|
|
#541 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: turystyka i rekreacja :)
|
|
#542 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#543 |
|
Raczkowanie
|
witam wszystkie
studia bede co prawda wybierać dopiero za rok, ale już teraz biore pod uwage właśnie turystyke i rekreacje między innymi. i z tąd moje pytania :P bo ja ogólnie jestem z Wrocławia, a tutaj TiR (na państwowej uczelni) jest tylko na AWFie, a tam raczej nie mam szans się dostać.. są też nie państwowe dwie uczelnie z tym kierunkiem (WSB i WSH). uważacie że na prywatnej uczelni jest gorszy poziom nauki niż na państwowej?? i co w ogole można po tym robić oprócz pracy w biurze podróży i pilota wycieczek?? łatwo później znaleźć prace?? na wielu forach spotkałam sie wlasnie z opiniami że ten kierunek jest o niczym?! to nie będzie strata czasu i pieniędzy?? doradzcie! pozdrawiam
|
|
|
#544 |
|
Raczkowanie
|
Co do poziomu to zależy od wielu czynników. Szczerze to nie wiem ale jednak często się zdarza po różnych innych kierunkach, że pracodawcy wolą przyjąc kogoś z uczelni państowej niż prywatnej ale to nie jest regułą. Często też wykładowcy z państwojej uczelni wykładają na tej prywatnej. To tyle co wiem. Warto poszukac opini osób które tam studiują i porównac jakie przedmioty ile itp. Jedyne co wiem o jakiś rankingach to ten: http://www.us.szc.pl/main.php/wnoz/?...19182&gs=15586 gdzie prywatne uczelnie są na wyżych miejsach niż państowe.
Co do pracy po Tirze to szczerze sama nie wiem co jeszcze może byc. Na pewno można również byc przewodnikiem i pilotem (trzeba zrobic osobno kurs państowy, więc studia nie są do tego potrzebne) praca w biurze podróży, rezydent, recepcja, praca w samorządach lokalnych czy ogólnie w polityce byc np. jakimś doradcą w sprawach turystyki, praca w ośrodkach rekreacyjnych, w informacji turystycznej, założenie własnej działalności gospodarczej, agroturystyka. Jak jeszcze coś to fajnie by było gdybyście coś dodali .Pracy nie szukam ale np. w moim mieście z opini osób np. ciężko znaleźc praktykę to nie to samo ale no to wiem. Przeglądając tak pobierznie oferty pracy z zakresu turystyki to nie spotkalam się z jaką lawiną. Na pewno jest to gałąź gospodarki która się systematycznie rozwija także chyba nie powinno byc problemu ze znalezieniem pracy. To są specyficzne studia gdzie objęty jest szerki zakres materiału więc można powiedziec, że to studia o niczym ale można również powiedziec, że to studia ciekawe i kształtujące. Jasne, że turystyka obejmuję ogromne obszary wiedzy od historii arch. i sztuki przez ekonomie po fizjologie człowieka czy ekologie. Ja jak na razie nie nauczyłam się niczego praktycznego. |
|
|
|
|
#545 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie,ja zamierzam studiową TiR ten kierunek jest niesamowity.
Można przacować jako: przewodnik (górski,miejski,wodny itp) pilotaż, recepcjonista, własne działalności hotelarskie i turystyczne,w agroturystyce,w urzedach,jako sekretarki,zwłaszcza po hotelarstwie, nauczyciel zawódów turystycznych w szkołach wyższych jak i np w technikum hotelarskim,po odpowiedniej specjalnosci w odnowach biologicznych,a także jako manager do spraw turystyki, w biurze podroży,organizator imprez turystycznych, sportowych oraz gastronomicznych,stewarde ssa,można także załozyć wlasny ośrodek sportowy,albo hotel. Jak mi sie jeszcze coś przypomni to dopisze
|
|
|
|
|
#546 |
|
po prostu Em :)
|
Po TiR nie można pracować ani jako pilot ani jako przewodnik.
|
|
|
#547 |
|
Wtajemniczenie
|
Można, wejdz sobie na jakas strone szkoły wyzszej z turystyka i rekreacja,na niektórych jest opisane co mozesz po tym robic..
|
|
|
|
|
#548 |
|
Wtajemniczenie
|
mozna pracowac ale i tak trzeba miec odpowiednie kursy skonczone
a na TIRze te kursy sa troszke tansze iz jak by sie je chcialo normalnie robic
|
|
|
|
|
#549 |
|
|
Jasne, tyle tylko, że pilotem i przewodnikiem możesz być tak samo po mechanice i budowie maszyn jak po TiR.
|
|
|
#550 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#551 |
|
Wtajemniczenie
|
A kto ma wieksze i lepsze sznase:mechanik ze skończonym kursem pilota i przewodnika czy po takim samym kursie ktoś kto studiował turystyke?
|
|
|
|
|
#552 |
|
|
Ale szanse na co?
|
|
|
#553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#554 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale najpierw musisz się wykazac i pokazac że jestes dobry,więc najpierw musisz miec tą prace a potem sie okazuje czy jestes dobry czy nie
|
|
|
|
|
#555 |
|
Zakorzenienie
|
to jak się ma szkołe TiRa to się nie trzeba już wykazywać tak? a jak sie jest po mechaniku to już tak ? Tak wygląda twoja wypowiedz
|
|
#556 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie,ale osoba zatrudniajac kogoś sprawdzi po jakiej jest szkole i raczej do biura podróży nie zatrudni mechnika samochodowego tylko kogos kto skonczył odpowiednia szkole,i wtedy ta osoba ma szanse pokazać jaka jest w ty dobra,a mechanik raczej ma mniejsze szanse, tak czy nie?
|
|
|
|
|
#557 |
|
|
Mówisz o biurze podróży. Ja pisałam o pilotach i przewodnikach. Egzamin trzeba zdać i najmniejszego znaczenia przy nim nie ma fakt jakie się ma wykształcenie.
|
|
|
#558 |
|
Zakorzenienie
|
jeżeli jest spore zapotrzebowanie na przewodników czy pilotów np. przewodników miejskich to każdy kto ma taki kurs jest potrzebny w sezonie gdzie jest pełno grup do oprowadzania.
EOT
|
|
#559 |
|
Wtajemniczenie
|
Może i macie racje,ale w takim razie po tych studiach mało jest zawodów dobrze płatnych,chyba ze własna działalność
|
|
|
|
|
#560 |
|
|
Jest mnóstwo dobrze płatnych zawodów, ale do tego trzeba albo skończyć studia po których jest dużo pracy, albo być naprawdę dobrym w tym co się robi (do tego niepotrzebne są żadne studia).
|
|
|
#561 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiem,ale w branży turystycznej nie ma
|
|
|
|
|
#562 |
|
|
Oczywiście, że nie.
Pisałam raczej o ścisłych kierunkach.
|
|
|
#563 |
|
Wtajemniczenie
|
Masz racje,a dla mnie ścisłe kierunki to czarna magia :/
|
|
|
|
|
#564 |
|
|
To pozostaje Ci druga opcja: być dobrym w tym co się robi i umieć sobie radzić.
|
|
|
#565 |
|
Wtajemniczenie
|
Tiaa...trzeba robic to co sie najlepiej potrafi
A mam pytanie do osób studiujacych turystyke i rekreacje na Politechnice Opolskiej albo GWSH w Katowicach. Czy tam jest duzo wyjazdów? Bo wiem ze to jest na własny koszt,a nie na wszystko jest kasa,wiadomo... Edytowane przez patika098 Czas edycji: 2010-08-16 o 22:35 |
|
|
|
|
#566 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Do tej pory były tylko obowiązkowe 2 zajęcia w terenie. Na 2 semestrze z krajoznawstwa i na 4 z zagospodarowania turystycznego i rekreacyjnego:P
|
|
|
|
|
|
#567 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziekuje za odp
A mozesz jeszcze napisac jak mniej wiecej wygladaly te wyjazdy? Jakies zaliczenia tam były ? Narty,pływanie itp? I na ile dni?
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#568 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Później na egzaminie z krajoznawstwa pojawiały się pytania dotyczące tych miejsc. Oczywiście ten wyjazd był płatny. Z zagospodarowania turystyczno-rekreacyjnego mieliśmy zajęcia w terenie w Chorzowskim Parku Kultury i Wypoczynku. Musieliśmy sobie wybrać jakiś zakątek, aby później móc wg niego zrobić projekt i zagospodarować w tym miejscu jakiś obiekt. Projekt oczywiście był w formie zaliczenia czyli na ocenę. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz
|
|
|
|
|
|
#569 |
|
Wtajemniczenie
|
To fajne i ciekawe musiało byc. Ja mysłałam ze to trzeba jeździc np nad wode i zaliczyc pływanie,albo w góry i narty
A Ty chodzisz na dzienne czy zaoczne? |
|
|
|
|
#570 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:13.

na dzienne
.