![]() |
#1921 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Mi się wydaje że gumki trzymają ten drucik, bo jak zmieniała mi gumki to jak mi sie ściągnęła to automatycznie drucik wyleciał
![]() ![]() Ja mam aparat od 21 kwietnia na góże (mój nieszczęsny wystający kieł który rozsadzał mi dziąsło) pod koniec lipca będę miała na dole (na dole mam tzw. harmonijkę-jeden troche do przodu, nastepny do tyłu, nastepny do przodu) Zęby przez pierwszy tydzień bardzo mnie bolały ![]() ![]() ![]() ![]()
Powiedz TAK transplatologi!!! Powiedz TAK.. tak jak ja! W niebie Twoje narządy nie będą Ci już potrzebne.... Dzięki mojemu TAK ktoś przeżyje.... ~~~~~~~~~~~~ 1 październik studentka UŁ 3 września chyba ściągamy aparacik ![]() Edytowane przez Licealistka18 Czas edycji: 2009-06-21 o 09:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1922 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1923 |
Raczkowanie
|
BlondynaXx16xX - i jak? Ból się nie pojawił?
Moja orto mówiła, że bywały osoby, które dzwoniły do niej i pytały "czemu mnie nie boli?" Czyli są takie osoby. Szczęściarze ![]() Edytowane przez Gladys del Carmen Czas edycji: 2009-06-21 o 10:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1924 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1925 | |
Zadomowienie
|
Serio to u mnie zauważyłaś?
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
Jeśli miałabym do wyboru ludzi starszych a dzieci też wybrałabym tych drugich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1926 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1927 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1928 |
Raczkowanie
|
redrose89 jesteś dopiero miesiąc z aparatem, a już są efektya zobaczysz jakie będą jeszcze później z resztą na kolejnej wizycie poproś orto. czy możesz zobaczyć wyciski i wtedy porównaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1929 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1930 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurde ja żałuję teraz, że nie zapłaciłam ekstra za to, żeby mi orto zrobił drugą parę wycisków. Zabrałabym je do domku i miałbym pamiątkę. A tak to lipa, orto na jednej wizycie zrobił mi wyciski, a na drugiej - tej co zakładał mi aparat - pokazał mi je, całe pokreślone jakimiś liniami i ustawione z linii prostej i z tekstem "A tak będą wyglądały Pani ząbki po leczeniu. Podobają się Pani?". No i jak za rok mam porównać efekty jego pracy, skoro zdewastował moje wyciski? ![]() A może on zrobił dwie pary? Kurde muszę z nim zagadać, bo chętnie bym taki model zakupiła dla siebie ![]() Acha! Zapomniałam dodać - po czterech dniach już widzę pierwsze efekty działania aparatu. Przesunęła mi się lewa górna jedynka trochę do przodu i teraz leciutko odstaje od prawej jedynki. Podsumowując - narazie aparat krzywi mi zęby ![]() Edytowane przez qarinczu Czas edycji: 2009-06-21 o 12:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1931 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gumki są po to, by dociskać łuk do zamków. Jak spadnie gumka, to na ząb nie działa odpowiednia siła, więc nie przesuwa jak powinien. Cytat:
![]() Aparat super się prezentuje i zęby masz taaaakie białe ![]() Noooooo nieźle to wyglądało ![]()
Papryczki wróciły!!! ![]() Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-06-21 o 12:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1932 |
Rozeznanie
|
papryka85 niestety dół tak ciągle wygląda, dopiero za 6 tygodni zakładam dół i mam nadzieje na szybkie efekty.... orto zdecydowała się nie wyrywać zębów najpierw zrobi striping chce na tym uzyskać 2 mm i przesuwając i ustawiając zęby jeszcze 3mm czyli w sumie 5mm tyle ile mam stłoczenia... zastrzegła jednak że istnieje taka możliwość że będzie trzeba wyrwać jedynkę...
![]() oczywiście moje zęby nie są białe są wręcz żółte... co mnie strasznie denerwuje a czemu takie na zdjęciu wychodzą..nie wiem...rozjaśniają je troche perłowe gumeczki..
"dziecko to taki szczęśliwy początek człowieka" Edytowane przez Niunia20 Czas edycji: 2009-06-21 o 12:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1933 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1934 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Chyba po to coraz grubszy że może zęby coraz bardziej się rozpychają żeby wejść na swoje miejsce? Nie mam pojęcia? I właśnie jestem cikawa czy z każdą zmianą drucika na grubszy będę płacić więcej? Wg mnie też jest chore żeby brać 70 zł za zmianę tak małych gumeczek!!! A Wam dziewczyny ile bierze za zmianę? Aha Milutek jakie wybierasz kolory gumeczek? Miałaś kiedyś czerwony? Ja miałam taki ładniutki niebieściutki i zrobił się teraz taki sprany jakby :/
Powiedz TAK transplatologi!!! Powiedz TAK.. tak jak ja! W niebie Twoje narządy nie będą Ci już potrzebne.... Dzięki mojemu TAK ktoś przeżyje.... ~~~~~~~~~~~~ 1 październik studentka UŁ 3 września chyba ściągamy aparacik ![]() Edytowane przez Licealistka18 Czas edycji: 2009-06-21 o 12:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1935 |
Raczkowanie
|
Kurcze, ale te ograniczenia wynikają tylko z bólu prawda?
Bo ja już tego samego dnia jadłam pizze :x w sumie staram się jeść normalnie, ale i tak już 1kg schudłam, bo nie jestem w stanie jeść tak dużych ilości jak wczesniej ![]() ![]() ![]() Ogólnie biorąc wczoraj minął tydzien z aparatem ![]() I taka śmieszna sytuacja, bo poszłam się kąpać, pościagałam całą biżuterie, tak stanęłam przed lustrem ze świadomością, że o czymś zapomniałam, po czym po chwili zastanowienia chciałam ściągnąć aparat ![]() ![]() Qarinczu ja też się cały czas szczerzyłam na fotelu przy zakładaniu ![]() A co do wyrywania to hmm, może to było z mojej strony nie przemyślane, ale ja bez oporów wyrwałam moje górne piątki, podeszłam do tego jak do przeszkody do hollywodzkiego uśmiechu i jak najszybciej chciałam się tej przeszkody pozbyc ![]() A jeszcze co do jedzenia to mama mi ostatnio pyszną zupę z kurczakiem i ryżem i całą toną warzyw ugotowała ![]() I koncząć już ten post to dodam, że o wiele lepiej czuje się w aparacie niż bez niego ![]() ![]()
- Człowiek może zawrócić, jeśli się boi. - Nie w połowie wędrówki. Aparatka! 13.06.2009 Edytowane przez bastylianka Czas edycji: 2009-06-21 o 13:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1936 | |
Wtajemniczenie
|
Licealistka18 - Wiesz, ja nie jestem jeszcze tak odważna jeśli chodzi o gumeczki. najpierw miałam przeźroczyste, ale brzydko się odbarwiają, więc teraz wybrałam takie mleczne. jak narazie wszystko ok i bardzo mi się podobają. w planach mam jeszcze pastelowe kolory typu błękit i róż, myślę że będą ładnie wyglądać z przezroczystymi zameczkami.
czy któraś z was leczy ząbki u dr Żak? ona przyjmuje w klinice Baltica - Gdańsk Wrzeszcz, w Curodentalu w Gdańsku i gdzieś w Gdyni Orłowie. jeśli tak to jakie macie zdanie na jej temat? pozdrawiam ![]() ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez milutek Czas edycji: 2009-06-21 o 13:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1937 |
Raczkowanie
|
Milutek Ja pierwsze gumki miałam przeżroczyste, ale potem zrobiły się takie jakby przyżółcone, były okropne. Poszłam po miesiacu zmienić gumnki i moja ortodonta spytała "Dorosłaś przez ten miesiąc do kolorowych gumek" - z dumą odpowiedziałam TAK! I wybrałam niebieskie. Teraz idę 30 i mam zamiar wybrać czerwone
![]() ![]()
Powiedz TAK transplatologi!!! Powiedz TAK.. tak jak ja! W niebie Twoje narządy nie będą Ci już potrzebne.... Dzięki mojemu TAK ktoś przeżyje.... ~~~~~~~~~~~~ 1 październik studentka UŁ 3 września chyba ściągamy aparacik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1938 |
Raczkowanie
|
Mój orto to Dominik Piskorski, jutro mam wizytę Moje zęby też się bardziej krzywią niż prostują ![]()
![]() |
#1939 |
Zadomowienie
|
Nosilam 1.5 roku, najpierw na noc, pozniej co druga noc i co trzecia i koniec. Zeby sie nie przesuwaly juz, wiec oro stwierdzila, ze moge skonczyc nosic. Ale teraz po dokladnym przyjrzeniu sie zabkom, widac ze dwojki sie lekko przekrzywily, nieznacznie ale zawsze. Boje sie, ze to da sie juz tylko stalym aparatem skorygowac.... a jego dla tak znikomej wady zakladac nie bede.
![]() |
#1940 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może coś by poprawił... Najlepiej iść do orto i wszystko będziesz wiedzieć. Może akurat odpowiednie dogięcie retainera by pomogło ![]()
![]() |
![]() |
#1941 |
Wtajemniczenie
|
wyjeżdżam na kilka dni, błagam was - nie piszcie za dużo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1942 |
Raczkowanie
|
to jest chyba nieosiągalne
![]() ja byłam tu ostatnio wczoraj rano a już 3 str więcej ![]() ale nadrobiłam :P
![]() |
![]() |
#1943 |
BAN stały
|
Nie wiem czy ktos mnie tu pamieta alee musze sie zapytac o rade a wiec łancuszek nosze od poczatku leczenia (przezroczysty) wiadome ze z czasem zołknie no ale dzis to masakra budze sie rano a lancuszek stal sie seledynowy;( a niebieskie gumki zmienily sie w...trawiasta zielen
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1944 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1945 |
Zakorzenienie
|
Kurcze, ile Wy płacicie za wizyty
![]() Ceny mojej orto (gabinet u siebie w domu, bez asystentki) przy dwóch łukach: 30 zł - nic lub wymiana gumek 50 zł - wymiana łuków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1946 |
BAN stały
|
to ja place 50zl za wymiane gumek to tak jak wizyta bo za kadym razem mam zmiane
100zl za łuk orto tez ma gabinet w domu bez asystentki^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1947 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1948 |
Raczkowanie
|
to ja moze płacę dlatego że chodzę do normalnego gabinetu (mieści sie on w mieszkaniu w bloku ale ortodontka tam nie mieszcze tylko przyjeżdza raz na dwa tygodnie, dentystka eż tam nie mieszka) no i jest asystentka :/
Powiedz TAK transplatologi!!! Powiedz TAK.. tak jak ja! W niebie Twoje narządy nie będą Ci już potrzebne.... Dzięki mojemu TAK ktoś przeżyje.... ~~~~~~~~~~~~ 1 październik studentka UŁ 3 września chyba ściągamy aparacik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1949 |
Zadomowienie
|
Witam wszystkich!
Mam separację od wtorku. Nawet nie jest tak źle, boli mnie tylko plombowana ( w środę) siódemka. Aparat zakładam w środę. Już się nie mogę doczekać! Tylko w dzień zakładania mam mieć piłowane zęby, czy to boli? Bo nie chciałam wyrywać i zdecydowałam się na to piłowanie. Pozdrawiam wszystkich |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1950 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale do tego typu spraw trzeba czasu.. Nic nie dzieje się od razu! Przecież zbyt szybko przesuwające się zęby to też porażka, bo nie wiadomo jak trwały będzie efekt prostowania! Cytat:
![]() Kilkanaście stron wcześniej była już dyskusja na temat cen, i wyszły z niej fajne wnioski, więc poświęć chwilkę czasu i zapoznaj się z nimi ![]() Większość orto 'ceni się' wg swoich zdobywanych na bieżąco kwalifikacji, za który TY płacisz ze swojej kieszeni. Szkolenia, zjazdy nie są za darmo. ![]() Cytat:
![]() Chodzi Ci o stripping. Nie boli, nic a nic. Czasem powoduje dyskomfort, ponieważ widzisz i słyszysz, że orto siłuje się z pilnikiem i grzebie Ci między zębolami, natomiast Ty nic nie czujesz ![]() W wolnej chwili zajrzyj do naszego orto faq, tam jest wwszystko pięknie, ładnie i obszernie wytłumaczone ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.