Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;) - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-07, 22:39   #601
peggy_blue
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Cytat:
Napisane przez go2me Pokaż wiadomość
na wszystkie włosy , przeciez nie moga działać tylko na włosy na głowie a gdzie indziej już nie,
mi po takich tabletkach powyrastały nowe włoski praktycznie na całej twarzy( i innych miejscach gdzie normalnie wcześniej nie były widoczne), aż się przestraszyłam że obrosnę cała i przestałam te tabletki brać
Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
Bo promieniowanie może ci je zerwać, przeciąć skórę. Poza tym wynik nie wyjdzie.
Kiedyś miałam robioną tomografię mózgu i przed tym zabiegiem musiałam wypełnić ankietę, czy mam np. zastawkę serca. Wtedy się zastanawiałam, dlaczego. Teraz już wiem, zastawka zostałaby wyrwana z serca i ciała.
Boże, jak dobrze, że nic metalowego w sobie nie miałam i nie miałabym w tej sytuacji ochoty zrobić sobie żartu i zakreślić odpowiedź "nie mam". Wtedy byłoby wesoło
wow, dobrze wiedziec o takich rzeczach

ŁAJKA, poprobowalam po angielsku i niemiecku i mam wrazenie, ze rzeczywiscie po angielsku mowie nizej, a po niemiecku bardziej piszcze. ale moze podswiadomosc splatala mi figla?
peggy_blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 22:55   #602
Flexoidka
Raczkowanie

GG do Flexoidka Send a message via Skype™ to Flexoidka

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Tak, Kalat to autor oczywiście, pisze baaaardzo przystępnym językiem, wrzuca masę ciekawostek, i to generalnie jest fajna lektura Z tym, że to podręcznik do biopsychologii, więc jest masa informacji o neuroprzekaźnikach, budowie mózgu, neuronach...te rozdziały są mniej ciekawe, o ile Cię to nie fascynuje Ale bardzo polecam, ja tę książkę uwielbiam. Podobnie jak podręcznik Zimbardo, który jest wstępem do psychologii, i takim ugryzieniem każdego tematu po trochu.
Ale swietnie, super, dzieki wielkie. Interesuje mnie wszystko co jest zwiazane z neurologia fajnie ze wspomnialas rowniez o tej drugiej ksiazce napewo zakupie obie~!!! sorki wizazanki za zeszlam troche z tematu
Flexoidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 23:11   #603
sylwiaa18
Rozeznanie

Kiedyś jak wracałam ze spotkania ze znajomymi zaczął padać deszcz, noi chciałam napisać do nich smsa czy "jesteście suszi.. suchi..susi.." (chodziło o to czy "nie mokrzy" :P) noi właśnie- jak odmienic to słowo??
Od 3 lat mnei to męczy:P
sylwiaa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 23:17   #604
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylwiaa18 Pokaż wiadomość
Kiedyś jak wracałam ze spotkania ze znajomymi zaczął padać deszcz, noi chciałam napisać do nich smsa czy "jesteście suszi.. suchi..susi.." (chodziło o to czy "nie mokrzy" :P) noi właśnie- jak odmienic to słowo??
wg mnie susi
Stary 2009-08-07, 23:25   #605
talkshit
Zakorzenienie

a mnie zastanawiolo zawsze do czego sluzy biala kredka do rysowania na kartce ? XD wydawalo mi sie ze moze powieksza rysunek czy cos .

ale pamietne czasy . miales biala kredke byles kims w przedszkolu
których nie potrafimy okiełznać.

Motocykl
- mój sposób na życie.

talkshit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 23:43   #606
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Cytat:
Też myślę, że susi. Głupio brzmi

Biała kredka- przecież są kartki w różnych kolorach, nie tylko białe
Stromanthe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 23:58   #607
Melodia mgieł nocnych
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny mają rację

http://so.pwn.pl/lista.php?co=suchy

All the single ladies, now put your hands up!!!

Pani Magister

OPENER 2010
Melodia mgieł nocnych jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 11:59   #608
0Nightangel0
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Melodia mgieł nocnych Pokaż wiadomość
Moja mama się oparzyła jak była ze mną w ciąży i tam gdzie się dotknęła też mam znamię
ja też mam znamię moją mamę napadł pies i jak się wystraszyła to przyłożyła rękę do ciała i mam znamię w tym miejscu jaśniejszą plamkę która nawet nie chce się opalić.... zimą nie rzuca się w oczy ale latem już jest bardziej widoczna.... poza tym słyszałam i widziałam wiele takich przypadków więc w to akurat wierzę
0Nightangel0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 13:24   #609
dulcynea
Raczkowanie

Ja też mam pytania...

1.Jeśli ktoś nie chrzci dziecka, to czy to dziecko może mieć dwa imiona...?
Czy to drugie imię jest typowo "po patronie" ?

2. Jak to jest, że w kalendarzu jest ileś tam imienin Kaś... to datę imienin taka Kasia sobie sama wybiera...?
Czy to jest jakoś regulowane...? Np. najbliżej daty urodzin czy coś... ?
dulcynea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 13:39   #610

Cytat:
Napisane przez dulcynea Pokaż wiadomość

1.Jeśli ktoś nie chrzci dziecka, to czy to dziecko może mieć dwa imiona...?
Czy to drugie imię jest typowo "po patronie" ?

2. Jak to jest, że w kalendarzu jest ileś tam imienin Kaś... to datę imienin taka Kasia sobie sama wybiera...?
2. Imieniny powinny przypadać na najbliższą datę po urodzinach. Ale to każdy reguluje, jak chce. Ja niby powinnam mieć w Wigilię, ale od zawsze obchodziłam imieniny w Dzień Matki.

1. Nie rozumiem. Imię zapisujesz w Urzędzie Stanu Cywilnego i możesz mu dać dwa imiona, nieważne, czy dziecko jest ochrzczone lub nie. A drugie imię? Tego fragmentu pytania nie rozumiem za bardzo.
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 14:09   #611
dulcynea
Raczkowanie

Cytat:

1. Nie rozumiem. Imię zapisujesz w Urzędzie Stanu Cywilnego i możesz mu dać dwa imiona, nieważne, czy dziecko jest ochrzczone lub nie. A drugie imię? Tego fragmentu pytania nie rozumiem za bardzo.

Już tłumaczę.
Chodzi o to, że podobno drugie imię dostaje się po kimś świętym. Tzn. ma się jakiegoś patrona. I że to jest imię nadane na chrzcie.

Ktoś mi tak właśnie kiedyś powiedział - że skoro nie chcę chrzcić dziecka, to moje dziecko będzie miało jedno imię...?

A ja bym włąsnie chciała, żeby moje dziecko miało dwa imiona, bo na jedno nie mogę się zdecydować. A chrzcić nie będę.
dulcynea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 14:27   #612

Nie, dzieci nieochrzczone również mogą mieć dwa imiona.

A co do drugiego imienia po świętym. Sądzę, że tak jest ustalone, ale wiadomo, że każdy nadaje imię, które mu się podoba i czasem nie jest one po patronie. Moje drugie imię nie nosił żaden święty na przykład.
Stary 2009-08-08, 17:04   #613
stasiek
Wtajemniczenie

Co oznacza/czego to jest flaga? Wygląda jak odwrócona do góry nogami flaga Jemenu. Teoretycznie jest to flaga II Rzeszy Niemieckiej, ale może coś jeszcze oznacza/oznaczała?

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif 00.gif (2,4 KB, 6 załadowań)

Edytowane przez stasiek
Czas edycji: 2009-08-08 o 17:17
stasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 17:14   #614
maja090
Rozeznanie

to flaga Związku Północnoniemieckiego

Edytowane przez maja090
Czas edycji: 2009-08-08 o 17:15
maja090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 17:26   #615
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Już tłumaczę.
Chodzi o to, że podobno drugie imię dostaje się po kimś świętym. Tzn. ma się jakiegoś patrona. I że to jest imię nadane na chrzcie.

Ktoś mi tak właśnie kiedyś powiedział - że skoro nie chcę chrzcić dziecka, to moje dziecko będzie miało jedno imię...?

A ja bym włąsnie chciała, żeby moje dziecko miało dwa imiona, bo na jedno nie mogę się zdecydować. A chrzcić nie będę.
Nie jest tak przypadkiem na bierzmowaniu dopiero? Że wybiera się patrona itp.. Nie jestem pewna ale tylko z tym mi sie to skojarzyło..
Stary 2009-08-08, 17:55   #616
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez erha Pokaż wiadomość
W związku z nazwiskami nasunęło mi się takie pytanie: jeśli ten chłopak ma dwuczłonowe nazwisko, to czy będzie je dalej przekazywać (żonie i dzieciom) w całości? Czy będzie można np. wziąć jeden człon jego nazwiska i dodać nazwisko żony?
Po ślubie takiego pana możliwe są sytuacje: przybiera on nazwisko żony (i ma jeden człon), żona przybiera jego dwuczłonowe, mieszają coś między czlonami (byle były dwa)

Cytat:
I jeszcze jedna sprawa: gdy parka bierze ślub i oboje chcą mieć podwójne nazwisko (wcześniej mieli pojedyncze), to czym muszą mieć nazwiska w tej samej kolejności czy nie? Jeśli nie muszą, to jak na nich mówimy "Państwo..." (np. Państwo Kowalscy)? Albo co widnieje na tabliczce na drzwiach od mieszkania
Hmmm, tu to już nie pamiętam. Wiem, że kazali nam wybierać w którą stronę chcemy mieć te człony Myślę, że wiele w podejściu do sprawy zależy od konkretnego urzędnika USC, jeden będzie robil problemy, inny pewnie zgodzi się (tu nasuwa mi się przykład z innej beczki: według prawa nie można w PL, poza obywatelami pochodzenia zagranicznego, nadać dziecku obco brzmiącego imienia, np. Jessica, tylko spolszczone Dżesika; a teraz pytanie: ile dzieci o takich imionach chodzi po polskiej ziemi? wystarczy trafić na urzędnika, którego przekonasz do swojego pomysłu).

Jeszcze mnie oświeciło, że bardzo często górale podhalańscy mają dwuczłonowe nazwiska, ale nie mam pojęcia czemu. Może też chodzi o podkreślenie pochodzenia z danej rodziny?

Co do imion: dziecku można nadać dwa, oczywiście w USC. Jeśli jest chrzczone w KK, to przy chcrzcie ksiądz też wymienia oba imiona. Nie muszą to być imiona świętych, ale zwyczajowo przyjęte jest że przynajmniej jedno jest.
A to trzecie imię, przyjmowane podczas bierzmowania (oczywiście nie jest przyjmowane formalnie) to już powinno być po jakims świętym. Choć tak faktycznie, to tych świętych już tyyyylu było, że chyba niewiele jest imion "nie po świętych"

Z tym rentgenem to na pewno aż tak drastycznie nie działa Mój kuzyn ma w domu zdjęcie głowy zrobione kiedyś po wypadku - zapomniał do niego zdjąć łańcuszek z krzyżykiem. Nie muszę dodawać, że głowy mu nie urwało
Nawet pierwsze zdjęcie, które zrobił Roentgen przedstawia rękę jego żony z pierścionkiem na palcu A wtedy nawet większego promieniowania niż dziś używał.
Myślę, że co najwyżej może dojść do jakichś drobnych poparzeń. Zapytam znajomą, która pracuje w rtg i dam znać

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 18:27   #617
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Z tym rentgenem to na pewno aż tak drastycznie nie działa Mój kuzyn ma w domu zdjęcie głowy zrobione kiedyś po wypadku - zapomniał do niego zdjąć łańcuszek z krzyżykiem. Nie muszę dodawać, że głowy mu nie urwało
Nawet pierwsze zdjęcie, które zrobił Roentgen przedstawia rękę jego żony z pierścionkiem na palcu A wtedy nawet większego promieniowania niż dziś używał.
Myślę, że co najwyżej może dojść do jakichś drobnych poparzeń. Zapytam znajomą, która pracuje w rtg i dam znać
Tutaj się delikatnie pomieszało. Myślę, że jeśli chodzi o rentgen to tylko kwestia tego, żeby na zdjęciu ta biżuteria nic nie zasłoniła. Natomiast jeśli mówimy o tym "urywaniu" to chodzi o rezonans magnetyczny

Edytowane przez Fela Von Helvete
Czas edycji: 2009-08-08 o 18:31
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 19:11   #618
Mead
Raczkowanie

GG do Mead

No to ja mam głupie pytanie dlaczego pleśń na serze pleśniowym jest zdrowa?
Mead jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 19:39   #619
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mead Pokaż wiadomość
Czy ja wiem, czy takie głupie
Stary 2009-08-08, 19:52   #620
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że daty imienin nie wybiera się według własnego widzimisię. Imieniny wypadają w pierwszą datę po urodzinach

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 20:03   #621
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Istnieją różne rodzaje pleśni. Ta pleśń, która pojawia się samoistnie na starym chlebie i innych produktach jest toksyczna i nie można jej spożywać. Ta, która znajduje się w serach pleśniowych to tzw. pleśń szlachetna i ona nie jest szkodliwa. Ale uwaga - ser pleśniowy jak za długo leży też może spleśnieć toksyczną pleśnią jest ona czarna i oczywiście produkt jest wówczas do wyrzucenia.
Stary 2009-08-08, 20:06   #622
erha
Zakorzenienie

Cytat:
Pleśń to po prostu grzyb, więc to działa na tej samej zasadzie: borowiki jemy, muchomorków nie jemy. Pleśnie na serach, to takie które nie wytwarzają mikotoksyn i nie są dla nas szkodliwe
erha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 20:07   #623
Mead
Raczkowanie

GG do Mead

shockwaves dziękuję
Mead jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 20:07   #624
peggy_blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez talkshit Pokaż wiadomość
a mnie zastanawiolo zawsze do czego sluzy biala kredka do rysowania na kartce ? XD wydawalo mi sie ze moze powieksza rysunek czy cos .

ale pamietne czasy . miales biala kredke byles kims w przedszkolu
tego chyba nie wie nikt

http://demotywatory.pl/50262/Biala-kredka
peggy_blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 22:59   #625
erha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez peggy_blue Pokaż wiadomość
Tak na logikę, biała kredka może służyć do rysowania po kolorowym papierze Bo kto powiedział, że można tylko na białym papierze robić rysunki? Przynajmniej tak u mnie w przedszkolu czy szkole było
erha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 23:09   #626

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Tutaj się delikatnie pomieszało. Myślę, że jeśli chodzi o rentgen to tylko kwestia tego, żeby na zdjęciu ta biżuteria nic nie zasłoniła. Natomiast jeśli mówimy o tym "urywaniu" to chodzi o rezonans magnetyczny
No właśnie Sama po napisaniu mojej wiadomości zaczęłam się zastanawiać, co ja piszę Macie rację!
Stary 2009-08-08, 23:33   #627
krowa_bez_mleka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adzia2223 Pokaż wiadomość
A ja mam baaardzo inteligentne pytanie...
Gdzie ludzie pracujący w kiosku chodzą robić siku?
Przeważnie ludzie z takich kiosków/budek umawiają się np. z pobliską restauracją, barem, czy posesją (jeśli np. na terenie takiej stoi kiosk), że tam będę korzystać z toalety, w zamian za coś( deputat, opłata) i to jest ich oficjalna toaleta w ramach kontroli.

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Wiecie co ja jednak myślę, że nie wiedzieć co to bidet i do czego służy to trochę wstyd... To nie jest jakiś nowoczesny wynalazek, bidety były już montowane w czasach gdy ja byłam małym dzieckiem (a więc dobrze ponad 20 lat temu...) jeśli chodzi o Polskę. Bo tak to nawet w starych filmach amerykańskich można je dojrzeć...
A tam wstyd. Po to jest ten wątek. A bidety są teraz baaardzo rzadko spotykane, sama nigdy nie korzystałam i nawet jeśli można w amerykańskich filmach je dojrzeć, to niekoniecznie mozna dojrzeć sposób korzystania z nich

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Dlaczego ugryzienia komarów swędzą? I od czego zależy wielkość bąbla? Mam wrażenie, że w tym roku grasują komary-mutanty, mam taaaakie wielkie bąble na nogach :/
Ja słyszłam, że swędzi nas dlatego, że komary wbijąjąc się aby wypić naszą krew wpuszczają substancje znieczulającą, tal abyśmy nie poczuli ukłucia i nie zareagowali w porę. A ona po czasie zaczyna swędzieć
Nie wiem czy łączy się to z wcześniejszą teorią o uczuleniu, ale być może.

Cytat:
Tak na logikę, biała kredka może służyć do rysowania po kolorowym papierze Bo kto powiedział, że można tylko na białym papierze robić rysunki? Przynajmniej tak u mnie w przedszkolu czy szkole było
No pewnie, że nie tylko na białym! Biała kredka byla bardzo przydatna, przynajmniej mnie-na granotowej lub czarnej kartce wychodzily śliczne bałwanki I śnieg!
kiedy chcę grzeszyć to grzeszę
krowa_bez_mleka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 23:49   #628
cholernarejestracja
Copyraptor

Ja jeszcze czasem używam białej kredki do zacierania przejścia między jednym kolorem a drugim, albo kolorem a kartką żeby nie było widać, że się gwałtownie urywa cieniowanie, tylko takie właśnie przejście.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-09, 08:45   #629

Pytanie: gdy jest otwierana galeria handlowa, są tam już pracownicy sklepów, a nawet personel: panie od sprzątania itp. W jaki sposób dostają tę pracę? Na stronie budowanej galerii nie ma żadnej zakładki "praca" ani nic. W większych sieciówkach rozumiem, że można aplikować przez strony internetowe danego sklepu, a jeżeli chodzi o mniejsze sklepy, budki i np. sprzątaczki?
Stary 2009-08-09, 09:41   #630
Anna Antonina
Wtajemniczenie

Cytat:
Pytanie: gdy jest otwierana galeria handlowa, są tam już pracownicy sklepów, a nawet personel: panie od sprzątania itp. W jaki sposób dostają tę pracę? Na stronie budowanej galerii nie ma żadnej zakładki "praca" ani nic. W większych sieciówkach rozumiem, że można aplikować przez strony internetowe danego sklepu, a jeżeli chodzi o mniejsze sklepy, budki i np. sprzątaczki?
Spróbuję opowiedziec na przykladzie Galerii w moim mieście. Jeśli chodzi o duży spożywczak-jest tam Tesco. Był casting na pracowników ogłaszany na stronie Tesco i w lokalnych gazetach. Dalej-sieciówki. Tutaj ogłoszenia pojawiają się na stronie danego sklepu, dużo też dzieje się przez znajomych. Panie sprzątaczki pochodzą z zewnętrznej firmy, która wcześniej zajmowała się sprzątaniem np pobliskiej pływalni. Małe sklepy i budki, czyli takie 'prywatne', które ktoś sobie osobiście dzierżawi-ogłoszenia w prasie lub przez znajomych.

Edytowane przez Anna Antonina
Czas edycji: 2009-08-09 o 09:44
Anna Antonina jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości