiętam dobrze??wczoraj mało czasu było by zapytać orto bo miała opóźnienie konkretnie te gumki (wyciągi) ustawiają zgryz tak?? tylko tak się zastanawiam czy one przesuwają ząbki czy np wyciągają całą dolną szczękę do przodu bo moja troszkę w tyle jest ![]() ![]() fotki będą nieco później bo net mi zamula i nie mogę załadować...moje gumki to jakieś,, lwy morskie'' czy co to jest hehe
...Tylko Ty Kochany ...bo być piękną to czuć się dobrze we własnym ciele... Aparatka od 27 maja 2008r. góra-metal dół-metal od 4 marca 2009r. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zdałam egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem!!!!!!-04.09.2009. ![]() Edytowane przez milunia27 Czas edycji: 2009-05-13 o 10:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 |
BAN stały
|
ojej..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#473 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() i powiem że po miesiącu noszenia dają baaaaardzo wymierne efekty. żuchwa juz mi nie ucieka do tył ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#474 |
Raczkowanie
|
Witajcie aparatki i aparaciarze!
Dzięki Waszym postom zdecydowałam się na wyrwanie górnej 5-tki (jak sugerowała mi moja orto) i od wczoraj jestem 100% aparatką - wcześniej mialam aparat tylko na dolnym łuku ![]() Dzis trochę bolą mnie ząbki...ale czego nie robi się dla pięknego uśmiechu - zniosę i to! ![]() sQuara, daj znać jak juz wrócisz od orto. Jak Twoje pierwsze chwile z bihelixem i aparatem? ![]() Edytowane przez Red_Roose Czas edycji: 2009-05-13 o 12:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 |
Zakorzenienie
|
sQuara, koniecznie foty masz dać!!!
![]() Co do ósemek, to mam je i ja ![]() I mnie również pani orto powiedziała, że narazie ich nie ruszamy. Stwierdziła, że podczas noszenia aparatu 8-ki lubią zaczynać wychodzić (choć wcale nie muszą) i w raze co to wtedy je usuniemy. Bo póki się ma aparat to można wszystko z zębami zrobić. I powiedziała też, że nawet jeśli zaczęłyby wychodzić po zdjęciu aparatu, to póki się jeszcz nosi retencję to 8-ki to też żaden problem i nie powinny narobić szkód ![]()
![]() |
#476 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 |
Zakorzenienie
|
Retencja to też aparat i póki ją masz i szybko zareagujesz nie powinien się zrobić sajgon.
Nie przesadzajmy, zęby aż tak z dnia na dzień nie przesuną się nei wiadomo jak...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#478 |
Raczkowanie
|
Nie będę dyskutować na ten temat skoro wiesz lepiej
![]() Zęby może nie przesuną się z dnia na dzień ale nie zmienia to fakty, że będzie na nie oddziaływać siła większa niż retencja. A retencja ma za zadanie ustabilizować zęby w odpowiedniej pozycji po zdjęciu apartu. Wytłumacz mi prosze jak ma to zrobić gdy na zęby oddziałowuje siła wyżynających się lub roznących poziomo i próbujących wyjść ósemek? A i jak masz zamiar zareagować na krzywiące się ponownie zęby?? hmmm? Kolejny raz założysz aparat? Edytowane przez susinka1 Czas edycji: 2009-05-13 o 14:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Radzę czytać dokładnie. To Ci powinno wystarczyć jako odpowiedź na pytanie co zrobię, jak mi zaczną 8-ki wychodzić...
![]() |
![]() |
#480 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
polecam naukę czytania ze zrozumieniem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:16.