|
|
#2461 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Z tego co mówiła moja orto to lepszy jest metalowy, ja za swój dałam 1500 za jeden łuk
Estetyczny kosztował 2500 Samoligaturujący metalowy 2500 a estetyczny 3500![]() Podobno ten najtańszy najmocniejszy
|
|
|
#2462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
coś za coś
|
|
|
|
|
|
#2463 |
|
Zadomowienie
|
Ja osobiście jak najbardziej polecam aparat metalowy, cena ok. 1300-1500zł., a i kolorkami można się pobawić
![]() A ja jutro wizyta... i nie mam pojęcia jaki kolorek wziąć
|
|
|
#2464 |
|
Wtajemniczenie
|
No to ja muszę stanąć w obronie kosmetycznego. dziewczyny z kosmetycznymi (estetycznymi jak zwał tak zwał) co z wami, pomóżcie
moja ortodontka powiedziała że w obecnej chwili nie ma różnicy co do skuteczności, trwałości, itp między aparatami metalowymi a kosmetycznymi, także wybór należy do mnie. myślę, że wielkim plusem przeźroczystych zamków jest łatwość utrzymania w czystości. |
|
|
|
|
#2465 |
|
Zakorzenienie
|
moja od razu mówiła że na metalowym będzie jej się lepiej pracowało
|
|
#2466 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2467 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tylko ceny wysokie, zreszta jak u kazdego ortodonty.Namiary wysle Ci wiadomoscia prywatna, zeby mnie nikt nie oskarzyl o reklame
Edytowane przez poziomkakj Czas edycji: 2009-07-02 o 18:44 |
|
|
|
|
|
#2468 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz, jakoś nie zauważyłam wcześniej Twojego postu - gdzie ja mam głowę, hehe... Czyli Ty cały czas jeszcze na wyciągach, hmm... ciekawe jak to będzie ze mną. Ten miesiąc wyciągów nie nosiłam, jednak może teraz znowu będę musiała do nich powrócić. Wszystko okaże się już jutro o 12:30. Oczywiście cieszę się na tę wizytę jak dziecko, tylko nie wiem jakie wziąć gumki (pewnie znowu wybiorę najbardziej pewne, czyli jasnoróżowe). A ja czekam na Twoje fotki z taką niecierpliwością, jak Ty na moje![]() Pozdrawiam, buziaczki
|
|
|
|
#2469 |
|
Zakorzenienie
|
hej.. troche sie rozpisze ale chce tak szczególowo :P
mam jeszcze jedną sprawę i nie chodzi tu o to, co można jeść, a czego nie ; ). A mianowicie.. mam aparat już 2 tygodnie. Jak na razie mogłam normalnie gryźć prawą stroną, bo te zęby wydają mi się na lepiej 'utwierdzone' od tych po lewej. No ale nie o tym. Wczoraj gryzłam arbuzy, mięso z grilla itp a dzisiaj np. przy gryzieniu arbuza prawą stroną odczuwam ((lekki)) ból. Zwróciłam na to uwagę dziś, bo wcześniej tego nie było. Mam wrażenie, że jedzenie schodzi przy gryzieniu na/pod zamki(aparat) i wtedy pobolewa. Nie wiem skąd to. Przecież gryzieniem/wgryzaniem się w jedzenie chyba nie da się uszkodzić aparatu.. I tak jem ostrożnie bo się boje :P No i skąd ten ból.. |
|
|
|
|
#2470 |
|
Raczkowanie
|
To ja staje w obronie samoligaturujących, bo śmiem stwierdzic ze sa silniejsze niz zwykle metalowe. Gdyby tak nie bylo nie zakladalabym go :P
|
|
|
|
|
#2471 |
|
Zakorzenienie
|
też taki mam i też jestem za nim bo krócej trwa leczenie, nie trzeba tak czesto jezdzic do orto i wydaje mi sie ze higiene łatwiej utrzymac
|
|
|
|
|
#2472 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez jestem posiadaczką Damon'a. ;-))
|
|
|
|
|
#2473 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
może masz dziąsło podrażnione?chyba takim ostrym wgryzaniem się w twarde jedzenie można uszkodzić/odczepić zamki, a tak to normalnie, inaczej co byśmy jedli 2 lata papek? hm, jak na razie nie potrafiłam pogryźć biszkopta, ale mówię jak mi się wydaje
|
|
|
#2474 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2475 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2476 |
|
Wtajemniczenie
|
hehe, to ja pierwsza wyskoczyłam z tą "obroną" ale to tylko taki joke
![]() bo naprawdę najważniejsze w moim poprzednim poście było to, że moja orto powiedziała mi, że w obecnej chwili nie ma różnicy co do trwałości i skuteczności różnych aparatów, czy to metalowych czy kryształowych, czy szafirowych, czy bezligaturowych. to jakie będą efekty to sprawa indywidualna "nosiciela" że się tak wyrażę
|
|
|
|
|
#2477 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po 9 miesiącach będziesz miala co najmniej takie efekty jak ja, a na pewno nawet lepsze.
|
|
|
|
|
|
#2478 |
|
Raczkowanie
|
Maricken oczywiscie masz racje bo to nie zamki maja siłę, nie one prostują ząbki, i nie ma żadnej różnicy w sile miedzy metalowymi a estetycznymi zamkami !!!
|
|
#2479 |
|
Zakorzenienie
|
ale gryzc to chyba mozna wszystko..wydaje mi sie (zreszta o tym slyszalam) ze to takie przewrazliwienie. ''Boim się'' tego,że uszkodzimy aparat a trzeba się przełamać.Przynajmniej tym tlumaczę sie i podnoszę na duchu bo ja boje sie gryzc xP
|
|
|
|
|
#2480 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez przez kilka miesiecy (4-5) wszytsko sobie kroilam na malutie kawalki i balam sie gryzc.
Przelamalam sie, przekonalam sie,ze nic zlego sie nie dzieje i jeem wszytsko-normalnie.
|
|
|
|
|
#2481 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie APARATKI
mam pytanie-poszukuje ortodonty w Opolu(znalazlam cala kope gabinetow ortodontycznych i nie mam pojecia gdzie sie zglosic)moze,ktoras z Was jest z okolic i polecilaby mi jakis gabinet orto z Opola i druga sprawa -ile czasu zwykle uplywa od pierwszej wizyty do zalozenia aparatu stalego? bede w pl dwa tyg i ciekawi mnie czy daloby sie to tak szybko zorganizowac... pozdrawiam ![]() napalona aparatka
Edytowane przez edeldreda26 Czas edycji: 2009-07-03 o 11:21 |
|
|
|
|
#2482 |
|
Raczkowanie
|
Tzn ten kosmetyczny podobno ma taką wadę, że gumki się przebarwiją
przynajmniej tak słyszałam ja bardzo polubiłam mój metalowy uśmiecham się normalnie i moge zmieniać kolorki wczoraj miałam okropna sytuację Mianowicie jadłam krówkę a potem językiem próbowałam oczyścić zamek i nie wiem jak to się stało ale skóra poniżej wargi od wewnetrznej strony wcięła mi się tam gdzie mam pierścień na piątce:0 wyobrażacie sobie? miałam tak jakby wciągnięta wargę do piątki, tak wyglądało jak bym się dziwnie uśmiechała tylko z lewej strony. I za nic nie mogłam tego wyjąc. Siedzę jak głupia i się męcze, i nie wiem czy probować to wyjąć bo bałam się, że sobbie rozerwe skórę, czy mam iść szybko 2 ulice dalej do dentysty. Ale po 5 minutach walki wyciągnęłam tę skóre. Teraz mam mała rankę pod wargą od środka, ale przynajmniej nie wyglądam jak czubek uważajcie więc jak jecie hehe
|
|
|
#2483 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się, że kosmetyczny jest łatwiejszy jeśli chodzi o czyszczenie... Ale przecież jeżeli ktoś regularnie myje i czyści zęby to i kosmetyczny i metalowy nie sprawia trudności...
ostatnio najadłam się truskawek a potem miałam w zameczkach same te pesteczki ale wystarczyło przepłukać wodą i po kłopocie...
|
|
#2484 |
|
Zakorzenienie
|
masz aparat 3 dni i juz gryzlas truskawki
![]() ![]() ?
|
|
|
|
|
#2485 |
|
Raczkowanie
|
Moja Tesciówka o mnie dba i zmiksowała mi razem ze śmietanką właśnie truskawki
ale pesteczki i tak wpadły gdzie nie miały
|
|
#2486 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2487 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2488 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kosmetyczne są mniej widoczne - to fakt, zwłaszcza jak się ma przezroczyste lub białe gumki i biały drucik, ale to nie było powodem że taki mam. po prostu bardzo mi się podoba, to rzecz gustu. traktuję mój aparacik jak ozdobę i tak jak pisałam wcześniej - mam zamiar lekko poszaleć z gumkami, zwłaszcza jak będę miała dolny łuk ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- aha i nie żeby metalowe aparciki mi się nie podobały, są suuuuper. bardzo mi się podoba aparat zwłaszcza u karolinki i Ekateriny
|
|
|
|
|
|
#2489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#2490 |
|
Zakorzenienie
|
ja doznałam niezłego szoku gdy założyła mi aparat.
rozplakalam sie. Ja za bardzo tak szczerze go nie chcialam.. A jak zdjęła mi to coś,żeby było widać wszystkie zęby poczułam aparat.. to był straszny dyskomfort ale teraz jest ok... To co od razu mnie zirytowało to to, że czułam jak mi ''ściąga'' zęby (po paru dniach pobolewaly mnie ale nie było strasznie źle. Zero tabletek) teraz tylko jedynki są jakoś wrażliwe na dotknięcie i bolą.. I może ze dwa zęby też.Ale to przejdzie chyba
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.

Estetyczny kosztował 2500

Jako dziecko nosiłam aparat "wyjmowany" przez 3 lata. Ortodonta wyrwał mi wtedy dwie dwójki u góry, bo miałam malutką szczękę. Okazało się, ze nie posiadam zawiązków dwójek stałych i nigdy mi nie wyrosną 

może masz dziąsło podrażnione?