![]() |
#1891 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Cytat:
Mi dzis tez sie odkleił jeden zamek na dolnej 4 i dzwoniłam do orto i mowiła ze nie ma co panikowac ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1892 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1893 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
qarinczu ma racje, jak tylko poczujesz obtarcie leć od razu i zaklej woskiem, ja stosowałam wosk bez przerwy i nie miałam problemów z otarciem ale jakbym to zaniedbała to bym miała dopiero bałagan. Nie dość ze zęby się ruszaja na druigi dzien, strasznie bola to jeszcze ociera....szok hehe ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1894 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny jeszcze raz pozwolę sobie wrócić do wyrywania tych nieszczęsnych 4, i wogle innych zębów - owszem jest tak że jeśli nie ma innego wyjścia aby leczyć zęby aparatem stałym bez wyrywania jakiegokolwiek zęba no to nie ma wyjścia i trzeba ja wyrywać, ja dlatego tak protestuje że nie dam ich wyrwać bo mam w rodzinie stomatologa, który zajmuję się leczeniem zębów, aparatami ruchomymi, protezami itd. i wiem co nie co o rwaniu zębów, większość orto wcale nie patrzy na to czy da się leczyć bez wyrwania zębów, wyrywają bo tak im łatwiej i szybciej, oni nie patrzą na najlepsze wyjście dla pacjenta tylko tak aby im było wygodniej leczyć nie ma co się oszukiwać. W moim przypadku zęby da się wyleczyć bez wyrywania 4 i jestem tego pewna, tak jak powiedziałam wcześniej napewno nie dam tak łatwo sobie ich wyrywać chyba że orto użyje odpowiednio przekonujących mnie argumentów to może wtedy będę się zastanawiać
![]() Edytowane przez hotgirl Czas edycji: 2009-06-20 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1895 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Zęby po nałożeniu aparatu językowego bolą w mniejszym stopniu niż przy zwykłym, tak mi powiedział orto, a sam na sobie to sprawdzę, bo w poniedziałek będę mial zakładany aparat zewnętrzny na dół. Przy zamkach od strony języka potrzebne są mniejsze siły do przesuwania zębów i dlatego mniej boli. Zauważyłem również dziwną rzecz że po zmienieniu drucika czuję dyskomfort przez trzy dni, potem dwa tygodnie przerwy i znowu zęby się ruszają, jak po wizycie u orto. Teraz mam założoną sprężynę na drut(taką do przesuwania zębów) więc trochę przeszkadza i jak grzebię tam językiem to się ten język zaczepia - to jest dopiero ból ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1896 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A co do dołu, to dół bywa ponoć bardziej bolesny od góry, chociaż mnie ani przez sekundkę nie bolały zęby na dole..
![]() |
![]() |
#1897 |
Raczkowanie
|
Chyba najtańszy wosk w necie jest tutaj http://www.sklep.mikran.pl/id1642/Wo...onny-bezbarwny. Oczywiście trzeba doliczyć koszty przesyłki, więc lepiej zrobić sobie zapas na dłuższy okres lub zamówić coś jeszcze wtedy koszty się rozkładają i nie wychodzi tak drogo. Jeśli chodzi o apteki stacjonarne to one w ogóle higienę jamy ustnej traktują jakby po macoszemu i wybór akcesoriów nie jest duży, a jeśli ktoś jest jeszcze z niewielkiej miejscowości to nie ma co marzyć o zakupie wosku lub choćby takich tabletek do czyszczenia aparatu ruchomego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1898 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna rzecz, że jakbym miała wybór, to chyba wolałabym przeżyć ekstrakcje niż noszenie dziadostw typu hass itp ![]() No ale co osoba, to inny przypadek. Cytat:
![]() Dasz radę. W razie czego masz tu grupę wsparcia ![]() Cytat:
Fakt, że apteki są zupełnie niezaopatrzone w takie rzeczy i uważam to za szczytową beznadzieję. Tyle ludzi nosi aparaty i takie akcesoria powinny być łatwo dostępne, a nie żeby człowiek musiał kombinować ![]()
![]() |
![]() |
#1899 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A w aptekach często jak się zapytasz o wosk, to patrzą na ciebie jak na UFO ![]() W sumie to orto powinien poinformować o wosku i w niego zaopatrzyć biednego pacjenta i to w taką ilość, żeby starczyło do następnej wizyty, a nie w małe pudełeczko albo w jeden paseczek, co też ma miejsce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1900 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pokażę Wam zdjęcia moich zębów. Na razie nie widzę poprawy, chyba że jestem ślepa i ktoś mnie oświeci? ![]() Zdjęcie 1 przed założeniem aparatu Zdjęcie 2 zaraz po założeniu Zdjęcie 3 miesiąc z aparatem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1901 |
Wtajemniczenie
|
ja widzę, że dwójeczka ładnie wysunęła się do przodu, także
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1902 |
Zadomowienie
|
hej aparatki
![]() ładnie wygladaja te białe druciki narobiłyscie mi ochote tylko ze jak schodzi farba to ja jak mam wizyty co 2 miesiace to chyba moge zapomniec ![]() ile kosztuje taki aparat lingwalny bo musze załozyc jeszcze na dól i zastanawiam sie nad nim jak znajde czas to poczytam troche co tam wczesniej pisałyscie ale ciagle mi tego czasu bakuje a wy tu 6 tom juz piszecie ![]() A co do bólu po załozeniu aparatu to nie jest tak zle ![]() ![]()
Z czasem słowa stygną, więc odświeżaj je.... Edytowane przez aanitkaa Czas edycji: 2009-06-20 o 20:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1903 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
... Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1904 |
Raczkowanie
|
Wczoraj byłam bliska załamaniu przez te żyletki w buzi i myśl o kończącym się wosku. Miałam już w necie kupić hurtem 10 opakowań
![]() ![]() Kasiunia22 ja robię dokładnie to samo. Zaklejam ten zamek woskiem, tylko tak mam pewność, że jest na swoim miejscu, a nie w moim żołądku ![]() Toro10, jak się nazywa twój orto? Używacie szczoteczek elektrycznych? Bo stwierdziłam, że nie potrafię porządnie umyć swoich zęboli. Po trzech dniach zauważyłam już osad na przednich jedynkach, więc nawet nie chce wiedzieć co się dzieje z tyłu tam gdzie mam zameczki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1906 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1907 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() tylko nie wiem, na ile to przebarwienie jest widoczne i na ile będzie mi przeszkadzac. więc dla pewności nie jem nic ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1908 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny przydałby się osobny wątek z przepisami na jedzenie dla apartek, bo niestety 3/4 albo i więcej rzeczy jest niezjadliwa!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1909 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1911 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1912 |
Raczkowanie
|
A faktycznie wy sobie normalnie jecie, jak was tylko ząbki przestaną boleć. A ja dodatkowo jestem w grupie osób, które mają podwyższenie na szóstkach zrobione, czyli... dwa zęby do gryzienia!!! Ehhh... żebym coś rozgniotła tymi szósteczkami to naprawdę muszę się nagimnastykować.
Dzisiaj byłam w KFC... dwie frytki, kawałeczek środka Stripsa i sobie darowałam. A poza tym oprócz sosu i tak nie czułam smaku ![]() 88Ekaterina88 no faktycznie się nanosiłaś tyle tego, że połowę z nas mogłabyś tymi aparatami obdarować, ale najważniejsze, że są efekty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A czemu je masz? Bo ja miałam na nowo zakładany zamek na 5kę i ona musi się obniżyć, a bez podwyższenia zahaczałabym górnymi zębami o zamek. ![]() Edytowane przez parodia Czas edycji: 2009-06-20 o 21:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1914 |
Rozeznanie
|
tak sobie czytam ... duzo z was ma te podwyzszenia na szóstkach???...a mi orto nie chciała zrobić...powiedziała ze przesunie mi górne zęby do przodu i miejsce na zamki na dole się znajdzie i faktycznie zęby poszły do przodu i za miesiąc dół... ... miałabym dół zakładany razem z górą a tak będę miała 4 miesiące różnicy. ale to chyba dlatego że mam krzywy zgryz i będzie jej lepiej go korygować bez tego podwyższenia...ale to moje wytłumaczenie...
![]() |
#1915 |
Raczkowanie
|
Mi powiedział tylko tyle, że bez podwyższenia nie będą mi się niestety zęby prostować i że będę tak miała przez cały okres leczenia. Może i faktycznie, bo mam zębole stłoczone, a mimo wszystko nie miałam żadnych wyrywanych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1916 |
Zakorzenienie
|
Ja tylko na miesiąc, 20 lipca zdejmujemy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1917 |
Zadomowienie
|
Witam,
6 lat temu mialam zdjety aparat. Pozniej retencja i wszystko super. Jednak niedawno zauwazylam, ze nieco "przekrecily" mi sie dwojki. Nie jest to jakos bardzo widoczne, ale jednak jest. Jak myslicie, jest szansa zniwelowania tego bez powrotu do stalego aparatu? Wiem, ze bez konsultacji ortodontycznej sie nie obedzie, jednak licze na Wasze sugestie.
![]() |
#1918 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tak pozatym.. Bola mnie jeszcze przednie zabki Ale dzis odwazyłam sie ugryzc pierwsza kanapke ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1919 |
Wtajemniczenie
|
88Ekaterina88 - widzę, że prawdziwa z Ciebie weteranka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1920 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.