|
|
#931 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Turystyka i rekreacja 2013 - AWF Warszawa
Cytat:
Żadnego pożytku z niego nie ma, baaa nawet masz zaliczenia z "zjeżdżania na nartach" - gry i zabawy. ![]() Z tym pseudo "zainteresowaniem" turystyką też ma to niewiele wspólnego, dlatego pytam - what for? Marnotrawienie 3-5 lat. Cytat:
Przeciętniak po IT czy FiRze pracę i to całkiem niezłą ma na dzień dobry. U was "wybitny" będzie miał problem, także powodzonka. ![]() Cytat:
Zawodowo to inna bajka.
|
|
|
#932 |
|
Raczkowanie
|
no ja rozumiem Twoją litość nad innymi, ale nie martw się. Bo jak tak dalej będziesz przejmował się wszystkimi to z czasem zapomnisz o życiu realnym i o swojej osobie... o swoim kierunku także... z tego zbytniego skupienia nad tymi beznadziejnymi
![]() bierz pod uwagę, że każdy chce mieć papier. nieważne, jakie studia skończysz. może to być FiR, może to być Psychologia - co z tego, że skończysz, skoro doświadczenia brak? papierek to podstawa, a co dalej z tym zrobisz to tylko zależy od Ciebie. Jasne, że FiR z reguły daje większe pole do popisu, właśnie. Z r.e.g.u.ł.y. Do czego zmierzam? Pewnie, znajdzie się z kilka osób na kierunku, którzy znajdą pracę od zaraz - są to zazwyczaj osoby ze znajomościami, bądź naprawdę ambitni ludzie, którzy żyli nauką i zdobywaniem doświadczenia długo nawet przed prawdziwymi 'studiami'. Na pewno nie każdy ma tę pracę od razu, z resztą kierunków jest tak samo. Gdyby tak teraz każdego zatrudniać, to nie starczyłoby miejsc pracy. Poza tym, FiR, Ekonomia, Prawo - są już tak popularne, że przez samą popularność tracą na swojej wadze i zainteresowaniu. Bo kokurencji pojawia się znacznie więcej, a miejsca pracy jak wspominałam się zmniejszają, przez co uwydatnia się liczba bezrobotnych bądź pracujących w innym zawodzie. ![]() Są ludzie, którzy wolą zjeżdżać na sankach na zaliczenie zamiast wkuwania całek na zaliczenie, no nic nie poradzisz. Taki świat, albo się z tym godzisz albo masz problem, z którym musisz... niestety żyć
Edytowane przez sylwius012 Czas edycji: 2013-07-26 o 23:27 |
|
|
|
|
#933 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Także nawet dla beznadziejnych przypadków to rozsądna opcja. Cytat:
Znajomości to tylko urzędasy, a to kiepska robota. Cytat:
Po IT czy FiR byle przeciętniak nie będzie miał większych problemów. Mowa tu o ludziach, którzy jednak ruszyli ten tyłek zamiast imprezować - wcale aż tak dużo wysiłku w tych branżach nie trzeba ponad studia jak starasz się to sobie wmówić. Wybitni w pracy to zawsze znaczna mniejszość, Twoje tezy są nielogiczne. ^ Cytat:
Na takim prawie niby masz 30 tys. studentów rocznie, ale już takich speców od podatków w Polsce z tego co pamiętam jest jakieś...8 tysięcy - znaaaacznie za mało. 90% studentów prawa pewnie nawet nie wie, że coś takiego istnieje. ![]() Podobnie jest z ekonomią i FiRem, aczkolwiek ten 1 to gorsza opcja tak czy siak - też dobre dla obiboków bo mało zajęć. Cytat:
Współczesna młodzież to armia leni i obiboków. ^
|
|
|
#934 |
|
Raczkowanie
|
no tak, ale głupie jest myślenie, że np. TiR to samo jeżdżenie na sankach... kto to wymyślił ? Japanication. Większość studentów wybierających się na TiR łączy ten kierunek z czymś innym.
Tak jak Ci, którzy idą na Socjologię (jest to super kierunek przygotowujący do dalszej nauki). Ja sama tak robię i łączę go z Zarządzaniem Zasobami Ludzkimi bądź jakimś kierunkiem ekonomicznym (ale to dopiero mgr). Fakt, może nie każdy ma na siebie sposób, ale kurczę... Tam jest wiele przedmiotów, które ciężko wbrew pozorom zaliczyć. Kierunek jak każdy inny. Wydajesz opinie właściwie... z jakiego źródła? jeśli ze swojego widzimisię to nie mam pytań. Nie wiem, to jest wątek o TiR'ze, a zeszło się na FiR, który jak na razie mało kogo interesuje. Znajomości- nie gimbazjum, a realia. Na doświadczeniu znajomych, rodziny, którzy pokończyli nietakie studia... a pracują w innym zawodzie z powodu ''braku zainteresowania ich cv''. A ich CV nie jest byle jakie, naprawdę. Może gimbazjum,nie gimbazjum, głupie myslenie,ale cos w tym jest! i nie wmówisz mi,ze nie ![]() to,ze ktoś idzie na TiR nieznaczy,ze jest obibokiem ;p po prostu idzie na kierunek, który go jakos kręci i w miare interesuje. Na razie martwi się zdaniem sesji, poradzeniem sobie ze studiami, a nie wychodzeniem w daleką przyszłość. Nikt nie wie co będzie za 5lat. Kiedyś Prawo na Uw było bardzo oblegane, było ciężko się dostać i jeżeli ktoś to uczynił był to nie lada wyczyn. 89pkt progu. I tura już zamknieta. A dziś? 75 ? to jest żart. Uczelnia UKSW, z której wielu ludzi się śmieje i uważa za beznadziejną odnosi większy sukces JUŻ w zainteresowaniu Prawem niż na takiej "słynnej, prestiżowej uczelni jak UW". Także... wszystko się zmienia.
|
|
|
|
|
#935 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Same "znajomości", ale w innym ujęciu niż to rozumiesz - łatwo się wyrabia w trakcie studiów, nawet w byle kole naukowym u profesora możesz nieźle zapunktować. Ale prościej walnąć tani tekst "nie mam znajomości". ![]() Cytat:
Zresztą dziwnym trafem na humanistyczne kierunki uderzają armie obiboków bo łatwo się zdaje. ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Samo ZZL to jedna wielka lipa...spec "zarządzanie finansowe" jest znacznie bardziej sensowny. Cytat:
Sama nazwa już brzmi jak gry i zabawy. :F
|
|
|
#936 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: turystyka i rekreacja :)
Cytat:
A co do wf na zaocznych to jak to wygląda ?
|
|
|
#937 |
|
Przyczajenie
|
nie wiem jak wygląda wf dla zaocznych, podejrzewam że jest podobnie jak na dziennych. A co do wyjazdów to są obowiązkowe, takie same jak u nas dziennie, tylko po prostu w innych terminach. Ale np na 2 roku w wakacje jest wycieczka, którą organizują studenci. ok 4 wycieczek "wygrywa" i studenci i dzienni i zaoczni zapisują się na jedną z tych wygranych. Wtedy jest miszmasz.
Czyli generalnie kwestia wyjazdów wygląda tak samo i tu i tu
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#938 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
u dziennych jest inaczej bo wlasciwie poswiecaja sie tylko nauce a z zaoczni maja jeszcze pracę.
|
|
|
#939 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Poświęcanie się nauce (nie tylko na tym kierunku) to akurat najmniejsza rzecz jaką robi student, wierz mi. Wiadomo, ze wyjazdy psują wakacje, bo ciężej nam znaleźć pracę, ale można dać rade - nawet my dzienni dajemy. Powiem Ci jeszcze, że ludzie studiują dziennie jednocześnie pracując, bo muszą utrzymać się sami. Więc nie generalizujmy wszystkich, studia dzienne to nie sielanka i kupa hajsu od rodziców. Ale do rzeczy I rok: Ślesin - 10 dni (wakacje) ; objazdówki po Wielkopolsce - tydzień (wrzesień). Za objazdówki nic nie płacisz II rok: wycieczka, którą studenci projektują sami, zazwyczaj trwa ok 5dni; Gdańsk, wybrzeże i okolice też 5 dni, z tego co pamiętam III rok: Korbielów narty - tydzień (luty/marzec jakoś tak) a potem magisterka, która przede mną, ale z tego co wiem to na I roku turystyki międzynarodowej (jest też turystyka zwykła) w wakacje jedzie sie na wycieczkę organizowaną przez studentów, ale zagraniczną. Na zwykłej tur. nie wiem jak jest z wyjazdmi. |
|
|
|
|
|
#940 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chodziło mi bardziej w kontekscie tego kierunku i jak ktos ma stałą pracę,umowę zobowiązania wtedy ciężko o wolne na takie wyjazdy. A ci,którzy studiuja dziennie to maja bardziej takie dorywcze prace a poza tym nie ukrywajmy że większość studentow podpiera się na pomocy od rodziców i nie mówię, że to jest coś złego,mają tez stypendia itd i priorytet jest taki ze nauka na pierwszym miejscu a ja pracując i ucząc się dodatkowo musze brac pod uwage rózne rzeczy bo nie mogłabym sobie pozwolic na strate pracy przez studia aczkolwiek podoba mi sie ten kierunek wiec chcialabym móc to jakos pogodzic ze sobą tym bardziej, że jest to kierunek niejako związany z moją pracą.Studia na TiR ogólnie wydają się być bardzo ciekawe I tak jak piszesz, w wakacje czas na prace ograniczony bo wycieczki obozy etc.
|
|
|
#941 |
|
Rozeznanie
|
Ale serio to jest obowiązkowe w wakacje? Miałam zamiar wyjechać za granicę na całe wakacje :/
|
|
|
#942 |
|
Przyczajenie
|
tak, jest obowiązkowe, bo to ćwiczenia terenowe. Nie jedziesz, żeby posiedzieć w autokarze, tylko żeby sie nauczyć pilotować, prezentować, mierzyć tachometrem i inne takie : )
No i niestety kosztują. Mniej więcej tak: I.Ślesin ok 500zł, objazdówki za free, II.wycieczka 200-500zł, Gdańsk nie pamiętam, ale za nocleg daliśmy jakieś 200zł, wstępy 120 (??) III. Korbielów ok 1000zł |
|
|
|
|
#943 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co jeśli nie pojadę?
|
|
|
|
#944 |
|
Przyczajenie
|
no wiesz, to jest dużo. Dodatkowo wygląda to tragicznie, bo podałam wszystkie ceny w kupie. Ale pamiętaj, że masz rok na uzbieranie tej kasy. Ja pracowałam przez jakiś czas co wakacje i udało się uzbierać. Po prostu musisz zrobić tak, żeby tego nie wydać i będzie spoko
wierz mi, to nie takie straszne, wszyscy dają radę. 500zł to jest pół miesiąca pracy w wakacje, czyli nie ma tragedii No niestety jechać musisz, inaczej nie zaliczysz semestru. Możesz sobie wziąć np warunek z tego i pojechać za rok, ale nie dość że płacisz za ten warunek ok 300zł to potem Ci sie kumulują wyjazdy, czyli totalnie bez sensu. Tak poza tym ja też zawsze psioczyłam na te wyjazdy. Że drogie, że zmuszają do jeżdżenia, że się nie możesz poopierdzielać. Ale jak przyszło co do czego to się cieszę, że miałam okazje gdzieś pojechać, coś zobaczyć i to ze znajomymi. Najbardziej się cieszę z nart, bo wcześniej nigdy nie byłam. I szczerze mówiąc za 1000zł to na narty nie pojedziesz z profesjonalnym instruktorem, a tu mamy taką możliwość. Te wyjazdy chyba są najlepsze z całych studiów, mimo że musisz się poświęcić i chwile popracować. Ale zaloże się, że tak czy siak większość studentów pracuje w wakacje, wiec zamiast na bzdety można przeznaczyć kasę na te wyjazdy.
Edytowane przez daria991 Czas edycji: 2013-08-18 o 00:00 |
|
|
|
|
#945 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#946 |
|
Przyczajenie
|
no niestety zagranica na całe wakacje odpada przez pierwsze 2 lata, chyba że stać Cię, żeby kursować samolotem. Chociaż to też wszystko zależy od terminów obozów. Ja z tego co pamiętam miałam na pierwszym roku Ślesin na koniec sierpnia, więc może wszystko dałoby się ułożyć z tym wyjazdem. O ile zrobisz sobie wcześniej praktyki, bo nie zapominajmy, że na I roku trzeba zrobić 2tygodniowe praktyki w hotelu, a na II w biurze podróży.
|
|
|
|
|
#947 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Turystyka i rekreacja studia Kraków
a ktos idzie albo jest na kierunku TiR na AWFie w krakowie? jakie sa wymogi i co sie wlicza i wgl przy rejestracji ?
|
|
|
|
|
#948 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
W tym roku mam zamiar rozpocząć studia na kierunku turystyka i rekreacja,a później wybrać specjalizacje wellness i spa .Czy może mi ktoś powiedzieć jakie są przedmioty na tym kierunku?Zwłaszcza jakie są najtrudniejsze?Czy jest na tym jakaś matematyka?Ogólnie czy jest łatwo czy trudno?Jak z praktykami,jak wyglądają ćwiczenia,itp?
|
|
|
|
|
#949 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Turystyka i rekreacja
Cytat:
![]() A ty nie szłaś jeszcze przed chwilą na socjologię? |
|
|
|
|
|
#950 |
|
Przyczajenie
|
Zastanawiam sie między tymi 2 kierunkami.
|
|
|
|
|
#951 |
|
Konto usunięte
|
Nie mam za bardzo czasu wypisywać wszystkich przedmiotów które miałam, więc polecę Ci tylko zajrzenie na stronę Wydziału Nauk o Ziemi US.
Większość dotyczyła stricte turystyki, jej organizacji, infrastruktury, prawa i ustaw, itd. Najtrudniejsze/najmniej ciekawe to m.in. kartografia, statystyka, finanse i rachunkowość, geologia, ochrona własności intelektualnej, ekonomia, systemy komputerowe w turystyce/systemy rezerwacji w liniach lotniczych, historia architektury i sztuki (to ciekawe jednak bardzo obszerne). Kierunek jest typowo geograficzno-historyczny i opierasz się na wiedzy z tych przedmiotów+języki do wyboru w lektoratach, matematyka jest w statystyce głównie. Co roku w czerwcu ćwiczenia terenowe (u nas każdy III rok ma 2 tygodnie na Lazurowym pilotaż), praktyki musisz robić w miejscu związanym bezpośrednio z turystyką jak np. biura podróży
|
|
|
|
|
#952 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję serdecznie
|
|
|
|
|
#953 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Turystyka i Rekreacja - czy jest po tym praca?
Moja kuzynka jest na turystyce i rekreacji. Ale to jest osoba bardzo zmotywowana w tym kierunku, w kółko szuka pracy, zbiera doświadczenie i nie narzeka na brak środków do życia
![]()
|
|
|
|
|
#954 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Turystyka i Rekreacja - czy jest po tym praca?
Mam nadzieję, że jednak autorka zrobiła sobie rok przerwy, bo widać, że nie miała za bardzo na siebie pomysłu/ I nie krytykuję, bo miałam dokładnie to samo, obecnie przechodzę przez tzw gap year i dzięki niemu miałam okazję popracować właśnie trochę turystyce za granicą, nabrać doświadczenia, które mogę wpisać w CV i odkryć, że właśnie turystyka jest moim sensem życia
![]() Życzę wszystkiego najlepszego i samych pomyślnych wyborów w przyszłości
|
|
|
|
|
#955 |
|
Przyczajenie
|
To ja może podzielę się swoimi doświadczeniami. Studiuje TiR w Łodzi na 2 roku i powiem ci że warto. Zajęcia na 1 roku miałam dosłownie takie:
Fizjologia człowieka GIS (czyli tworzenie map, troche nuda) Historia architektury i sztuki (mega dużo zabytków do nauki, ale na tym kierunku niezbędne )Język angielski Muzealnictwo Pilotaż i przewodnictwo Podstawy ekonomii i przedsiębiorczości Podstawy geografii fizycznej Podstawy hotelarstwa Podstawy kartografii i topografii Podstawy rekreacji Podstawy socjologii Podstawy turystyki Praktyka zawodowa - Muzea Praktyka zawodowa - Parki narodowe Region geograficzny - Polska Północna Ruch turystyczny Wychowanie fizyczne - pływanie Wychowanie fizyczne - tenis ziemny i jako że w Łodzi studiuje to Łódź jako miasto turystyczne i Środowisko geograficzne i przestrzeń turystyczna regionu łódzkiego. Duży nacisk na geografie rzecz jasna i na wf. Studia ciekawe i niby czasami uczysz się głupotek ale później w życiu ci dupsko ratują. Matematyka była u mnie teraz jako statystyka i to był koszmar, ale da się nauczyć. Ogólnie 1 rok bez nauki nawet dasz rade zaliczyć im dalej tym gorzej, ale jak mówiłam studia ciekawe więc jak cię interesują podróże i takie tam to nie zastanawiaj się. Co do praktyk to miałam juz w Muzeum na 3 tyg i w PN tez na 3 i nawet spoko, uczelnia prawie wszystko zalatwia nie ma problemu. Teraz będę miala w gminie turystycznej i w obiekcie noclegowym W maju/czerwcu są obozy organizowane na tydzień, ja miałam całą Polske północną na której w autokarze każdy po kolei miał pilotaż lub przewodnictwo prowadzić w większym mieście. Wyjazdy są najlepsze na tym kierunku ![]() Mam nadzieje ze usatysfakcjonuje cię moja szczegółowa odpowiedz i pomoże ci wybrać
|
|
|
|
|
#956 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Lazurowe jest z kolei zawsze we wrześniu (tylko dla 3 roku).
|
||
|
|
|
|
#957 |
|
Przyczajenie
|
Hej, planuję właśnie przenieść się z UEKu na AWF i mam pytanie, jakie były progi punktowe w zeszłym roku i czy na tym kierunku też są na wstępie testy sprawnościowe?
|
|
|
|
|
#958 |
|
Raczkowanie
|
Też z chęcią bym się przepisała z UEK-u na AWF, tylko 1 rok w plecy, więc trochę szkoda rezygnować.
|
|
|
|
|
#959 |
|
Raczkowanie
|
i jak tam na UEKu?
ja z awf nawet zadowolona
|
|
|
|
|
#960 |
|
Raczkowanie
|
Jednak żałuję, że nie poszłam na awf tak jak Ty! Za dużo niepotrzebnych rzeczy mieliśmy w tym roku, no ale przynajmniej będziemy umieli obliczać dochód narodowy, albo zagregowany popyt
Ogólnie nie tego spodziewałam się po turystyce na UEKu. Z chęcią bym się przepisała, tylko tak jak wcześniej pisałam trochę szkoda mi tego roku. Mam nadzieję że w następnych latach będzie już lepiej. A na AWF jak tam? Ciężkie mieliście przedmioty?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:11.

u dziennych jest inaczej bo wlasciwie poswiecaja sie tylko nauce a z zaoczni maja jeszcze pracę.