![]() |
#721 |
Rozeznanie
|
Dot.: Turystyka i rekreacja
To co zaoszczędzisz w Sosnowcu na mieszkaniu to wydasz na studia, a to co zostanie ci w kieszeni na studiach dziennych w Krakowie to możesz zainwestować w wynajęcie mieszkania. Wydaje mi się, że Sosnowiec nie jest wcale tańszą opcją, a to chyba ważny czynnik. Co do możliwości podjęcia pracy w obu miastach to nie jestem w temacie. Wydaje mi się, że Kraków daje większe możliwości w twoim przypadku. Jeśli wiążesz przyszłość z kierunkiem, w którym studiujesz to jednak Karków, Sosnowiec nie jest mekką turystyki w Polsce. Kraków to więcej hoteli, więcej ośrodków wypoczynkowych itp.
"to, co uderza w Nas ma też swoją drugą twarz/ jak noc, która po to jest, by słońce mogło wschodzić" N.K. Edytowane przez NaturalWomen Czas edycji: 2012-06-13 o 21:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#723 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#724 |
Wtajemniczenie
|
Ja studiuję na ekonomicznym TiR i jeśli chodzi o trudność to zależy co dla kogo jest trudne. Niektóre przedmioty są głupie, inne całkiem przyjemne (tak jak wszędzie). Jeśli chodzi o ilość egzaminów- porównywalnie, choć na AWF-ie mieli o 2-3 więcej bodajże. Ze zdawalnością u nas raczej nie ma problemu, myślę, że tak jak wszędzie
![]() Ja zdecydowanie polecam UEK, bo jak na razie trafiam na fajnych wykładowców (generalnie ![]() Na AWF-ie na pewno kładą większy nacisk na sport, ale słyszałam, że poziom chyba lepszy ma UEK.
![]() |
#725 |
Rozeznanie
|
Dot.: turystyka i rekreacja :)
Czy jest tu jakaś studenta TiR z jakieś poznańskiej uczelni (lub okolic).
Czy z podstawową matura z gegry mam szanse dostać się na Tir, np na UAM? Za rok matura, myślę, że podstawę opanuję 9jeśli chodzi o materiał to nie wyrobimy się z przerobieniem go w szkole na 100%), ale boję się o rozszerzenie-nie wiem czy dam radę, nie wiem w ogóle czy zdawać R czy samą P :\ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a do rozszerzonej matury z geografii spokojnie zdazysz sie przygotowac sama w ciagu roku ![]()
![]() |
![]() |
#727 |
Raczkowanie
|
Tylko rozszerzenie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 |
Przyczajenie
|
ja studiuję na UAM w Poznaniu. Z rozszerzonej matury z geografii miałam aż 47% i sie dostałam. Co prawda jako jedna z ostatnich, ale zawsze. Do tego zdawałam rozszerzony niemiecki. Doradzam rozszerzoną maturę, chociaż jak bardzo ładnie napiszesz podstawę to też możesz mieć jakieś szanse...
Na naukę nie jest za późno, ludzie się uczą dwa tygodnie przed maturą i dobrze zdają. Nawet bym powiedziała, że jest za wcześnie ![]() Jest jeszcze ośrodek zamiejscowy UAM w Śremie. Tam też jest turystyka no i tam sie raczej dostaniesz. Jedyną niedogodnością jest to, że jest położony 50 km od Poznania, a tamci studenci mają część wykładów razem z nami w Poznaniu. Na II roku to nawet mieli większość. Także miłej nauki Ci życzę (ale spoko, wakacje sobie odpuść ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 |
Rozeznanie
|
dzięki wszystkim za informacje.
Co do nauki w wakacj-myslałam nad tym, ale nie wiem czy to wypali ![]() ---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- jeśli chodzi o język (angielski) to tylko podstawa, rozszerzenie nigdy w życiu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
Raczkowanie
|
Witam,
chciałabym zapytać jak wygląda sprawa wychowania fizycznego na kierunku TiR (interesują mnie głównie studia zaoczne). Czy jest kilka sekcji do wyboru jak np. tenis, basen, pilates..., czy jest to tylko standardowy w-f (ala liceum). Chciałabym również zapytać, jak wyglądają takie zajęcia (w zależności od sekcji) i jak z zaliczeniami... Z góry dziękuję za odp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
po prostu Em :)
|
Wszystko zależy od uczelni.
![]() |
![]() |
#732 |
Raczkowanie
|
A np. na UAM-ie w Poznaniu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 |
Przyczajenie
|
Na UAM na pierwszym roku jest obowiązkowy basen: pływanie (dla tych, którzy pływają co najmniej 2 stylami) i nauka pływania (od podstaw). Sama decydujesz gdzie się zapisać. Na drugim roku masz do wyboru różne dyscypliny: http://swfis.amu.edu.pl/ ale zapisujesz się przez USOSa i trzeba być bardzo szybkim, żeby sie zapisać na co sie chce. Ja teraz będę na III roku i podobno możemy się zapisać na narty, które przygotowują nas do obozu narciarskiego w Korbielowie. Możemy ale nie musimy, tak przynajmniej słyszałam. No i potem wfu nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Kierunek turystyka i rekreacja
Hej, mówisz że studiujesz na Uniwersytecie szczecińskim? Cieżko się dostać? myślę właśnie o tym kierunku? Co zdawałaś na maturze? Mogłabyś mi to trochę nakreślić?Byłabym wdzięczna
![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 |
Rozeznanie
|
TURYSTYKA I REKREACJA - AWF Pozanń
Witajcie.
Chciałabym się spytać, czy jest tu ktoś, kto studiuje Turystykę i Rekreację i może powiedzieć co nieco na jego temat? ![]() I czy kierunek jest ogólnie ciekawy? Jak pierwszy rok? ![]()
![]() |
#736 | |
na przekór do celu
|
Dot.: TURYSTYKA I REKREACJA - AWF Pozanń
Cytat:
W tym przypadku, maturzysta wybiera sobie przedmiot, który chce zdawać spośród podanych, nie musi to być geografia.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-10-20 o 21:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 |
Zadomowienie
|
mimo że to TiR, podobno wymagają duuuużej sprawności fizycznej
![]()
![]() |
#738 | |
Rozeznanie
|
I właśnie tego też się boję
![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#739 |
BAN stały
|
Jak ja szłam na TiR 6 lat temu, to na maturze pisałam rozszerzoną geografię i WOS. Niby nie trzeba, ale punkty były. Do tego, fakt, aktywność fizyczna jest wskazana. Dlaczego? Chociażby z powodu testów sprawnościowych. Poza tym, jak sama nazwa wskazuje... są to studia, gdzie ruch to podstawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Raczkowanie
|
Ja studiuję TiR na poznańskim AWFie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#741 |
Work, work, work
|
Ja jakiś czas temu skończyłam ten kierunek, co prawda nie w Poznaniu, ale na wydziale wychowania fizycznego.
Maturę zdawałam z geografii i taki przedmiot też akceptowali podczas rekrutacji na ten kierunek. Wszystko powinno być na stronie uczelni, z jakich przedmiotów wymagają matury. Chociaż u mnie były też osoby po matematyce czy historii, do tego jeszcze ze starą maturą, więc w praktyce to różnie wyglądało. Jeżeli chodzi o sport, to miałam go dużo, bo w każdym semestrze dwa przedmioty związane ze sportem- gry zespołowe podzielone na konkretne dyscypliny- piłka nożna, siatkówka, koszykówka i ręczna; tańce, gimnastyka, gry i zabawy ruchowe, siłownia, aerobik itd. Nie miałam problemu ze sportem żadnego, dlatego też bez problemu wszystko zaliczałam, ale sportu ogólnie było dużo. Oczywiście wcześniej były też testy sprawnościowe, m.in dwie gry zespołowe do wyboru, gimnastyka (układ- 'gwiazda', przewrót w przód i w tył), rzut piłką lekarską, bieg po kopercie na czas itd. A kierunek fajny, zresztą mnie interesował sport, geografia i turystyka, także jak znalazł ![]()
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja słyszałam, że niby na AWFie w Poznaniu tylko sa pływackie testy, a teraz to już nie wiem... i w ogóle... zaczynam mieć wątpliwości, czy jest sens, żebym tam szła... uwielbiam ruch, sport - pływanie, gimnastykę, siłownię, aero, rower, siatkę itd., ale boję się, że nie dam rady... Ano i do najchudszych mimo trenowania nie należę... (chociaż z tym walczę). Co raz większe mam wątpliwości.
![]() |
![]() |
#743 | |
Work, work, work
|
by
Cytat:
![]() Z toru przeszkód na egz. wstępnym pamiętam, jak dzisiaj, że miałam 10/100pkt. A od razu na dzień dobry na I semestrze gimnastyka: teoria+praktyka, masakra ![]() ![]() Proponuję, abyś dowiedziała się wpierw, jakie są wymogi, bo to powinno pisać na stronie uczelni. U mnie było wszystko dokładnie rozpisane, łącznie z wymaganiami na testy sprawnościowe.
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#744 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#745 |
Zakorzenienie
|
Jestem na I roku sum więc mogę się wypowiedzieć
![]() Po 1 nie ma żadnych testów sprawnościowych, jest konkurs świadectw, nic więcej. Jeżeli chodzi o aktywność fizyczną to bez przesady. Wg mnie jeżeli ktoś lubi sport i jakiś tam ruch to da sobie radę ze spokojem. To nie jest wychowanie fizyczne, nie trzeba robić nie wiadomo czego. Dlatego tez nie sugeruj się wypowiedziami osób z wf czy sportu, bo to zupełnie inna bajka. A tego sportu jest i tak żałośnie mało jak na awf, ja mam tylko 45min tańca ![]() Latem po 1 roku jest obowiązkowy obóz w Chycinie, najlepsze co może być. Dużo zajęc sportowych, windusring, narty wodne, pływanie, gry i zabawy, bieg patrolowy i dużo innych ![]() Ogólnie kierunek raczej lajtowy, nie ma przedmiotów nie do zdania, no chyba, że ktoś ewidentnie ma wszystko w dupie i myśli, że zda nie ucząc się nawet na 3 termin. Co do rekrutacji to zasady się zmieniają co rok więc musiałabyś poczekać pewnie do wiosny aż się pojawi informator na przyszły rok akademicki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo ja się w sumie tego najbardziej boję... że sobie nie poradzę... ![]() 2. Tylko i wyłącznie ten taniec? Nic więcej nie masz na 1 roku? ; o 3. Słyszałam własnie, że obozy w Chycinie sa zaje**ste. 4. Nie no, taka to nie zamierzam być, zamierzam zdawać w 1 terminie ![]()
![]() |
![]() |
#747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie masz sie co bac! Mi daleko do super szczuplej, a jakos nie mialam problemow. Poza tym waga nie ma nic do rzeczy, jestes wysportowana masz ruch regularnie, a sa chude laski, ktore ze sportem nie maja nic wspolnego. Wiec tym sie zupelnie nie martw ![]() ad 2. tak, tylko to :| zal.pl ad.3 obozy sa super super super, i jak sie dostaniesz to polecam tez jechac na adapciaka do chyciny ![]() a jesli wybralabys specjalnosc rekreacja to czeka CIe tez oboz zimowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 |
Przyczajenie
|
Studia Turystyka i Rekreacja/ Kraków
Witam Dziewczyny ! Bardzo chcę studiować na kierunku Turystyka i Rekreacja w Krakowie. Ale teraz pytanie: którą uczelnie wybrać? Chcę studiować zaocznie i szukam najlepszej uczelni. Mam nadzieję, że pomożecie i wyrazicie swoją opinie.
![]()
![]() |
#750 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia Turystyka i Rekreacja/ Kraków
Na Uniwersytecie Pedagogicznym mają fajne specjalności. Ja polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:51.