![]() |
#1861 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Cytat:
a ostatnio uslyszalam od asystentki: sama aktywacja, czy cos jeszcze bylo robione? bez komentarza. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1862 |
Zakorzenienie
|
do mnie z tymi bolacymi dziąsłami ?
![]() to mnie nie bolą hehe
![]() |
#1863 |
Raczkowanie
|
Hotgirl - ja sie lecze u Dr Musiatowicz, nie musiałam wyrywac zadnych zebow procz osemek oczywiscie, ale to ze wzgledu na to , ze rosły mi w zab Moge smiało polecic wizyte
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1864 |
Raczkowanie
|
ja też musiałam wyrywać zdrowe 4 i jakoś się bardzo nie sprzeciwiałam..
ponoć 4 i tak są najsłabszymi zębami i najszybciej sie psują to po co mi one? a bez nich bede miała śliczne ząbki ![]()
![]() |
![]() |
#1865 |
Raczkowanie
|
hmm ....doszedł ktoś kto ma herbsta ?czy nie ma nowych ?
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1866 |
Raczkowanie
|
A co do tych dziąseł dziewczyny to polecam paste i płyn do płukania Lacalut Activ...
Wyobrażcie sobie ze miałam dziąsła wrecz odstajace od zebów i przy kazdem myciu strasznie krwawiły.....(meczyłam się z tym pół roku) w srodę jak byłam u orto to własnie poleciła mi tą paste...i powiedziała ze 3 dni i dziąsła bedą ok a o krwawieniu zapomne....i żeczywiście....juz na drugi dzien stosowania pozbyłam sie mojego problemu ![]() A i przypominam ze krwawienie to początek paradontozy która sie bierze z nie dokładnego czyszczenia zebów.....takze radzę coś zrobić z tym bo za rok wam ząbki mogą wypaśc........ Ahh......jutro aparat i to z rana. Chyba sie przespie na tym fotelu jak mi bedzie zakładała ![]() Edytowane przez BlondynaXx16xX Czas edycji: 2009-06-19 o 17:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1867 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
SMV czyli jednak zdecydowałaś się na prawo jazdy ![]() No to fajnie ![]() A panikowałaś diablico ![]() Pochwal nam się jak tam egzamin ![]()
![]() |
![]() |
#1868 |
Raczkowanie
|
hello aparatki i aparaci
![]() no i mija tydzień od mojego wstąpienia w krąg wtajemniczonych, czas na małe podsumowania ![]() przywykam. powoli i w bólach ale przywykam. nie schizuję się już wszystkim tak jak przez pierwsze dwa dni, wybaczcie wcześniejsze spanikowane pytania, najwyrazniej jestem straszną histeryczką ![]() przyzwyczajam się do dziwacznego mówienia, śmiechu pełną gębą (bo tak mimochodem to nie daję rady, bo sam aparat widać i wygląda to zabawnie), do mycia osiem razy na dzień przyzwyczaić mi sie ciężej-nuuudne to i upierdliwe. a że durna zafundowałam sobie kosmetyczny to i drżę nad każdym gryzem, że już mi się coś przebarwia:/ jedzenie to nadal problem. wprawdzie nie boli już tak jak pierwszego dnia, ale i tak zęby są mooocno wrażliwe. i przez pierścienie nie mogę domknąć szczek. no i tak sobie mamlam rano przez pół godziny miękkie płatki z mlekiem a na obiad żuję powoli puree.. też upierdliwe. i tęsknię za buraczkami i kawą ![]() ![]() ludzie reagują fajnie; albo nie zauważają, albo współczują, albo opowiadają jak sami mieli aparat. pozytywnie. obiekt westchnień nie tylko nie wyśmiał, ale na dodatek okazało się, że sam nosił aparat w L.O. ![]() do cierpliwych to ja nie należę, co rano przed lustrem sprawdzam, czy coś drgnęło-i nic nie widzę ![]() ![]() ogólnie to luz. po pierwszej traumie jestem w stanie uśmiechać się do siebie w lustrze ![]() to tak jakby ktoś to przeczytal, kto tak jak ja nie bardzo miał ochotę na zakładanie aparatu, ale trza bylo - jest ok ![]() pozdrowki i milego weekendu wszystkim ![]() ps. pół biedy jak obciera zamek, obkleję woskiem. ale co mam zrobić, jak drut kaleczy mi policzek? tzn. pierścień mam na 7 a 6 nie mam. i drut w tej przerwie jakoś mocno naciska mi na policzek. mam już takie zgrubienie przez to i boli:/ próbowałam sam drut oblepiać woskiem, ale cholerstwo odpada! nie mam pojęcia jak to spacyfikować, na noc to sobie chyba tampona włożę pod policzek:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1869 |
Raczkowanie
|
Witam dziewuszki!
Ale dużo nas tu świeżaczków ![]() ![]() - Gdzie wy kobitki kupujecie wosk??? Bo dostałam od orto dwa pudełeczka, ale szacuję, że za dwa dni mi się już skończą, a wtedy nie wyobrażam sobie życia bez wosku. W żadnej aptece nie można tego cholerstwa dostać ![]() - Czy odkleił wam się kiedyś zamek? Bo ja widzę, że na dolnej prawej czwórce mi się chwieje i nie wiem co tu robić i czy to bardzo źle czy mi się aparat nie uszkodzi?? Dzwoniłam do gabinetu i umówiłam się z nimi na wtorek dopiero, bo w pon pracuję. Czy nie zniszczę sobie aparatu, jak będę przez trzy dni chodziła z odklejonym zamkiem??? A orto mnie zapewniał, że nic mi nie odpadnie, jeżeli nie będę jadła twardych rzeczy i że trzeba dużej siły żeby to odpadlo ![]() HEEEEEEEEEELP!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1870 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeżeli chodzi o wosk to w poradni mojej orto dostaje się go darmowo jak tylko sie poprosi ![]() ![]() Co do zamka też mi się kiedyś odkleił i nic mi się nie stalo ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1871 |
Przyczajenie
|
dziewczyno prawdopodobnie źle zrobiłaś, że dałaś się na mówić na wyrwanie tych czwórek jest wiele możliwości żeby pomieścić wszystkie zęby w łuku bez zbędnego wyrywania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1872 |
Raczkowanie
|
Te obtarcia policzków od wewnątrz bolą jak nie wiem co! Aż trudno mi uwierzyć, że niedługo będzie lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1873 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1874 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Generalnie-zależy od przypadku. Grunt to trafić w ręce dobrego ortodonty. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1875 |
Rozeznanie
|
W środę miałam drugą wizytę u orto z aparatem... zmieniła mi drucik i ligatury. 29 lipca zakladam dół... 22 separacja
![]() ![]() 1.Pierwsze zdjęcie po zalożeniu 2. po miesiącu 3. po 6 tygodniach przed wizytą 4. po 6 tygodniach po wizycie 5. po 12 tygodniach
"dziecko to taki szczęśliwy początek człowieka" Edytowane przez Niunia20 Czas edycji: 2009-06-20 o 08:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1876 |
Rozeznanie
|
przyczyna całego zamieszania ----> DÓŁ
![]() |
#1877 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() dziewczyny powiedzcie co mam robić ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1878 |
Raczkowanie
|
I w końcu także ja się dołączam do wątku Aparatek
![]() 1 zdjęcie: 24.03.2009 (przed założeniem) 2 zdjęcie: 20.06.2009 (góra) Na razie jest ok, wytrzymuje ![]() ![]()
![]() |
#1880 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() raz włożyłam sobie chusteczkę na noc dookoła zębów, ale tak mi zaschło w gardle, ze nie polecam ![]() kup sachol w aptece, albo jakiś inny specyfik wcześniej dziewczyny jakies polecały, ale nazw nie pamietam jeszcze mozna płukać szałwia chyba, ale nie pamietam czy to na pewno była szałwia ![]() Cytat:
Cytat:
![]() jeżeli orto uważa to za najlepsze rozwiązanie to ok moja koleżanka miała usuwane obydwie czwórki i jeszcze ten rozszerzacz podniebienia to dopiero dla mnie dziwne było Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
wizytę masz juz niedługo, więc ja bym nie szła, ale moze zadzwoń do orto
![]() |
![]() |
#1881 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W związku z kończącymi się zapasami wosku powiedziałam sobie dość! I od wieczora chodzę bez niego i idzie wytrzymać... chyba mi się już język uodparnia powolutku na te żylety ![]() ![]() Toro10 czy bolały cię zęby po nałożeniu aparatu? Bo mnie nie. Bolą tylko, jaj jem albo stuknę mocniej górnymi o dolne, a tak to wogóle. Może mi orto zapomniał coś tam ponakręcać??? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1882 |
Raczkowanie
|
Heh....od 3 godzin mam aparat
![]() ![]() Edytowane przez BlondynaXx16xX Czas edycji: 2009-06-20 o 13:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1883 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Aaaaale damy radę!!! Dla dobra sprawy da się to wytrzymać. Ładny kolor gumeczek założyłaś. Fajnie w nim wyglądasz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1884 |
Zadomowienie
|
Mam w planach założenie aparatu i w związku z tym poszukuję dobrego ortodonty z Warszawy czy doświadczone aparatki mogą mi kogoś polecić?? Dzięki i pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1885 |
Raczkowanie
|
na podrażnione dziąsła i policzki od pierscieni, zamkow, rurek itp. polecam Mucosit - ziołowy żel. Świetny, bardzo mi pomógł w pierwszych dniach po założeniu aparatu.
Edytowane przez niebieskazalotka Czas edycji: 2009-06-20 o 13:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1886 |
Wtajemniczenie
|
dołączam się do pytania o biały drucik w aparacie kosmetycznycznym. ja niestety nie mam takiego, a wyglądałoby to znacznie lepiej. w końcu tyle kasy wydaje się na przeźroczyste zamki a wszystko psuje ten szkaradny drut. jak to jest z tym białym - trzeba za niego dopłacić? z czego jest zrobiony? a może po prostu pomalowany? ale czy w takim razie ta farba nie schodzi?
redrose89 - jeszcze Tobie nie podziękowałam za komplemenciki, więc niniejszym to czynię. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1887 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1888 |
Rozeznanie
|
ewciaa92aa , milutek
mnie orto pyta przed założeniem jaki chcę... zwykły czy ten biały, ostatnio miałam zwykły, taki jak wy. Teraz zażyczyłam sobie biały ![]() A i koloru raczej nie zmienia czasem po płukaniu meridolem jest lekko niebieski ale to szybko schodzi melody ![]()
"dziecko to taki szczęśliwy początek człowieka" Edytowane przez Niunia20 Czas edycji: 2009-06-20 o 15:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1889 |
Wtajemniczenie
|
sincarne - jeśli chodzi o jedzenie barwiących rzeczy - pytałam ortodonkę i powiedziała mi że zameczki nie zmieniają koloru, jedynie gumki mogą się przebarwić. ja jem na co mam ochotę (też mam kosmetyczny) i nawet jeśli gumki trochę ciemnieją to czym się tu przejmować skoro można je wymienić? czekoloda mniam mniam
![]() Niunia20 - dzięki za odpowiedź, na następnej wizycie spytam o biały drucik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1890 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.