![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Susinka, ladne masz zabki
![]()
![]() |
#212 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#213 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do kamienia to za następną wypłatę robię piaskowanie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#215 |
Raczkowanie
|
Czyli że jak mam wapno pić? Czy może jest jakiś inny sposób?
![]() Ale cholera no wpierniczam mleko jogurty rybki i warzywa więc mam wapnia pod dostatkiem. Cyba... Edytowane przez susinka1 Czas edycji: 2009-05-06 o 21:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Raczkowanie
|
Witajcie, aparatki!
Zawitalam do Was znowu bo mam juz pewne wiadomosci na temat mego aparatu. A wiec bylam juz na 2 wizycie i poznalam plan leczenia. W zwiazku z tym sa 2 wiadomosci - dobra i zla. Bede miala i aparat i, niestety, jednak musze usuwac zeby... Tego, czego najbardziej sie obawialam, jednak nie da sie uniknac... Minelo juz tyle czasu od tej pory, kiedy zaczelam myslec o usuwaniu, ze juz sie chyba z tym pogodzilam. Ale czekal na mnie kolejny peszek - akurat w ta sobote, kiedy ma umowiona wizyte, moj TZ wyjezdza, kolezanki, ktore zaprosilam, nie beda mogly przyjechac, a znajoma, ktora miala mnie zawiezc i zabrac od lekarza tez nie moze tego zrobic... Bede zdana sama na siebie... Powiedzcie, dziewczyny, czego uzywalyscie po takim zabiegu? Przchodzi mi na mysl Eludril i ... niz wiecej. O ketonalu czytalam dosc duzo, wiec zaopatrze sie w paracetamol. Czy cos oprocz biszkoptow i jogurtow jeszcze mi sie przyda w ten nieszczesny weekend? Prosze o rade! ![]() P.S. Mclilu, musze tradycyjnie sie spytac: "Jak postepy w niepaleniu?" ![]()
![]() |
#217 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Trzymam za Ciebie kciuki, ja nie miałam wyrywanych więc nie będę się mądrowała - choć znając mnie jakbym umierała z bólu to pewnie wzielabym już ten ketonal!!! A co do palenia to już udało mi się rzucić, a tu niestety los okazał się dla mnie okrutny i po ciężkich przeżyciach (nie chcę się wdawać w szczegóły) od tygodnia palę i absolutnie nie czuję się na siłach żeby teraz rzucić ![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Te Twoje przebarwienia mnie nurtują ![]() ![]() Podpytam się znajomej stom! Nie wydaje mi się, że to niedobór wapnia! Raczej nadmiar fluoru - może spróbuj przez jakiś czas stosować pasty do zebów bez fluoru? ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Jeżeli masz kamień to musisz zrobić też scaling, samo piaskowanie usunie tylko osad!
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-05-06 o 21:50 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 |
Raczkowanie
|
Mclilu, jestes przecudowna! Tak cieplo sie zrobilo na sercu, ze ktos sie cieszy na moj "widok". Troche podczytywalam forum wiec chyba sie domyslam o jakich przezyciach mowisz... Nie karz sie za to, ze wrocilas do palenia. To sie zdarzalo i mi tez. Mowia, ze nie ma bylych palaczy. Wiem, ze to nieprawda, ale zgadzam sie jedynie z tym, ze wrocic do tego ohydnego nalogu jest latwo. Wazne jest jednak twardo sobie powiedziec, ze nie potrzebujesz palenia w swoim zyciu, a odpowiedni moment nadejdzie. Ja tez w chwilach kryzysu lapalam sie za papieros. Rzucalam, kiedy bylo juz latwiej. Najwazniejsze, ze juz wiesz, ze Cie na to stac!
Jakbym miala wybierac usuwac czy rzucac, rzucac jest zdecydowanie latwiej! Trzymam za Ciebie kciuki!
![]() |
#219 |
Raczkowanie
|
mclilu - a czy ten scaling będzie bezpieczny dla moich zamków?
a co do przebarwień to czytałam tez gdzieś kiedyś ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzięki za słowa otuchy. Na razie pewnie popalę sobie przez 3 miesiące, a później znów staranka o fasolinkę - to dla mnie największa motywacja! Ale juz cicho sza....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Raczkowanie
|
Ano masz wlasnie najwieksza motywacje na swiecie!
![]() ![]() Czytalam ostatnio, ze Twoja diastemka juz zniknela wiec masz niezly powod dla radochy! A pamietam jak mowilas, ze Twoja sie tak ladnie nie zamyka jak czyjas tam. Gore zakladam 9 czerwca, hurra! Dol jakos jesienia. Przy wyborze zamkow dlugo sie nie wahalam bo tu naogladalam sie roznych. Po chwili zastanawienia sie nad krysztalowym (bo nie byl duzo drozszy od metalu), wybralam jednak metal. Bede miala zamki antyalergiczne, mini-mini! Jak je zobaczylam, to zdrowo sie zdziwilam, bie nie myslalam, ze az tak kruche sa. Pewnie w buzi beda wydawac sie wieksze (gumeczki+luk), ale w moich rekach byly jak...cos bardzo delikakatnego z oddzialu pasmanterii ![]()
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
Dziewczynyyy a czy te białe przebarwienia moga być spowodowane wybielającą pastą do zębów? Tzn tym, że się one nierównomiernie wybielają po prostu??
Tak mi do głowy teraz przyszło.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Raczkowanie
|
susinka1, znalazlam cos takiego:
"Czy aparat stały niszczy zęby ? nie, przy prawidłowym założeniu i zdjęciu aparatu nie ma ryzyka uszkodzenia zębów. Oczywiście jest to także uzależnione od utrzymywanej przez pacjenta higieny. W przypadku słabej higieny na zębach mogą tworzyć się białe plamy (odwapnienia), nie jest to jednak spowodowane samym aparatem a zalegającym na zębach osadem." http://www.twojortodonta.pl/informac..._pacjenta.html Jak ja mialam takie biale plamki na 8kach, to powiedziano mi wowczas, ze odwapnienie to pierwsza oznaka prochnicy. Ale nie boj sie, ten stan jest odwracalny. U mnie te plamy zniknely jak zaczelam stosowac Elmex. Jestes pod stalym nadzorem orto wiec nic zlego nie powinno Ci sie przytrafic.
![]() |
#224 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() No ja niestety palę... ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#225 |
Rozeznanie
|
ja bede miec scaling i piaskowanie na wizycie dzien przed aparatem...
bihelix tak tez myslalam ![]() ![]() dam znac oczywiscie jak ja tu sie nawet wizyta zachwycam co dopiero jak dostane aparat!! <3 ! ![]() a palenie? mi sie wydaje ze przebarwia jasne gumeczki... ?? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Zadomowienie
|
Manka1982 - ja jestem z tego samego roku, niby przewidywany czas 1,5 roku, czyli powinnam w wieku 28 lat mieć proste ząbki, ale jak wiemy różnie bywa. Jednak przed tydziestką powinnam także się wyrobić
![]()
![]() |
#227 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z resztą o higienę dbam teraz jak nigdy. Ząbki myję po każdym posiłku szczoteczką elektryczną. Gdy akurat jestem gdzieś na mieście to myję zwykłą. Do tego płyn do płukania i nić dentystyczna. Dla porównania wklejam fotki które zrobiłam przed chwilą. Przebbarwień po nocy brak ![]() I co najważniejsze napierda..... mnie dziś zęby że zaraz zacznę po ścianach chodzić. MASAKRA! Śniadanie to chyba przez nos zjem dziś... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Przyczajenie
|
[quote=smiechotka;12187965]Jest jedna dziewczyna lecząca się u tej doktor. Ja osobiście nie słyszałam o niej nic, a nic, a mieszkam rzut beretem od jej gabinetu
![]() ![]() Śmiechotka, a moge zapytać u kogo Ty sie leczysz i jak sie zapatrujesz na ta osobe? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Cytat:
ale mamy na forum też 30-ki chyba ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#232 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przynajmniej wiem, że coś się dzieje z tymi moimi zębami. A po tabsy to już na prawdę sięgam tylko w ostateczności, tzn jak zadepcze sufit ![]() Śniadanie zjadłam. Buzią. Płatki. Na szczęście zmiękły w mleku. ![]() Solidnie zastanawiam się nad obiadem teraz ale chyba w lodówce gdzies się rosołek ukrył z wczoraj ![]() Chyba sobie pójdę na rowerek. Jak się zmęczę to zapomnę o bólu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a na obiad.. ziemniaki będą też spoko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() i w sumie już czekam na następną wizytę.. żeby wreszcie coś się działo - bo po ostatniej wizycie coś krótko mnie bolały zęby... i tak myśle czy przypadkiem nie stoją w miejscu... ![]() Aha i.... ładne masz ząbeczki ![]() Yourenglish nie martw sie... czasem wyrwanko jest koniecznością ale jak pomyślisz o efektach w przyszłości ![]() ja wyrywałam 4... 2 zdrowe na górze i 2 kanałowo leczone na dole... na szczęście ból nie był tak wielki żebym musiała brać tabletki, tylko takie bardziej "ćmienie"... a co do jedzonka... no to po prostu polecam wszystko co miękkie i można łatwo połknąć, żeby nie zanieczyścić rany... duża dziewczynka z Ciebie więc dasz rade ![]() Chococat też mam prawie 23 lata i widze że dużo dziewczyn w tym wieku zakłąda aparat. ![]() ![]() ![]() Elinka to super że już widzisz zmiany po tak krótkim czasie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() aparatka 24.03.09 ![]() Edytowane przez saula Czas edycji: 2009-05-07 o 11:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Często robi się scaling i piaskowanie jednocześnie, ale to dentystka najlepiej oceni, co trzeba zrobić - ja raczej robię samo piaskowanie bo mam osad, a kamienia nie więc scaling niepotrzebny! Raczej nikomu te zabiegi nie szkodzą, a co do kamienia to nawet jest zalecane, że jak się odklada to przynajmniej 1 raz w roku trzeba ściągnąć! ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
![]() Chociaż trochę teraz poczytałam i..... wydaje mi się, że Śmiechotka też może mieć rację z tym odwapnieniem ale to by była nieciekawa wersja bo groziło by to próchnicą! ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
![]() ![]() Też takie mam i jestem b. zadowolona !!! ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Więc cicho baby !!! ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Ja jestem starą smoczycą i kawoszką i więc wiem jak wyglądaję przezroczyste i białe gumasy! Nie radzę ich zakładać! Ja miałam takie piękne jasno-niebiesko-szare, a obecnie zrobiły się poprostu szare ...i stwierdziłam, że szary też mi się strasznie podoba! Wybór tych gumasków to dla mnie świetna opcja 1 zmiana gumek i 2 tyg niebieskie 2 tyg szare ![]() ![]() ![]() Gonia miałaś rację z tą szarością! Jest git!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny - spalam dzis na brzuszku, buzią w poduchę.
![]() aparat wbil mi się w wargę przednią i jaak się obudziłam mialam ją spuchniętą i całą w bąblach. Jak na razie smaruje intensywnie sacholem, ale moze mozecie doradzid jeszce cos innego ? W niedziele mam urodziny i wolałabym nie wyglądac jak psychofanka Angeliny Jolie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | |
Rozeznanie
|
Gratulować
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- ![]() Pół centymetra w ciągu 3 miesięcy - zaczynam wierzyć w cuda ![]() Choć na razie to diastemka między jedynkami zeszła się calkowicie lecz kosztem innych luk ...ale co tam byle do przodu! Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Raczkowanie
|
mclilu - tylko, że te moje przebarwienia znkają i pojawiają się na przemian więc domniemam że to jednak nie odwapnienie.
Dla porównania na tej stronie ( gdzieś na samej górze) wkleiłam foty z dziś rana i ząbki są bez przebarwień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.