Aparaty ortodontyczne, cz. VI :) - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-19, 21:22   #721
niebieskazalotka
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)

a ja już od jutra bede aparatką ciesze sie i boje jednoczesnie
niebieskazalotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 21:23   #722
kosheen
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elinka20 Pokaż wiadomość

jest ktoś kto ma łuk podniebienny??
Ja mam Melduję się
kosheen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 21:29   #723
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Napisane przez niebieskazalotka Pokaż wiadomość
Nie ma czego sie bac To zakładanie nawet nie boli

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 21:55   #724
yourenglish
Raczkowanie

Kurcze,Wyluzuj, te zabki nienawidzisz?! Eee, no to ja dolaczam do grona osob, ktore mowia, ze nie masz sie czym przejmowac. Ladny, uroczy usmiech.

Moze ludzie, ktorzy jak myslisz Cie obgaduja i dziwnie patrza, mowia wcale nie o Twych zebach tylko o tym, ze wcale nie usmiechasz!

Jesli czujesz potrzebe zalozenia aparatu, to to zrob. Ale naprawde mozesz byc ze swych zebow dumna - ladne, rowne, zdrowe.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 22:08   #725
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość
Kurcze,Wyluzuj, te zabki nienawidzisz?! Eee, no to ja dolaczam do grona osob, ktore mowia, ze nie masz sie czym przejmowac. Ladny, uroczy usmiech.

Moze ludzie, ktorzy jak myslisz Cie obgaduja i dziwnie patrza, mowia wcale nie o Twych zebach tylko o tym, ze wcale nie usmiechasz!

Jesli czujesz potrzebe zalozenia aparatu, to to zrob. Ale naprawde mozesz byc ze swych zebow dumna - ladne, rowne, zdrowe.
Zgadzam się! Ja pewnie mając takie ząbki nie pomyślałabym o aparacie! Wystarczyłoby lekko spiłować jedynki i byłyby równiutkie!

---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

Cytat:
Nie ma się czego bać! Trzymam kciuki!
In my time of need
mclilu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 22:20   #726
klada
Zakorzenienie

Cytat:
mnie nastraszyła pewna orto. nagadała tak że zdygałam się ja i moja matka bla...bla...bla...:cojest : matka powiedziała że w życiu nie założy mi stałego aparatu w tym wieku (miałam wtedy 12 lat) przeszkadzały mi te moje krzywulce, ale przyzwyczaiłam się do nich tylko że od tego tłoku zaczęły się makabrycznie psuć w końcu dentystka wysłała mnie na konsultacje do orto. a ta załamała rece jak zobaczyła 'tornado' w mojej buzi

jest ktoś kto ma łuk podniebienny??
Ja, a co?
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 08:23   #727
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Dziewczyny, co jadłyście w pierwszych dniach jak jeszcze zęby były wrażliwe na gryzienie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-20, 08:33   #728
sQuara
Rozeznanie

tez mam podniebny

hm jogurt z bananem pokrojonym w kostke (np teraz jem) serki wiejskie, chleb bez skorki(znaczy aj tam ją jadlam bo mnie zeby nie bolaly) kisiele budynie galaretki<3! makaron! oj duzo z przeroznymi sosami)
sQuara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 08:47   #729
xxbiankaoo
Raczkowanie

Wyluzuj - jezeli chodzi o osemki nie ma sie czego bac Samo usuwanie w ogole nie boli, podaja mocne znieczulenie Jedyny dyskomfort jest w czasie kiedy probuje usunac Ci zeba ;P z tego wzgledu ze musi cisnac na szczeke i masz wrazenie, ze zaraz bedziesz miala ja złamana :P Ale to nie jest bolesne tylko nieprzyjemne Teraz jestem spuchnieta i własciwie to tyle, bolu nie czuje zadnego, pewnie to ze wzgledu na to, ze co 6 godzin zapobiegawczo łykam ketanol Ah no i zrobił mi sie siniak na policzku bo nie za bardzo chciało mi sie z zimnym okładem lezec :P
xxbiankaoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 09:32   #730
elinka20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez redrose89 Pokaż wiadomość
Hehe pisałam parę postów wcześniej, że dzisiaj mi orto zakładała aparat
A powiedz mi: czy płatki kukurydziane bardzo "zaczepiają" się o aparat? Chodzi mi o to czy konieczne jest później użycie wyciorka lub wykałaczki. Hehe jakie ja pyt zadaje
nooo faktycznie pamięć mnie ostatnio zawodzi co do płatków to nie tak bardzo, ale po ich jedzeniu wypłukuje buzie wodą i to wystarcza.

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:
Dziewczyny, co jadłyście w pierwszych dniach jak jeszcze zęby były wrażliwe na gryzienie?
Ja w pierwszych dniach nastawiłam się bardziej na jogurty i zupki (własnej roboty) z kanapkami było ciężko ale drobiłam je sobie na małe kawałeczki.

kosheen, klada, sQuara też macie pokaleczony język od niego? bo ja potwornie próbowałam ostre elementy zaklejać woskiem ale on nie chce się trzymać poradzcie coś na ten temat
elinka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 09:44   #731
milunia27
Raczkowanie

GG do milunia27

Cytat:
Hehe pisałam parę postów wcześniej, że dzisiaj mi orto zakładała aparat
A powiedz mi: czy płatki kukurydziane bardzo "zaczepiają" się o aparat? Chodzi mi o to czy konieczne jest później użycie wyciorka lub wykałaczki. Hehe jakie ja pyt zadaje
płatki bardzo włążą okropnie oklejają się na całych ząbkach
Cytat:
Napisane przez veiled Pokaż wiadomość
ja jestem tu nowa, ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi (nie zdazylam przeczytac wszystkiego- duzo tego:P)... przede wszystkim w jakich cenach tak mniej wiecej sa aparaty stale (na jedna "czesc" szczeki)- chyba kolo 2000zl teraz? ja wiem, ze to roznie bywa- ale zapytam, jak dlugo trzeba nosic aparat (zebym wiedziala na co sie mam nastawic) 1 rok? pol?... moi rodzice cos mi marudza zebym zgodzila sie na ten aparat, ale ja mam 18 lat- czasami mi sie wydaje, ze juz za stara jestem na to:P i wogole boje sie, wydaje mi sie, ze wszyscy beda sie na mnie patrzec, dlatego chcialabym sie najpierw dowiedziec paru rzeczy o stalym aparacie i przyzwyczaic do tej mysli... :|
za stara???? śmieszna jeteś ja mam 28 lat noszę i nie uważam się za starą.. robisz to dla siebie..poza tym że wiele osób by chciAŁO ale kasy nie ma.. aparaty nosi fullll ludzi, poza tym dbasz o siebie wolisz chodzić z krzywymi???? non stop!!! a w aparcie do 3 miesięcy już będziesz miała pewnie super efekty ja po miesiącu już miała krzywole w łuku... więc decyzja należy do Ciebie
Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
yy hej dziewczyny, mam pytanie - ile macie zamków z haczykami na górze? Moje policzki po roku nie przyzwyczaiły się i często są zmasakrowane, a wcale nie musiałam nosić wyciągów:/. A na trzonowcach tylnych mam zamko-blaszki (wiecie o co mi chodzi?). Chyba nie we wszystkich aparatach takie są... Bleee, mój aparat jest brzydki .

I zauważyłam, że moje szkliwo tak jakby się odbarwia. Jedynki po bokach robią się przezroczyste. Jakieś pomysły?

Poza tym ja lubię słowo good !
ja mam na górze 2 ( jeden po jednej drugi po drugiej stronie) za to na dole mam aż 6( 3 po jednej i 3 po drugiej stronie)

Aparatka od 27 maja 2008r.
góra-metal
dół-metal od 4 marca 2009r.

Zdałam egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem!!!!!!-04.09.2009.
milunia27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 12:33   #732
EuLalia j
Przyczajenie

Hej dziewuszki!
Jestem tutaj nowa.Pisze bo moze ktoras z was ma podobne przezycia z aparatem Mianowicie od ok roku staram sie sobie taki sprawic.Mam zalozony ekspander(chyba tak to sie nazywa) okazuje sie ze trafilam na samozwancza ortodontke ktora jest po prostu zwyklym stomatologiem."leczylam" sie u niej od listopada.Dobrze ze zorientowalam sie w pore.
Poszlam do innego lekarza i okazuje sie ze wszystko od nowa trzeba robic.Badania,wyciski,pla n leczenia to wszystko trwa i trwa.Moze sie okazac ze tamta pani w ogole zle mnie leczyla.Jestem tym strasznie zmeczona i zdolowana.Marze o tym zeby juz miec aparacik.
EuLalia j jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 13:28   #733
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

EuLalia J, ja wcześniej nie byłam leczona, nie miałam tego problemu co Ty, bo od razu trafiłam do bardzo dobrego ortodonty, do którego chodzi spora część naszej szkoły, i znajome taty z pracy... W każdym razie u mnie to wszystko nawet szybko się dzieje, bo pierwsze spotkanie miałam 15 kwietnia, ortodontka od razu zrobiła mi odciski i zdjęcie zębów (nie rentgen, tylko takie normalne zdjęcie, która zaraz potem wgrała na komputer ) i zawyrokowała, że NA PEWNO będę nosić stały aparat, bo ruchomy tu nic nie da. Powiedziała jaką mam wadę i od razu dała skierowanie do dwóch zdjęć zębów (rentgen).
U zdjęć byłam 23 kwietnia, do ortodonty wysłaliśmy je chyba 5 maja, tydzień potem zostałam umuwiona na wizytę 26 maja. To naprawdę bardzo szybko, bo myślałam, że czeka się conajmniej dwa miesiące...
U dentysty byłam wczoraj, wszystkie zęby mam zdrowe, więc nie muszę czekać z aparatem.
26 maja dowiem się o szczegółach leczenia i pewnie już w czerwcu będę miała aparat Czy od pierwszej wizyty u ortodonty do założenia aparatu czekam... No, dwa miesiące.
Dlatego nie martw się, bo jeśli Twój ortodonta też ma takiego speeda (rany, skąd mi się to słowo wzięło ) i nie będzie żadnych komplikacji z wszystkim innym co czasami trzeba nosić przed stałym aparatem, to aparatką powinnaś zostać niedługo
Ale mówię tak tylko z mojego przykładu, więc oczywiście to nie musi być prawda
Yukiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 13:43   #734
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

To chyba po zjedzeniu platkow z mlekiem pozostanie mi jedynie wyciorek albo wykalaczka Bo zrezygnowac z nich nie mam zamiaru
Powiedzcie mi czy np jagody albo czarna porzeczka (w postaci soku lub normalnie jako surowe owoce) moga zabarwiac zamki lub ligatury w aparacie estetycznym?

Stary 2009-05-20, 13:56   #735
elinka20
Raczkowanie

Cytat:
To chyba po zjedzeniu platkow z mlekiem pozostanie mi jedynie wyciorek albo wykalaczka Bo zrezygnowac z nich nie mam zamiaru
Powiedzcie mi czy np jagody albo czarna porzeczka (w postaci soku lub normalnie jako surowe owoce) moga zabarwiac zamki lub ligatury w aparacie estetycznym?
Przy owocach i sokach nie zauważyłam odbarwień ale za to moje gumasy zrobiły się różowe nawet od zjedzenie czerwonego barszczu (a mam przezroczyste ligaturki) tylko że szybko umyłam ząbki i udało się opanować sytuacje i mam problem bo moje leki od alergii w postaci tabletek musujących też zabarwiają mi ligaturki
Stary 2009-05-20, 14:07   #736
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Przy owocach i sokach nie zauważyłam odbarwień ale za to moje gumasy zrobiły się różowe nawet od zjedzenie czerwonego barszczu (a mam przezroczyste ligaturki) tylko że szybko umyłam ząbki i udało się opanować sytuacje i mam problem bo moje leki od alergii w postaci tabletek musujących też zabarwiają mi ligaturki
To dobrze Używałaś może wosku jak Ci aparat podrażniał policzek? Nie wiem jak go się stosuje Orto coś mówiła o tym że jakoś na aparat, ale nie wie dokładnie a mnie boli

Stary 2009-05-20, 14:12   #737
elinka20
Raczkowanie

Cytat:
To dobrze Używałaś może wosku jak Ci aparat podrażniał policzek? Nie wiem jak go się stosuje Orto coś mówiła o tym że jakoś na aparat, ale nie wie dokładnie a mnie boli
w sumie 'obciera' mi policzek rurka na siódemce i na nią zakładam wosk, przednie zamki na szczęście narazie nie sprawiają problemu. Łamiesz sobie kawałek wosku, rozgrzewasz w palcach a później nakładasz na zamek który ci podrażnia policzek mi jak wosk nie bardzo chce nabrać plastycznej formy to wkładam go pod ciepłą wodę i lepkiego przyklejam na zamek, staram się go okleić do okoła.
Stary 2009-05-20, 14:15   #738
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
w sumie 'obciera' mi policzek rurka na siódemce i na nią zakładam wosk, przednie zamki na szczęście narazie nie sprawiają problemu. Łamiesz sobie kawałek wosku, rozgrzewasz w palcach a później nakładasz na zamek który ci podrażnia policzek mi jak wosk nie bardzo chce nabrać plastycznej formy to wkładam go pod ciepłą wodę i lepkiego przyklejam na zamek, staram się go okleić do okoła.
Dzięki Mam nadzieje ze sobie poradze Tylko ze ja za bardzo nie wiem ktory zamek mnie uwiera... ale jakos sprobuje go wyczaic

Stary 2009-05-20, 15:06   #739
Lady in Blue
Zakorzenienie

Właśnie wróciłam od mojej orto i mam juz założony ten łuk podniebienny, i jak na razie nie jest źle mówię w miare ok tylko z niektórymi literkami mam problem No ale wiem, że ból jeszcze przede mną Możecie mi polecić jakies dobre środki przeciwbólowe? orto mi mówiła, ale zapomniałam już nazwy
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 15:09   #740
dzastairasta
Raczkowanie

U mnie do wyrywania 5-tki zostały 3 dni, a do aparatu 8... I z każdym dniem serducho coraz mocniej bije

Razem: 22.02.2008r.

najszczęśliwsza.

dzastairasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 15:32   #741
Kurpianka
Zadomowienie

Drogie Aparatki! Czy przyjmiecie mnie do swojego grona? A tak w ogóle to mam pytanie. Jestem odrutowana dopiero 3 dzień i na białych gumkach zauważyłam żółte przebarwienia! Czy to możliwe, żeby tak szybko się odbarwiły? Nie piję kawy, nie palę papierosów, jedynie herbatę na śniadanie i czasem na kolacje. Czy istnieje możliwość podmiany gumek u orto?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post84634771

Zapraszam
Kurpianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 15:47   #742
Wyluzuj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość

Nie naprawdę mam złe zęby.
Pamiętam jak w szkole podstawowej wyzywali mnie od królika.Było mi tak przykro.
No,albo zębatka.
Uraz został mi do dziś.
Potrzebuje tego aparatu,bo wiem,że to jest mój kompleks.
Zresztą jak byłam u orto,to ona powiedziała,że nie ma co się zastanawiać.

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ----------

Cytat:
Napisane przez mclilu Pokaż wiadomość
Zgadzam się! Ja pewnie mając takie ząbki nie pomyślałabym o aparacie! Wystarczyłoby lekko spiłować jedynki i byłyby równiutkie!

---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

Nie ma się czego bać! Trzymam kciuki!
Ja cały czas o tym myśle.Spiłować jedynki,ale one i tak by były wysunięte.
Moja wada nie jest aż tak wielka więc myślę,że ok roku-1,5 będę nosiła drutexa.

Bardzo mi przeszkadzają moje zęby.

05.06.2009 r. - dół. mini metal
24.11.2009 r.- góra mini metal

' kochaj się ze mną...ale duszą.Ciałem to każdy głupi potrafi '
Wyluzuj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 15:51   #743
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kurpianka Pokaż wiadomość
Drogie Aparatki! Czy przyjmiecie mnie do swojego grona? A tak w ogóle to mam pytanie. Jestem odrutowana dopiero 3 dzień i na białych gumkach zauważyłam żółte przebarwienia! Czy to możliwe, żeby tak szybko się odbarwiły? Nie piję kawy, nie palę papierosów, jedynie herbatę na śniadanie i czasem na kolacje. Czy istnieje możliwość podmiany gumek u orto?
Niestety mozliwe, szczególnie jak pijesz mocną herbatę bez cytryny i szybciutko nie umyjesz zębów! Gumek raczej nie wymienią Ci na życzenie, bo nowe gumki z nową siłą oddziaływują na ząbki! Musisz się przemęczyć do następnej wizyty!
A na przyszłość nie bierz bialych ani przezroczystych, jak chcesz mieć niewidoczne gumki to wybieraj szare!

Wyluzuj najwazniejsze ze jestes zdecydowana na 100%, że chcesz aparat, więc bez marudzenia!
In my time of need

Edytowane przez mclilu
Czas edycji: 2009-05-20 o 15:54
Stary 2009-05-20, 15:54   #744
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
kosheen, klada, sQuara też macie pokaleczony język od niego? bo ja potwornie próbowałam ostre elementy zaklejać woskiem ale on nie chce się trzymać poradzcie coś na ten temat
od łuku? ale to niedługo przejdzie. ja powizycie miesiąc temu miałam znowu strasznie ostre końcówki łuku. już nawet nie zaklejałam woskiem, bo wtedy szybciej się przyzwyczaiłam

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Cytat:
Napisane przez mclilu Pokaż wiadomość
Niestety mozliwe, szczególnie jak pijesz mocną herbatę bez cytryny i szybciutko nie umyjesz zębów! Gumek raczej nie wymienią Ci na życzenie, bo nowe gumki z nową siłą oddziaływują na ząbki! Musisz się przemęczyć do następnej wizyty!
A na przyszłość nie bierz bialych ani przezroczystych, jak chcesz mieć niewidoczne gumki to wybieraj szare!

a mi w poniedziałek orto powiedziała "weź sobie te niebieskie, one się nie odbarwią" to nie mogła tego kurde powiedzieć miesiac temu tylko chodziłam miesiąc z szarymi zamiast błęktinymi. a więc to głównie zależy od firmy, koloru.

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 16:01   #745
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
a mi w poniedziałek orto powiedziała "weź sobie te niebieskie, one się nie odbarwią" to nie mogła tego kurde powiedzieć miesiac temu tylko chodziłam miesiąc z szarymi zamiast błęktinymi. a więc to głównie zależy od firmy, koloru.
Dlatego wlaśnie najlepiej brać kolorowe- najzwyczajniej w świecie się nie odbarwiają!
....ale jak ktoś koniecznie upiera się przy niewidocznych to tylko szare albo srebrne!

Chociaż kiepskiej firmy pastele bledną - choć i tak to lepsze niż zżółknięte białe czy przezroczyste!

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

Cytat:
Napisane przez EuLalia j Pokaż wiadomość
Hej dziewuszki!
Jestem tutaj nowa.Pisze bo moze ktoras z was ma podobne przezycia z aparatem Mianowicie od ok roku staram sie sobie taki sprawic.Mam zalozony ekspander(chyba tak to sie nazywa) okazuje sie ze trafilam na samozwancza ortodontke ktora jest po prostu zwyklym stomatologiem."leczylam" sie u niej od listopada.Dobrze ze zorientowalam sie w pore.
Poszlam do innego lekarza i okazuje sie ze wszystko od nowa trzeba robic.Badania,wyciski,pla n leczenia to wszystko trwa i trwa.Moze sie okazac ze tamta pani w ogole zle mnie leczyla.Jestem tym strasznie zmeczona i zdolowana.Marze o tym zeby juz miec aparacik.
Jak tylko trafisz w dobre ręce to sama zobaczysz jak szybko potoczy się reszta! Glowa do gory i bądz dobrej myśli-najważniejsze żebyś ufała swojemu orto!
In my time of need

Edytowane przez mclilu
Czas edycji: 2009-05-20 o 15:59
Stary 2009-05-20, 16:09   #746
AniaKPS
Przyczajenie

Aparatki drogie, tyyyle wątków jest zapisałyście, więc pewnie znacie odpowiedzi na moje pytania, proszę o nie

Mam 19 lat i z tego, co widzę, to na pewno nie jest to za późno na aparat. Zaczynam się zastanawiać nad aparatem, w sumie moje zęby tragiczne nie są, ale chyba mam wadę, która nazywa się 'tyłozgryz' - tak mi się zdaje. Czy może któraś z Was ma taką właśnie diagnozę?

Tak jak piszę, same zęby krzywe nawet nie są i ogólnie jak dla mnie moja szczęka wygląda całkiem normalnie, ale mam problem z wymówieniem niektórych głosek ;/ Mam na myśli takie świszczące, 'sz', 'cz'... straszne to jest ;/
Może ktoś miał podobny problem....? ;/
I jak jest u Was z wymową? Bo podobno najpierw trudno się mówi w aparacie...

A pamiętam, że gdy nosiłam aparat ruchomy, gdy byłam mała, było lepiej... eh, teraz żałuję, że tak to odpuściłam

Aha, i jeszcze jedno, bo ja taka trochę nieżyciowa jestem - jeśli już zdecyduję się iść do ortodonty, to chyba najlepiej do jakiegoś prywatnego, tak? Bo ogólnie leczę się u zwykłych lekarzy ( leczę - bywam na bilansach bardziej ... ) i troochę się nie znam. Czy muszę iść po skierowanie jakieś do lekarza ogólnego? Czy po prostu od razu do wybranego ortodonty?

Dziękuję Wam z góry za odpowiedzi....
Pozdrawiam!
AniaKPS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 16:20   #747
niebieskazalotka
Raczkowanie

Mam już mój aparacik wymarzony ! Przed wizytą myślałam że mi serce wyskoczy ale w trakcie zakadania mi przeszło. Odstają mi troche dziwnie wargi, i nie moge ich ułożyć... Zastanawiam się czy zawsze tak będzie ? Aha, okazało się, że mam damona... eh nic mi orto wczesniej nie mówiła, dlatego zdziwiłam się dlaczego tyle płacę
niebieskazalotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-20, 16:30   #748
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AniaKPS Pokaż wiadomość
Aparatki drogie, tyyyle wątków jest zapisałyście, więc pewnie znacie odpowiedzi na moje pytania, proszę o nie

Mam 19 lat i z tego, co widzę, to na pewno nie jest to za późno na aparat. Zaczynam się zastanawiać nad aparatem, w sumie moje zęby tragiczne nie są, ale chyba mam wadę, która nazywa się 'tyłozgryz' - tak mi się zdaje. Czy może któraś z Was ma taką właśnie diagnozę?

Tak jak piszę, same zęby krzywe nawet nie są i ogólnie jak dla mnie moja szczęka wygląda całkiem normalnie, ale mam problem z wymówieniem niektórych głosek ;/ Mam na myśli takie świszczące, 'sz', 'cz'... straszne to jest ;/
Może ktoś miał podobny problem....? ;/
I jak jest u Was z wymową? Bo podobno najpierw trudno się mówi w aparacie...

A pamiętam, że gdy nosiłam aparat ruchomy, gdy byłam mała, było lepiej... eh, teraz żałuję, że tak to odpuściłam

Aha, i jeszcze jedno, bo ja taka trochę nieżyciowa jestem - jeśli już zdecyduję się iść do ortodonty, to chyba najlepiej do jakiegoś prywatnego, tak? Bo ogólnie leczę się u zwykłych lekarzy ( leczę - bywam na bilansach bardziej ... ) i troochę się nie znam. Czy muszę iść po skierowanie jakieś do lekarza ogólnego? Czy po prostu od razu do wybranego ortodonty?
Aparat nie jest refundowany z nfz - musisz zaplacić calą kwotę sama więc lepiej wybierz się do polecanego w Twoim mieście prywatnego orto!
Do ortodonty nawet państwowego nie musisz mieć skierowania!
Najpierw zrób sobie zdjęcie pantomograficzne i z nim udaj sie na konsultacje do wybranego lekarza on powie Ci na czym polega Twoja wada i czy faktycznie masz tyłozgryz! Koszt u prywaciarza takiej konsultacji to ok 50zł - ja np. nie płaciłam nic, więc jest b. różnie!
Problemów z mówieniem tez nie muszisz mieć - nie u wszystkich się to potwierdza - ja trochę szeleściłam (delikatnie) ale tylko przez pierwszy tydzień, później język się przyzwyczaja do nowego ułożenia i wszystko wraca do normy!
Powodzenia!

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ----------

Cytat:
Mam już mój aparacik wymarzony ! Przed wizytą myślałam że mi serce wyskoczy ale w trakcie zakadania mi przeszło. Odstają mi troche dziwnie wargi, i nie moge ich ułożyć... Zastanawiam się czy zawsze tak będzie ? Aha, okazało się, że mam damona... eh nic mi orto wczesniej nie mówiła, dlatego zdziwiłam się dlaczego tyle płacę
Gratulacje
Czekamy na fotki!
In my time of need
Stary 2009-05-20, 16:34   #749
Kurpianka
Zadomowienie

W takim razie przerzucam się na herbatę z cytrynką Zdziwiłam się strasznie jak dziś zobaczyłam odbarwienia. Szczerze to wolałabym nosić mniej widoczne gumki, czyli białe

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post84634771

Zapraszam
Kurpianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 16:38   #750
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kurpianka Pokaż wiadomość
W takim razie przerzucam się na herbatę z cytrynką Zdziwiłam się strasznie jak dziś zobaczyłam odbarwienia. Szczerze to wolałabym nosić mniej widoczne gumki, czyli białe
Białe nie znaczy mniej widoczne - bo po pierwsze nie ma się tak białych zębów jak te gumki, a po drugie już po paru dniach robią się żółte!
Uwierz, że najmniej widoczne są szare - totalnie zlewają się z aparatem.
...no chyba, że masz aparat kosmetyczny
In my time of need
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości