![]() |
#1651 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
A czy w czasie noszenia aparatu mogę używać past lekko wybielających, takich które stosuje na co dzień? Czy trzeba zmienić na jakąś najzwyklejszą, coś jak mydło Biały Jeleń
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1652 |
Raczkowanie
|
Śmiechotka
Co do kwestii higieny to zęby powinno się myc tak jak przy aparacie zewnętrznym, po każdym posiłku, a nieświeżośc pojawia się czasami, np. w pracy gdzie nie mam możliwości umycia zębów ale radzę sobie wtedy żując gumę. Aparat ten ma jeszcze jedną zaletę że nie widac że jadło się jakąś zieleninę bo nic nie wisi na drucie po jedzeniu...tzn wisi ale tego nie widac ![]() A co do kobiet to dyskomfortu nie ma ![]() Qarinczu Gdybym szczotkował zęby po każdym papierosie to chyba miałbym już całe szkliwo zdarte. Staram się myc zęby często, praktycznie zawsze po jedzeniu, a na papierosy żuję gumy albo tiktaki, i to spokojnie pomaga. Trzeba sobie jakoś radzic skoro na ulicy nie ma możliwości umycia zębów
![]() |
#1653 |
Raczkowanie
|
U mnie separacja daje o sobie znac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1654 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To że szczotka jest do czyszczenia przestrzeni między zębowych, to nie znaczy, że musisz ją koniecznie tam wciskać ![]() Przestrzenie myjesz wtedy, gdy one są. Gdy ich nie ma, bo zęby są stłoczone, to nie ma co pchać szczotki na siłę, bo jeszcze sobie dziąsła uszkodzisz. Tych małych szczoteczek ja używałam głównie do mycia zębów pod drutem, a jak gdzieś miałam jakieś przerwy między zębami, to tam też, ale gdzie przerw nie było, tam się nie pchałam-zwłaszcza jak bolało. Co do nitkowania-no bywa różnie, ale warto próbować. Może na razie odpuść sobie jak Cię tak bardzo boli. Albo wykałaczka w łapkę zamiast nitki, a nić dopiero jak zęby trochę się rozluźnią. Będzie dobrze ![]() Cytat:
Rzeczywiście efekty są widoczne ![]() Oby tak dalej ![]() toro10 chyba wciągnął Cię nasz wątek, bo co wchodzę, to Cię widzę ![]()
![]() |
![]() |
#1655 |
Raczkowanie
|
Ponawiam moje pytanie, bo niby znalazłam kilka opinii, że pasty mają być niezbyt mocno wybielające, ale nic konkretnego, chociaż pewnie okaże się, że to ja nie umiem szukać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1656 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A jeszcze co do aparatów lingwalnych, to cieeekawa jestem jak panie w takich aparatach radzą sobie z... panami ![]() ![]() Papi flirciara nene ![]() ![]() ![]() A co do stażu, to po wakacjach, akurat jak będzie dobiegał końca, to przybędzie i ciekawszych ofert pracy i będziesz mogła zacząć się rozglądać za czymś.. Wiesz, że to nie trwa dnia, ani dwóch ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Możesz sobie używać jakiej tam chcesz pasty, nic się nie będzie działo. Ale oczywiście bardziej wskazane jest używanie zwykłych past, bo zęby i tak są osłabione samym faktem przemieszczania się. ![]() ![]() ![]()
Kalosza aparatkowa: góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r. dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r. Koszt leczenia: 4 285zł. Obsesja <3 Edytowane przez smiechotka Czas edycji: 2009-06-14 o 12:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1657 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale ja dmuchałam na zimne i nie używałam żadnych wybielających podczas noszenia aparatu. Choć po prawdzie myślę, że wcale by mi nie zaszkodziły. Chodzi mi oczywiście o najzwyklejsze pasty wybielające-Colgate itp. Bo już np Blanx jest mocniejsza i jej bym na pewno nie zaryzykowała. ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Zbereźnik ![]() ![]() ![]() Głodnemu chleb na myśli koleżanko ![]() ![]() ![]() Stwierdziłam tylko fakt ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1658 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi na moje ciągłe pytania
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1659 |
Rozeznanie
|
Oj tam od razu..
![]() ![]() ![]() A noo.. Nie przeczę ![]() ![]() ![]() Tak, wiem ![]() Potrafię zmobilizować wszystkich wokoło, ale z samą sobą jest mi najgorzej ![]()
![]() |
#1660 |
Raczkowanie
|
Mam wolny weekend więc siedzę często przy kompie, od poniedziałku się to zmieni ![]() ![]()
![]() |
#1661 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Bianka, trzymaj sie dzielnie! Niektorzy twierdza, ze separacja to najgorszy moment w calym leczeniu ortodontycznym. Oby u Ciebie tak nie bylo! ![]()
![]() |
![]() |
#1662 |
Raczkowanie
|
yourenglish - będę naprawdę wdzięczna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A "pierwsza strona kobiecości" to moim zdaniem hasło mocno nietrafione, no ale trudno ![]()
![]() |
![]() |
#1664 |
Raczkowanie
|
No i stałoooooooo się
![]() Pojechałam wczoraj do orto jak gdyby nigdy nic, a tu ledwie nie weszłam do gabinetu a taaa zaczęła zakładanie aparatu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I takie pytaneczko maaam, faktycznie po wszystkim, wszystkim myjecie ząbki? Bo nie mam pojęcia co będzie jak gdzieś pójde zdala od miejsca, w którym mogłabym umyć zęby a np cos zjeeeeeeeem ![]() A no i zapomniałabym o chyba najważniejszym, odpukać w niemalowane ząbki bardzo nie bolą, fakt faktem są wrażliwe ale na szczęscie tylko przy dotyku ![]()
![]() |
#1665 |
Zakorzenienie
|
no i sie doczekalas
![]() ja staram sie myc po wszystkim chociaz zauwazylam ze po niektorych rzezcach takich jak jogurt np no potrzeba mycia jest jak bez aparatu...:P w miejscach publicznych lece do lazienki sprawdzam czy nic mi nie widac i plucze woda ewentualnie i pozneij w domq myje;-) albo pytam kogos znajomego czy prezzentuje sie..czysto ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1666 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Uwaznie przeczytalam caly jej blog i stwierdzam, ze efekt koncowy jest dosc fajny. Troche sie przejmowala tym, ze lekka asymetria zostala, ale jej orto stwierdzil, ze i tak jest mniejsza niz u wiekszosci pacjentow z takim przypadkiem. Decyzja nalezy, oczywiscie, do Ciebie. Ja usunelam 2 zeba do aparatu i jakby mi ktos powiedzial, ze mozna tego uniknac robiac stripping, zrobilabym to bez chwili zastanowienia! Zab na miejscu to zawsze zab na miejscu, a stripping szkodzic nie powinien. Moj TZ ma regularnie robiony i zadnych ubytkow jak do tej pory. Szkliwo sie odnawia w ciagu 2-3 tygodni tak ze nie powinnas sie bac tego zabiegu.
![]() |
![]() |
#1667 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() cieszę się że z 8 nie było problemu, że nie zmieniły Ci układu zębów. z wyrywanych to też czwórki miałaś? A, i co do łuku to świetnie że to kwestia miesięcy ![]() Hotgirl, świetne masz te zębole, nie chce mi się wierzyć że to 1,5 miesiąca : O łi, a jutro umawiam termin rwania pierwszych zdrowych czwóreczek.
![]() |
![]() |
#1668 |
Raczkowanie
|
Bede trzymala kciuki! Ale na pewno bedzie dobrze
![]() Hotgirl, ja tez jestem pod wrazeniem Twoich zmian! ![]() Pamietam, ze Klada tez chwalila sie po 1,5 miesiaca, ze kiel jej wszedl na miejsce. I teraz Ty... Ja sie wiec nastawilam, ze i ja moge liczyc na takie cuda. Co chwile wiec biegam do lustra, a jeszcze nawet tydzien nie minal z aparatem, ech.. Silly me.
![]() |
#1669 |
Zakorzenienie
|
Nie łam się-przeżyjesz
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1670 |
Raczkowanie
|
yourenglish - dziękuję raz jeszcze
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Gladys del Carmen Czas edycji: 2009-06-14 o 20:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1671 |
Raczkowanie
|
Nie takie rwanie straszne jak je malują
![]() ![]() sQuara doczekałam doczekałam ;D Musze zainwestować we wszystkie te Listeriny i inne takie ![]() Wyluuuuzuj, wiesz że miałam przez chwile myśl zeby wziac taki sam kolor gumeczek jak Ty? ![]()
![]() |
#1672 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1673 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mnie osobiscie zdziwilo, ze jej nie usuneli tega zeba PRZED zalozeniem aparatu. Przeciez jak ona sama pisala, niezle drut przeszkadzal przy zabiegu. W Twoim przypadku nic dziwnego nie widze. Czasem zeby sie usuwa w trakcie leczenia (w przeciagu pierwszych 3-6 miesiecy). Moze wiec ten zab jest Twej orto do czegos potrzebny. Bianka, u mnie krytyczny byl pierwszy dzien, kiedy ze wzgledu na *nowosc* w buzi poswiecalam jej wiele uwagi (czyt. dotykalam jezykiem, palcem, probowalam nacisnac, pociagnac i t.d) Wtedy bylam bliska wydlubania tego! Potem dalam spokoj i bylo lepiej. Nie wiem, czy masc pomoze. Zaszkodzic na pewno nie zaszkodzi, aczkolwiek mi salumin nic nie dal. W koncu to nie dziaslo bolalo... Po prostu nie obciazaj tych zabkow jedzeniem i postaraj sie przestac zwracac na zab uwage. Szukaj pozytywnej strony - dzieki separacji troche sie przyzwyczaisz do miekszego jedzenia i osrtozniejszego zucia. Po zalozeniu pierscieni boli mniej, uwierz mi. Nie boj sie bolu po zalozeniu. U mnie bolay tylko na 2 dzien, a reszte czasu tylko byly takie *oslabione* (nie mozna gryzc normalnie i t.d)
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka ![]() Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2009-06-14 o 21:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1674 |
Kokon pro
|
laa jak dawno mnie nie bylo
![]() Alufa to ty zyjesz, powiem Ci ze jak te retainery bedziesz nosic zeby sie przesuna z powrotem, na dol tez mam sciagany i szczerze nie nosze go juz z pol roku jest strasznie niewygodny, zeby stoja jak staly, a gorny nosze co druga noc ![]() ![]() Paprikos a ty nie masz tak ze po stazu musza Cie zatrudnic na normalna umowe na tyle samo ile trwal staz? bo u nas tak jest ;] trzymajcie sie ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1675 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miło, że wpadłaś ![]()
![]() |
![]() |
#1676 |
Zakorzenienie
|
ej a ja u siebie zauwazylam okropne przyzwyczajenie... macam ten moj aparat caly czas.. albo siedze sobie ogladam cos i macham 2...recznie:P
![]()
![]() |
#1677 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() gorne czworki, na dole piatka i szostka ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1679 |
Raczkowanie
|
yourenglish "W Twoim przypadku nic dziwnego nie widze. Czasem zeby sie usuwa w trakcie leczenia (w przeciagu pierwszych 3-6 miesiecy). Moze wiec ten zab jest Twej orto do czegos potrzebny."
Ale mi też jest potrzebny! ![]() ![]() Edytowane przez Gladys del Carmen Czas edycji: 2009-06-14 o 21:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1680 |
Zakorzenienie
|
czy ktoś mnie tu jeszcze pamięta ?
![]() ![]() ![]() ![]() nie udzielałam się od dawien dawna, gdyż miałam straszne zawirowania w życiu prywatnym ![]() A co u mnie? Beznadziejny stan dziąseł, w sumie orto stwierdziła ostatnio, że nie powinnismy były zakładać aparatu, "pocieszyła" mnie nieźle ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie wszystkie moje stare aparatki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:02.