Aparaty ortodontyczne, cz. VI :) - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-26, 23:24   #2251
dzolls
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)

Bo wszystko co miało być zadrutowane, zostało zadrutowane

curl it, baby!
dzolls jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 23:44   #2252
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Ja już się kładę... Odezwę się w godzinach przedpołudniowych. Dobranoc.!

Czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok.

Nieustanna marzycielka.!
kar0link4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 01:30   #2253
Emef_
Raczkowanie

Witam wszystkich
Aparat noszę już 2 lata. Moja ort. chcę mi go zdjąć w lipcu.
Ale... właśnie przed chwilą zauważyłam coś niepokojącego... (nie wiem dlaczego wcześniej tego nie widziałam ;/)
Moje jedynki nie są równe! Jedna jest dłuższa... Zresztą same zobaczcie...
Załamałam się. Jak myślicie da się coś z tym zrobić? Beznadziejnie to wygląda...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC06837.jpg (37,2 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06839.jpg (23,9 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06840.jpg (52,5 KB, 58 załadowań)

Emef_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 07:25   #2254
smv
Zakorzenienie

czesc Emef, mam ten sam problem, nosze ponad 2 lata aparat i chyba wlipcu sie dziada pozbede, moje jedynki znow maja inna budowe, jedna ma szyjke szersza od drugiej no i wyglada to niefajnie, mysle ze Twoja orto ci przypiluje i bedzie cacy don't panic;*
Stary 2009-06-27, 07:51   #2255
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emef_ Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Aparat noszę już 2 lata. Moja ort. chcę mi go zdjąć w lipcu.
Ale... właśnie przed chwilą zauważyłam coś niepokojącego... (nie wiem dlaczego wcześniej tego nie widziałam ;/)
Moje jedynki nie są równe! Jedna jest dłuższa... Zresztą same zobaczcie...
Załamałam się. Jak myślicie da się coś z tym zrobić? Beznadziejnie to wygląda...
ta, spokojnie, mi orto też przypiłowała wszytskie dolne ząbki i teraz są równiuśkie Tak samo było z jedynkami, dosyć, że troszku krzywe, tzn. taka miały budowę, że jedna większa, druga mniejsza, jedna szersza itp. to spiłowała mi od dołu, potem od boku i teraz na koniec pewnie też spiłuję a co tam

U mnie powódz

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 08:32   #2256
wiolafrytka
Zadomowienie

a ja wczoraj bylam bylam u dentystki ale taka nie mila że szok. mialam borowanie szóstki, dała mi lekarstwo za tydzien wizytya ale mam ja gdzies pojde do innej babki bo nie jestem zadowolona z obsługi... a poza tym ceny jak nie z tej ziemi i jeszcze musze do in nego miasta dojezdzac wiec zmieniam dentystke i bede u siebie w bielsku je leczyc. z ortodonty jestem poki co zadowolona konkretna babka, a ludzi ze ho ho ma

dziewczyny ile czasu trwało wasze leczenie ząbków przed nałozeniem aparata wiem ze to indywidualna sprawa, ale zastanawiam sie ze jesli bym je wszystkie wyleczyła w 2 tyg *chodzi tylko o gore bo na nią bede mieć zakładany drut :P to czy jak je wylecze w 2 tyg i umowie sie na wizytę u ort to bede mieć zakładany *czy już będzie gotowy dla mnie) czy co ona mi bedzie robić?

bo na pierwszej wizycie powiedziała mi, ze jak wylecze mam przyjść. pobrała mi już odciski.

Edytowane przez wiolafrytka
Czas edycji: 2009-06-27 o 08:34
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 08:46   #2257
88Ekaterina88
Zakorzenienie

to pewnie załozy ci separatory na zeby i umówi na zakłądanie aparatu za kilka dni

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-27, 10:51   #2258
wiolafrytka
Zadomowienie

o rany jak to brzmi :P

kurcze ale ja mam do wyrwania dwie 4 i myślałam żeby je wyrwać przed samym założeniem aparatu. bo nie wyobrażam sobie chodzić z takimi dziurami. co to są te separatory. szukałam w faq ale nie znalazłam.
Stary 2009-06-27, 11:38   #2259
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wiolafrytka Pokaż wiadomość
co to są te separatory. szukałam w faq ale nie znalazłam.
A to ciekawe... Wzięte z orto-faq:

6. Co to jest separacja?

Separacja są to (zazwyczaj niebieskie) gumki ,które ortodonta wciska Ci między piątki i szóstki i/lub szóstki i siódemki. Jest konieczna tylko przy stłoczeniach, po to by móc zainstalować na zębach pierścienie. Separację zakłada się na kilka lub kilkanaście dni przed założeniem aparatu. Najczęściej jest dość bolesna.

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 12:36   #2260
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość

6. Co to jest separacja?

Separacja są to (zazwyczaj niebieskie) gumki ,które ortodonta wciska Ci między piątki i szóstki i/lub szóstki i siódemki. Jest konieczna tylko przy stłoczeniach, po to by móc zainstalować na zębach pierścienie. Separację zakłada się na kilka lub kilkanaście dni przed założeniem aparatu. Najczęściej jest dość bolesna.
E tam, aż tak bolesna nie jest, owszem przez pierwsze kilka dni nie jest fajnie ale da się wytrzymać
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 12:38   #2261
sQuaara
Zakorzenienie

ja mialam 1 dzien. i nie bolalo byl dyskomfort bo caly czas grzebalam tam jezykiem ale nie bolalo;-)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-27, 13:14   #2262
Krostka
Raczkowanie

A ja aparat idę zakładać już we wtorek i nie mogę się doczekać na szczęście zęby miałam zdrowe, ale musiałam usunąć szóstki z góry z powodu braku miejsca na inne... Usuniecie prawej szóstki-pikuś. Ale lewa? Suchy zębodół i męczę się już z tym od wtorku. Jak myślicie, do wtorku minie ból? czy Orto będzie mogła pomimo bólu założyć mi aparat?
21.10.2009-dół kosmetyczny (szafir)

Oddaj swoje życie temu, który odda Ci swoje serce...
Krostka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 13:19   #2263
milutek
Wtajemniczenie

dziewczyny, nie obraźcie się, że ja tak nie na temat, ale jak ustawić sobie avatar?
milutek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 13:20   #2264
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Cytat:
Napisane przez Krostka Pokaż wiadomość
A ja aparat idę zakładać już we wtorek i nie mogę się doczekać na szczęście zęby miałam zdrowe, ale musiałam usunąć szóstki z góry z powodu braku miejsca na inne... Usuniecie prawej szóstki-pikuś. Ale lewa? Suchy zębodół i męczę się już z tym od wtorku. Jak myślicie, do wtorku minie ból? czy Orto będzie mogła pomimo bólu założyć mi aparat?
Do wtorku jeszcze dużo czasu, więc wydaje mi się, że ból minie i spokojnie będziesz mogła założyć aparacik
A jaki aparat zakładasz? Metal?

Czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok.

Nieustanna marzycielka.!
kar0link4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 13:20   #2265
milutek
Wtajemniczenie

Krostka, nie wiem czy suchy zębodół sam minie, trochę o tym czytałam i zawsze historia jest ta sama - dentysta co kilka dni wkłada tam lekarstwo i wtedy jest lepiej.
Stary 2009-06-27, 13:26   #2266
Krostka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kar0link4 Pokaż wiadomość
Do wtorku jeszcze dużo czasu, więc wydaje mi się, że ból minie i spokojnie będziesz mogła założyć aparacik
A jaki aparat zakładasz? Metal?
Kosmetyczny

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
dziewczyny, nie obraźcie się, że ja tak nie na temat, ale jak ustawić sobie avatar?

U góry 'ustawienia' i potem po lewej stronie 'ustawienia & opcje'. Tam będzie niżej 'avatar; Chyba się nie pomyliłam

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

No właśnie, podobno sam nie mija... Dziś jeszcze idę na urodziny i chyba muszę zabrać ze sobą opakowanie tabletek...Inaczej nie daję rady. A dziś dentysta, u którego wcześniej wyrywałam ząb, nie pracuje... Świetnie...
21.10.2009-dół kosmetyczny (szafir)

Oddaj swoje życie temu, który odda Ci swoje serce...
Krostka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 13:36   #2267
milutek
Wtajemniczenie

dzięki
Stary 2009-06-27, 14:13   #2268
sQuaara
Zakorzenienie

to lec dziewczyno do jakiegokolwiek, bo jutro tez pewnie nie bedzie dentysty!
Stary 2009-06-27, 14:24   #2269
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cayoka Pokaż wiadomość
o, a wiecie co. przypomniała mi sie nazwa druta jaki obecnie mam :P a miałam powiedzieć tylko zapomniałam. a więc. 'drut krawężny' wiedziałam że coś z krawężnikami to było a właśnnie co do tego druta, to tak drapie.. na pierścieniach mam wygiety, i włąsnie te końcówki tak drapią.. ale stwierdziła orto że tak musi być.. obklejam się woskiem jak mogę, i jedyne co to to mnie ratuje.. kompletnie nie wiem jakiej może maści stosować. wiecie cos na ten temat ?
Ooo, krawężny! A ja ostatnio pisałam, że mam mieć "przekrojowy", ale wiedziałam, że coś nie tak. To chodziło o krawężny, który ma przekrój kwadratu, specjalny do ustawiania korzeni.

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-27, 14:41   #2270
cayoka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
Ooo, krawężny! A ja ostatnio pisałam, że mam mieć "przekrojowy", ale wiedziałam, że coś nie tak. To chodziło o krawężny, który ma przekrój kwadratu, specjalny do ustawiania korzeni.
tak tak przekrój kwadratu myślałam o ulicy i chodnikach i jakos tak wpadło mi na myśl 'krawężnik' i mi sie przypomniało wiedziałam że coś z krawężnikami

Nic poza Tobą i uszczęśliwianiem świata nie chcę. !

14.07.2012

cayoka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 14:50   #2271
xxbiankaoo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hotgirl Pokaż wiadomość
xxbiankaoo sorry że dopiero teraz odpisuję ale jakoś taka zapracowana jestem że nie mam czasu na przesiadywanie przed kompem, a co do twego pytania u jakich orto byłam to pisałam wcześniej ale powtórzę: dr Szarmach, Bielaczyc, Cwalina no i moja orto Urban a czemu pytaasz?

Pytam z ciekawości A jak wrazenia po dr Szarmach ?? Moja dentystka strasznie mnie na nia namawiała, ze taka specjalistka jedyna w soim rodzaju i drugiej takiej nie ma heh
xxbiankaoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 14:53   #2272
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Cytat:
Napisane przez piotrkowalolitka Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

juz od dawna widzialam, ze mam wade zgryzu. Myslalam ze jest to wada genetyczna i nie mozna juz z tym nic zrobic. Do dzis: zobaczylam na necie zdjecia i juz wiem ze mam wade krzyzowa. Z lewej strony zeby dolna ida w lewa strone i mysle ze z tego wzgledu mam tak jakby wiekszy policzek z tej strony. Juz wiem ze musze to leczyc. Ale naczytalam sie waszych odpowiedzi na najczesciej powtazane sie pytania. No i zaczelam sie bac, bo co bedzie jak beda mi chcieli poszerzyc gorna szczeke itd, itp.

I teraz pytanie: czy jest tu dziewczyna z ta sama wada zgryzu?? Zeby po krotce mogla mi opowiedziec etapy leczenia??
piotrkowalolitka, ja też mam wadę krzyżową, więc mogę trochę pomóc, ale sama jestem na początkowym etapie leczenia.
Ortodontka powiedziała mi, że to JEST wada genetyczna, i że nie da jej się tak do końca wyleczyć, ale że nie mam się martwić, bo po leczeniu zęby na pewno będą ładne, i nawet rysy twarzy trochę się zmienią (na takie jakie prawidłowo by wyglądały).
Powiedziała, że koniecznie muszę mieć rozszerzoną szczękę górną, bo jest mniejsza od dolnej, przez co dolne zęby zachodzą na górne, a powinno być odwrotnie. I w ogóle zęby stykają się ze sobą dopiero od szóstek...
Także teraz jestem na etapie rozszerzania. Orto powiedziała, że gdyby przyszedł tutaj właściciel sklepu z aparatami podniebiennymi (czyli tymi, które rozszerzają), to powiedziałby, że ten aparat wyleczy mi całą wadę, ale oczywiście to nie jest do końca prawda, bo najprawdopodobniej potem będę musiała nosić też ten stały aparat. A potem też na dół, nawet jeśli mam prosty, bo czasami górna szczęka 'po naprawie' może nie pasować do dołu.
I to tyle Jak masz jeszcze jakieś pytania to pytaj!

PS. Twoje zeby są bardzo ładne, na pewno gdy się uśmiechasz czy mówisz to nie widać wady (mi też tak mówią i dziwią się, że muszę nosić aparat, ale jakim cudem nie widzą tych cofniętych dwójek? ), ale skoro to wada zgryzu genetyczna no to warto ją naprawić.
Yukiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 15:16   #2273
dots77
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Krostka Pokaż wiadomość

Rozumiem, Twój ból z suchym zębodołem. Miałam identyczną sytuację z górnymi ósemkami.. pierwszą wyrwałam i bylo ok, a po drugiej prawie obgryzałam tynk ze ścian tak bolało! Poszłam nastepnego dnia do dentystki a ta że nic mi nie jest i że ładnie sie goi - przepisała ketonal no i cudo - tyle tylko, ze ketonal działał raptem 3 godziny a potem w koło Macieju ból taki, że nikomu nie życzę. A że potem był weekend to wylądowałam na pogotowiu stomatologicznym - i co się okazało? Suchy zębodół - dostałam antybiotyk, lekarstwo ... teraz jest już bardzo ok ... antybiotyk już przestałam brać a kolejne lekarstewko dopiero we wtorek wieczorkiem - więc już się goi
Nawiązując jeszcze do separatorów - mam stłoczenie spore a orto nie wspominała nic o separatorach tylko od razu an zakładanie aparatu na środę zapisała ... nie bardzo to rozumiem szczerze mówiąc... bo niby jak mi założy ten aparacik, jak ząbki przylegają do siebie tak ciasno?
dots77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 15:50   #2274
gatka_84
Zadomowienie

ja tez mialam wyrywana szóstke,i tez lewa górna, mialam jeszcze usunac na dole ale nie dalam rady bo tego bolu naraz nie zniose... we wtorek mialam ja usuwana jest sobota a mnie dalej boli, i wyszło mi cos nie wiem co to , okostna , czy jakas plytka i mam caly pogryziony policzek i poraniony niby to ma samo odleciec ale jakos nei wierze w taki gadanie jakos , ile sie bede jeszcze meczyc(( nie wiem zastanawiam sie czy na pogotowie nie jechac, bo denstystka powiedziala zebym w poniedzialek przyszła ale nei wiem czy dam rade tyle czekac... pomocy
gatka_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 16:06   #2275
hotgirl
Raczkowanie

xxbiankaoo, ja już po pierwszej wizycie u dr Szarmach zwątpiłam w jej leczenie, ona jako jedyna z tych wszystkich ortodontów z jakimi się konsultowałam przed założeniem aparatu kazała mi wyrwać 4 zęby tak właśnie 4 zdrowe zęby. I to mnie zniechęciło do leczenia u niej, wiem że ponoć to dobra dr - nie będe nawet tego negować i tak to właśnie było ogólnie chciałam bardzo leczyć się u Bielaczyca, ale kolejki straszne dopiero w czerwcu założyłby mi aparat ( i nie było mowy nawet o tym żeby wcisnąć gdzieś wcześniej). I tak zdecydowałam się na swoją orto bo miała akurat wolny termin wtedy kiedy mi najbardziej pasowało

a ty z białęgo jesteś kochana? u kogo się leczysz?
hotgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 16:21   #2276
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gatka_84 Pokaż wiadomość
ja tez mialam wyrywana szóstke,i tez lewa górna, mialam jeszcze usunac na dole ale nie dalam rady bo tego bolu naraz nie zniose... we wtorek mialam ja usuwana jest sobota a mnie dalej boli, i wyszło mi cos nie wiem co to , okostna , czy jakas plytka i mam caly pogryziony policzek i poraniony niby to ma samo odleciec ale jakos nei wierze w taki gadanie jakos , ile sie bede jeszcze meczyc(( nie wiem zastanawiam sie czy na pogotowie nie jechac, bo denstystka powiedziala zebym w poniedzialek przyszła ale nei wiem czy dam rade tyle czekac... pomocy

boze, co ci wyszło?? kurcze no, ja się nie znam, ale też miałam 6 wyrywaną teraz - godzinę to trwało, bolało potem jak szlag, ćpałam tabletki i z lodem na policzku siedziałam, ale nic nie wylazło i sie ladnie goiło;/ weź ty może lepiej gdzieś z tym jedź...
sincarne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 16:28   #2277
gatka_84
Zadomowienie

no własnie nie wiem co to jest,,,, watpie ze zab denstyska sprawdzla i wyszedl caly , to jest cos twardego bialego nie wielkie ale sprawia mi niemaly bol, nie w srodku dziury po wyrwaniu tylko no na brzegu echhh no chyba nie ma na co czekac lepiej teraz niz pozniej jak sie jakies swinstwo zrobi, wiedzialam ze aparat sprawi mi bol, ale nawet jeszcze go nie mam a juz kurde takie przygody;/
gatka_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 16:46   #2278
xxbiankaoo
Raczkowanie

hotgirl - jestem z białego, lecze się u Dr Musiatowicz Jestem zadowolona Mam znajoma ktora leczyła sie u Cwaliny, ale sama nie wiem czy do konca jest zadowolona Czasem mowi ze jest, ze fajnie itp a drugim razem mowi, ze chyba zle jej zrobił, ze chce isc do innego orto na konsultacje ...

Jezeli chodzi o Dr Szarmach środowisko lekarzy-denstystow wypowiada sie o niej bardzo dobrze, ale z kolei od pacjentow nie slyszałam dobrej opinii No ale mniejsza o wiekszosc wazne, ze jestem zadowolona z tego co jest
xxbiankaoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 17:42   #2279
GrassIsGreener
Raczkowanie

Gatka_84 do jakiego ortodonty chodzisz? Jesteś zadowolona?
Stary 2009-06-27, 17:44   #2280
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość

6. Co to jest separacja?

szukałam pod separatory a nie separacja ;]

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
Napisane przez hotgirl Pokaż wiadomość
xxbiankaoo, ja już po pierwszej wizycie u dr Szarmach zwątpiłam w jej leczenie, ona jako jedyna z tych wszystkich ortodontów z jakimi się konsultowałam przed założeniem aparatu kazała mi wyrwać 4 zęby tak właśnie 4 zdrowe zęby. I to mnie zniechęciło do leczenia u niej, wiem że ponoć to dobra dr - nie będe nawet tego negować i tak to właśnie było ogólnie chciałam bardzo leczyć się u Bielaczyca, ale kolejki straszne dopiero w czerwcu założyłby mi aparat ( i nie było mowy nawet o tym żeby wcisnąć gdzieś wcześniej). I tak zdecydowałam się na swoją orto bo miała akurat wolny termin wtedy kiedy mi najbardziej pasowało

a ty z białęgo jesteś kochana? u kogo się leczysz?
też będę miała wyrywane 2 zdrowe zęby a dokładnie czwórki. może wkleje póżniej zdjęcie zębów jak zrobię
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości