![]() |
#301 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Wtajemniczenie
|
czesc ! dziewczyny ... zastanawiam się nad jedną rzeczą. czy jesli chcemy zostać wegetarjanami musimy stosowac odpowiednie diety ? No bo jak wiadomo mięso też powinno sie jesc . a jesli przestaniemy spozywac mięso to naszemu organizmowi zabraknie pewnych ,, rzeczy '' ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | |
Raczkowanie
|
dobra, powyżywam sie, powinnam teraz robić zupełnie co innego, więc pewnie dlatego
![]() [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;4274535]a co do diety wegan - myślę że jest nienormalna. nie chcę nikogo obrażać, jeśli trafi się jakiś weganin, ale co tak właściwie przynosi niejedzenie jajek, czy serów, oprócz wycieńczenia organizmu (przy ostrej wegańskiej diecie na dłuższą metę, szczególnie u dzieci i nastolatków)? no nic. [/quote] jakie wycieńczenie, dziewczyno? przy sensownie zbilansowanej diecie coś takiego nie ma prawa sie pojawić. Nie mówię tu oczywiście o żywieniu sie białym chlebem z dżemem i innymi tego typu specjałami. Trzeba cokolwiek o żywieniu wiedziec, jakby nie było, taka wiedze przyda się z resztą każdemu, nie tylko weganinowi. O jajkach wiem niewiele, ale z mleka uwazam, ze jest wiecej problemu niz pozytku ;D Jest mnóstwo artykulów na temat jego szkodliwego działania, nie twierdzę oczywiscie, ze jest to w 100% prawda, ale jednak.. chociazby to, ze utrudnia przyswajanie żelaza może być dużym problemem (!) No i antybotyki, hormony, inne takie... prawdopodobny wpływ na powstawanie cukrzycy i innych chorób.. [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;4274535] ani dla zwierząt ani dla ludzi nie ma żadnych korzyści. jak kura zniesie nizapłodnione jajka, to co można z nimi zrobić? albo co zrobić z krową, która jest niewydojona i ryczy z bólu (wymion, jak są przepełnione)? nie wiem skąd wogóle wziął się pomysł na taką dietę:/[/quote] jeżu. A słyszałaś w ogóle o hodowli zwierząt? Tych krówek (w takiej ilości!) by w ogóle nie było i nie ryczały z bólu przez przepełnione wymiona gdyby ich człowiek nie wyhodował.. krowa ma mleko dla cielaczka którego rodzi... Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#304 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;4274535]no nic. ani dla zwierząt ani dla ludzi nie ma żadnych korzyści. jak kura zniesie nizapłodnione jajka, to co można z nimi zrobić? albo co zrobić z krową, która jest niewydojona i ryczy z bólu (wymion, jak są przepełnione)? nie wiem skąd wogóle wziął się pomysł na taką dietę:/[/QUOTE] Czy wszyscy muszą być weganami ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak więc z tymi korzyściami to bym uważała jednak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 |
Raczkowanie
|
Każdy je to co lubi. Wegetarianizm czy jego odmiany to nie lans tylko osobisty wybór. Ja kiedyś nie wyobrażałam sobie życia bez mięsa. Otaczają mnie ludzie, którzy je jedzą i mimo prób tolerancji i tak mnie nie rozumieją.
U mnie nie wynika to z przekonań o cierpieniu zwierząt itd. Zachorowałam na anoreksję i po pewnym czasie nie tylko te chemiczne wędliwny przestały mi smakowac, ale też jajka, sery, ryby. Byłam w stanie jeść tylko owoce i warzywa, a i tak wybierałam głównie te o najmniejszej luczbie kcal. I takie odżywianie jest zabójcze- ważyłam 38kg, zaczeły wypadać mi nagminnie włosy, po ponad pół roku nie miałam już siły na pracę i studia, pojawiła się apatia i niechęć nawet do najlepszych przyjaciół. Ale teraz gdy się leczę, zaznajomiłam się teoretycznie z dietą wegetariańską. Nie jestem weganką, bo moi bliscy wciąż by się martwili o moją chorobę, ale i tak ryby, jaja, sery jem rzadko. ale mięso z powodzeniem można zastąpić białkiem nasion i nie jest to monotonne, bo można bawić się różnorakimi przepisami. Żelazo, potas, cynk...przecież to wszystko jest w produktach roślinnych! Należy tylko poszukać i tak komponować posiłki, aby niczego nie brakowało! Edytowane przez ta-monia Czas edycji: 2007-05-06 o 08:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
Przyczajenie
|
Ja to wiem... Tez nie moge patrzec i wiedziec ze jakas bezbronna swinka musi zginac zeby ktos mogl sie nacieszyc smakiem miesa ;/ Ale coz... Nie kazdy chce zostac wege. Wlasciwie to dziwne... Od ok. roku jestem wegetarianka a nigdy nie myslalam w ten sposob o rybach. W ten sposob chyba rzeczywiscie nie bede zjadac ich... Nawet w Wigilie
![]() ![]()
![]() |
#307 |
Przyczajenie
|
,,no wiesz, wg mnie wegetariannizm, to nie tylko wstrzymywanie się od niejedzenia mięsa (także z ryb), ale niekrzywdzenie zwierząt. ja nie mogę przełknąć, ani nawet spokojnie patrzeć na mięso, wiedząc że ludzie specjalnie zabili zwierzę, bo lubią jeść mięso... bleee,, Ja to wiem... Tez nie moge patrzec i wiedziec ze jakas bezbronna swinka musi zginac zeby ktos mogl sie nacieszyc smakiem miesa ;/ Ale coz... Nie kazdy chce zostac wege. Wlasciwie to dziwne... Od ok. roku jestem wegetarianka a nigdy nie myslalam w ten sposob o rybach. W ten sposob chyba rzeczywiscie nie bede zjadac ich... Nawet w Wigilie
![]() ![]()
![]() |
#308 |
Wtajemniczenie
|
Ja zawsze chcialam zostac wegetarjanką ale na świecie jest tyle ludzi ktorzy jedzą mięso a to że jedna osoba nie będzie go jadla to nie zmieni sytuacji tych zwierząt bo i tak zostaną zabite. My nie zjemy mięsa ale ktos inny zje go 2 razy więcej i co tu zrobic ? Ludzie jedza mięso i będą je jesc. Tak juz musi byc. Pradawni ludzie jedli tylko mięso . Jedyne co my ludzie mozemy zmienic to warunki w jakich zwierzęta są zabijane. Ja takze nie mogę patrzeć jak w telweizji pokazują jak sa zabijane zwierzęta. A np : konie ? Je takze ludzie jedzą . A w jakich warunkach są zabijane ? Wrzucane do wody o niesamowicie wysokiej temperaturze albo paralizowane prądem lub obdzierane zywcem ze skory. Mam nadzieję że to się kiedys zmieni ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Raczkowanie
|
geez, a ja myślałam, że najpierw trudnili się zbieractwem, jedli to co znaleźli w lesie itp. a mięso jak sobie upolowali to i czasem zjedli...
dalej nie dowiedziałyśmy się, czego to nam zabraknie jak nie będziemy jeść mięsa. I jak mamy polemizowac? ![]() a odnosnie tego co wege zmieni - wiadomo,ze swiata nie naprawisz, ale zmieni tyle ze TY zwierząt nie będziesz jesc. z jednej strony mowisz, ze Ci ich szkoda i ze chcesz byc wege, z drugiej pytasz sie co to zmieni... ?_?
![]() |
#310 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Już na starcie zakładając przegraną nic się nie osiągnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 |
Konto usunięte
|
no faktycznie. moja wypowiedź zabrzmiała trochę dziwnie
![]() a takie myślenie, że jak nie zjem jednego kotleta to nic nie zmieni, to jakieś chłodne kalkulacje. ja poprostu nie jem mięsa, bo nie chcę jeść martwych zwierząt, nie chcę żeby je zabijano. a warto pomyśleć też trochę inaczej. jeśli każdy wegetarianin zacząłby tak myśleć i zaczął jeść mięso, to ile zwierząt musiałoby zginąć z tego przejścia na mięso? każdy kij ma 2 końce |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Przyczajenie
|
Mam takie pytanie... Wiem ze gdzies na forum przeczytalam ze do serow zoltych dodaje sie poduszke... Nie za bardzo wiem o co w tym chodzi :/ Jesli ktos moglby to sprecyzowac?... Ryb juz nie jem. Zostalam wege na 100%. Tylko wlasnie nie jestem teraz co do tych serow pewna...
![]() |
#314 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.produkt-regionalny.org/kat_txt.php?id=32 http://pl.wikipedia.org/wiki/Sery_podpuszczkowe http://wizard.ae.krakow.pl/~zelek1m/sery.htm |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Zakorzenienie
|
Ekhm... może dodacie troche sprawdzonych przepisów ?
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 |
Zakorzenienie
|
dubel .
![]() |
#317 |
Zadomowienie
|
![]()
to może ja podam przepis który dziś robię czyli:
FASOLKA W SOSIE POMIDOROWYM Banalne a jakie smaczne i pożywne ![]() Potrzebujemy: fasolę namoczoną przez noc (gruby lub średni "jasiek") cebulę 2 łyżki mąki czosnek "jarzynka" przecier pomidorowy sok pomidorowy zioła prowansalskie pieprz 3łyżki oleju Fasolkę gotujemy aż będzie miękka (ok.60-90min na małym ogniu). Przelewamy wodą. Robimy sos: w garneczku na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy mąki robiąc tzw. zasmażkę i mieszamy. Potem dodajemy parę łyżek przecieru i rozprowadzamy paroma łyżkami wody. Następnie całość uzupełniamy sokiem pomidorowym (ma wyjść tyle ile chcemy by wyszło). Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy odrobinę "jarzynki", pieprz i zioła. Próbujemy i do korekcji kwaśnego smaku dodajemy troszke cukru. Jak ktoś lubi można dodać ostrą paprykę. Do gotowego sosu wsypujemy fasolke i mieszamy. No i danie GOTOWE!!! Może to ktoś robi a jak ktos nie próbował to polecam!
![]() |
#318 |
Wtajemniczenie
|
Dania nie tylko wegetarianskie
Dobra obiecalam kilku dziewczynom ze podam pare przepisow z kuchni wegetarianskiej. Zakladam wiec watek.
![]()
![]() |
#319 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dania nie tylko wegetarianskie
Dzis przepis na chlebek
Purisy 1szk. maki 1/3szk.mleka lub wody 1Lyzka masla Po szczypcie: sol kurkuma cukier. Polaczyc suche skladniki. Dodac maslo. Powoli dodawac mleko. Zagniesc miekkie ciasto. Pozostawic na 30min. Odrywac male kulki i formowac cienkie placuszki. Wlozyc go goracego tluszczu. Smazyc na zloto. Trzeba uwazac bo szybko sie zezlocaja. Tworza sie z nich babelki. Tak ma byc. Mozna je rowniez wycinac jak faworki potem posypac cukrem podrem i sa pychota. Mozna dodac sproszkowana papryke, pieprz i inne ziola.W wersji wytrawnej doskonale do salatki warzywnej i sosow. Jak ktos nie jest wegeteraninem do moznago jesc do dan miesnych
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 |
Wtajemniczenie
|
Czapati
1szk.maki 1/2 szk.otrab sol 1/2 szk.wody Wyrobic miekkie ciasto. Odstawic na godzine. Rozwalkowac na cienki placek i wycinac krazki.. Smazyc na suchej patelni Za sie lekko przypiecze. pyszne z maselkiem
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
Widze ze bedziemy gotowac
![]() L.
![]() |
#322 |
Przyczajenie
|
Proponuję przeczytać następujące książki:
Wegetarianizm w Praktyce http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/maroq.php?c=4main&idEbook=187 Kuchnia Weganki http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/maroq.php?c=4main&idEbook =306 Polecam zapoznanie się z opiniami czytelników na temat tych książek. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Raczkowanie
|
Chcialabym sie zapytac czy lubicie jedzonko z Green Way'a? i czy moze macie jakies przepisy na te potrawy?ja bardzo lubie tam jesc.na stronie www mialy byc zamieszczone przepisy ale mi sie nic nie otwiera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
dla mnie Green way to taki McDonald, choc zarcie przepyszne ( w przeciwieństwie do maca)
uwielbiam kofte indyjską jaka tam podają, wiec jeśli ktoś ma przepis to blagam o niego , zrobie prawie wszystko za niego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 | |
Zakorzenienie
|
O ja
![]() jak ja uwielniam, gdy o wegetarianiźmie wypowiadają się osoby, które nic o tym nie wiedzą ![]() ![]() a najbardziej rozbroiło mnie..: Cytat:
![]() ![]() proszę mi powiedzieć, z jakich powodów zostaje się wegetarianinem? ![]() ![]() a teraz, kiedy już ręce mi opadły ![]() makaron z sosem szpinakowym i śmietanką - 1/2 opakowania makaronu spaghetti, - 1/2 kg świeżego szpinaku, - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku - 1 śmietana, - kilka łyżek wody, - 10 dkg żółtego startego sera typu ementaler, - oliwa lub olej do smażenia, - gałka muszkatołowa, - sól, pieprz, 1. Gotujemy spaghetti. 2. Umyty szpinak kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Na oddzielnej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek. 3. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na jednej patelni. W zależności od tego, czy chcemy mieć szpinak mniej czy bardziej uduszony, trzymamy go na ogniu krócej (jeszcze 3-4 min.) lub dłużej ( 6-8). Solimy do smaku. 4. Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, starty ser, który musi się rozpuścić, cały czas mieszamy. 5. Szpinak mieszamy z sosem, dodajemy makaron i znów mieszamy. Sos jest pyszny nie tylko do makaronu, świetny jest też do włoskich gnocchi.
![]() |
![]() |
#326 |
Raczkowanie
|
o tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Konto usunięte
|
przepisy wyglądają pysznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
"Pradawani ludzie" - to który wiek tej pradawności masz na myśli? ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Właśnie też powoli przechodzę na wegetarianizm. Zrezygnowałam całkowicie z mięsa, poza rybami ... ale to dopóki nie nauczę się prawidłowo zastępować pewnych rzeczy niezbędnych w organiźmie tymi pochodzenia roślinnego. Hmm... poza tym nie sądzicie, że ceny mogą ludzi odstraszać od wegetarianizmu? Wydaje mi sie że często wiele osób może i by zrezygnowała z mięsa gdyby zamienniki nie były takie drogie ?
![]() |
![]() |
#329 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj będę robić trójkolorowy pasztet wege
![]() pycha , po prostu można się zajadać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() mnie czasami aż wnerwia, jak ludzie powołują się np. na Biblię, i mówią, że ludzie od początku jedli mięso i tego zmienic nie można, że jak Jezus pozwolił jesc rybę w posty, to to nie jest mięso. a jakby tak dokładniej pod tym względem wczytac się w Biblię da się zauważyc, że ludzie na początku byli vege i dopiero po potopie nie wiedziec czemu Bóg pozwolił na jedzenie mięsa ![]() a ryba to też mięso ![]() i jeśli ryba nie jest mięsem to powiedzcie mi, w którym dziale się znajduje ![]() ![]() to takie moje spostrzeżenia ![]() i powiem ci coś jeszcze: wegetarianizm wcale nie jest takli drogi. to zależy co ty chcesz kupic, a nie od ogółu. taka sporawa paczka kotletów sojowych kosztuje niecałe 2zł. wątpie czy za te pieniądze kupisz wystarczającą ilosc tych "prawdziwych" kotletów na tyle samo posiłków ![]() z resztą gdyby wliczac w cenę mięsa pieniądze, które idą na utrzymanie zabijanego zwierzęcia (pasza, woda...) okazałoby się, że niewielu ludzi byłoby na nie stac. jakiś mały procent najbogatszych ludzi. i ja sądzę, że rozsądniej by było zamiast chodowac na masowy ubój zwierzęta i zboże na karmę przeznaczac dla nich, te zboże przeznaczyc dla najbiedniejszych i najgłodniejszych ludzi. wiecie ile osób na świecie by to ocaliło? u mnie w szkole dzięki mądrym ludziom takim jak ja, wiszą plakaty dotyczące głodu na świecie. tresc jednego z nich widzicie w moim opisie. na innym pisze, że roczne zapasy zbóż starczyłyby na wyżywienie wszystkich ludzi na rok i jeszcze sporo by zostało. lecz niestety większosc z tych zapasów człowiek woli dac dla masowo chodowanych zwierząt, żeby później je zabic i zjesc. no oczywiście nie jest to tak dosłownie zapisane. ale czy nie rozsądniej by było nie chodowac masowo zwierząt i pomóc innym ludziom, zamiast czekac na ładnie wyglądającego kotleta na talerzu? ale to zależy od ludzkiego sumienia, i tą sprawę zostawiam wszystkim do przemyślenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:00.