![]() |
#601 |
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Pewnie twoja separacja,to pikuś w porównaniu do moich ósemek
![]() Przynajmniej separacji mi oszczędzili ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#602 |
Przyczajenie
|
a kiedy maja ci usówac ósemki? i kiedy załozenie? przez ta separacje bardziej mi sie wykrzywiły..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#603 |
Rozeznanie
|
aparat 12 czerwca
![]() A ósemki jeszcze nie wiem.Moja orto powiedziała tak:,,Narazie ich nie ruszamy,ale żyjemy ze świadomością,że tam są.I będzie je trzeba później wyrwać'' ale ja już stres na zapas ![]() jakby inaczej ![]()
![]() |
#604 |
Przyczajenie
|
Ja się stresowałam jak czytałam na forum ze do tyłozgryzu się 4 usówa :O
Ale przyjechałam na wyciski, dałam jej zdjęciai nawetw nie nie spojrzała tylko separacje mi zrobiła i powiedziała ze za tydzien aparat..Jak mi w poniedziałek powie ze trzeba cos usówac to dopiero będzie stres |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#605 |
Raczkowanie
|
wiecie co dziewczyny tak właśnie umyłam zęby i siedze się zastanawiam kiedy będzie widać pierwsze efekty lecznia?(aparat mam od 2, 5 tygodnia) ale nic mnie nie boli jem normalnie to co chce itd, wogle nie czuje tego aparatu na zębach aż dziwne...
no i druga sprawa, myje zęby regularnie po każdym posiłku, nawet jak zjem malutkie cisteczko to ide szorwać zęby(nawet w pracy) ale tak siedzę teraz oglądam swój aparacik i w niektórych miejscach mam coś w szczelinach od aparatu, szyscilam to tym wyciorkiem ale nie dam rady wyczyścić tego do końca jak porządnie umyć ten aparat? macie może jakieś konkretne sposoby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#606 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja naszczęście nic narazie nie musze do aparatu usuwać. Już w tym tygodniu miałabym założonego drutexa gdyby nie jeden nieszczęsny ząb.Achhh ![]() Ale do 12 czerwca jakoś zleci. ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Cytat:
![]() Z tego co czytałam połowa ma problemy z jedzieniem,a ty wcinasz wszystko i w dodatku nic cie nie boli. Tylko pozazdrościć ![]() A co do aparatu próbowałas nicią dentystyczną?
![]() |
![]() |
#607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w sumie ja mam coś ok. 3 tyg aparat i w sumie już widzę, jak mi te dwójki złażą z jedynek. Może nie jakoś spektakularnie, ale ja to widzę i to jest najważniejsze ![]() Inna para kaloszy, że nie wiem, czy przy okazji nie zaczyna mi się odsłaniać taka malutka próchnica między zębami, której wcześniej nie było widać... ---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:09 ---------- W szczelinach od aparatu, czyli tak pod drutem i gumkami? Bo jeśli tak to też mi się tam zbiera żarcie i też nie potrafię do końca tego wyczyścić...
![]() |
![]() |
#608 |
Rozeznanie
|
tez! :O i probowalam wykalaczka podlubac ale nie da rady :P
generalnie to ja tez jem co chce i mnie nie boli..ale jak dolnymi zebami dotykam gornych to czuje ze dwójki mi sie ruszaja gora dol ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#609 |
Raczkowanie
|
siemka...jest ktoś kto ma Herbsta ?....ktoś nowy oprócz Bueny ^^
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#610 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Secundo... Kanałowe miałaś na żywca? Bo jeśli tak to dla mnie jesteś dzielna... Miałam raz kanałowe na żywca, jeden kanalik tylko. Pogryzłam babę, kopnęłam i uciekłam z fotela. Ojciec się chyba za mnie tak jeszcze nigdy nie wstydził jak wtedy. To była masakra. A jeśli miałaś w znieczuleniu i mimo to Cię bolało to coś nie halo z dentystą bo źle Cię znieczulił. Kanałowego ze znieczuleniem nie czułam. Tzn czułam, że coś mi dłubią ale zero bólu. To samo było przy wyrywaniu. Samo wyrywanie mnie nie ruszyło. Było tylko trochę uciążliwe dla stawów żuchwy. A było to robione przez dentystę, nie chirurga. szczerze, to nie jestem do końca pewna czy to były dentystki... nie jestem przekonana. bardziej jakieś asystentki, higienistki czy jak to się tam. W tym miesiącu idę na wyrywanie dwóch zębów na raz, tym razem do chirurga szczękowego. Na pewno opiszę tu doznania więc wypatruj ![]() Jedno o czym musisz pamiętać to DOBRY CHIRURG SZCZĘKOWY. On jest w tym oblatany a, nie oszukujmy się, nie każdy dent potrafi umiejętnie wyrywać tak? OT Czy Twój nick wziął się stąd, że bardzo często słyszysz od innych "wyluzuj"? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#611 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja już jestem taka panikara ![]() ![]() Tak kanałowe miałam na żywca,bo bałam się znieczulenia. Gdybym miała jeszcze raz przeżywać ten horror pewnie dałabym pokłuć się ze 100 razy byle by uniknąć tego bólu. Nie zbyt przyjemnie wspominam,tą sytuacje. ![]() Napewno znajdę bardzo dobrego chirurga byle by nic nie czuć. ![]() Czekam na twoje sprawozdanie z wyrywania zębów ![]() Co do nicku.Taaak bardzo często,to słysze ![]()
![]() |
![]() |
#612 |
Przyczajenie
|
Taak,od środy mam założoną "lżejszą" formę Herbsta - Twin Force Bite Corrector. Mam to nosic 6 miesięcy,ale nie wyobrażam sobie tego...
![]() |
#613 |
Zakorzenienie
|
A ja wam się trochę wyżalę, bo byłam w piątek u orto i ona że góra to juz naprawde dobrze, że tylko szczegóły zostały ( po niecałych 4 miesięcach noszenia ), pomijając to że nie wiedziałam że tak krótko to będzie trwało, ale mowy o jakimś wcześniejszym ściąganiu nie ma, bo jest potrzebna do dołu. Druga sprawa, że powiedziała że dół zakładamy na początku lipca, bo wcześniej to nie, a teraz w piatek mówi, że jednak szkoda, że nie wcześniej.;/ No jak sama poprzednio mówiła że lipiec, a wyszło, że już by można. I trzecia sprawa, że chciałam na górę przezroczysty, ona odradzała, bo że gorzej się pracuje, ale skoro z górą było tak mało do zrobienia, to nie wiem czego się bała.;/ Nie podoba mi się to wogóle.;/
![]() |
#614 |
Raczkowanie
|
mclilu, ciesze sie, ze wrocilas!
![]() Tak, juz po wyrywanku - nie bylo tak zle! A nawet calkiem przyjemnie! Relacje z zabiegu zdalam kilka stron wczesniej. Wyluzuj, rozumiem Twoje strachy i watpliwosci, a szczegolnie strach przed usuwaniem (sama doslownie tydzien temu przezywalam tak samo)! Trzeba troche czasu by sie z tym pogodzic i przygotowac sie odpowiednio psychicznie. Balam sie tego dnia jak ognia przez wiele lat, a w dniu zabiegu jechalam do dentysty tak uchachana i szczesliwa, jakbym conajmniej z cyrku wrocila. Przede wszystkim cieszylam sie, ze wkrotce bedzie PO. Nie bolalo nic ani przed zabiegiem, ani w trakcie, ani po nim. Dobre znieczulenie+dobry chirurg zrobili swoje. Co do tego, co ludzie o Tobie mowia/mysla...to brutalne, ale kazdy czlowiek mysli przede wszystkim o tym, co INNI o nim sadza, a potem juz zwracaja uwage na innych (jesli w ogole). A stara panna nie zostaniesz bo niby jak? Nie dalej niz kilka stron temu sama pisalas, ze Twoj chlopak (o, prosze, juz teraz nie jestes sama!) kocha Twe "baksy"!!! Glowa do gory i ucaluj mame za jej madre slowa. ![]() Paulinka, nie warto sie przejmowac! Moim zdaniem, masz conajmniej dwie dobre wiadomosci - 1) gora sie poprawila w tak krotkim terminie i 2) Twoja orto jest uczciwa, bo odwodzi Cie od aparatu, ktory jest drozszy, a leczy na pewno tak samo, jak tanszy metalowy (jesli nie lepiej, bo ma wieksza moc). Wiec tylko sie cieszyc! I czekac na aparat. I znowu sie cieszyc, ze juz wkrotce bedzie! Ja tez czekam ![]()
![]() |
#615 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Poza tym moja koleżanka, nosi aparat już przeszło dwa lata, ustawienie ma idealne, na dole wyciągają jej kły i co usłyszała? Że orto do sierpnia nie zdejmie jej góry, bo boi się, że kły moga napsuć w dole i od nowa trzeba będzie wszystko ustawiać.. także nie wiem na co narzekasz ![]() ![]() ![]() I żeby nie było, nie atakuję Cię, tylko uświadamiam Cię, że powinnaś spojrzeć na sprawę obiektywnie i się cieszyć.. A nie bezsensownie denerwować i zadręczać.
Kalosza aparatkowa: góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r. dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r. Koszt leczenia: 4 285zł. Obsesja <3 Edytowane przez smiechotka Czas edycji: 2009-05-17 o 13:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#616 |
Rozeznanie
|
yourenglish to mnie trochę uspokoiłaś
![]() napewno poszukam dobrego chirurga ![]() A czas mam,to się przygotuje psychicznie na zabieg ![]()
![]() |
#617 |
Zakorzenienie
|
Ja tak nawiąże do mycia. Mam to samo. Nie wszystko udaje mi się wyczyścić, a robię to dość skrupulatnie. Pierw nić dentystyczna, potem wyciorki, następne taka cienka szczoteczka, potem jeszcze normalna szczoteczka a na końcu płyn.
Największy problem jest z dołem, bo tam to mam masakrę. Mam wrażenie że 3 bardziej się wykrzywiła. -.- Ja chyba nie będę musiała mieć wyrywanych 8, bo orto nic nie mówiła. Już dwie mi wyszły .
![]() |
#618 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam takie pytanie. Czy trzeba po każdym posiłku myć zęby?
Mi orto mówiła, że dwa lub trzy razy dziennie. No i ja tak myję, bo nic mi nie włazi w ten aparat. No, ale jak tak pytam ludzi, to myją częściej xd. To jak to wkońcu jest? ;>
![]() |
#619 |
Rozeznanie
|
A czym myjecie zęby?
Trzeba się zaopatrzyć w szczoteczkę elektryczną? ![]()
![]() |
#620 |
Zakorzenienie
|
Bo wiecie co tak naprawdę problem polega na tym, że jej nie ufam. To nie ja ją wybrałam tylko moja mama, tak po prostu mi ją narzuciła. Drugie to, że chyba nie byłam i nadal nie jestem ;P psychicznie przygotowana do aparatu, bo wadę miałam niedużą właśnie u góry i byłam pewna że ruchomy dostane (mój brat w wieku 20 lat dostał ruchomy, a ja mam 18 ) ale wiem, że później bym żałowała, że nie założyłam tego stałego go w tym wieku.
![]() |
#621 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#622 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no zobaczymy jak to dalej pójdzię, na pocątku lipca zakładam dół ![]()
![]() |
![]() |
#623 |
Blond forever!
|
A ja w sumie nic ciekawego napisać nie mam akurat, to się tylko przypomnę, że istnieję
![]() Cześć ![]()
![]() |
![]() |
#624 |
Raczkowanie
|
Ja nie moge sie doczekac usuniecia osemek heh Moze to troche dziwne, ale wiem, ze mnie to bardziej przybliza do aparatu i poprostu sie nie boje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#625 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oooo...widzę że nie tylko ja zauważyłam jak się ruszają zębiska pod aparatem ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#626 |
Raczkowanie
|
elinka20 - jak nazywa sie Twój orto ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#627 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#628 |
Rozeznanie
|
Oj to chyba norma.. Mi ostatnio tylko 6 latają :P
![]() |
#629 |
Rozeznanie
|
mie 2jki gora dol
![]() i bihelix juz mi tak bardzo nie przeszkadza...fakt ze slina sobie nie radze..spiac szczegolnie;o ale polykam coraz lepiej.odcisk na jezyku jest ale juz nie boli... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#630 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:37.