![]() |
#361 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() U mnie w sumie dwóch lekarzy jak im powiedziałam, że jestem wegetarianką zostawili to bez komentarza. Jedna ginekolog tylko stwierdziła, że powinnam spożywać tłuszcze, które znajdują się w rybach. I to by było na tyle ![]() Ja zdaje sobie sprawę, że moje obecne problemy wynikają z nierozsądnej diety, którą sobie narzuciłam jako nastolatka wiele lat temu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja też wiem, że wiele problemów mam właśnie przez nierozsądna dietę i nie wiem czy teraz tego nieświadomie nie pogarszam.
![]() |
![]() |
#363 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() i nie wiem jak jest z wegetarianizmem a problemami z tarczycą, czy pojawiają się od tego jakieś dolegliwości, ale jedzenie mięsa znacznie się przyczynia do cukrzycy (typu II), nowotworów, chorób układu krwionośno-sercowego (nadciśnienie, niedociśnienie, zawał serca...), choroby wieńcowej, osteoporozy... ja uważam że wegetarianizm jest zdrowszy od diety wszystkożernej, niektórzy lekarze też ![]() Cytat:
możesz pic też herbatki z melisy ![]() możesz też zainwestowac w aromaterapię. myślę, że ona pomaga ![]() musisz miec tylko jakiś domek/kominek do aromaterapii (taki świecznik z miseczką na górze), podgrzewacze (małe świeczki) i olejki zapachowe. na bezsennosc pomagają różany (pomaga też przy nadciśnieniu, stresie, cellulitisie), geraniowy (pomaga też na bóle głowy, stresie, zaburzeniach trawiennych, cellulitisie), jałowcowy (pomaga też na infekcje skóry, np. trądzik, cellulitisie, bólach mięśni), lawendowy (pomaga też przy nadciśnieniu, niedociśnieniu, stresie, przeziębieniu, zaburzeniach trawiennych, infekcjach skóry, bólach mięśni, bólach głowy oraz za pomocą masażu przy bólach miesiączkowych), majerankowy (pomaga też na bóle głowy, nadciśnieniu), mandarynkowy. do miseczki wlewa się 4-10 kropli (zależy od wielkości pokoju, w którym się robi aromaterapię) i łyżkę wody. do kominka wsadza się podgrzewacz, zapala i czeka na efekty. jak kotś chce jeszcze coś się dowiedziec o aromaterapii to się pytac eksperta ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Mięso zwierzęce ma lepiej przyswajalne przez człowieka białko, owoce morza te dobre tłuszcze. Wiem, że tabletki wszystkiego nie załatwią, ale póki co jak narazie mam zamiar zażywać te tłuszcze zwierzęce właśnie w takiej postaci ![]() Może porozmawiaj szczerze z lekarzem co on o tym myśli. W końcu ma jakąś tam wiedze i doświadczenie, więc upewni się, że nie masz żadnych ważnych obowiązków tego dnia, zebyś się nie śpieszyła i pomęcz trochę Tego Twojego lekarza ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 |
Zakorzenienie
|
![]()
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;5925677]
i nie wiem jak jest z wegetarianizmem a problemami z tarczycą, czy pojawiają się od tego jakieś dolegliwości, ale jedzenie mięsa znacznie się przyczynia do cukrzycy (typu II), nowotworów, chorób układu krwionośno-sercowego (nadciśnienie, niedociśnienie, zawał serca...), choroby wieńcowej, osteoporozy... ja uważam że wegetarianizm jest zdrowszy od diety wszystkożernej, niektórzy lekarze też ![]() [/quote] Prawda jest taka, że zależy to od rodzaju spożywanego mięsa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
Konto usunięte
|
no tak, ale ja jestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie zjesc mięso
![]() a za tego poprzedniego długaśnego posta to przepraszam, bo jak ja się rozpiszę to uuuu... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#367 | |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;5925677]
nie wiem czy wegetarianizm ma coś do rzeczy, ale ja miewam normalnie miesiączki, czasami może nawet zaobfite ![]() i nie wiem jak jest z wegetarianizmem a problemami z tarczycą, czy pojawiają się od tego jakieś dolegliwości, ale jedzenie mięsa znacznie się przyczynia do cukrzycy (typu II), nowotworów, chorób układu krwionośno-sercowego (nadciśnienie, niedociśnienie, zawał serca...), choroby wieńcowej, osteoporozy... ja uważam że wegetarianizm jest zdrowszy od diety wszystkożernej, niektórzy lekarze też ![]() Tatty ja też tak uważam ale obawiam się, że inaczej wygląda to u zdrowego człowieka a inaczej np u mnie ![]() sylwio, ja też przez to przechodziłam (bezsennosc). i co ci mogę poradzic? staraj się jak najwięcej chodzic na spacery, jeśli nie masz czasu to chociaż z 15 minut wieczorem. przed snem (niezależnie od pory roku) staraj się dobrze wywietrzyc sypialnie. możesz pic też herbatki z melisy ![]() możesz też zainwestowac w aromaterapię. myślę, że ona pomaga ![]() musisz miec tylko jakiś domek/kominek do aromaterapii (taki świecznik z miseczką na górze), podgrzewacze (małe świeczki) i olejki zapachowe. na bezsennosc pomagają różany (pomaga też przy nadciśnieniu, stresie, cellulitisie), geraniowy (pomaga też na bóle głowy, stresie, zaburzeniach trawiennych, cellulitisie), jałowcowy (pomaga też na infekcje skóry, np. trądzik, cellulitisie, bólach mięśni), lawendowy (pomaga też przy nadciśnieniu, niedociśnieniu, stresie, przeziębieniu, zaburzeniach trawiennych, infekcjach skóry, bólach mięśni, bólach głowy oraz za pomocą masażu przy bólach miesiączkowych), majerankowy (pomaga też na bóle głowy, nadciśnieniu), mandarynkowy. do miseczki wlewa się 4-10 kropli (zależy od wielkości pokoju, w którym się robi aromaterapię) i łyżkę wody. do kominka wsadza się podgrzewacz, zapala i czeka na efekty. Dziękuję Ci bardzo za wszystkie rady ![]() ![]() Ciekawi mnie to, że kiedy wrócę do domu ze stancji to potrafię spać jak człowiek po 7 godzin ![]() ![]() [/quote] Cytat:
![]() ![]() ![]() [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;5926662]no tak, ale ja jestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie zjesc mięso ![]() Ja też nie ale wolę to niż doprowadzić do zawału swoich rodziców a potem siebie w wieku 40 lat... [/quote]
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#368 |
Zakorzenienie
|
![]()
Może kłopoty ze snem wynikają u Ciebie ze stresu
![]() Ja łykam obecnie omega 3 firmy olimp. Zapłaciłam za niego koło 30 zł, ale już teraz dokładnie nie pamiętam ![]() ![]() ![]() ![]() A co do zdania: "no tak, ale ja jestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie zjesc mięso" też tak kiedyś myślałam, ale punkt widzenia się zmienia, wtedy kiedy zaczynają się poważne problemy zdrowotne... Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2010-01-17 o 12:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziękuję za info o lekach ![]()
![]() |
![]() |
#370 |
Zakorzenienie
|
Masz dużo racji,
też myślę, że kiedy zaczynasz się źle czuć itp zmieniasz punkt widzenia i inaczej na wegetarianizm patrzysz- jeśli musisz zaczynasz jeść ryby |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Zakorzenienie
|
![]()
Znalezione w interncie:
"Z grona dobroczynnych mikroskładników pokarmowych zawartych w mięsie należy wymienić: witaminę B12, witaminę D, kreatynę, L-karnitynę, koenzym Q10, kwasy tłuszczowe omega-3." Źródło: http://www.przychodnia.pl/poradnik/index9.php3?t=9 Wybierając jakieś suplementy zwróciłabym uwagę głównie na te mikroskładniki ![]() Oj Sylwuś ja jak się stresuje też spać nie mogę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#372 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Miluś ja ciągle nie śpię, jeśli jest to na tle nerwowym to nie rozumeim ![]()
![]() |
![]() |
#373 |
Konto usunięte
|
cieszę się jak pomogłam
![]() ja też miałam problemy ze snem, ale może to wynikało ze stresu ![]() ale zaczęłam pic melisę, robic aromaterapie, chodzic na spacerki, wietrzyc pokój i efekty może nie były natychmiastowe, ale z problemem się pożegnałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 |
Zakorzenienie
|
Wypiłam melisę, wywietrzyłam pokój i zasnełam natychmiastowo...niestety tylko na 4 godziny
![]()
![]() |
#375 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Może jednym ze skutków ubocznych hormonów, które zażywasz jest właśnie kłopot ze snem? A jak z Twoim ciśnieniem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#376 |
Zakorzenienie
|
Nie mam problemu z zasypianiem nic a nic, u mnie chodzi o budzenie się o 4 nad ranem po max 5 godzinach snu...
Ciśnienie mam niskie, tętno słabe (ok 43 uderzeń/min kiedy norma to 60-80). Pytałam już raz endokrynologa o sen ale nic nie odpowiedział ![]() ![]()
![]() |
#377 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#378 |
Konto usunięte
|
oj to nie wiem
![]() ![]() ![]() ![]() ja nie mogłam przez długi czas zasnąc, później jak sie wreszcie udało to tylko kilka godzinek, 3-4 może i o 5 pobódka, bo zaczynali moi rodzice wstawac i ja już nie dawałam rady - byle spacerek po pokoju i już się budziłam ![]() ![]() chciałam zacząc pic kawe, ale mama na kłódkę pojemnik z kawką zamknęła ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
Rozeznanie
|
Sylwia, wetnę się do wątku
![]() Może to problemy na tle nerwowym? U mnie wyglądało to podobnie - też budziłam się o jakichś chorych godzinach i nie mogłam już zasnąć. Wstawanie w weekendy przed 6 rano nie należy do szczególnie zabawnych. Tylko, że ja na dodatek długo nie mogłam zasnąć. Przechodzi mi dopiero teraz, kilka miesięcy po odejściu ze stresującej pracy ![]() Tylko, że na to nie pomoże ani mleko z miodem, ani spacery, ani ziółka.
![]() |
![]() |
#380 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ja nie mogłam przez długi czas zasnąc, później jak sie wreszcie udało to tylko kilka godzinek, 3-4 może i o 5 pobódka, bo zaczynali moi rodzice wstawac i ja już nie dawałam rady - byle spacerek po pokoju i już się budziłam ![]() ![]() chciałam zacząc pic kawe, ale mama na kłódkę pojemnik z kawką zamknęła ![]() ![]() Problem w tym, że jestem zmęczona w ciągu dnia. Dzisiaj np o godzinie 14 zasnęłam na zajeciach ![]() Cytat:
Od zawsze miałam tak, że lubiłam uczyć sie od wczesnego ranka niż do późna w nocy. W liceum wstawałam jakoś o 6 (ale szłam spać o 22-23) a teraz nie ma znaczenia o której zasne (zazwyczaj o 24) a i tak obudzę się o 4-5 ![]() EDIT: Zapomniałam donieść, że już nie jestem wege ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
A prayer for the wild at heart, kept in cages... Edytowane przez sylwia18 Czas edycji: 2007-12-04 o 16:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 |
Konto usunięte
|
![]() a takie ciekawskie pytanko: problemy z tarczycą ma się na stałe czy da się wyleczyc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#383 | |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;5954332]
![]() a takie ciekawskie pytanko: problemy z tarczycą ma się na stałe czy da się wyleczyc?[/quote] ![]() Tarczyca może być albo wrodzona (genetyczna) albo nabyta. Pierwszej wyleczyć się nie da, tabletki trzeba brac całe życie, drugą można lekami doprowadzić do porządku. ![]() Cytat:
![]() ![]() Miluś ja w czasie sesji to o 1-2 sie budziłam (po 2 h snu!)m uczyłam się jakieś 2-3 godzinki i ze zmęczenia jeszcze zasypiałam ![]()
![]() |
![]() |
#384 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Następnym razem jak się obudzisz tak wcześniej to może leż na siłę w łóżki, może sen jeszcze przyjdzie ![]() Jak codziennie wstajemy o tej samej porze, nawet bardzo wczesnej, to nawet jesli nie mamy żadnych konkretnych obowiązków w następnych dniach, to automatycznie budzimy się znowu o tak wczesnej porze. Pewnie od zawsze jesz tak wcześnie śniadanko i jak sie budzisz jesteś już głodna ![]() Może jesteś jakimś takim unikatem, który potrzebuje tylko 4 godzin snu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#385 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() sylwia18 a moze zrezygnuj z porannego uczenia sie i powtarzania materialu, jesli ranek przeznaczysz wylacznie na relaks i czas dla siebie (np. celebrowanie sniadania), po jakims czasie moze twoj organizm przestanie sie wybudzac tak wczesnie, moze podswiadowie przygotowujesz sie do porannej nauki, albo inny sposob, zacznij intensywnie uprawiac jakis sport, wysilek fizyczny powinien pomoc, bedziesz tak zmeczona, ze bedziesz musiała po prostu przespac te 3-4 dodatkowe godziny ![]() A Milka19 ma racje, zdrowie przede wszystkim, wiec niepotrzebnie masz wyrzuty sumienia ![]()
![]() |
![]() |
#386 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#387 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
moze wroc do biegania i roweru, zapisz sie na jakies zajecia (aerobik, taniec, jakies sztuki walki ![]() a jesli nie to koniecznie powinnas sie zwrocic do lekarza, kazde zaburzenia snu nalezy leczyc ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#388 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#389 |
Rozeznanie
|
hm
![]() właśnie zrobił mi się smak na placek ziemniaczany z sosem a`la leczo. jak go stworzyć? ![]() jadałam taki we wakacje, a zjem go dopiero w następne, także zrobiłabym sobie sama ![]() sos smakował właśnie tak leczowato, były pieczarki, marchewka, kukurydza, cukinia, ogórek, papryka.. jak go zrobić? ![]() ![]()
"The sun sets in the west Representing a new dawn Continue do your best and life goes on and on." G. licencjuszka resocjalizacji. przyszła pani mgr, psychoterapeutka i dancehall queen ![]() bo miłość jest silniejsza niż śmierć. http://www.nowakadriana.blog.int eria.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 |
Konto usunięte
|
wiesz, jak ja bym chciała zrobic, to bym wzieła i kupiła zwykle placki ziemniaczane (albo zrobiła
![]() ale to takie danie instant, może ktoś doradzi jak samemu zrobic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:21.