Turystyka i rekreacja - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-09, 11:38   #691
aga949
Przyczajenie

GG do aga949
Dot.: GWSH Turystyka i rekreacja ??? Katowice

Mam pytanie związane z tym, co powinno się zdawać na maturze, aby mieć możliwość dostania się na te studia, dokładniej na ten kierunek? )
aga949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-12, 11:56   #692
Nerwus07
Raczkowanie

Turystyka i Rekreacja- studia

Witam serdecznie.

Bardzo proszę o wypowiedzenie się osób które studiowały bądź studiują TiR.
Chciałabym dowiedzieć się jak najwięcej na ten temat. Jakie przedmioty, zajęcia... Wycieczki, obozy... Wasze przeżycia, opinie.
Interesują mnie 3 letnie studia stacjonarne I stopnia na UMK w Toruniu- TiR oczywiście.
I co mi po tym?
Jeżeli jest ktoś kto się dostał na UMK, albo po prostu wie- jakie wyniki z matury trzeba mieć, aby się dostać?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Nerwus07
Czas edycji: 2012-04-12 o 12:42
Nerwus07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-12, 12:11   #693
nynka_1987
Zadomowienie

Dot.: Turystyka i Rekreacja- studia

Cytat:
Napisane przez Nerwus07 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie.

Chciałabym dowiedzieć się jak najwięcej na ten temat. Jakie przedmioty, zajęcia... Wycieczki, obozy... Wasze przeżycia, opinie.
Interesują mnie 3 letnie studia niestacjonarne I stopnia na UMK w Toruniu- TiR oczywiście.
Są bezpłatne ale co decyduje o przyjęciu?

Pozdrawiam.
Wyniki z matury ?
Stary 2012-04-12, 12:32   #694
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-12, 12:38   #695
Nerwus07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
*stacjonarne- mój błąd.

Wszystko co było do przeczytania na stronie uczelni przeczytałam, teraz interesuje mnie zdanie innych.
Stary 2012-04-12, 13:09   #696
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Witam serdecznie.

Interesują mnie 3 letnie studia stacjonarne I stopnia na UMK w Toruniu- TiR oczywiście.
I co mi po tym?
Jeżeli jest ktoś kto się dostał na UMK, albo po prostu wie- jakie wyniki z matury trzeba mieć, aby się dostać?

Pozdrawiam.
To chyba sama powinnaś wiedzieć?
Pilot wycieczek, pracownik biura podróży, animator kultury, stewardessa...
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-12, 19:08   #697
viva91
na przekór do celu

Tu znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=350621
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...tyka+rekreacja

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-12, 20:32   #698
Nerwus07
Raczkowanie

Dot.: Kierunek turystyka i rekreacja

Witajcie, odesłano mnie do między innymi tego wątku. Mam kilka pytań i byłabym baardzo wdzięczna gdyby ktoś zechciał mi pomóc

Jeżeli jest ktoś kto się dostał na UMK, albo po prostu wie- jakie wyniki z matury trzeba mieć, aby się dostać? Jest ciężko czy raczej "na lajcie"?

Pozdrawiam.
Stary 2012-04-12, 20:57   #699
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-04-13, 11:30   #700
isabelka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nerwus07
I co mi po tym?

bezrobocie?
zobacz ile biur podróży upada..
Byłam na 2 różnych wycieczkach zagranicznych- Orbis i Triada , obydwa splajtowały
Stary 2012-04-13, 12:29   #701
minus
Wtajemniczenie

GG do minus

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
bezrobocie?
zobacz ile biur podróży upada..
Byłam na 2 różnych wycieczkach zagranicznych- Orbis i Triada , obydwa splajtowały
[/B]
Przeciwnie- to raczej dobry kierunek. Nie trzeba pracować w biurze podróży A ludzi którzy chcą podróżować, ludzi których na to stać jest coraz więcej.
minus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 17:47   #702
viva91
na przekór do celu

Cytat:
jakie wyniki z matury trzeba mieć, aby się dostać?
http://www.umk.pl/rekrutacja/studia_...1/progi_Torun/
to ci odpowie.
Stary 2012-04-13, 18:04   #703
21kasia21
Work, work, work

Cytat:
Napisane przez minus Pokaż wiadomość
Przeciwnie- to raczej dobry kierunek. Nie trzeba pracować w biurze podróży A ludzi którzy chcą podróżować, ludzi których na to stać jest coraz więcej.
Ok, a ile ludzi po tym kierunku pracuje w zawodzie?
Ja napewno nie, a z mojego byłego roku z dziennych i zaocznych w zawodzie pracuje 11/138 osób (niedawno była uczelnia robiła statystyki, więc dokładnie wiem). Dobry kierunek i oblegany to był, jak rozpoczynałam studia, wtedy na mojej uczelni było 15os./miejsce.

A i nie mówię już tutaj o znalezieniu pracy po jakimkolwiek kierunku studiów... bo lekko nie ma.
mikroREKLAMA
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? ***
Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp.

Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 18:25   #704
minus
Wtajemniczenie

GG do minus

Przecież to dobrowolna decyzja, pracę można znaleźć bez tych studiów. Ale jeżeli ktoś chce być po prostu do niej przygotowany i ma takie możliwości studiuje- proste Jestem tego zdania, że dla chcącego nic trudnego. Nie wszędzie potrzeba znajomości, wystarczy się wybić, znać języki, być dobrym w tym co się robi i po prostu lubić swoją pracę.
minus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 20:02   #705
21kasia21
Work, work, work

Cytat:
Napisane przez minus Pokaż wiadomość
Przecież to dobrowolna decyzja, pracę można znaleźć bez tych studiów. Ale jeżeli ktoś chce być po prostu do niej przygotowany i ma takie możliwości studiuje- proste Jestem tego zdania, że dla chcącego nic trudnego. Nie wszędzie potrzeba znajomości, wystarczy się wybić, znać języki, być dobrym w tym co się robi i po prostu lubić swoją pracę.
Z dobrowolną decyzją się zgodzę, bo nie trzeba studiów, aby pracować w branży.

Niemniej jednak z ostatnim zdaniem się nie zgodzę, bo na to składa się wiele czynników. Nie wszyscy mają takie szczęście sie wybić (wpierw trzeba dokładnie wytłumaczyć, co ma się na myśli mówiąc 'wybić'). A jak się człowiek ma wybić, skoro po studiach nie ma dla niego pracy, więc jak ma sie wykazać, że jest dobry, w tym, co robi? Sama byłam tego przykładem, skończone studia na 2 kier, biegłe 2 języki, kursy i problem ze znalezieniem pracy. Czemu? Bo w moich okolicach liczy się doświadczenie, a nie wykształcenie i choćby skały s... niewiele wskórasz w tej kwestii
mikroREKLAMA
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? ***
Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp.

Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 07:17   #706
isabelka00
Wtajemniczenie

Podaję przykład- u Mnie w mieście na 7 biur podróży który jako tako się trzymały do roku 2009, zostały 4.
Powiem więcej- oferty zagranicznych biur podróży są zdecydowanie lepsze i tańsze! wystarczy znać troszkę angielskiego i można sobie porównać ceny...
Dlatego uważam, że osoba chcąca pracować w branży turystycznej powinna szukać ofert pracy za granicą .
Stary 2012-04-17, 22:06   #707
7minut
Raczkowanie

Dot.: turystyka i rekreacja :)

witam, przepraszam z góry jeśli takie pytanie juz padło, ale niestety szukajka mi nic nie pomogła, po rocznej przerwie od nauki planuję wybrac się na rekreację i turystykę, chodziłam do tech. Hotelarskiego mam dyplom technika, jednak na maturze zdawałam tylko podstawę : polski, matmę, angielski.

z ang miałam 90%

sądzicie że na zaoczne dostanę się? w sumie jeszcze nie wiem gdzie...albo Łódź, albo warszawa.....
7minut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 22:15   #708
viva91
na przekór do celu

jak nie wiesz gdzie to my też nie wiemy, bo często o przyjęciu na zaoczne decyduje kolejność zgłoszeń a nie wyniki z matury, zależy od uczelni.
Stary 2012-04-23, 19:47   #709
kami932
Zadomowienie

a czy jest ktos na TiR na UP w Krakowie albo w Czestochowie na AJD ?
kami932 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 22:05   #710
alex171
Raczkowanie

Ja studiuję w jednej z prywatnych uczelni. I już na pierwszym roku studiów wyjeżdżam na płatne praktyki( która uczelnia, kierunek oferuje takie ,że można każdego roku studiów jechać do innego kraju na różną praktykę? ) Można również wyjechać na praktyki 0, przed studiowaniem. Tam można odłożyć na czesne, i nie tylko. + praktykować dany język, a chyba jest to bardzo ważne...
2014-licencjat
2015- ... ?

http://le-nouveau-chapitre.blogspot.fr/
alex171 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 06:46   #711
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-05-14, 14:49   #712
alex171
Raczkowanie

oni mi płacą Bilet ja opłacam, nie jest stosunkowo drogi. Tam dostaję też wyżywienie i nocleg.
2014-licencjat
2015- ... ?

http://le-nouveau-chapitre.blogspot.fr/
alex171 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-07, 17:22   #713
Seline16
Wtajemniczenie

Mam pytanie do osób już studiujących turystykę. Planuję w te wakacje zrobić kurs animatora czasu wolnego, wziąć korki z ang i zrobić wakacyjny kurs francuskiego (żeby sobie przypomnieć język z lo) Nie jestem zdecydowana czy brać drugi kierunek (francuski stosowany: biznes i administracja na UP w Krakowie ze względu na ten biznes/adm) czy po prostu zrobić jakiś kurs/kursy w szkole policealnej (myślałam o instruktorze rekreacji ruchowej/fitness czy organizacji imprez/usług gastr.). Mam w związku z tym pytanie- co lepiej wybrać biorąc pod uwagę oczywiście pracę później (studia/kursy) i jakie jeszcze kursy związane z turystyką byście poleciły? Ja przeszukałam już dużo stron i nie znalazłam niczego odkrywczego, a chcę się doskonalić

Okaż serce i pomóż -->klik--> http://www.karmimypsiaki.pl/

Seline16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-13, 08:55   #714
kajusiia_xd
Raczkowanie

Turystyka i rekreacja

Hej. Skończyłam teraz hotelarstwo, za tydzień mam egzamin, a ja dalej nie wiem gdzie iść na studia - na turystyke i rekreację. Mam do wyboru Kraków - AWF albo Katowice GWSH, no chyba, że są jakieś inne W GWSH płace jak za dziennie i za zaoczne. Zaoczne 1928, dzienne 2200. Jest jeszcze AWF w Katowicach - ceny zaoczne 1662, dzienne 2857. A w Krakowie na AWFie dzienne bezpłatne, zaoczne 2200. Jakbym chciała studiować w Krakowie dzienne musiałaby dojezdzać codziennie 2 godziny, bo na mieszkanie tam mnie nie stać, albo iść na zaoczne i szukać jakiejś pracy, ale trzymają mnie alimenty, w Sosnowcu mam mieszkanie, za które zapłace ok. 400zł ze wszystkimi opłatami oprócz internetu. Ale tez tam są tańsze zaoczne, ale chyba tam pracę znalazłabym szybciej niż w mojej małej mieścinie. Na studia mam pieniądze(z pracy wakacyjnej) , ale musze zarobić na życie. Co polecacie mi zrobić ? Jaką decyzje podjąć? Jeszcze mój chłopak nie chce mieszkać w Sosnowcu, ale to juz z nim sama załatwie ;p Co sądzcie o tych uczelniach ?
kajusiia_xd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-13, 09:42   #715
neia
Zadomowienie

Dot.: Turystyka i rekreacja

Z tego co piszesz wychodzi, że najlepiej byłoby Ci studiować w Krakowie. Po pierwsze studia dzienne, wiec juz jestes 4-5 tysiecy rocznie do przodu. Po drugie pokoj w akademiku kosztuje mniej niż 400zł. Po trzecie w Krakowie bedzie Ci najlatwiej znalezc prace, nawet przy studiach dziennych. Po czwarte zadowolony chłopak
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-13, 09:51   #716
kajusiia_xd
Raczkowanie

Właśnie nie chcę mieszkać w Krakowie, ani w akademiku. Jeżeli chce mieszkać to z nim, bo chce go nauczyć jak zarabiac pieniądze i wydawać na życie, a nie że mama daje wszystko. Jeżeli studia w Krakowie to będę dojeżdzać. Tylko nie wiem na których uczelniach jest lepiej. Słyszałam też, że na śląsku jest dużo pracy tylko trzeba jej chcieć, więc mogłabym tam pracować, studiować i mieszkać. A pracując w Krakowie to też dojeżdżać do tej pracy będę.
Stary 2012-06-13, 13:03   #717
NaturalWomen
Rozeznanie

Ja też wybrałabym Kraków, ale nie opcja z dojazdem tylko wynająć coś na miejscu. Skoro chcesz mieszkać z chłopakiem to koszt utrzymania mniejszy.
Stary 2012-06-13, 19:59   #718
Seline16
Wtajemniczenie

turystyka w Krakowie jest też na UEK-u I też wybrałabym to miasto, bo najbardziej Ci się opłaca. Znam chłopaka, który dojeżdża tyle co Ty właśnie codziennie i żyje

Okaż serce i pomóż -->klik--> http://www.karmimypsiaki.pl/

Seline16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-13, 20:43   #719
kajusiia_xd
Raczkowanie

Tak, ale w Sosnowcu mam mieszkanie, gdzie czynsz mnie wyniesie 400zł i nic więcej a to dla mnie jest różnica i to duża
Stary 2012-06-13, 20:58   #720
Mileva_
Zakorzenienie

Ja bym wybrała Kraków, miasto jest cudowne, a jak już wyżej wspomniano - TiR jest też na UEKu, który jest bardzo dobrą uczelnią.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości