Metoda Vojty - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-13, 10:16   #91
celka2000
Zakorzenienie

Dot.: Metoda Vojty

Sie rozpisalam i wcielo mi posta.

Kancia - widzialam Cie dzisiaj w Promyku - ja wchodzilam do gabinetu, Ty szlas do rejestracji

Bylam dzis u neurologa. Jest duza poprawa. Mamy cwiczyc 2 razy dziennie (1 cwiczenie).
Teraz pracujemy nad podporem na lokciach. Babka pytana czy moglibysmy juz zupelnie zrezygnowac, odpowiedziala ze to w sumie nasza decyzja. Ze jak sie zdecydujemy przerwac to zebysmy tylko obserwowali dziecko i przyszli na kontrole. Ze nie ma ryzyka ze maly nie bedzie siedzial czy chodzil.
Zeby do tego podejsc spokojnie - czyli wycofujemy sie juz z cwiczen.

Jak poszlismy z ta kartka do rehabilitantki to powiedziala: "nie wiem czemu neurolog tak dobrze go ocenila. Ja bym nadal cwiczyla 3 razy dziennie" (1 cwiczenie- a jak sie dopytalam, to wyszlo, ze nawet 2 - tyle ze lacznie 6 potworzen).
Do tej potry cwiczylismy 3 razy dziennie po 2 cwiczenia (8powt.). Choc mielismy 4 razy dziennie.
W kazdym razie stwierdzilam, ze ona nie jest od oceny dziecka - ma uczyc poprawnie wykonywac cwiczenia.

Postanowilam, ze bedziemy cwiczyc 2 razy dziennie po 4-6 powtorzen (bedzie po srodku). Tyle, ze nie czuje juz takiej presji i wiem, ze jak raz nie pocwiczymy to nic sie nie stanie

A tak w ogole apropo cwiczen -to one powinny wyzwalac prawidlowe zachowania, prawda?. A u nas jest wrecz odwrotnie. Maly rano, dopoki nie cwiczy -to sie dosc ladnie podpiera na lokciach. Po cwiczeniach -robi sie taki sztywniak i juz tylko na wyprostowanych i nie ma sily zeby mu je zgiac. Mowimy o tym rehabilitantce-to mowi,ze dlatego, ze jest wkurzony to sie bardziej spina. No ale chyba po to sa wlasnie cwiczenia zeby sie rozluznil??? Zwlaszcza teraz jak juz pracujemy nad podporem lokci to te cwiczenia nie przemawiaja do mnie...
A co do miesni brzucha -to sama zauwazalm,ze sa duzo lepsze Juz nawet ani slowa nie bylo o tym podczas wizyty (ostatnio celem byla koordynacja miesni brzucha). Ale ja do konca nie jestem przekonana, czy to efekt cwiczen, czy naturalny rozwoj dziecka.
celka2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 10:28   #92
Kancia
Zakorzenienie

celka nio to super powiem Ci, ze z ta rozbierznością zdan neurolog rehabilitant to u nas jest tak samo
neurolog powiedział ostatnio, ze schodzimy z terapii a rehabilitant cały czas upiera sie przy kontynuacji dlatego stwierdziłam to samo co Ty, nie rehabilitant jest od oceniania. Neurolog chyba wie co mówi My teraz tez powinnismy juz konczyc i cwiczyc 2 razy dziennie a rehabilitant się upiera przy 3 razach w kazdym razie na marzec sie nie rejestrowałam skoro p. doktor stwierdziła, ze juz nie potrzebujemy. Zobaczymy co powie za tydzien bo teraz faktycznie nie rejestruja.

a ja Cie nie widziałam ale pewnie dlatego, ze zła byłam po wizycie
mały ma 5,5 mca i zaczyna raczkowac a rehabilitantka stwierdziła, ze WOLAŁABy gdyby na przemiennie stawiał rączki a nie podciągał sie na dwóch myslałam, ze eksploduję!!
Stary 2008-02-13, 12:11   #93
celka2000
Zakorzenienie

Jak to zaczyna raczkowac? Dzieci w tym wieku juz raczkuja? Czy to moze przez te cwiczenia tak szybko sie rozwija?

Ja mam w kazdym razie odczucie, ze oni w promyku chca na sile zatrzymac klientow Tydzien temu babka mi mowila, ze do konca marca mamy wizyty w srody o 9.00, a na kwiecien trzeba w kolejce znowu stac. Na k w i e c i e n??? Az maz jej zwrocil uwage - do kwietnia to mam nadzieje, ze my skonczymy To sie poprawila - no dobrze by bylo... Juz cwiczymy 2,5 miesiaca, od poczatku te nieprawidlowosci nie byly jakies duze, wiec mi nie przyszlo nawet na mysl, ze bedziemy to cwiczyc tyle miesiecy. Naszczescie po wizycie u neurolog jestem dobrej mysli i sadze ze za 6 tyg bedzie juz definitywnie koniec.

EDIT: ale fajnie nie cwiczyc w ciagu dnia Nie trzeba planowac dnia - co najpierw - karmienie, cwiczenia, spacer, itd...Przed spacerem to zawsze mi sie za krotka przerwa wydawala miedzy cwiczeniami, po spacerze to znowu pozno- bo trzeba nakarmic glodomora, potem odczekac, itd....

Edytowane przez celka2000
Czas edycji: 2008-02-13 o 16:39
Stary 2008-02-13, 17:08   #94
Kancia
Zakorzenienie

no własnie pełza od jakichs 3 dni podciągajac korpusik na rączkach i wierzgając nózkami a teraz próbuje juz na czworakach stać i buja sie na tych kolankach w przód i w tył. Mysle, ze za kilka tygodni pójdzie do przodu jak nie szybciej...

edit: to filmik z wczoraj a dziś juz próbuje kolankowac

http://pl.youtube.com/watch?v=oo_e4itcfpQ
Stary 2008-02-13, 19:11   #95
celka2000
Zakorzenienie

no pieknie
Stary 2008-02-16, 22:15   #96
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Witam.
Sama nie jestem mamą,ale ciocią słodkiej 3-miesięcznej Julki.Czasem przeglądam to forum i zainteresowana tym tematem zajrzałam na niego.Powiedziałam o tym mojej siostrze,żeby uważała i obserwowała maleństwo.Niestety,dzisia j zadzwoniła i powiedziała,że coś jest nie tak - Julka brana na ręce odgina głowę i nóżki do tyłu,w ten sposób,że jest przytulona do mamy tylko brzuszkiem i wygina się właśnie w literkę C.
Pielęgniarka powiedziałą jej,że to w porzadku i nie ma czym się przejmować.Co w takim wypadku ma zrobić?Czy to wygięcie powinno ją niepokoić?
Pozdrawiam dumne mamusie i z góry dziękuję za pomoc
marthusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-16, 22:45   #97
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Dodam,że siostra mieszka w UK jak narazie,ale na maj już ma przyjechać do PL na stałe.Do jakiego wieku dzieci się kwalifikują do leczenia metodą Vojty?

Edytowane przez marthusia
Czas edycji: 2008-02-17 o 08:28

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-17, 14:39   #98
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Up,up...
Stary 2008-02-17, 14:55   #99
celka2000
Zakorzenienie

Podstawowym elementem rehabilitacji dzieci jest rehabilitacja wieku rozwojowego, w której wykorzystuje się możliwości i szanse jakie daje rozwój dziecka w 1 roku życia, aby zapobiec kalectwu i pomóc dzieciom z wadami wrodzonymi lub wcześnie nabytymi. Opiera się ona na wykształcaniu u małego dziecka samodzielności i umiejętności komunikacyjnych.

http://www.alkon.pl/reha/rdzie.htm

Wynika ze do roku jest sens cwiczen. A wiec polroczne dziecko moze zaczac rehabilitacje, choc pewnie im szybciej tym lepiej.
Stary 2008-02-18, 08:12   #100
Kancia
Zakorzenienie

marthusia najlepiej do neurologa się przejsc a co do cwiczen to tak jak pisze celka im wczesniej tym lepiej

my od 4 dni nie cwiczymy mały podlapał wirusa i ma biegunkę rehabilitantka nie bedzie zadowolona

celka przeczytałam, ze Twoje szczescie wazy 7 kg mój tez wazy koło tego a jest starszy o 2 miesiace czym Ty go karmisz
Stary 2008-02-18, 08:21   #101
SmallM
Raczkowanie

Moja córcia jak była malutka, to dostała skierowanie na ćwiczenia. Gdy metodą Vojty miała być uczona pełzania po pierwszym dniu ćwiczeń na całym ciele zrobiły jej się pajączki, płakała cały dzień, nic nie chciała jeść. Przestałam chodzić na ćwiczenia na własną odpowiedzialność. Po jakiś 3 latach, neurolog dziecięcy, do którego przez przypadek trafiłam (na dyżurze pediatrycznym) powiedziała mi, że to była bardzo dobra decyzja. Dziecko wg Pani neurolog było zupełnie zdrowe, a drobne odstępstwa od norm są u dzieci normalne - każde inaczej się rozwija.
Dlatego zanim zdecydujecie się na takie obciążenie dziecka: skonsultujcie diagnozę z innym lekarzem.
SmallM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-18, 19:18   #102
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Dziękuję za odpowiedzi
Na bierzaąco będę przekazywałą siostrze informacje.Najgorsze,że tam zdają się mieć bardzo lekkie podejście do tak 'małych' odchyleń od normy.Mam nadzieję,że jak przyjadą do PL nie będzie za późno za podjęcie rehabilitacji.
Pozdrawiam
Stary 2008-02-18, 19:25   #103
Kancia
Zakorzenienie

z tego co wiem w UK bardzo trudno o rehabilitację a juz na pewno trudno o Vojtę ale mam nadzieję, ze rehabilitacja nie bedzie potrzebna

SmallM mi 2 neurologów powiedzialo to samo, jednak mam nadzieję, ze juz niedługo skonczymy
Stary 2008-02-19, 08:52   #104
celka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
celka przeczytałam, ze Twoje szczescie wazy 7 kg mój tez wazy koło tego a jest starszy o 2 miesiace czym Ty go karmisz
7120 g tylko i wylacznie cycem
Ale to jest zarlok - w nocy budzi sie po 2-3 razy bo jest glodny A w dzien co 2 godziny chce jesc...
Stary 2008-02-19, 16:12   #105
Kancia
Zakorzenienie

no to co Ty jesz teraz pewnie nie byłoby nawet widac róznicy w wieku miedzy chłopakami

a my dziś podcielismy jęzorek i to na poczekaniu poszlismy tylko do chirurga dzieciecego zeby obejrzał to wedzidełko a on je podciął od razu troche mnie zszokował
Stary 2008-02-19, 20:13   #106
celka2000
Zakorzenienie

Kancia - i jak z tym jezorkiem? Jak zareagowal Adrianek? Bo ja to sie okropnie balam a sie okazalo to mniejszym przezyciem dla Adasia niz szczepienie (a juz na pewno niz badanie wzroku)
Stary 2008-02-19, 20:17   #107
Kancia
Zakorzenienie

darl sie tylko jak mu lekarz paluchy pchał do buzi a pózniej ciumkał kawalek gazy troszkę krewki polecaiło ale on nawet nie zauwazył później wystawiał jęzora
Stary 2008-02-19, 21:20   #108
dekamilka
Przyczajenie

witam
moja coreczka w maju skończy 3latka i jest wcześniaczkiem z 26tygodnia ciąży
ćwiczylam tą metodą bo miala asymetrię związaną z wcześniaczymi napięciami a poza tym po zaledwie dwóch tygodniach od urodzenia założono jej gips na jedną nóżkę, w którym leżała w sumie około trzech miesięcy, więc po zdjęciu rozwijała się nieprawidłowo(chroniła bioderka bo miala zapalenie kości i stawu)
ćwiczyłyśmy pół roku-raz w tygodniu przyjeżdżała rehabilitantka, a ja sama 3-4 razy dziennie po kilka ćwiczeń
płakała okropnie ,a ja przyznam razem z nią,ale opłaciło się. w tej chwili tylko ja widzę delikatne pozostałosci asymetrii-troszkę inaczej ustawia nóżki i w wodzie podtrzymywana pod brzuszkiem jedną nóżką ładnie pracuje(jakby plywala żabką)a drugą trochę usztywnia, a poza tym rozwija się super
dziewczyny-ćwiczcie tyle ile zalecają rehabilitanci, bo warto
buziaczki
dekamilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-22, 07:26   #109
Kancia
Zakorzenienie

dekamilka cwiczymy

celka jak wizyta ?

ja dzis ide zebrac o miejsce do doktorowej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-22, 18:02   #110
celka2000
Zakorzenienie

Cytat:

celka jak wizyta ?
Kancia - jaka wizyta ? Przeciez myu neurologa bylismy niecale 2 tygodnie temu
Stary 2008-02-23, 11:07   #111
Kancia
Zakorzenienie

wizyta na rehabilitacji

a ja sie wczoraj wkurzyałm tak ze szok pojechałam do Pulsantisu, o 11 byłam pod rejestracja. Pytam baby czy będzie rejestracja do doktorowej a ona mi mówi, ze o 6 rano zarejestrowali 8 osob bo przyszli i tak zadecydowało kierownictwo
myslałam, ze wyjde z siebie
oczywiscie nie bylo juz miejsc

celko powiedz mi prosze, Ty dzwoniłas do doktorowej bezpośrednio prawda a możesz mi podac nr na PW bo mam jakś komórke ale ona jest cały czas wyłaczona
Stary 2008-02-27, 17:51   #112
celka2000
Zakorzenienie

kolejne spotkanie z rehabilitantka.... ZNowu chciala zmienic pozycje, ale wcale maly nie cwiczyl w niej lepiej, wiec za moja namowa zostalismy przy poprzednim Ona ciagle zmienia a przy kolejnych maly wcale lepiej nie reaguje. Juz mi sie wydaje ze na samym poczatku ten bark lepiej chodzil niz teraz....

Dzwonili do mnie z promyka - chcieli mnie zaprosic na jakies spotkanie rehabilitantow i lekarzy - rehabilitanci mieli cwiczyc malego Vojta a Ci lekarze oceniac. NIe zgodzialam sie. Maly i tak nieznosi tych cwiczen i jeszcze taka masowa widowania....
Stary 2008-02-27, 19:33   #113
Kancia
Zakorzenienie

loool ja tez bym się nie zgodziła
u nas też zmienia co wizyte i w sumie juz mnie to nie dziwi, ze jak ide to co rusz coś nowego nawet jesli poprzednie cwiczenia mi wychodza
do p. doktor sie nie dodzwoniłam ani na meila nie odpisała bede jechac znów w piatek próbowac

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-28, 20:30   #114
6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7
Konto usunięte

Przejrzalam kilka linkow, ktore Kancia podala w jednym z pierwszych postow i powiem szczerze, ze zaczynam sie troche martwic Wyczytalam tam m.in.
Rzeczywiście nie sposób ocenić rozwoju dziecka nie widząc go w ruchu. Istotna jest bowiem nie ilość osiągnięć, ale ich jakość, precyzja. Pięknie i przystępnie opisuje to pani dr Banaszek w swojej książce. Skrótowo opiszę najważniejsze prawidłowości 6-go miesiąca życia:

W leżeniu na brzuchu dzidziuś powinien podpierać się na wyprostowanych rękach, tj. dłonie luźno otwarte, kciuki na zewnątrz, "czubek" łokcia kierowany w tył, a nie na bok, barki swobodnie opuszczone tak, żeby nie było fałdki na szyi z tyłu, brzuch "odklejony" od podłoża aż do podporu na górnej części ud. W związku z taką równowagą mięśni pleców i brzucha nie może być żadnych fałdek na plecach, a cały tułów nie może być wygięty w dół.

Swobodny obrót z pleców na brzuch bez odginania głowy, bez odpychania się nogą, bez pozostawiania ręki pod klatką piersiową. Obrót z brzucha na plecy jest najczęściej w tym samym czasie, ale może być rzadziej wykorzystywany, bo dziecku łatwiej poznawać świat na brzuchu.

Moje dziecko ma 5 miesiecy ale nie robi nic z w/w
Owszem, na brzuchu polezy troche max 5 minut, glowa uniesiona, przekreca ja na boki, ale nie unosi sie na rekach nie przewraca sie tez w zaden sposob Wiem, ze to indywidualna sprawa kazdego dziecka, ale czy w miesiac moze to nadrobic Dodam jeszcze, ze i tak mam wyrzuty sumienia, ze jestem zla matka, poniewaz maly od urodzenia spi tylko i wylacznie na plecach a glowy nigdy w czasie snu nie przekreca na boki I niestety w zwiazku z tym ma plaska glowe Probowalam oczywiscie klasc go na boku, przekrecac w czasie snu, ale niestety budzil sie po kazdej takiej probie z histerycznym placzem
6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 09:00   #115
celka2000
Zakorzenienie

lea mozesz to zawsze skonsultowac z neurologiem. Dziecko juz w 5 miesiacu powinno sie obracac na boki - bo mnie juz na kazdej wizycie o to pytaja (Adas ma dokladnie 4 miesiace). Ale z drugiej strony niektorzy lekarze sa jacys "do przodu" i to co napisalas to dokladnie wymagali od Adasia juz miesiac temu (czesc tego) Ze niby nie ma byc faldki na karku, ze brzuch ma byc odklejony od powierzchni. A przeciez z tego co piszesz to norma dla 6 meisiecznego dziecka Czyli mamy jeszcze 2 miesiace. Brak slow...
Stary 2008-02-29, 10:07   #116
6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez celka2000 Pokaż wiadomość
lea mozesz to zawsze skonsultowac z neurologiem.
Niestey nie moge, mieszkam w Anglii, tutaj lekarze maja luzny stosunek do rozwoju dziecka, dziecku trzeba dac czas na rozwoj, nie widza w tym nic niepokojacego

A co do przewrotow, to malemu sie zdarzylo dokladnie 4 razy przewrocic z brzucha na plecy kilka tygodni temu, od tego czasu nic

Za miesiac jade do Polski na tydzien to wtedy odwiedze neurologa
6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 11:57   #117
celka2000
Zakorzenienie

lea - glowa do gory! To na pewno nie musza byc obroty z brzucha na plecy ani z plecow na brzuch. Na poczatku pojawiaja sie obroty na bok, a dokladnie z plecow na bok. Ale wszystko w swoim czasie. Jesli sie niepokoisz to faktycznie jak bedziesz w Polsce to wybierzcie sie do neurologa.

Wczoraj bylismy w poradni rehabilitacyjnej. Ja juz zawsze Adaskowi tlumacze ze ma przy lekarzu ladnie lezec na przedramionkach i sie rozluznic bo jak nie to mu nie dam jesc przez caly dzien. No i wchodzimy - klade malego na brzuch (oczywiscie widze jak mu to niemrawie wychodzi - jedna reka moze i na przedramionku, druga napieta jak zwykle -wyprostowana, glowa jakos na bok przekrzywiona) - a babka do mnie: "No ladnie - teraz widac znaczna poprawe, widac ze te cwiczenia przyniosly rezultaty". Rehabilitantka za takie ulozenie to by mnie niezle "opieprzyla" a tu lekarz rehabilitacji tak powiedziala...szok. Oczywiscie moj maly podczas kazdej wizyty to raczej pokazuje wszystkim czego to on nie potrafi, a nie to co juz umie. W kazdym razie dostalismy skierowanie na kolejne 12 tygodni Vojty. Ale mam nadzieje ze skonczymy w ciagu miesiaca

Kancia - i jak umowilas sie z neurolog?
Stary 2008-02-29, 15:02   #118
Kancia
Zakorzenienie

lea w wieku 5 mcy niekoniecznie dziecko musi sie juz obracac ale lezec na brzuszku stabilnie tak. Leżac na brzuszku umiec kręcic głowa w obie strony. Mysle, ze dobrze by było jakby go obejrzał neurolog Wiem własnie ze w UK podchodza to wszystkiego lekceważaco

celka wczoraj dzwoniłam do Pulsantisu zeby zapytac czy łaskawie beda normalnie dzis rejestrowac. Pani mi mów, ze system sie zmienił i ze moze mnie teraz zapisac na liste. Póxniej p. doktor bedzie robic grupy wg wieku, problemu itp i beda dzwonic kiedy wizyta. Dzis zadzwonili i mi powiedzieli, ze wizyta bedzie w srode na 10.00. Takze mi sie udało
W srodę tez mam rehabilitacje na 11 ale olewam bo neurolog wazniejszy
Stary 2008-02-29, 19:18   #119
celka2000
Zakorzenienie

Cytat:
W srodę tez mam rehabilitacje na 11 ale olewam bo neurolog wazniejszy
ja tez tak raz mialam, o 8.00 neurolog o 9.00 rehabilitacja...i prawie zdazylam
Ale mam nadzieje ze juz Wam ta rehabilitacja nie bedzie potrzebna
Stary 2008-03-01, 10:23   #120
Kancia
Zakorzenienie

no ja tez bym bardzo chciała, zebysmy juz skonczyli chociaz wiem, ze sa jeszcze rzeczy do poprawienia jak np te łokcie o ktorych pisała lea ale to nie jest juz chyba takie problem jak asymetria, której juz nie ma

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości