![]() |
#2131 |
Konto usunięte
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Jestem juz po zalozeniu dolu, dodaję fotki. Niestety dzisiaj aparat się na mnie obraził i odmówil robienia ostrych zdjęc, więc wrzucam kilka
![]() i nei wysmeiwac się z ulozenia ust do zdjecia, ale chcialam, zebyscie cos mogly zoabczyc ![]() i dla porownania wrzucam fotkę z zakladania góry! [pierwsza z lewej] Dodatkowo okazalo się, ze przy mojej wadzie, zgryzłabym sobie aparat na dolnych zebach, wiec to biale nieapetyczne cos to jakis cement, ktory ma mnie przed tym uchronic. Zmienił mi sie sposob zamykania buzi i gryzienia, wiec mam pogryzione całe poliki ![]() Edytowane przez 201610241259 Czas edycji: 2009-06-24 o 22:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2132 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2133 | |
Raczkowanie
|
A czemu wy się tak boicie tego rwania zębów??
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Cytat:
Oooo Lensky witaj w klubie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2134 |
Raczkowanie
|
Jak tak Was czytam to tez mi sie wydaje, ze miałam zrobione podwyzszenie, ale nie jestem pewna
![]() Ja na szczescie nie musze usuwac zebow tylko bede miała piłowany dół lekko Przyzwyczaiłam sie do swojego aparaciku tak, ze go juz prawie nie czuje ![]() A co do higieny - myje tyle razy dziennie ile jest mi to potrzebne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz boli. Może do 12 przestanie hehe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2136 |
Raczkowanie
|
qarniczu, ja powiem tak może nie boje się samego faktu że trzeba wyrwać zęba tylko że wyrywać zdrowe zęby, a taka jest prawda że te żeby wieczne nie są któryś potem się zepsuje, trzeba będzie wyrwać i co wtedy? nie masz żadnego zapasu w buzi zostają tylko sztuczne zęby? A co do rwania tych zębów to ja nie twierdze inaczej że orto niechcę dla nas źle ale powiem Ci tak, że orto nie patrzy na to czy wyrywa zdrowe czy chore zęby, czy nam to pasuje czy nie, owszem niechcesz to nie wyrwiesz ale ortodonci wyrywając zęby patrzą na to jak im najlepiej, najłatwiej i najszybciej jest usunąć wade zgryzu. Wiem co mówie bo mam w rodzienie osobę po stomatologii wykonująca protezy, aparaty ruchome dla dzieci itd.
A po drugie to np. ja byłam u 4 ortodontów u siebie w mieście i wyobraź sobie kochana że każdy mówił co innego, i każdy chciał wyrywać inne zęby, jedna nawet kazała mi wyrywać 4 zęby ![]() ![]() a ja dzisiaj umówiłam się na wyrywanie pierwszej 4 termin 7 lipca godz. 13.30 ale powiem wam że nie wiem czy pujdę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2137 |
Raczkowanie
|
wiatm wszytstkich
![]() chciałabym się Was Drogie Aparatki coś podradzić. niebawem jadę na wakacje i chciałabym zapytać jaki gumeczki sie nie przebarwiaja i w miare utrzymuja swój kolor długo.? wiek że każde tracą swój kolor po jakims czasie ale wiecie, o co mi chodzi. dziś mam wizyte i nie wiem.. z góry dziękuję ; ) ; *
![]() |
#2138 |
Zadomowienie
|
quarinczu mi sie wydawalo ze od razu orto zmienia mi tak drut, zeby mi sie rowno wszystkie zeby prostowaly
![]() ![]() kar0link0 czemu sie pytalas czy zamierzam miec aparat na dole? na poprzedniej stronie zamiescilam swoje zdjecia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2139 |
Raczkowanie
|
Hotgirl, ale pomyśl że skoro już założyłaś aparacik to znaczy, że zależy ci nie tylko na wyglądzie ale także zdrowiu twoich ząbków. Uważam, że przez ok. dwa lata noszenia aparatu wykształcają się w człowieku nawyki ciągłego dbania o ząbki, przyglądania im się, dokładnego mycia itp. Krzywe zęby są bardziej podatne na próchnicę, ponieważ trudno je doczyścić i rzeczywiście o dziury nie trudno. Ale już po leczeniu ortodontycznym pewne przyzwyczajenia zostaną, dalej będziesz zwracała szczególną uwagę na stan uzębienia, będą proste więc łatwo będziesz mogła je doczyścić i w ostateczności jeszcze dłuuuuugo dłuuuugo będą stały na swoim miejscu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2140 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2009-06-25 o 11:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2141 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
![]() kolor cały czas srebrny nie odbaria się nie schodzi, nie zmienia sia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2142 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2143 |
Raczkowanie
|
qarniczu, heh wiesz mam wizytę 7 lipca na pierwsze wyrywanie górnej 4:P zobaczymy czy się zdecyduje no ale chyba sie zdecyduje nobo wy tak piszecie że wiekszość z was miała do wyrwania zęby i to lepiej poskutkowało na efekt końcowy ..
![]() ![]() ![]() 88EKaterina88 wow no to szacun dla Ciebie skoro wyrwałaś 6 zębów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2144 |
Raczkowanie
|
qarinczu Kilka lub kilkanaście stron wstecz jedna z was wkleiła linka do bloga jakiejś babki chyba z UK, która miała rwaną dolną jedynkę (
![]() ![]() Ten link był wstawiany w związku ze mną, bo na 80 % będę mieć właśnie rwanego dolnego siekacza ![]() ![]() Edytowane przez Gladys del Carmen Czas edycji: 2009-06-25 o 12:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2145 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chyba po prostu trzeba brać takie nasycone kolory Cytat:
![]() ja też miałam dwie 4 rwane wyrwania sie nie czuje, bo masz znieczulenie, a znieczulenie jest strasznie śmieszne jak dla mnie ![]() później moze trochę boleć, mnie w nocy zazwyczaj bolało, ale brałam ibuprom i wszystko było ok zęby myłam trochę ostrożniej i omijałam obszary czwórek picie normalnie jedzenie było dla mnie trochę utrudnione, bo miałam jeszcze w tym samym czasie separację, która bolała bardziej, więc do gryzienia z górnych zębów zostawał mi obszar od trójek do trójek, ale miękkie rzeczy jakoś przedziamdziałam jak mi separacja wypadła to było o wiele wiele prościej po pół roku po wyrwaniu dziur już nie widać, ale mam duze szpary między dwójkami a trójkami i z jednej strony między 3 a 5 ( z drugiej strony 3 juz idealnie stoi przy 5) moja koleżanka też miała wyrywane 4 do aparatu i jakby mi nie powiedziała to nawet bym nie zauważyła, bo teraz ma ładne ząbki po zdjęciu aparatu
![]() |
![]() |
#2146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeszcze mam do rwania a raczej do zabiegu dwie górne ósemki, ale jeszcze troszke poczekam aż wyjdą z 3 mm w górę ![]() ![]() cos mnie korci na tą operacje szczęki, ciekawa co na to tż ![]()
![]() |
![]() |
#2147 |
Przyczajenie
|
kiedyś ktoś z was zadał pytanie,czy zamki są wielokrotnego użytku. Otóż ostatnio jak byłam na wizycie to panie tak sobie rozmawały podzczas zakładania mi aparatu i się dowiedziałam, że moja orto założyła komuś aparat,który komuś tam innemu pękł ! Asystentka, która miała go wysterylizować nie wiedziała,że ma on być wysłany do reklamacji i połozyła go do innych aparatów,a orto nie zauważyła,że coś jest nie tak,bo jak stwierdziła był taki czyściutki i założyła go komuś! Dodała, że pacjent ma wizytę za pół roku, ale jak nie zauważy to niech nosi. Normalnie byłam w szoku.Potem jak mi zakładała zamki na przodzie, to mieszała, odklejała, zamki jej nie pasowały coś, i była zaskoczona trochę, bo stwierdziła, że zamki są oryginalne więc nie wie o co chodzi. nałożyła jakieś zapasowe. Nie wiem co mam myśleć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2148 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2149 |
Zakorzenienie
|
no ja tez!!!! :O
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2150 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2151 |
Zakorzenienie
|
ale co ma zrobić, jeżeli już ma zalozony aparat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2152 | |
Rozeznanie
|
![]() "Szczęk" ...a tak w ogóle to szczękę każdy ma tylko jedną, na dole jest rzuchwa! ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2153 |
Raczkowanie
|
Właściwie to każdemu orto może się coś takiego przytrafić... tylko nikt się do tego nie przyznaje! Chyba gorsze od tej sytuacji jest to, że wyszło to na zewnątrz firmy
![]() Edytowane przez qarinczu Czas edycji: 2009-06-25 o 14:39 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2154 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=mclilu;12939724]
![]() "Szczęk" ...a tak w ogóle to szczękę każdy ma tylko jedną, na dole jest rzuchwa![COLOR="Silver"] A nie żuchwa ? ![]() ![]() Choć i mnie kusiło, aby to poprawić, iż każdy ma szczękę u góry i żuchwę na dole - mając aparat, warto wiedzieć ![]()
![]() |
#2155 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2156 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Strasznie mnie korciło czy ktoś poprawi (nie to, że ja nie popełniam błędów) - mam wrażenie, że wszyscy bezmyślnie chłoną wszystko jak gąbki! Trzeba być czujnym ![]() I tu plus dla Ciebie ![]() A tak w ogóle to dawno Cię nie było, czy tylko mi się zdaje? ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Chyba mało odpowiedzialna z niej osóbka! Jak mi zakładał orto to przed pokazał mi pudełeczko z nowym kompletem zamków i położył je na asystorze tak, żeby było widać, że właśnie te zakłada. Jak coś odpadnie to okey, można kompletować z innych zestawów zapasowych (oczywiście nowych) ale nowy pełen komplet po co ![]() ... o tym bidnym pacjencie nie wspomnę! ---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Cytat:
Tak naprawdę chodzi o uczciwości - wolałabym podsłuchać, że wymienią co trzeba (chociażby przy następnej wizycie), a nie zostawią skoro nikt się nie skarży!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2157 |
Raczkowanie
|
Horgirl - jakich ortodontow odwiedzałas ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2158 |
Zadomowienie
|
Maricken - Kiedy zdejmujesz aparat? Pytam, bo widzę, że już długo nosisz i pewnie niedługo skończy się Twoja przygoda z aparatem, co?
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2159 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj już wszystko w porządku, rutinoscorbin + lód zdąły egzamin, Danke ![]() Zakładam aparat już 1 lipca! ![]()
![]() |
![]() |
#2160 |
Raczkowanie
|
Pomocy!
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:50.