|
|
#481 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: turystyka i rekreacja :)
Ja studuję na US. Wróc się do strony 12 tam w skrócie napisałam jak jest. Chcesz wiedziec więcej to pytaj. Jeszcze mogę dodac, że na 2 roku można robic kurs na pilota, który obejmuje 2 weekendy no i koszty w porównaniu do innych kursów są niskie. Można również na obozie zdobyc uprawnienia wychowawcy na koloniach.
Edytowane przez ajuka Czas edycji: 2010-06-09 o 12:04 |
|
|
|
|
#482 |
|
Raczkowanie
|
A czy studiuje ktos TiR na Politechnice Opolskiej? Jeżeli tak to czy warto
?
|
|
|
|
|
#483 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
"Nie obchodzi mnie, co o mnie myślicie. Czy mnie lubicie czy nienawidzicie. Czy dla was jestem inna czy może trochę dziwna. Czy jestem naiwna, a może dziecinna. Czy jestem zwykłą lalą czy może myszką szarą. Lecz prawda jest inna, jestem taka jaka według siebie być powinnam..." |
|
|
|
|
|
#484 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A wiesz może coś więcej o tych obozach? Ta waloryzacja rzeczywiście jest taka nieciekawa, czy też nieprzyszłościowa, że wszyscy pchają się na obsługę ruchu turystycznego? Cytat:
możesz powiedzieć o nim coś dokładniej? I o tym wychowawstwie na koloniach też ![]() I ogólnie, jaka atmosfera, ludzie, wykładowcy? |
||
|
|
|
|
#485 |
|
Raczkowanie
|
Obozy hym no nie wiem co pisac o nich. Jest do wyboru albo zimą i tam jeździ się na nartach i jeszcze robi się jakieś zadania. W tym roku był w Innsbrucku i Szklarskiej Porebie i trwa tydzień. Albo wiosną i w tym roku był do Kotliny Kłodzkiej no i to jest że chodzi się po górach i innych atrakcjach kotliny, do tego każdy ma przydzielony jakiś temat i mus się z niego przygotowac np. o jakiejś miejscowości no i ma wystąpienie albo w terenie albo w autokarze lub też musi prowadzic grupe jakimś szlakiem. Koszto obozów to letni ok 500 zł a zimowy trochę droży dokładnie to nie wiem do Innsbrucku to chyba ok 1500 zł a Sklarska z ok 1000 zł ale to nie jestem pewna. Ogólnie jest fajnei na obozacha, atmosfera luźna a jak się jest z fajnymi ludźmi to już w ogóle.
No i na obozach wieczorem jak ktoś chce to jest możliwośc zrobienie akursu na wychowawce i to głównie polega że jest jeden wykład a potem sa różne zabawy itegracyjne, odgrywanie różnych scenek. Po powrocie są jeszcze dwa spoktania z pierwszej pomocy. Koszt 60 zł. Mówią nam że ta specjalizacja nie ma znaczenia potem jak się będzie pracy szukac, ze nikt nie będzie zwracał na to uwagi. Myślę, że po organizacji to łatwiej z pracą dla tego tyle ludzi idzie. Kurs pilota jest od tego roku prowadzony no i można go zacząc robic od 2 roku jak ma się wszystkie odpowiednie przedmioty zaliczone. Trwa dwa weekendy to sa wykłady a kolejny weekend to wyjazd no i wtedy praktyka. Kosztuje chyba około 300 zł razem z wycieczką ale no pewna za co dokładnie to 300 czy już też koszt egzaminu jest wliczony nie jestem. A egzamin podobno bardzo rzadko zadje się za pierwszym razem. Co do atmoserfy to chyba ok ale no nie da się tego tak określic, ludzie w porządku a do wykładowców to zależy. Ale chyba jakoś nie kładą kłód pod nogi. Z niektórymi wykładowcami da się dogadac żeby np. nie było egzmainu z niektórymi jest ciężko. Najgorsze to jest brak organizacji, że oni sami nie wiedzą rzeczy które powinni wiedziec dotyczące organizacji chociażby ile osób zmiesci się w sali jakie mamy egzaminy itp. I to nie tyczy się tylko pań z dziekanatu a osoby wyższej rangi. Muszę dodac, że żeby dobrze się żyło na studiach to trzeba miec dobrego starostę który może wiele załatwic , ale to pewnie na większości uczelni tak jest.
Edytowane przez ajuka Czas edycji: 2010-06-10 o 10:30 |
|
|
|
|
#486 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdybym chciała coś jeszcze wiedzieć to mam nadzieję, że będę mogła znów cię wykorzystać? ![]()
|
|
|
|
|
|
#487 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma sprawy, a jak się zdecydujesz już na Tir i się dostniesz to odezwij się może będę mogła pomóc w sprawach związanych z nauką czy konkretnych wykładowców
.
|
|
|
|
|
#488 |
|
Przyczajenie
|
Penta66 mam do Ciebie pytanie - do kiedy trzeba składać te wszystkie dokumenty na studia AWF Poznan (kserokopia dowodu, świadectwa dojrzałości, itd). Pisze ze do 15 czerwca ale to trochę dziwne, bo przeciez wyniki z matur i swiadectwa dostaniemy dopiero 30 czerwca- nie czaje ;/
|
|
|
|
|
#489 |
|
Zakorzenienie
|
a ja wlasnie skonczylam TIR zaocznie studiowalam praca juz oddana czekam na termin obrony i powiem tak, jesli kogos interesuje turystyka i chce pracowac pozniej np w biurze podrozy, chce byc rezydentem czy pilotem to kierunek idealny. Ja poszlam tam ze wzgledu na rekreacje i specjalnosc: odnowe biologiczna ale i tak skonczylam obsluge ruchu bo na odnowe byly testy sprawnosciowe ktore nie bardzo mi poszly.. Teraz obronie licencjat ale na magisterke w ogole nie mam pomyslu.. nie chce znow dwuletnich uzupelniajacych TIR bo czuje ze to bedzie to samo co mialam teraz przez trzy lata...
|
|
#490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to jest troche bez sensu ale tak jest ;p do 15 zanosisz wszystko co trzeba, a 30 donosisz tylko świadectwo tak tez bylo w zeszlym roku jak ja bralam udzial w rekrutacji
|
|
|
|
|
|
#492 |
|
Raczkowanie
|
69love69- jak wszystko co trzeba do 15? Tzn podanie, papier od lekarza tez?
Byłam w szkole i zapytałam się jak to jest. Pani mi odpowiedziała że do 15ego trzeba zarejestrować się na internecie, a 30stego donosimy świadectwo ,podanie i te wszystkie inne papierki. Chyba o to chodzi? |
|
|
|
|
#493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze teraz sie cos zmienilo, ale z tego co ja pamietam to w zeszlym roku do tego 15 sie rejestrowalo przez neta i zanosilo wszystkie wymagane dokumenty a 30 donosilam tylko swiadectwo. no ale pani od rekrutacji jest bardziej obeznana ode mnie, zwlaszcze, ze w tym roku mogli cos zmienic ![]() a co do samych studiow, ja wlasnie obalam litorwego Tigera przed nocka z fizjologia ;p Edytowane przez 69love69 Czas edycji: 2010-06-13 o 20:32 |
|
|
|
|
|
#494 |
|
Raczkowanie
|
A jeżeli faktycznie jest do 15 czerwca zanieść? Nie jestem z Poznania ,n a dodatek dzisiaj wróciłam po tygodniu do domu i takie rzeczy... Teraz mam zmartwienie ...
Nie mogę np. zanieść wszystkich dokumentów jak otrzymam świadectwo? Edytowane przez penta66 Czas edycji: 2010-06-13 o 20:44 |
|
|
|
|
#495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to najlepiej zadzwon i sie zapytaj, a jak bedzie trzeba doniesc to wyslij poczta wtedy powinna sie liczyc data stempla
|
|
|
|
|
|
#496 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#497 |
|
Raczkowanie
|
Trochę biegania od rana , ale już mam zaświadczenie, ksero dowodu, dowód wpłaty, wydrukuje to podanie które mam. Jutro mam możliwość dopiero pojechania do Poznania.. Czyli to już będzie 15nasty, tak na ostatnią chwilę przyjmą te dokumenty?
|
|
|
|
|
#498 |
|
Przyczajenie
|
Penta66 ja też dopiero co wróciłam z badań, mam wszystkie dokumenty, dzwoniłam i liczy się data w którym wysłałaś dokumenty a nie data kiedy dojdą więc luzik
|
|
|
|
|
#499 |
|
Raczkowanie
|
pomocna1 dzięki za odpowiedź
|
|
|
|
|
#500 |
|
Raczkowanie
|
Aaaaa zadroszcze wakacji... Ja jeszcze tydzień sesji a jutro egzamin...
|
|
|
|
|
#501 |
|
Raczkowanie
|
ajuka a czy możesz mi powiedzieć tak mniej więcej czy mam szansę się dostać mając wyniki na oko:
80% rozszerzony polski 65% podstawowy niemiecki 60% rozszerzona geografia? Bo nie wiem czy w ogóle mam jakąś szansę. Wcześniej nie myślałam o tym kierunku tak bardzo, więc geografia miała być awaryjna, dlatego się nie przyłożyłam do niej tak, jak teraz bym chciała :/ |
|
|
|
|
#502 |
|
po prostu Em :)
|
Moim zdaniem masz małe szanse. Progi zmieniają się, ale raczej nie aż tak bardzo.
Z takimi wynikami miałabyś 61,75 pkt.
Edytowane przez emememsik Czas edycji: 2010-06-15 o 20:22 |
|
|
|
|
#503 |
|
Raczkowanie
|
Myślę, że się dostaniesz
, dostawali się z gorszymi wynikami matur także nie powinno byc problemu. A jakby co to staraj się na 2, 3 czy 4 naborze to już bez problemu. Teraz inaczej liczą punkty więc próg będzie inny.Rok temu maksymalnie można było dostac ok 120 - 130 punktów najwięcej mieli około 115 a teraz jest że maksymalnie można 100. Obliczyłam, że różnica punktów między tamtymi co ja miałam rok temu a miałbym teraz to około 15 punktów miej czyli jak masz 61,75 + 15 = 76,75 czuli akurat. Edytowane przez ajuka Czas edycji: 2010-06-15 o 22:27 |
|
|
|
|
#504 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie:
Lepiej iść do liceum ogólnokształcącego do klasy językowej czy do technikum na kierunek ' technik obsługi tusytycznej' ?
|
|
|
#505 |
|
Raczkowanie
|
To zależy od wielu czynników. Ja bym poszła do liceum jednak po technikum ma się ten zawód. W technikum zazwyczaj poziom nauki jest słabszy, ale trzeba zadawac egzaminy zawodowe no i uczyc się tego zawodu, to też trzeba wziąśc pod uwagę, no i czy chcesz iśc na studia i jesteś tego pewna. Znajomi, którzy poszli do techników to zazwyczaj tego żałują. Kwestia też taka jaki jest poziom liceum a jaki technikum.
|
|
|
|
|
#506 |
|
Raczkowanie
|
poziom jest podobny, a co do studiów to zdecydowanie chce iść
|
|
|
#507 |
|
po prostu Em :)
|
Ja zdecydowanie wybrałabym LO.
|
|
|
#508 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Właśnie nie wiedziałam, jak naliczali punkty rok temu, a po wyliczeniu tego, co mi wychodzi wystraszyłam się, że kompletnie nie mam szans, ale skoro teraz ten system się zmienił i liczą inaczej to może akurat się uda ![]() Cytat:
Chodzi głównie o to, że po liceum masz jednak większe możliwości. Ok, po technikum też jest fajnie, bo ma się zawód, ale wtedy mniejszą wagę przykłada się do przedmiotów innych niż zawodowe. A w liceum nawet w klasie o jakimś konkretnym profilu i tak zdobywa się większą wiedzę z ogólną, z przedmiotów innych niż rozszerzone. Poza tym wiele ci się jeszcze może zmienić, może ci się odechcieć później turystyki, więc w razie takiej zmiany lepsze jest LO. |
||
|
|
|
|
#509 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
wybiera się któraś na UMK w Toruniu??
|
|
|
|
|
#510 |
|
Zadomowienie
|
tez polecam LO, technikum wedlug mnie to strata czasu i o wiele nizszy poziom
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:31.

?

.