Aparaty ortodontyczne, cz. VI :) - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-20, 22:49   #781
sQuara
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość

sQuara, sorry, że zwrócę na to uwagę ale proszę, pisz łuk podniebienny, bo zawsze jak czytam "podniebny" to opluwam monitor

wazne zeby wiedziec co sie ma w buzi przepraszam mimo ze czytalam wasze wypowiedzi jakos tak mi sie pisalo... a juz chyba ktos mi zwrocil uwage...obiecuje poprawe

dobranoc
sQuara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 23:01   #782
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Ba, bo ja się pojawiam we właściwych miejscach o właściwej porze

---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ----------

Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość
Co do szarych gumek to powiem tak - im ciemniejszy odcień tym mniej mi się podoba, bo tak jak mówicie zamki wydają się przez to większe i takie "ociężałe" od nadmiaru metalu Ale jeżeli jest to taki jasny szary/srebrny to całkiem ładnie to wygląda Ja tam osobiście np nie widzę różnicy między szarymi a srebrnymi gumkami Może srebrne są bardziej błyszczące
Zgadzam się

Cytat:
PS. Trzymajcie za mnie jutro kciuki bo mam zaliczenie z matmy i dzisiaj po 7h intensywnej nauki już mi mózg paruje
In my time of need
mclilu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 06:17   #783
ania86ka
Raczkowanie

Cytat:
Co do szarych gumek to powiem tak - im ciemniejszy odcień tym mniej mi się podoba, bo tak jak mówicie zamki wydają się przez to większe i takie "ociężałe" od nadmiaru metalu Ale jeżeli jest to taki jasny szary/srebrny to całkiem ładnie to wygląda Ja tam osobiście np nie widzę różnicy między szarymi a srebrnymi gumkami Może srebrne są bardziej błyszczące

Już się nie mogę doczekać poniedziałkowej wizyty u orto

Aaa, i mam pytanko do papryczki (ewentualnie do innych ex-aparatek ) - musiałaś robić jeszcze raz przed ściągnięciem aparatu zdjęcie panoramiczne?

PS. Trzymajcie za mnie jutro kciuki bo mam zaliczenie z matmy i dzisiaj po 7h intensywnej nauki już mi mózg paruje
mi orto robiła ostatnio takie zdjęcia i powiedziała, że to już takie przed ściąganiem aparatu także zdjęcia robi się na początku i na końcu i niestety trzeba znowu za nie płacić
ania86ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 09:13   #784
sQuara
Rozeznanie

ale rtg?

Gonia dasz rade

ja mialam kolo z rafu...zalezalo mi bo za 5zwolnienie z egzamu...i chyba sie udalo..
w ogole minal tydzien jak mam aparat a ja sie czuje jakbym miala od ohohoho i jeszcze dluzej :O i wypilam pol plynu..znacyz zuzylam
sQuara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 09:56   #785
kosheen
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elinka20 Pokaż wiadomość

kosheen, klada, sQuara też macie pokaleczony język od niego? bo ja potwornie próbowałam ostre elementy zaklejać woskiem ale on nie chce się trzymać poradzcie coś na ten temat
Ja nie wiem, chyba jestem jakaś dziwna, ale nie miałam żadnego śladu na języku od ekspandera. Nie mam też i nie miałam pokaleczonego języka. Może to dlatego, że orto to coś ostrego przy szóstkach zakręciła mi jeszcze drutem(nie pytajcie jak to zrobiła), chyba po to żeby właśnie mnie nie haczyły i nie odstawały te elementy.
Kurcze a chciałabym mieć taki śmieszny znaczek na języku, ale mi się nie robi

No nagadałam się, ale dla Ciebie niestety rady nie mam no bo nie zaklejałam łuku woskiem w ogóle.
kosheen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 10:50   #786
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Chyba znalazlam sposob na usmierzenie bolu Tak jak wczesniej wspomnialam obcierala mnie rurka po lewej stronie, ale teraz nie dosc ze nakladam sobie wosk to uzywam Dentosept Smaruje sobie nim podraznione miejsce. To naprawde dziala

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 11:00   #787
ania86ka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sQuara Pokaż wiadomość
ale rtg?
ania86ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 11:47   #788
Lady in Blue
Zakorzenienie

Ałaaaa

Wczoraj miałam zakładany łuk podniebienny (pisałam o tym) i teraz czuję ból i ponawiam prośbę o polecenie jakichś środków przeciwbólowych ... Czy zwykły ibuprom tez może być? ;(

help ...
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 12:42   #789
aluchelek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Ałaaaa

Wczoraj miałam zakładany łuk podniebienny (pisałam o tym) i teraz czuję ból i ponawiam prośbę o polecenie jakichś środków przeciwbólowych ... Czy zwykły ibuprom tez może być? ;(

help ...
zależy czy Ci pomoże z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej trzepnąć się spać. Ja brałam aleve, ale nie dałam rady i dostałam raz leki na receptę. Więcej tego nie zrobiłam...

PS. Czy Gonia i Dygotka pamiętają mnie jeszcze z trzeciej części wątku? Mam właśnie aparatowy kryzys i postanowiłam wrócić do wizazowego ortodontycznego wspólnego narzekania i porad. Buziaki

aluchelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 14:28   #790
skyman
Raczkowanie

GG do skyman

Cytat:
Napisane przez ariva Pokaż wiadomość
Hahaha no i jest good Sprawy hmm... "drutowe" rozwiązane
Rozśmieszasz mnie ;p i dobrze
bo jestem Vipem nad Vipami ^^ ty lubisz mnie ja lubię bawić sie z wami !

mój rym !
Debile nie widzicie jak wszystko można stracić
Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..."

skyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 14:45   #791
ariva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez skyman Pokaż wiadomość
bo jestem Vipem nad Vipami ^^ ty lubisz mnie ja lubię bawić sie z wami !

mój rym !
taaa "Vipem" jesteś...
dzisiaj dokonałam rzeczy wielkiej, otóż,ponieważ, iż ;p żułam gumę, po raz pierwszy od 8 miesięcy . Do tej pory jakos sie balam, ze zaplacze mi sie w druty itd ;p, calkiem normalnie 'przezycie', nic sie nie zaplątało . Mam powod do dumy !
Stary 2009-05-21, 15:45   #792
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Ałaaaa
help ...
Najlepiej weź na raz dwie tabsy czegoś z paracetamolem, powinno pomóc!
Jak chcesz coś hardcorowego to musisz skolować sobie receptę na ketonal!
In my time of need
Stary 2009-05-21, 15:56   #793
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mclilu Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez sQuara Pokaż wiadomość
Gonia dasz rade
dzięki, przydało się bo chyba nawet nieźle mi poszło

Cytat:
Napisane przez ania86ka Pokaż wiadomość
mi orto robiła ostatnio takie zdjęcia i powiedziała, że to już takie przed ściąganiem aparatu także zdjęcia robi się na początku i na końcu i niestety trzeba znowu za nie płacić
No właśnie pytam o te zdjęcia, bo już mi się zbliża końcówka leczenia, a w zeszłym tygodniu robiłam zdjęcia rtg dla chirurga (do wyrwania 8-ek) i zastanawiam się czy będę musiała robić jeszcze raz dla orto czy wystarczy, że jej pokażę to co mam Ona musi to sobie zostawić do dokumentacji czy wystarczy że tylko zerknie na to zdjęcie?

Cytat:
Napisane przez aluchelek Pokaż wiadomość
PS. Czy Gonia i Dygotka pamiętają mnie jeszcze z trzeciej części wątku? Mam właśnie aparatowy kryzys i postanowiłam wrócić do wizazowego ortodontycznego wspólnego narzekania i porad. Buziaki
No oczywiście że pamiętam, ale straaaasznie długo się tu u nas nie było Jak tam u ciebie zębole? Efekty pewnie już spore

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 16:03   #794
areKs
Przyczajenie

Witam, jestem nowy. Wlasnie zalozylem aparat dwa dni temu, i wiadomo co sie teraz dzieje... ale powoli jest chyba lepiej. Trudno sie do niego przyzwyczaic troszke. Pozdrawiam wszystkich.
areKs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 16:52   #795
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie pytam o te zdjęcia, bo już mi się zbliża końcówka leczenia, a w zeszłym tygodniu robiłam zdjęcia rtg dla chirurga (do wyrwania 8-ek) i zastanawiam się czy będę musiała robić jeszcze raz dla orto czy wystarczy, że jej pokażę to co mam Ona musi to sobie zostawić do dokumentacji czy wystarczy że tylko zerknie na to zdjęcie?
Pozazdrościć
A co do rtg powinno wystarczyć orto "zerknięcie". Przecież zbyt częste strzelanie takich fotek też nie jest zbyt zdrowe!

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

Cytat:
Napisane przez areKs Pokaż wiadomość
Witam, jestem nowy. Wlasnie zalozylem aparat dwa dni temu, i wiadomo co sie teraz dzieje... ale powoli jest chyba lepiej. Trudno sie do niego przyzwyczaic troszke. Pozdrawiam wszystkich.
Witamy i wspieramy!
Może pochwal się fotkami swojego uśmiechu!

A ja nie mogę się doczekać czwartku - mam wizytę i wymianę wszystkiego co się da, między innymi mocniejsze drutki! Gumki biorę szare delikatnie wpadające w niebieski - nawet już je zakupiłam (mój takich nie ma) i korci mnie żeby samej sobie zmienić
(...wiem, wiem - nie powinnam )
A tak ogólnie to wieje nudą, nic nie boli, żadnych przygód - pewnie dlatego odliczam dni do 28 maja!
In my time of need

Edytowane przez mclilu
Czas edycji: 2009-05-21 o 16:56
Stary 2009-05-21, 17:24   #796
niebieskazalotka
Raczkowanie

a ja od wczoraj na papkach. okropnie mnie bolą zeby
niebieskazalotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 18:31   #797
kropka1
Raczkowanie

dziewczynyyy, o 22 bede miec zakładany aparat porcelana Mam już separację, wczoraj nic nie bolało a dzisiaj trochę drażni(ale nie boli) i nie mogę gryźć trzonowymi;P mam ochotę sobie je wydłubaćć wstawię fotki jutro
kropka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 18:43   #798
skyman
Raczkowanie

GG do skyman

Cytat:
Napisane przez ariva Pokaż wiadomość
taaa "Vipem" jesteś...
dzisiaj dokonałam rzeczy wielkiej, otóż,ponieważ, iż ;p żułam gumę, po raz pierwszy od 8 miesięcy . Do tej pory jakos sie balam, ze zaplacze mi sie w druty itd ;p, calkiem normalnie 'przezycie', nic sie nie zaplątało . Mam powod do dumy !

ja żułem często ^^ jestem lepszy czyli jestem Vipem ....
Kto mnie tu lubi palec pod budkę bo za minutkę zamykam budkę cyk cyk cyk więcej nikt..

Aha kto ile nosił aparat na dole...
Debile nie widzicie jak wszystko można stracić
Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..."

skyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 18:58   #799
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

A ja mam takie pytanie: czy ZAWSZE przed założeniem stałego aparatu trzeba nosić na zębach coś innego? Chodzi mi tu o te gumki, które chyba jakoś rozszerzają zęby, czy pierścienie, czy coś takiego... Bo wizytę mam 26 maja, ortodontka mówiła, że aparat jeszcze nie będzie zakładany, ale COŚ TAM będzie, mama nie zapamiętała co, więc ja sama nie wiem (rozmawiała przez telefon). Nie byłoby problemu, gdyby nie to, że 28 maja jadę na wycieczkę klasową na cztery dni i naprawdę nie chcę, aby coś mnie w tym czasie bolało, no i o takie COŚ na zębach na pewno trzeba będzie dbać, a na wycieczce będzie z tym problem...
Czy można mieć założony aparat bez wcześniejszych gumek/pierścieni i innych tego typu rzeczy? A jeśli trzeba mieć założone to czy to boli i bardzo przeszkadza w życiu?
Yukiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 19:13   #800
monia551
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yukiri Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie: czy ZAWSZE przed założeniem stałego aparatu trzeba nosić na zębach coś innego? Chodzi mi tu o te gumki, które chyba jakoś rozszerzają zęby, czy pierścienie, czy coś takiego... Bo wizytę mam 26 maja, ortodontka mówiła, że aparat jeszcze nie będzie zakładany, ale COŚ TAM będzie, mama nie zapamiętała co, więc ja sama nie wiem (rozmawiała przez telefon). Nie byłoby problemu, gdyby nie to, że 28 maja jadę na wycieczkę klasową na cztery dni i naprawdę nie chcę, aby coś mnie w tym czasie bolało, no i o takie COŚ na zębach na pewno trzeba będzie dbać, a na wycieczce będzie z tym problem...
Czy można mieć założony aparat bez wcześniejszych gumek/pierścieni i innych tego typu rzeczy? A jeśli trzeba mieć założone to czy to boli i bardzo przeszkadza w życiu?
Pewnie chodzi o separację. Polega to na włożeniu gumek pomiędzy zęba na którym będzie pierścień. Nie boli, może tylko z początku, ale nie jest to ból nie do przeżycia. W życiu nie przeszkadza, tylko trochę denerwuje(masz wrażenie jakbyś miała coś między zębami). Aha no chyba, że będziesz miała zakładany aparat nie na pierścienie tylko na rurki, więc wtedy separacja jest zbędna. Aktualnie mam separację i mnie wkurza Ale na wycieczke możesz spokojnie jechać, separacja w niczym nie przeszkadza - funkcjonujesz normalnie
PS. Jutro już aparacik
Niebieska zalotka, ładny avatarek. Twoje usta ?

'Why can you belive the lie, but not the truth?'

http://www.suwaczek.pl/cache/4610fb1610.png

Edytowane przez monia551
Czas edycji: 2009-05-21 o 19:16
monia551 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 19:34   #801
niebieskazalotka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monia551 Pokaż wiadomość
Pewnie chodzi o separację. Polega to na włożeniu gumek pomiędzy zęba na którym będzie pierścień. Nie boli, może tylko z początku, ale nie jest to ból nie do przeżycia. W życiu nie przeszkadza, tylko trochę denerwuje(masz wrażenie jakbyś miała coś między zębami). Aha no chyba, że będziesz miała zakładany aparat nie na pierścienie tylko na rurki, więc wtedy separacja jest zbędna. Aktualnie mam separację i mnie wkurza Ale na wycieczke możesz spokojnie jechać, separacja w niczym nie przeszkadza - funkcjonujesz normalnie
PS. Jutro już aparacik
Niebieska zalotka, ładny avatarek. Twoje usta ?

heh, nie ale w sumie mam podobne
niebieskazalotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 20:04   #802
rudo-zielona
Zadomowienie

Wrzucam moje zęby. Praktycznie 8 tygodni z aparatem (bez 3 dni).
Aktualne zdjęcie jest w sepii (stosuje lysanel na twarz i coś mnie podrażniło ostatnio )
Wersja z aparatem 3-dniowym jest kolorowa.
Osobiście nie widzę różnicy, mój fotograf też się śmieje, że wymyślam.. Ale ja tak marze o idealnym łuczku, że zamęczam całe otoczenie swoimi marzeniami- kolej na was A tak poważnie widzicie, że coś się zmienia czy nie bardzo?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg paszczak-1.jpg (17,3 KB, 110 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg paszczak-2.jpg (13,2 KB, 76 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg paszczak-3.jpg (13,9 KB, 76 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (21,9 KB, 121 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (18,1 KB, 79 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (20,2 KB, 74 załadowań)
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 20:11   #803
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
A tak poważnie widzicie, że coś się zmienia czy nie bardzo?
Coś się dzieje i to pozytywnie
A kiedy dół?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 20:21   #804
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Coś się dzieje i to pozytywnie
A kiedy dół?
Miałam obiecany 3 miesiące od założenia góry. 3 miesiące mijają 23.06 a wizytę mam ustawioną na 9.06 także podejrzewam, że dopiero w lipcu tym bardziej, że mam obronę pod koniec czerwca.
Na ostatniej wizycie orto nic nie wspominała o dole a ja z przejęcia zapomniałam zapytać

A ja tak patrze na te zdjęcia i jakoś niespecjalnie coś dostrzegam, choć bez fotek zauważam różnicę- tzn widzę delikatny zarys łuku, którego nie miałam
Stary 2009-05-21, 20:32   #805
monia551
Raczkowanie

Mam dzisiaj separację i jedna gumka mi wypadła, patrzę, a tam jakaś dziurka. Myślałam, że to na zębie, ale moja mama mówi, że to kawałek gumki mi został, tyle, że tego nie da się wyciągnąć. Próbowałam szczoteczką, nicią, wykałaczką i nic. Kurcze. Jak to jest dziura to nie założą mi jutro aparatu

'Why can you belive the lie, but not the truth?'

http://www.suwaczek.pl/cache/4610fb1610.png
monia551 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 20:34   #806
yourenglish
Raczkowanie

rudo-zielona,a ja nie dostrzegam roznicy bo... zabki sa piekne!!!Niestety, nie wiem, jak wygladaly przed zalozeniem, ale zakladajac, ze zdecydowalas sie na aparat ze wzgledu na jakas wade, to ja jej juz nie widze - czyt. poprawa jest i to spora!

Pozazdroscic!

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 20:38   #807
rudo-zielona
Zadomowienie

monia spokojnie, na pewno to tylko gumka- jeśli tak orto szybko sobie z nią poradzi, a jeśli dziurka to ze spokojem- przełożysz aparat na przyszły tydzień
Lepiej zauważyć dziurę przed założeniem aparatu niż leczyć zęba z aparatem

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość
rudo-zielona,a ja nie dostrzegam roznicy bo... zabki sa piekne!!!Niestety, nie wiem, jak wygladaly przed zalozeniem, ale zakladajac, ze zdecydowalas sie na aparat ze wzgledu na jakas wade, to ja jej juz nie widze - czyt. poprawa jest i to spora!

Pozazdroscic!
Miło czytać takie rzeczy
Te kolorowe to są w 3 dobie po założeniu aparatu, także niewiele się wyprostowały

Założyłam aparat z uwagi na krzywy dół i nocne zgrzytanie.
Musiałam założyć też na górę, choć wszyscy znajomi pukali się w czoło- niestety z reguły ortodonci nie leczą samego dołu- przynajmniej Ci u których byłam
Stary 2009-05-21, 20:43   #808
yourenglish
Raczkowanie

Aaa, no to sie wyjasnilo!

Przyjrzalam sie jeszcze raz bardzo dokladnie i nie wiem czy jest zmiana. No ale po prostu ladne sa i juz, czy to malo?!

A ja czekam, i czekam i czas mi sie dluzy... Te ostatnie 3 tygodnie przed aparatem ciagna sie jak guma do zucia, wrrr!

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2009-05-21, 20:47   #809
rudo-zielona
Zadomowienie

yourenglish ja czekałam pół roku- w sumie to 9 miesięcy- taka moja pierwsza prywatna ciąża
Najpierw byłam na konsultacjach musiałam doleczyć zęba, którego później musiałam leczyć chirurgicznie, no a po zabiegu trzeba było odczekać pół roku...

Dasz radę, jeszcze będziesz chciała oderwać żelastwo widelcem jak zacznie boleć
Stary 2009-05-21, 20:54   #810
yourenglish
Raczkowanie

W sumie ja tez juz dlugo czekam. Pierwsza wizyte u orto odbylam jakies 11 lat temu. Wowczas nastraszono mnie, ze aparat bede musiala nosic ok.5 lat, a do niego usunac 4 zeba, a do tego zeby moga potem wrocic na miejsce... Wtedy sie tylko poplakalam i zrezygnowalam, ale pomysl chodzil za mna.

Po latach znowu zaczelam myslec o poprawce, ale musialam dojrzec do usuwania... A teper zostalo tylko (/az? ) 3 tygodnie.

Bolu sie nie boje. Dla mnie w tym wszystkim najstraszniejsze bylo zdecydowac sie na ofiarowanie 2 zdrowych zebow... Ale temat juz nieaktualny, bylo minelo. Teraz czekam. Postaram sie robic to cierpliwie

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Edytowane przez yourenglish
Czas edycji: 2009-05-21 o 21:06
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości