|
|
#421 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: turystyka i rekreacja :)
wracając do historii sztuki. U mnie była na III roku przez semestr, na ostatnim semestrze studiów uzupełniających było dodatkowo kulturoznawstwo czyli juz wyższa szkoła jazdy. Bardzo dużo materiału do ogarnięcia...mój najtrudniejszy egzamin z całych studiów....ale ciekawy bardzo.
Mnie bardzo to interesowało więc pod koniec mgr poszłam na studia podyplomowe z pokrewnej dziedziny więc jeśli jesteś zainteresowana tematem, można i tak! Sporo takich zajęć jest na kierunku Kulturoznawstwo, gdzie mają dużo zajęć związanych z turystyką, w tym praktyczne zajęcia gdzie np. ustalano plany wyjazdu...tego to nawet ja nie miałam na TIR! a jeśli chciałabyś jakies dodatkowe zajecia to zawsze możesz dołączyć do jakichś organizacji typu PTTK gdzie można się nauczyć praktycznych rzeczy i uczestniczyć w wielu ciekawych kursach
|
|
#422 |
|
Przyczajenie
|
Witam, jestem studentka III roku TiR, proszę o pomoc w realizacji badań potrzebnych do napisania pracy licencjackiej. Ankieta dot. nawykow zywieniowych oraz wiedzy na temat racjonalnego zywienia. bede wdzieczna za pomoc
Karolinaoto link do ankiety http://www.moje-ankiety.pl/wypelnij/...nariusz/14948/ |
|
|
|
|
#423 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I właśnie, jak to jest? Generalnie panuje przekonanie, że to studia łatwe i przyjemne, niektórzy mówią, że dla leniwych. Tu znów pojawiają się też zdania, że ciągle trzeba się uczyć. Jak jest naprawdę? Chciałabym wiedzieć nie ze względu na to, że planuję praktycznie nie odczuć studiowania, tylko dlatego, że utwierdzano mnie w tym, że trudno nie będzie, więc planowałam sobie, żeby ewentualnie od drugiego roku dobrać sobie jakiś inny kierunek, np. właśnie kulturoznawstwo. Teraz sama już nie wiem |
|
|
|
|
|
#424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#425 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tylko jedno ale...z tego cieżko na chleb zarobić. W sensie z pracą różnie. To jest bardzo dobre rozwiązanie jako drugi kierunek. Z TIR też jest nie lepiej bo to jest tak jakby wszystkiego po troche, ale nic konkretnego...a że kultura jest jedną z ważniejszych przesłanek turystyki to jak najbardziej te dwa kierunki można ze sobą połączyć. Równoległe lub nie. Np; możesz też zrobić lic z TiR a SUM z kulturoznawstwa lub jednocześnie. Kończąc te dwa kierunki masz dużo większą wiedzę niż każdy osobno bo te kierunki współgrają ze sobą
|
|
|
#426 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to dobrze wiedzieć, bo to były jak na razie plany, które byłoby fajnie zrealizować, ale nie wiadomo czy warto. Skoro wart to się cieszę Tym bardziej, że geografię lubię, sama TiR też mi się podoba, chciałabym mieć trochę ogólnej wiedzy z różnych dziedzin, ale tak naprawdę jestem humanistką
|
|
|
|
|
|
#427 |
|
Wtajemniczenie
|
to tym bardziej!! Taki mix kierunków polecam. Jesli dodatkowo dołożysz języki to sukces murowany. Ale jeśli te kierunki traktować oddzielnie to nie polecam
|
|
#428 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w ogóle na początku planowałam iść na coś takiego jak turystyka kulturowa, żeby mieć wszystko w jednym, ale okazało się, że to nie wyjdzie, więc stwierdziłam, że zrobię tak. Zawsze to też wtedy zrobione dwa kierunki a nie jeden
|
|
|
|
|
|
#429 |
|
Wtajemniczenie
|
turystyka kulturowa to zapewne specjalność, a z tym to jest tak, ze dołożą 2-3 przedmioty i już wielce znacząca specjalność. Co do języków, uczelnie raczej nie przygotowują za dobrze.
|
|
#430 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zawsze pozostaje jakieś dokształcanie się, możliwości jest przecież dużo
|
|
|
|
|
|
#431 |
|
po prostu Em :)
|
Można znaleźć uczelnie świetnie uczące języków.
|
|
|
#432 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#433 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a gdzie studiujecie, na jakich uczelniach?
Ja rowniez zem po tym, tzn. jeszcze w trakcie, ale kierunek bardzo mi sie podoba, bo nie dosc, ze lubie geografie, to mnie ogolnie turystyka,a przede wszystkim rekreacja interesuje Pozdrawiam.
"Nie obchodzi mnie, co o mnie myślicie. Czy mnie lubicie czy nienawidzicie. Czy dla was jestem inna czy może trochę dziwna. Czy jestem naiwna, a może dziecinna. Czy jestem zwykłą lalą czy może myszką szarą. Lecz prawda jest inna, jestem taka jaka według siebie być powinnam..." |
|
|
|
|
#434 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#435 |
|
Wtajemniczenie
|
a która to uczelnia?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#436 |
|
Raczkowanie
|
Z tego, co ja się dowiadywałam i co czytałam w tym wątku, to wszystko zależy od uczelni. Wiadomo, że na AWFie kładą dużo większy nacisk na w-f, podobno często też przy okazji spycha się daleko w tył pozostałe przedmioty, nawet takie jak geografia.
Jeśli chodzi o TiR na uniwersytetach to podobno w-f jest taki, jak na wszystkich pozostałych kierunkach, czasem dochodzą jakieś dodatkowe zajęcia z rekreacji ruchowej, ale poza tym to nie jest tam wymagana jakaś wybitna sprawność fizyczna. |
|
|
|
|
#437 |
|
Przyczajenie
|
Ja chciałabym iśc na TiR na AWF w warszawie, ale średnio poszła mi matura wos rozszżony ok 65-72%, geo celuje na max 65%, ang ok 60-70%, myślicie, że jest szansa się dostać? ;(
|
|
|
|
|
#438 |
|
Rozeznanie
|
Ja też jestem na 1 roku TiR
Studia są po prostu doskonałe...nie zamieniłabym ich na żadne inne. Na pierwszy roku mam takie przedmioty: -Historia architektury i sztuki -Geografia fizyczna Polski -Geografia Fizyczna Świata -Podstawy Turystyki -Ekonomia -Zarządzanie -Technologia Informacyjna -Historia Turystyki i Rekreacji -Psychologia -Podstawy Hotelarstwa -Fizjologia Człowieka -Kształtowanie Środowiska i Ochrona Przyrody -Różnice Kulturowe w Unii Europejskiej
|
|
|
#439 |
|
Wtajemniczenie
|
wooow ten ostatni przedmiot mnie powalił!! normalnie zazdroszczę
|
|
#440 |
|
|
Bardzo fajny.
|
|
|
#441 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#442 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#443 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!
![]() Jestem aktualnie na etapie matur, ale pragnę iść na studia w kierunku Turystyki i Rekreacji. Interesuje się studiowaniem na AWF'ie w Poznaniu i AWF'ie w Gdańsku. Bardzo bym chciala położyć nacisk zarówno na język jak i na sport. Może któraś z Was mogłaby mi coś o nich powiedzieć? |
|
|
|
|
#444 |
|
Raczkowanie
|
Moge powiedziec co nieco o AWFie w Gdansku, bo sama zblizam sie do konca drugiego semestru
Na pierwszym semestrze mialam przedmioty takie jak : pilka reczna, fitness, gry rekreacyjne, ekonomia, geografia, podstawy turystyki, podstawy nauk o czasie wolnym, filozofia, anatomia i pierwsza pomoc. U nas w uczelni nacisk kladzie sie glownie na przedmioty z tych zakladow zwiazanych z cialem czlowieka, wiec na anatomii bylo ciezko. Pozatym geografia i turystyka, czyli te przedmioty z ktorych byl egzamin. W tym semestrze mamy lekką atletyke, plywanie, fitness silowy (w sumie to po prostu silownia), kinezygerontoprofilaktyke , gry i zabawy rekreacyjne, ekonomike turystyki, marketing, nauki o przedsiebiorstwie, podstawy rekreacji,fizjologie, żeglarstwo i technologie informacyjna. Tutaj znowu nacisk na fizjologie, oprocz tego wiekszosc cwiczen polega na wykonywaniu zadan praktycznych w grupach, a np czesc przedmiotu jakim jest zeglarstwo odbywamy na przystani, wiec to tez nauka praktyki. Mozna zalapac sie na duzo dodatkowych akcji, chociazby w zwiazku z obowiazkowymi praktykami wdrozeniowymi, a potem juz zawodowymi. W tym roku mozna bylo na przyklad obslugiwac Mistrzostwa Europy w szermierce U23, swietna sprawa, nie dosc ze nauka to jeszcze tylu ludzi mozna poznac, naprawde super. Uczelnia nie jest duza, troche sa problemy z organizacja (nie wiem czy to kwestia gdanskiego awfis, czy jest tak wszedzie), ale ludzie naprawde fajni, a z prowadzacymi mozna sie zawsze dogadac. Zasadniczo problem jest jeden - te nieszczesne jezyki. Tylko jeden jezyk do wyboru :| Ja akurat zdecydowalam sie na j. francuski, kobieta jest siwetna, nauczycielka z pasja, ale to w koncu tylko jeden jezyk! Tzn akurat u niej mozna po cichaczu chodzic z wlasnej woli na drugi (j.wloski), ale generalnie z tym klopot..
|
|
#445 |
|
Raczkowanie
|
mmm5- dziękuje za tak wyczęrpującą wypowiedź!
Mam jeszcze pytania odnośnie języków: jakie są do wyboru? (konkretnie interesuje mnie hiszpański, może skandynawski? ) Ach i rozumiem że naprawdę JEDEN język? Egzaminy wstępne są trudne? Wysoki poziom na TiR? Od ilu pkt przyjmowali w zeszłym roku? I jeszcze jedno małe takie: jakieś ciekawe kursy w ramach studiów? Czekam na odpowiedz i dziękuje z góry!
Edytowane przez penta66 Czas edycji: 2010-05-10 o 22:08 |
|
|
|
|
#446 |
|
|
Jest tylko angielski, rosyjski, włoski, niemiecki i francuski.
|
|
|
#447 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#448 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny!
![]() Wybieram się w tym roku na TiR i zastanawiam się nad UAM w Poznaniu, UŁ w Łodzi i UMCS w Lublinie. Czy mogłybyście mi poradzić którą najlepiej wybrać??? Ja chciałam na UŁ ale dużo osób mi odradza, wiec chciałabym się dowiedzieć co sądzą o tej uczelni osoby które tam studiują bądz maja tam znajomych Licze na waszą pomoc Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#449 |
|
|
Ja się nie wypowiem, ale jakbym miała wybierać to wybrałabym Poznań - jako miasto do studiowania.
|
|
|
#450 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.

Karolina