Turystyka i rekreacja - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-07, 20:00   #421
Wenila
Wtajemniczenie

Dot.: turystyka i rekreacja :)

wracając do historii sztuki. U mnie była na III roku przez semestr, na ostatnim semestrze studiów uzupełniających było dodatkowo kulturoznawstwo czyli juz wyższa szkoła jazdy. Bardzo dużo materiału do ogarnięcia...mój najtrudniejszy egzamin z całych studiów....ale ciekawy bardzo.
Mnie bardzo to interesowało więc pod koniec mgr poszłam na studia podyplomowe z pokrewnej dziedziny więc jeśli jesteś zainteresowana tematem, można i tak!

Sporo takich zajęć jest na kierunku Kulturoznawstwo, gdzie mają dużo zajęć związanych z turystyką, w tym praktyczne zajęcia gdzie np. ustalano plany wyjazdu...tego to nawet ja nie miałam na TIR!

a jeśli chciałabyś jakies dodatkowe zajecia to zawsze możesz dołączyć do jakichś organizacji typu PTTK gdzie można się nauczyć praktycznych rzeczy i uczestniczyć w wielu ciekawych kursach
Stary 2010-05-07, 20:15   #422
carolinqa
Przyczajenie

Witam, jestem studentka III roku TiR, proszę o pomoc w realizacji badań potrzebnych do napisania pracy licencjackiej. Ankieta dot. nawykow zywieniowych oraz wiedzy na temat racjonalnego zywienia. bede wdzieczna za pomoc Karolina
oto link do ankiety http://www.moje-ankiety.pl/wypelnij/...nariusz/14948/
carolinqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-07, 20:27   #423
akantowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wenila Pokaż wiadomość
wracając do historii sztuki. U mnie była na III roku przez semestr, na ostatnim semestrze studiów uzupełniających było dodatkowo kulturoznawstwo czyli juz wyższa szkoła jazdy. Bardzo dużo materiału do ogarnięcia...mój najtrudniejszy egzamin z całych studiów....ale ciekawy bardzo.
Mnie bardzo to interesowało więc pod koniec mgr poszłam na studia podyplomowe z pokrewnej dziedziny więc jeśli jesteś zainteresowana tematem, można i tak!

Sporo takich zajęć jest na kierunku Kulturoznawstwo, gdzie mają dużo zajęć związanych z turystyką, w tym praktyczne zajęcia gdzie np. ustalano plany wyjazdu...tego to nawet ja nie miałam na TIR!

a jeśli chciałabyś jakies dodatkowe zajecia to zawsze możesz dołączyć do jakichś organizacji typu PTTK gdzie można się nauczyć praktycznych rzeczy i uczestniczyć w wielu ciekawych kursach
Dzięki. Jeśli chodzi o kulturoznawstwo to mi to jak najbardziej pasuje, bo ten kierunek też mi się podoba.
I właśnie, jak to jest? Generalnie panuje przekonanie, że to studia łatwe i przyjemne, niektórzy mówią, że dla leniwych. Tu znów pojawiają się też zdania, że ciągle trzeba się uczyć. Jak jest naprawdę?
Chciałabym wiedzieć nie ze względu na to, że planuję praktycznie nie odczuć studiowania, tylko dlatego, że utwierdzano mnie w tym, że trudno nie będzie, więc planowałam sobie, żeby ewentualnie od drugiego roku dobrać sobie jakiś inny kierunek, np. właśnie kulturoznawstwo. Teraz sama już nie wiem
akantowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-07, 20:33   #424
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez akantowa Pokaż wiadomość
Dzięki. Jeśli chodzi o kulturoznawstwo to mi to jak najbardziej pasuje, bo ten kierunek też mi się podoba.
I właśnie, jak to jest? Generalnie panuje przekonanie, że to studia łatwe i przyjemne, niektórzy mówią, że dla leniwych. Tu znów pojawiają się też zdania, że ciągle trzeba się uczyć. Jak jest naprawdę?
Chciałabym wiedzieć nie ze względu na to, że planuję praktycznie nie odczuć studiowania, tylko dlatego, że utwierdzano mnie w tym, że trudno nie będzie, więc planowałam sobie, żeby ewentualnie od drugiego roku dobrać sobie jakiś inny kierunek, np. właśnie kulturoznawstwo. Teraz sama już nie wiem
moim zdaniem to zależy tez od uczelni i jak ona do tego podchodzi, ja jestem na uczelni prywatnej i tutaj jest tak, że prawie każdy zda, na 3 lub 4 ale zdaje się bez problemu, ale przyjeżdzają czasem wykładowcy z wrocławskich publicznych uczelni i u nich trzeba sie przyłożyc aby zaliczyć egzamin chociaż na te 3 i tak ostatnio pełno osób i jednego wykładowcy dostało 3 chociaż oblał tylko z 5 osób i każdy był w szoku

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-07, 21:10   #425
Wenila
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez akantowa Pokaż wiadomość
Wiesz! Kulturoznawstwo to bardzo ciekawy kierunek i wbrew pozorom nie jest łatwy, bo sporo trzeba czytać, szukać...itd. Ogólnie dużo nauki jest i ogrom materiału. Moja kumpela jest na tym kierunku i mówi, ze łatwo nie ma...jest trudniej niz na TiR (wcześniej razem studiowałyśmy)
tylko jedno ale...z tego cieżko na chleb zarobić. W sensie z pracą różnie.

To jest bardzo dobre rozwiązanie jako drugi kierunek. Z TIR też jest nie lepiej bo to jest tak jakby wszystkiego po troche, ale nic konkretnego...a że kultura jest jedną z ważniejszych przesłanek turystyki to jak najbardziej te dwa kierunki można ze sobą połączyć. Równoległe lub nie.

Np; możesz też zrobić lic z TiR a SUM z kulturoznawstwa lub jednocześnie.

Kończąc te dwa kierunki masz dużo większą wiedzę niż każdy osobno bo te kierunki współgrają ze sobą
Stary 2010-05-07, 22:03   #426
akantowa
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz! Kulturoznawstwo to bardzo ciekawy kierunek i wbrew pozorom nie jest łatwy, bo sporo trzeba czytać, szukać...itd. Ogólnie dużo nauki jest i ogrom materiału. Moja kumpela jest na tym kierunku i mówi, ze łatwo nie ma...jest trudniej niz na TiR (wcześniej razem studiowałyśmy)
tylko jedno ale...z tego cieżko na chleb zarobić. W sensie z pracą różnie.

To jest bardzo dobre rozwiązanie jako drugi kierunek. Z TIR też jest nie lepiej bo to jest tak jakby wszystkiego po troche, ale nic konkretnego...a że kultura jest jedną z ważniejszych przesłanek turystyki to jak najbardziej te dwa kierunki można ze sobą połączyć. Równoległe lub nie.

Np; możesz też zrobić lic z TiR a SUM z kulturoznawstwa lub jednocześnie.

Kończąc te dwa kierunki masz dużo większą wiedzę niż każdy osobno bo te kierunki współgrają ze sobą
to dobrze wiedzieć, bo to były jak na razie plany, które byłoby fajnie zrealizować, ale nie wiadomo czy warto. Skoro wart to się cieszę Tym bardziej, że geografię lubię, sama TiR też mi się podoba, chciałabym mieć trochę ogólnej wiedzy z różnych dziedzin, ale tak naprawdę jestem humanistką
Stary 2010-05-07, 22:22   #427
Wenila
Wtajemniczenie

to tym bardziej!! Taki mix kierunków polecam. Jesli dodatkowo dołożysz języki to sukces murowany. Ale jeśli te kierunki traktować oddzielnie to nie polecam
Stary 2010-05-07, 22:47   #428
akantowa
Raczkowanie

Cytat:
to tym bardziej!! Taki mix kierunków polecam. Jesli dodatkowo dołożysz języki to sukces murowany. Ale jeśli te kierunki traktować oddzielnie to nie polecam
Oddzielnie muszę zacząć, ale później mam zamiar w ten sposób to pouzupełniać w ogóle na początku planowałam iść na coś takiego jak turystyka kulturowa, żeby mieć wszystko w jednym, ale okazało się, że to nie wyjdzie, więc stwierdziłam, że zrobię tak. Zawsze to też wtedy zrobione dwa kierunki a nie jeden
Stary 2010-05-08, 12:02   #429
Wenila
Wtajemniczenie

turystyka kulturowa to zapewne specjalność, a z tym to jest tak, ze dołożą 2-3 przedmioty i już wielce znacząca specjalność. Co do języków, uczelnie raczej nie przygotowują za dobrze.
Stary 2010-05-08, 12:25   #430
akantowa
Raczkowanie

Cytat:
turystyka kulturowa to zapewne specjalność, a z tym to jest tak, ze dołożą 2-3 przedmioty i już wielce znacząca specjalność. Co do języków, uczelnie raczej nie przygotowują za dobrze.
Turystyka kulturowa to osobny kierunek na UAMie. A co do języków to cóż, nie można mieć wszystkiego Zawsze pozostaje jakieś dokształcanie się, możliwości jest przecież dużo
Stary 2010-05-08, 12:29   #431
emememsik
po prostu Em :)

Można znaleźć uczelnie świetnie uczące języków.
Stary 2010-05-08, 12:35   #432
akantowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Można znaleźć uczelnie świetnie uczące języków.
Też myślę, że jeśli komuś najbardziej zależy na językach to znajdzie odpowiednią uczelnię
Stary 2010-05-09, 01:05   #433
napoli
Rozeznanie

Dziewczyny, a gdzie studiujecie, na jakich uczelniach?

Ja rowniez zem po tym, tzn. jeszcze w trakcie, ale kierunek bardzo mi sie podoba, bo nie dosc, ze lubie geografie, to mnie ogolnie turystyka,a przede wszystkim rekreacja interesuje

Pozdrawiam.
Czy jestem naiwna, a może dziecinna.
Czy jestem zwykłą lalą czy może myszką szarą.
Lecz prawda jest inna, jestem taka jaka według siebie być powinnam..."
napoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 08:58   #434
Andzia804
Rozeznanie

GG do Andzia804

Cytat:
Dziwne, jak można nie mieć zajęć z WF na turystyce i rekreacji! Jak dla mnie to bez sensu. Może dlatego, że teraz TiR jest praktycznie na większości uczelni nawet na AGH. Przecież ten kierunek wywodził się właśnie z wychowania fizycznego a każda uczelnia powinna dostosować kierunek pod siebie. Chodzi o to, że np UEk powinien pójść w kierunku Ekonomiki turystyki a AGH jeśli już to konkretnie geoturystyka. No ale tak najlepiej wszędzie jest TiR.

Czy jak studiujecie ten kierunek macie jakieś konkretne przedmioty z rekreacją ruchową? Moim zdaniem najlepiej odpowiada jednak AWF, bo tam kończąc studia powinno się mieć konkretną specjalność instruktorską
Jestem obecnie na III roku TiR i przez 4 semestry miałam zajęcia ruchowe. 1 semestr-gimnastyka, 2 semestr-fitness, 3 semestr-taniec, 4 semestr- jogging
Andzia804 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 10:05   #435
Wenila
Wtajemniczenie

a która to uczelnia?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-09, 12:53   #436
akantowa
Raczkowanie

Z tego, co ja się dowiadywałam i co czytałam w tym wątku, to wszystko zależy od uczelni. Wiadomo, że na AWFie kładą dużo większy nacisk na w-f, podobno często też przy okazji spycha się daleko w tył pozostałe przedmioty, nawet takie jak geografia.

Jeśli chodzi o TiR na uniwersytetach to podobno w-f jest taki, jak na wszystkich pozostałych kierunkach, czasem dochodzą jakieś dodatkowe zajęcia z rekreacji ruchowej, ale poza tym to nie jest tam wymagana jakaś wybitna sprawność fizyczna.
Stary 2010-05-09, 13:40   #437
Pelikanek
Przyczajenie

Ja chciałabym iśc na TiR na AWF w warszawie, ale średnio poszła mi matura wos rozszżony ok 65-72%, geo celuje na max 65%, ang ok 60-70%, myślicie, że jest szansa się dostać? ;(
Pelikanek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 18:07   #438
iwwwonaa
Rozeznanie

Ja też jestem na 1 roku TiR Studia są po prostu doskonałe...nie zamieniłabym ich na żadne inne.
Na pierwszy roku mam takie przedmioty:
-Historia architektury i sztuki
-Geografia fizyczna Polski
-Geografia Fizyczna Świata
-Podstawy Turystyki
-Ekonomia
-Zarządzanie
-Technologia Informacyjna
-Historia Turystyki i Rekreacji
-Psychologia
-Podstawy Hotelarstwa
-Fizjologia Człowieka
-Kształtowanie Środowiska i Ochrona Przyrody
-Różnice Kulturowe w Unii Europejskiej

Phil Bosmans

JUŻ NIEDŁUGO BĘDĘ MAMUSIĄ!!!
iwwwonaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 18:19   #439
Wenila
Wtajemniczenie

wooow ten ostatni przedmiot mnie powalił!! normalnie zazdroszczę
Stary 2010-05-09, 18:33   #440
emememsik

Bardzo fajny. Choć ja miałam Historię cywilizacji europejskiej i nie wiem, czy program nie był odrobinę podobny. A wy miałyście ten przedmiot?
Stary 2010-05-09, 19:05   #441
akantowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iwwwonaa Pokaż wiadomość
Ja też jestem na 1 roku TiR Studia są po prostu doskonałe...nie zamieniłabym ich na żadne inne.
Na pierwszy roku mam takie przedmioty:
-Historia architektury i sztuki
-Geografia fizyczna Polski
-Geografia Fizyczna Świata
-Podstawy Turystyki
-Ekonomia
-Zarządzanie
-Technologia Informacyjna
-Historia Turystyki i Rekreacji
-Psychologia
-Podstawy Hotelarstwa
-Fizjologia Człowieka
-Kształtowanie Środowiska i Ochrona Przyrody
-Różnice Kulturowe w Unii Europejskiej
Ja też to chcę! Ale chyba wszędzie nie ma takiego przedmiotu, co? Nazwa jest zachęcająca
Stary 2010-05-10, 09:40   #442
Andzia804
Rozeznanie

GG do Andzia804
Smile Dot.: turystyka i rekreacja :)

Cytat:
a która to uczelnia?
Uniwersytet Rzeszowski, Wydział wychowania Fizycznego
Andzia804 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 17:21   #443
penta66
Raczkowanie

Hej dziewczyny!
Jestem aktualnie na etapie matur, ale pragnę iść na studia w kierunku Turystyki i Rekreacji. Interesuje się studiowaniem na AWF'ie w Poznaniu i AWF'ie w Gdańsku. Bardzo bym chciala położyć nacisk zarówno na język jak i na sport.
Może któraś z Was mogłaby mi coś o nich powiedzieć?
penta66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 20:38   #444
mmm5
Raczkowanie

Moge powiedziec co nieco o AWFie w Gdansku, bo sama zblizam sie do konca drugiego semestru
Na pierwszym semestrze mialam przedmioty takie jak : pilka reczna, fitness, gry rekreacyjne, ekonomia, geografia, podstawy turystyki, podstawy nauk o czasie wolnym, filozofia, anatomia i pierwsza pomoc. U nas w uczelni nacisk kladzie sie glownie na przedmioty z tych zakladow zwiazanych z cialem czlowieka, wiec na anatomii bylo ciezko. Pozatym geografia i turystyka, czyli te przedmioty z ktorych byl egzamin.
W tym semestrze mamy lekką atletyke, plywanie, fitness silowy (w sumie to po prostu silownia), kinezygerontoprofilaktyke , gry i zabawy rekreacyjne, ekonomike turystyki, marketing, nauki o przedsiebiorstwie, podstawy rekreacji,fizjologie, żeglarstwo i technologie informacyjna. Tutaj znowu nacisk na fizjologie, oprocz tego wiekszosc cwiczen polega na wykonywaniu zadan praktycznych w grupach, a np czesc przedmiotu jakim jest zeglarstwo odbywamy na przystani, wiec to tez nauka praktyki.
Mozna zalapac sie na duzo dodatkowych akcji, chociazby w zwiazku z obowiazkowymi praktykami wdrozeniowymi, a potem juz zawodowymi. W tym roku mozna bylo na przyklad obslugiwac Mistrzostwa Europy w szermierce U23, swietna sprawa, nie dosc ze nauka to jeszcze tylu ludzi mozna poznac, naprawde super. Uczelnia nie jest duza, troche sa problemy z organizacja (nie wiem czy to kwestia gdanskiego awfis, czy jest tak wszedzie), ale ludzie naprawde fajni, a z prowadzacymi mozna sie zawsze dogadac.
Zasadniczo problem jest jeden - te nieszczesne jezyki. Tylko jeden jezyk do wyboru :| Ja akurat zdecydowalam sie na j. francuski, kobieta jest siwetna, nauczycielka z pasja, ale to w koncu tylko jeden jezyk! Tzn akurat u niej mozna po cichaczu chodzic z wlasnej woli na drugi (j.wloski), ale generalnie z tym klopot..

viva la vida
mmm5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 22:07   #445
penta66
Raczkowanie

mmm5- dziękuje za tak wyczęrpującą wypowiedź!
Mam jeszcze pytania odnośnie języków: jakie są do wyboru? (konkretnie interesuje mnie hiszpański, może skandynawski? ) Ach i rozumiem że naprawdę JEDEN język?
Egzaminy wstępne są trudne? Wysoki poziom na TiR?
Od ilu pkt przyjmowali w zeszłym roku?
I jeszcze jedno małe takie: jakieś ciekawe kursy w ramach studiów?
Czekam na odpowiedz i dziękuje z góry!

Edytowane przez penta66
Czas edycji: 2010-05-10 o 22:08
Stary 2010-05-10, 22:15   #446
emememsik

Cytat:
Napisane przez penta66 Pokaż wiadomość
Mam jeszcze pytania odnośnie języków: jakie są do wyboru?
Jest tylko angielski, rosyjski, włoski, niemiecki i francuski.
Stary 2010-05-10, 22:26   #447
penta66
Raczkowanie

Cytat:
Jest tylko angielski, rosyjski, włoski, niemiecki i francuski.
Dzieki za odp
Z tego wszystkiego chyba angielski ma najbardziej pasuje. Rosyjski mialam teraz w liceum, ale nic z tego- nie podpadł mi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-13, 17:25   #448
Lenka_007
Zakorzenienie

GG do Lenka_007

Hej dziewczyny!
Wybieram się w tym roku na TiR i zastanawiam się nad UAM w Poznaniu, UŁ w Łodzi i UMCS w Lublinie. Czy mogłybyście mi poradzić którą najlepiej wybrać??? Ja chciałam na UŁ ale dużo osób mi odradza, wiec chciałabym się dowiedzieć co sądzą o tej uczelni osoby które tam studiują bądz maja tam znajomych Licze na waszą pomoc Pozdrawiam
Lenka_007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-13, 17:34   #449
emememsik

Ja się nie wypowiem, ale jakbym miała wybierać to wybrałabym Poznań - jako miasto do studiowania.
Stary 2010-05-13, 17:42   #450
Lenka_007
Zakorzenienie

GG do Lenka_007

Cytat:
Ja się nie wypowiem, ale jakbym miała wybierać to wybrałabym Poznań - jako miasto do studiowania.
A nie wiesz czy trudno dostać się do Poznania???
Lenka_007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości