|
|
#391 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: turystyka i rekreacja :)
Mam pytanko do studiujących: sa jakies szanse, ze dostane sie TiR gdybym zdawala gegre podstawowa i jezyk rozszerzony? Pytanie szczególnie do uczniów z Bydgoszczy i Szczecina
|
|
|
|
|
#392 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziwne, jak można nie mieć zajęć z WF na turystyce i rekreacji! Jak dla mnie to bez sensu. Może dlatego, że teraz TiR jest praktycznie na większości uczelni nawet na AGH. Przecież ten kierunek wywodził się właśnie z wychowania fizycznego a każda uczelnia powinna dostosować kierunek pod siebie. Chodzi o to, że np UEk powinien pójść w kierunku Ekonomiki turystyki a AGH jeśli już to konkretnie geoturystyka. No ale tak najlepiej wszędzie jest TiR.
Czy jak studiujecie ten kierunek macie jakieś konkretne przedmioty z rekreacją ruchową? Moim zdaniem najlepiej odpowiada jednak AWF, bo tam kończąc studia powinno się mieć konkretną specjalność instruktorską
|
|
#393 |
|
po prostu Em :)
|
To normalne, przecież to kierunek jak każdy inny. Niektóre uczelnie w ogóle nie stawiają na WF, bez względu na kierunek.
![]() Rozumiem, że na AWF byłoby to dziwne, ale czasem ten sam kierunek może być gdzie indziej nastawiony na coś zupełnie innego.
|
|
|
#394 |
|
Wtajemniczenie
|
No wiedziałam, ze Emememsik nie zostawi mojego wpisu bez odpowiedzi.
Bo TiR to nie tylko turystyka, ale tez rekreacja ruchowa!! Tak więc brak zajęć z wf na takim kierunku jest dziwne. Tu nie tylko chodzi o zwykłe zajęcia ruchowe dla studentów, ale jak to określić; przyszłych specjalistów turystyki i rekreacji. To trochę tak jak np. matematyka z fizyka...a nie masz zajęć z fizyki...oczywiście to tylko przykład dla porównania, ale skoro nie ma zajęć ruchowych to kierunek powinien nazywać się inaczej.
|
|
#395 | |
|
|
Cytat:
![]() Tak jak piszę, kierunek jest na różnych uczelniach nastawiony na różne rzeczy. Na AWF jest to ruch i bardziej praktyczne podejście do tematu, gdzie indziej będą to aspekty ekonomiczne i podejście teoretyczne.
|
|
|
|
#396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() teraz uczelnia zmieniła nazwę i moj wydział jest wydziałem zarzadzania na którym jest TiR, wiec i zrezygnowali z wf. a co mi po takim wf jak siatka, kosz czy pływanie ? jakby coś było już kierunkowego to by było ok, ale takie sporty to można sobie osobiscie gdzieś uprawiać swoją drogą turystyka kwalifikowana jest więc nie ma na co narzekać ![]() a teraz myślę sobie nad wybraniem specjalizacji mam czas do jutra więc najwyższa pora
|
|
|
#397 |
|
|
A jakie masz do wyboru?
|
|
|
#398 |
|
Wtajemniczenie
|
witam
ja tez studiuje na TiR'ze .U siebie mamy wf i basen dodatkowo , ciesze sie z obrotu sprawy bo nad kondycja pracuje . Dodatkowo jestem zapisana do AKT .Co prawdas to dopiero poczatek mojej przygody z TiR ale ciesze sie ze ten kirunek wybralam i mam nadzieje ze z kazdym semestrem bede miala wiecej zapalu do nauki i ze nie nabiore niecheci to tego kierunku
|
|
|
|
|
#399 |
|
Zakorzenienie
|
niech no se przypomnę
![]() zarzadzeni usługami turystycznymi ( w ich skłąd wchodzi trochę przedmiotów z zarzadzania w hotelarstwie i gastronimi, z którego zrezygnowano) kształtowanie przestrzeni turystycznej turystyka uzdrowiskowa i odnowa biologiczna agroturystyka turystyka miedzynarodowa
|
|
#400 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie chodzi tylko o to żeby mieć raz w tygodniu wf. Kierunek TiR to nie tylko turystyka ale też rekreacja więc powinien być taki program studiów, który choć w stopniu podstawowym przygotowuje absolwentów do podjęcia pracy również w tej dziedzinie. AWF daje do wyboru specjalności instruktorskie.
Czy na swoich uczelniach macie przedmioty związane z rekreacją? np. przyrodoprofilaktyka, promocja zdrowia, relaksacja...etc. Swoją drogą zajęcia z WF są na wielu kierunkach, nawet na chemii bo tu chodzi o kondycje fizyczna, która jest niezbędna. Co to za pilot czy przewodnik, który wejdzie po schodach i ma zadyszkę! Ogólnie chodzi o to, ze bez sensu jest oferowanie studentom kierunku TiR jeśli odbiega od głównej tematyki. Niech UEk zmieni na Ekonomikę turystyki i kształci konkretnie w tym kierunku
|
|
#401 |
|
|
Wenila, nie wiem czemu pijesz akurat do UEKu, na którym akurat WF jest i to do wyboru wiele dyscyplin.
![]() Żeby zostać pilotem czy przewodnikiem nie trzeba skończyć TiR, za to trzeba skończyć kurs, więc nie widzę zależności. ![]() ---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Zgadzam się, że nawet na chemii jest WF, ale to zależy od uczelni i trybu, a nie od kierunku studiów.
|
|
|
#402 |
|
Wtajemniczenie
|
to był tylko ogólny przykład
|
|
#403 |
|
Raczkowanie
|
Studiuję na 1 rok TiR na US. Ogólnie nie polecam, głównie ze względu na organizacje jaka panuje na wydziału tz jej brak szczególnie nie polecem osobom nerwowym np. plan moze wam sie zmienic z 3 razy w ciągu semestru i to jeszcze na gorszy. Do tego warunki w jakich trzeba siedziec czasami cały dzień chociaż podobno od kolejnego semestru ma to się zmienic na lepsze bo remontują jeden budynek. Zajęcia w miare ciekawe niektóre mniej niektóre bardziej zależy od wykładowców.
Uczyc trzeba się prawie ciągle tz na każde cwiczenia jest jakas wejsciówka, kolokwium czy prezentacja można zgłupiec no i dużo zajęc na 1 roku w 2 semestrze. Jezyki dopiero od 2 roku no i tylko 2. W ciągu 3 lat trzeba jechac na obóz albo zimowy(nauka jazdy na nartach i zajęcia tematyczne) albo letni (zwiedzanie no i wczucie sie w rolę przewodnika czy pilota). Wf jest taki jak mają inni ludzie z US czyli kilkanascie wariantów wf do wyboru 1,5 h w tygodniu i przez pierwszy rok. 2 specjalizacje od 2 roku: obsługa ruchu turystycznego lub waloryzacja a i tak wszyscy chą na obsługę więc o tym decyduje średnia z pierwszego roku... Edytowane przez ajuka Czas edycji: 2010-04-12 o 13:38 |
|
|
|
|
#404 |
|
Przyczajenie
|
Ja wybieram się na TiR na AWF w Warszawie
zdaje mature z ang podst, wos i geo rozszezony. Czy ktos może wie w jakich granicach nalezaloby zdac mature aby byc pewnym przyjęcia?
|
|
|
|
|
#405 |
|
Wtajemniczenie
|
w sumie to ciezko powiedziec
bo to zalezy ile jest miejsc , jaki jest poziom innych osob ubiegajacych sie o studiowanie tam . Najlepiej poszukaj danych z uybieglych lat jak bylo, ale wiadomo ze najlepiej uzyskac jak najwiecej punktow
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#406 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Turystyka i rekreacja UP Kraków 2009 :)
Hej
![]() Ja również wybieram się na TiR na UP w tym roku (przynajmniej bardzo bym chciała ). Tylko ku mojemu szczęściu wychodzi mi 89 punktów rekrutacyjnych na ten kierunek (jestem zeszłoroczną maturzystką), a czytałam w wątku o AP , że przyjmują od 90 ... i teraz pytanie myślicie, że progi będę zbliżone i MOŻE JEDNAK się zniżą o ten 1 punkcik? Czy ew. przyjmują z odwołań, gdy brakuje 1 pkt? Piszę, bo już w tym roku rzuciłam studia na AGH i nie mogę pozwolić sobie na kolejny 'gap year' :P No i jak Wam się podoba ten kierunek, studiowanie i uczelnia? pozdrowienia
|
|
|
|
|
#407 |
|
Przyczajenie
|
Suzzi11
mam pytanko, jeżeli można wiedzieć to na ile % udało Ci sie zdac mature z poszczegolnych przedmiotow? Bardzo chcialabym sie dostac na ten kierunek ale zastanawiam sie jak tu jest z przeliczaniem wynikow na punkty? |
|
|
|
|
#408 |
|
Raczkowanie
|
Wszystko napisałam w PW
|
|
|
|
|
#409 |
|
Przyczajenie
|
Witam
![]() Chciałabym studiować TiR w Poznaniu na AWF. Czy któraś za was tam studiuje? Jaki był próg punktowy rok temu? Proszę o odpowiedz bardzo mi zależy Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#410 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: GWSH SUM: Turystyka uzdrowiskowa i odnowa biologiczna w Katowicach
Odswieze, bo chce poznac opinie nt. GWSHw Katowicach, a dokladnie chodzi mi o zaoczne studia magisterskie na kierunku Turystyka międzynarodowa oraz Turystyka zdrowotna i agroturystyka.
Czy sie roznia te dwa kierunki? Jak w ogole jest w szkole? Jak wygladaja zaliczenia? Ciezko jest? A moze jest ktos, kto skonczyl te kierunki? Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc w swoim imieniu i nie tylko ![]() Pozdrawiam.
"Nie obchodzi mnie, co o mnie myślicie. Czy mnie lubicie czy nienawidzicie. Czy dla was jestem inna czy może trochę dziwna. Czy jestem naiwna, a może dziecinna. Czy jestem zwykłą lalą czy może myszką szarą. Lecz prawda jest inna, jestem taka jaka według siebie być powinnam..." |
|
|
|
|
#411 |
|
Raczkowanie
|
Wybieram się w tym roku na TiR i chciałabym wiedzieć, tak orientacyjnie, czy jest tam dużo zajęć z historii sztuki?
|
|
|
|
|
#412 |
|
Wtajemniczenie
|
u mnie był jeden semestr, ale za to bardzo sympatyczne zajęcia i potrzebne na tym kierunku
|
|
#413 |
|
Zakorzenienie
|
ja miałam w semestrze wykład i ćwiczenia z hs.
|
|
#414 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie tak widzę, że ogólnie wszędzie chyba jest to jeden, pierwszy semestr. I żałuję, bo wolałabym mieć tego więcej. Są może, z tego co wiesz, do wyboru jakieś dodatkowe godziny?
|
|
|
|
|
#415 |
|
|
Niekoniecznie pierwszy. To czy i jakie będziesz mieć wykłady do wyboru zależy od twojej uczelni.
|
|
|
#416 |
|
Zakorzenienie
|
masz chyba z 30 godzin wykładu i 15 lub 30 godzin ćwiczeń, ale tak jak emememsik mówi, to zależy od uczelni i od tego jaki jest program i nie koniecznie historia jest na pierwszym semestrze, bo równie dobrze może być na 3.
|
|
#417 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#418 |
|
Rozeznanie
|
ja jestem na III roku TiR, mi osobiście sie nie podoba, dlatego magisterke chce robic juz z czegos innego!! ale jesli ktos lubi to zapraszam!!
tak jak tu bylo pisane wczesniej duuzo geografii!! egzamin jest trudny na pilota wycieczek wiec tylko ci najbardziej zdecydowani go robia!! ja jestem na specjalizacji HOTELARSTWO I GASTRONOMIA bo ogolnie zarzadzanie w ruchu turystycznym mnie nie interesuje:/ ja studiuje na URz kierunek tu jest taki sobie, duzo przedmiotow typowych pod wychowanie fizyczne, moze ze wzgledu na to ze to wydzial wychowania fizycznego jest:/ obozy sa obowiazkowe letni i zimowy, letni to jeszcze bo jest cieplo ale zimowy trzeba sie przygotowac psychicznie fizycznie i finansowo bo jakies 1500 zl trzeba wydac na takim obozie, u nas taki wyjazd trwal 10 dni, po powrocie byla zaraz sesja wiec czasu praktycznie zero na nauke!! ja cos to piszcie jakby byly jakies pytania
Edytowane przez Andzia804 Czas edycji: 2010-05-07 o 14:07 |
|
|
|
|
#419 |
|
Przyczajenie
|
a jak wyglądają koszty wyjazdów na innych uczelniach? Bydgoszcz? Szczecin? Poznań? albo inne...
|
|
|
|
|
#420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wycieczka wyszła bardzo tanio. mamy do zaliczenia tylko 60 godzin kwalifikowanej a w poprzednich latach było to aż 120 godzin wiec nie jest źle
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:52.

swoją drogą