|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
Pokaż wyniki sondy: Czy oglądałyście bądź czytałyście "Zmierzch" ? | |||
Tak, oglądałam ten film. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
41 | 17,01% |
Tak, czytałam książkę. |
17 | 7,05% |
Tak, czytałam książkę i oglądałam ten film. |
179 | 74,27% |
Pierwszy raz o tym słyszę. |
4 | 1,66% |
Głosujący: 241. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3691 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Saga Zmierzch - Stephenie Meyer (cz.II)
Tez tak sądzę
![]() |
#3692 |
Rozeznanie
|
aha, dzięki za opinie
![]() ale teraz to jak książkę przeczytam to nie będzie takiego wow na filmie haha ![]()
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3693 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3694 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny wybieracie się na Księżyc w Nowiu?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3695 |
Rozeznanie
|
Ja mam rezerwacje na piątek na 18:15
![]()
![]() |
#3696 |
Zadomowienie
|
niestety Mrs Candy i dziewczyny mają rację. moje koleżanki obejrzały film przed przeczytaniem książki i uważały, że nic nadzwyczajnego.
cały sekret filmu jest w tym, że odzwierciedla wizualne motywy bardzo dobrze, jednak brakuje w nim ( jak dla mnie) osobistych myśli bohaterki, a one niesamowicie dużo wnoszą i budują atmosferę. ja wiedząc co bohaterka czuje w danej chwili ,przyjemnie oglądam, bo już się nie zastanawiam co jej tam po głowie chodzi. ![]()
![]() |
#3697 |
MUSEarka
|
Wybieram się na KwN w piątek na 22:15
![]() ![]()
![]() |
#3698 |
Zadomowienie
|
Ja zarezerwowałam na niedzielę na 19:00 w Plazie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3699 |
Przyczajenie
|
a ja zobacze film w sobote w szczecinie! z niecierpliwością czekam...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3700 |
Wtajemniczenie
|
a ja niu moon wybieram sie w sobote
![]()
![]() |
![]() |
#3701 |
Zakorzenienie
|
ja w sobote ide na KWN!! nie moge sie juz doczekac
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3702 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj z dziewczynami oglądałyśmy pierwszą część sagi. A teraz właśnie szykuję się do kina na KwN. Mamy już bilety w ręku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3703 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3704 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() wiele scen obciętych, dużo niedomówień więc naprawdę polecam książkę! Ogólnie wilkołaki boskie ![]() ![]() kto by pomyślał, że czas tak szybko leci.. teraz czekam na 3 część... chyba do czerwca z tego co kojarzę ![]() Życzę miłego oglądania, bo niektóre sceny naprawdę fajne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3705 |
Zadomowienie
|
Divinity ja mialam takie wrazenie po 1 częsci kiedy jeszcze książki nie przeczytałam. Wyszłam z kina z otwartą gębą
![]() Ja już za kilka godzin też będe siedziała w kinie i wzdychała... heh mój tż chyba mnie zabije ![]()
![]() |
#3706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe.. nie dziwie sie im ze piszaczaly ![]() ![]() w czerwcu juz??? ![]() ![]() mam do ciebie pytanko ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3707 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Była walka Edwarda z Volturi, a dokładniej z Felixem. Nawet część tej walki można zobaczyć w którymś ze zwiastunów. Efekty były bardzo fajne, widać że na tą część mieli więcej funduszy, zwłaszcza nie spartolili wilkołaków za co im wdzięczna jestem. No i nawet samo skakanie, bieganie, walka były do zjedzenie, zupełnie inna technika niż w Zmierzchu ![]() ![]() Nerla, dlatego ja wybrałam się do kina z koleżankami ![]() ![]() A że tak zadam niedyskretne pytanie, za kim tak wzdychałaś w '1'? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3708 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() hehe..wlasnie tak myślalam ![]() no wlasnie ja czekam na te efekty ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3709 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3710 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3711 |
Zadomowienie
|
Na onecie pojawiły się nowe zwiastuny tzn. ja ich wcześniej nie widziałam
![]() - Przed walką Jacoba i Paula - Walka Edwarda i Felixa - Prezenty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3712 |
Wtajemniczenie
|
Widziałam film , jest swietny w porównaniu z pierwszą częścią. Edward wyglądał wreszcie jak wampir.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3713 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3714 |
Rozeznanie
|
No więc ja już po, opinia "na świeżo" poniżej na jasno:
Film w miarę wierny książce, kilka odstępstw, ale wybaczalnych. Wilkołaki fajne, faktycznie udało się ich nie spartolić ![]() A teraz co mi sie nie pobobało, to przede wszystkim dwie MEGA kiczowate sceny, jak Edward wysiada z auta na początku i jak sobie biegają w wizji Alice, tragedia, mistrzostwo kiczu, ble! ![]() ![]() Wampiry takie sobie, moim zdaniem Cullenowie przerysowani, wolałam tych z pierwszej części, ci wyglądają jak marionetki. Do tego Edward ma cały czas takie czerwone oczy jakby płakał. Jedna piosenka mi bardzo w pamięć zapadła, ta z pościgu za Victorią, ktoś wie co to jest? Zmierzch mi sie bardziej podobał.
![]() |
#3715 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Matko jakie to było cudowne. Naprawdę jestem miło zaskoczona. Poprawiła się znacznie gra Belli i w końcu zamyka usta ![]() Ścieżka dźwiękowa też miodzio. Mi podobały się zaczerwienione oczy Edwarda wyglądał przez to przeżałośnie ale w sensie że słodko ![]() ![]() Nie no postarali się tym razem, pewnie się ze mną nie zgodzicie ale wydaje mi sie że dla mnie film był lepszy od książki ,no chyba ze to szok poobejrzeniowy jeszcze działa ![]() To żadna tajemnica, zdychałam za Robem w 1 ale on mi się już podobał jak grał w Harrym ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3716 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Haha no dokładnie mam te same odczucia jeśli chodzi o tą scenę "przepowiednię" Alice.. Edward wyglądał tam jak paź, a Bella jak rusałka ![]() ![]() ![]() Ale moim skromnym zdaniem trochę pozmieniali, pewnie dlatego żeby było więcej akcji itd.... ja uważałam że KwN to właśnie opowieść o cierpieniu i samotności Belli i tego mi brakowało. Cytat:
![]() Edward jak dla mnie wyglądał tragicznie ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3717 |
Zakorzenienie
|
Oko to teraz ja. Na świeżo moje wrażenia stąd też proszę nie zwracać uwagi na chotyczność wypowiedzi.
Zacznę tyłem do przodu bo od stwierdzenia że jak dla mnie to to film w skali od zera do 10 ma 5. Czyli dramatu nie było ale sząłu też ni ma... ![]() Plusy: + Sam początek i cytat z szekspira - baaardzo mi się podobało że to dostrzegli scenarzyści bo Pani Meyer naprawdę dała czadu z tymi początkowymi cytatami ![]() + Świetny pocałunek Edka na pożegnanie w czółko Belli. Na ułamek sekundy można było dostrzec jego cierpienie aby już po chwili na jego twarzy zagościła maska. Dobra gra. + Pomysł z pokazaniem 'pustych stron' z książki też mi się podobał. Naprawdę! ![]() + WILKOŁAKI ![]() + Jacob w krótkich włosach ![]() ![]() + Ja naprawdę jak Zbynia kocham całe życie byłam Team Edward i wogóle hey ho let's go! No ale no luuudzie Genialne sposób pokazania tych chłopców! Przemiany w wilki bójki Jacob'a z Paulem! ![]() + Szramy Emily ![]() ![]() + I jak Arek mi świadkiem w połowie seansu pomyślałam sobie 'chrzanić Edka jak sie ma TAKIE Wilkołaki ![]() + Scena z Laurentem i rozszarpania go na kawałki. I'm the evil one ![]() + Ok powiem to jeszcze raz tym razem kontekstowo jak w książce była scena gdzie J i B siedzą w samochodzie przed domem B i ona nagle widzi auto Cullenów i chce wybiec a J ją chce zatrzymać to mi się agresor włączał na J. I myślałąm sobie 'lej na niego kretynki tam są Cullenowie' a na filmie była 'gdzie leziesz głupia gąsko tu masz cieplutkiego pięknie wyrzeźbionego Jacob'a ze śliczną buśką ![]() + Dimitri ![]() ![]() ![]() + Scena walki z Volturi! ![]() + Końcowa scena walki Edka z Jacob'em ![]() + I jak Bellka mówi 'nie każ mi wybierać bo wybiorę jego' ![]() No to teraz minusy: - Edek WIECZNIE cierpiący ![]() ![]() - Scena pocałunku po urodzinach B kiedy B mówi do E: 'Kiss me' i on wie że to najprawdopodobniej ich ostatni pocałunek no i ja rozumiem że bół rozpacz i udręka ALE co to za stękanie było?! WTF?! ![]() ![]() - Jasperowym lokom cioci kloci mówię poraz kolejny stanowcze NIE! ![]() - Tygrysi skok po olimpijskie złoto w jego wykonaniu to yyy ![]() - Scena pożegnalna w lesie mimo wszystko jak dla mie schrzaniona ![]() - Wizje niebiańsko Edkowe też takie naciągane troche ![]() - B biegnąca ulicami Volterry ![]() - Tygrysi skok na Edka ![]() - i największy moim zdaniem niewypał filmu... Wizja Alice w której Aro widzi Belle jako wampira czyli krócej mówiąc Edek i Bella biegający po polanie niczym dwie rusałki ![]() ![]() - Aleca prawie nie było widać ![]() - Jane jakoś tak mało groźna dla mnie. - Ogólnie pominięcie moich ukochanych SZTANDAROWYCH cytatów z książki ( które w pierwszej czesci mimo wszystko zagościły w filmie ![]() - Ogromna wręcz kompersacja końcówki książki nie dała pełnego obrazu sytuacji. - Soundtrack nie poruszał. Niestety w trakcie filmu spodobała mi się tylko JEDNA piosenka. Podczas jedynki podobała mi się każda. ![]() - Where THE FUCK IS EDWARD'S VOLVO?!?!?!?! ![]() - Ogółem zupełnie inny klimat całościowy. Dla mnie znacznie gorszy, Brak było tego czegoś. Tej iskry! Pamiętam te dreszcze jak w pierwszej części Edek musiał wyssać jad z ręki Belli i jej halucyny i muzykę w tle. To był odlot oglądnie tego ![]() Albo klime kompozycji Cartera Burwella Magia! To jest to czego tej części niestety brakuje. Pomijając oczywiście że Edek z chłopaka licealisty zrobił się statecznym Panem po 30... Co jest totalnym kanałem. Pamiętacie scene z jedynki 'No cóż doszedłem do wniosku że skoro i tak skończę w piekle to mogę po drodze zaszaleć' I ten boski uśmieszek? ![]() Cóż pozostaje pooglądać mi to jeszcze ze 100 razy zapoznać się bliżesz z soundtrackiem I czekać na część 3 którą ( DZięki Ci Boże! ) reżyserował będzie kto inny. ![]() Póki co to żegnam się z wami i czekam na wasze wrażenia po przeczytaniu mego eseju! Howgh! ![]()
Nie pozwólcie, aby ktokolwiek wmówił wam, że trzeba być zadowolonym z tego, co się ma. Zawsze jest więcej do zdobycia. ![]() ![]() ~dbam o włosy ![]() ~100 dni bez chipsów dzień: 88/100 ![]() ~ćwiczę! Insanity Max30 dzień 56/56 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3718 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, żadna z was nie wspomniała jeszcze o zakonczeniu filmu ! Ja w zyciu bym sie nie spodziewala ze skonczy sie to wlasnie tak bezsensu. Skojarzylo mi się z zakonczeniem dennego serialu, bo one zawsze kończą się w najciekawszym momencie ;D
Scena wizji Alice, z Bellą wampirem też mi się nie podobała [jak wszystkim z tego co czytam] I soundtrack pozostawie bez komentarza... Co mi się podobało to Jacob i reszta wilkołaków ;D Uwielbiam ten moment, w którym został pokazany ten upływający czas [ puste kartki w książce]. Wymiękłam jak Bella skoczyła z klifu i w tej wodzie widziała Edwarda.
![]() |
#3719 |
Przyczajenie
|
Ja jestem zawiedziona końcówką. Jak zamkły się drzwi Voltery a B budzi się w pokoju, to sobie pomyślałam Hej a gdzie te tęskne pocałunki i przytulanie. i pokazanie tego, że E też za tym tęsknił i nie opuszczał B mimo głodu. Gdzie scena przekazania B ojcu. No i jak ona się budzi miała myśleć, że to sen, niemożliwe, żeby to była prawda. Miałam wrażenie, że to na maksa chcieli skrócić.
![]() więc ogólnie brakowało mi tej czułości. Ale gra niektórych aktorów się polepszyła, Kristen mniej drażniąca. Viktoria miała fajniejsze te włosy, takie żywsze. Wilki też ok, czasami czułam te drgania ziemi ![]() Na pewno jak się tylko ukaże w necie, to obejrzę jeszcze raz, bo po nieprzespanej nocy ledwo mogłam utrzymać otwarte oczy na maratonie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3720 |
Zakorzenienie
|
Na jasno:Jak czytam te wasze opisy to się zastanawiam czy w ogóle iść :/ Najbardziej w 1 części mi się podobały momenty w których Ed był taki pewny siebie, te uśmieszki itp, więc jak cały film ma te cierpiętną minę co na zwiastunach to chyba odpuszczę i poczekam na dvd :/
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.