![]() |
#631 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kuchnia wegetariańska - co sądzicie?
ja nie jem mięsa zbyt dużo, ale też nie wyobrażam sobie pozbyć się go z jadłospisu zupełnie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#632 |
Zakorzenienie
|
dzień bez mięsa to dzień stracony
![]() ja mogłabym jeść tylko mięso z sosem i makaronem (moja ulubiona kombinacja) - codziennie, na każdy posiłek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#633 |
Zakorzenienie
|
ja nie jem od kilku miesięcy i czuję się rewelacyjnie, udało mi się namówić też mojego mężą dotąd ulubieńca kebabów, big macków i steków półkrwistych, cholera jestem dumna z siebie.
Znajomi robią trochę podśmiechujki ;-) Generalnie zupy zawsze gotowałam bezmięsne, co do posiłków głównych to troszkę muszę się nakombinować aby białko było w każdym posiłku. Jedyne do czego nie mogę się przemóc to tofu.....ble okropieństwo jak dla mnie Macie jakieś sprawdzone przepisy? Dawać! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#634 |
Zakorzenienie
|
ja mam zapisaną w swoim profilu super zupę z soczewicy...uwielbiam ją
![]() ![]()
![]() |
#635 |
Zakorzenienie
|
brak czasu ,to fakt,że przygotowanie posiłów wymaga trochę czasu ale niestety też pieniędzy, jak zauważyłam jest dość koztowna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#636 |
Zakorzenienie
|
szczególnie zimą... ale zbliża się już wiosna i do jesieni świeże warzywka i owoce...już się nie mogę doczekać
![]() na portalu zwegowani jest dużo fajnych przepisów i nie wymagają wielkich nakładów finansowych, więc polecam ![]()
![]() |
#637 |
Raczkowanie
|
Franczessa, a jaką masz grupę krwi ? Upodobania kulinarne mają z nią troche wspólnego, też to jak szybko przestawisz się na nową dietę więcej o tym znajdziesz tu: http://sknch.kollaps.fm.interia.pl/a.../dieta19.shtml
![]() |
#638 |
Zakorzenienie
|
nie jadłam 2 lata (super mi z tym było), potem ciąża....lekarz mnie nakłonił...
dziś żałuję,bo znam kobiety na bezmięsnej diecie,który urodziły zdrowe dziecko obecnie jadam od czasu do czasu nigdy wędlin (czasami sama piekę pieczeń do chleba) jednak ciągnie mnie do diety wegetariańskiej (weganizm z kolei wykluczam, to nie dla mnie) uwielbiam spotykać się z moją przyjaciółką -zagorzałą vege od kilkunastu lat,będącą inspiracją kulinarną dla mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#639 |
Zakorzenienie
|
Ja bardzo lubie kuchnie wegetarianska.
![]() ![]() Zeby bylo duzo bialka to z tego co wiem, wazna jest soja, fasola i inne takie. Wbrew stereotypom kuchnia wege kojarzy mi sie z dziecinstwem, mama wcale nie gotowala na codzien klasycznej kuchni polskiej (czyli schabowy, ziemniaki i kapusta) tylko gotowala okazjonalnie i zazwyczaj dosc odwaznie. Takze dania z soczewica (fascynacja Singerem) czy soja (chyba dodatek kulinarny do wyborczej). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#640 |
Raczkowanie
|
ja ostatnio zrobilam sobie pyszna salatke, oczywiscie wegetarianska - oliwki knorr nudle, suszone pomidory, feta i rukola
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#641 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Troszkę blogowych inspiracji: http://wiecejyofu.blox.pl/html http://wegan.wordpress.com/category/...a-i-gotowanie/
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-05-15 o 10:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#642 |
Zakorzenienie
|
mieso tez w jakims stopniu uzaleznia, tak jak cukier, biale pieczywo - przy kazdej zmianie na poczatku jest strasznie ciezko
ja jestem wege od nastu lat i nie narzekam btw., nudle knorr to moze potrawa bezmiesna ale raczej nie wegetarianska ![]()
![]() |
#643 |
Raczkowanie
|
Nie jestem wegetarianką, ale kiedyś miałam taki zamiar, żeby iść na studia i wtedy.
Teraz jestem bliższa pójścia na studia, ale stwierdziłam, że pozostanę przy tym, co jem, czyli dalej zostawię sobie w jadłospisie pierś kurczaka. To jedyne mięso, które jem i myślałam, żeby z niego zrezygnować, ale stwierdziłam, że je lubię, łatwo coś z niego zrobić i dalej będę jeść. Raz na tydzień, czy dwa nie zaszkodzi ![]() A poza tym to bardzo lubię wegetariańskie dania, nie wszystkie, bo nie wszystkie warzywa mi smakują, ale ogólnie to lubię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#644 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)
odświeżam wątek, bo na wizażu wege/wegan wątki coś poumierały. kłania się weganka od 2 miesięcy, wegetarianka od 2 lat. odzywajcie się!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#645 |
Raczkowanie
|
Minął mi już 3 rok weganizmu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#646 |
Zakorzenienie
|
Witam się
Ja co prawda nie jestem wegetarianką ale lubię jarkie dania i lubiłam czasem tu zajrzeć i poczytać Miło by było gdyby watek znów ożył i pojawiły by się nowe przepisiki pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#647 |
Konto usunięte
|
Bardziej ruchliwy jest wątek społecznościowy dla wegetarian, choć tamten też nieco przycichł..
W każdym razie zapraszam wegetarian: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=82368&page=89 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#648 |
Raczkowanie
|
Jem mieso, ale lubię też potrawy bezmiesne. Dobre sa pierogi z soczewicą, ze szpinakiem z oscypkiem... jest bardzo dużo pomysłów. Zawsze zostaje jeszcze Green Way
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#649 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Wybieram własnie menu weselne i wsrod gosci jest 3 wegetarian - chciałabym dla nich zamowić odzielne menu. Czy doradziłybyście przykład takich dań, które są hmm ciut bardziej ;eleganckie' na przyjęcie ? To wegetarianie ktorzy po prostu nie jedzą mięsa (jajka, mleko, sery - tak)
![]() |
#650 |
Rozeznanie
|
Mój obiad wegetariański na dziś to fasolka szparagowa, makaron pełnoziarnisty i sałatka z sałaty i pomidorów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#651 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() Pamiętam, że ja kiedyś dostałam niezłą zupę brokułową z prażonymi migdałami na przystawkę (w Lipcowym Ogrodzie), naleśniki ze szpinakiem i niebieskim serem (zamiast pasztecików czy tam krokietów) do barszczu (poza Białymstokiem). Na stole oprócz sałatek i mięsnych potraw były często deski serów, caprese, świeże owoce. Zabij, ale nie pamiętam jakie były dania główne ![]() W Trio z tego co kojarzę dostałam jakieś warzywne szaszłyki (nie pamiętam co jeszcze). Aha, w Lipcowym na weselu był jeszcze świetny kącik wiejski - domowy chleb, ser koryciński, kiszone ogórasy, marynaty. Nie jestem tylko pewna, czy było to zapewnione przez restaurację, czy samych Młodych. Edytowane przez hathayoga Czas edycji: 2013-07-01 o 17:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#652 |
Zakorzenienie
|
Na weselu z dań wegetariańskich widziałam pieczarki faszerowane, brokuly po beszamelem - wszyscy mięsożerni się na nie rzucali
![]()
![]() |
#653 | |
Konto usunięte
|
Hej
![]() Cytat:
![]() W każdym bądź razie co do zupy, to panuje "lekko" mylne przekonanie, że z kostki rosołowej dla wegetarian się nadaje. Bez tego też da się sklecić dobrą zupę, a jednak na wszystkich weselach pomijałam to danie.. ![]() Przeważnie jadałam kotlety sojowe zamiast standardowego schabowego. Raz się trafiły pieczarki faszerowane. A na ostatnim były w moim zasięgu półmiski z warzywami. Fasolka szparagowa z pomidorem i kalafior z takim fajnym sosem, coś jak tutaj: http://puszka.pl/przepis/4115-kalafi...ie_aurora.html Co robicie dzisiaj na obiad, wegetarianki? U mnie dzisiaj ratatuja. Dostałam parę bakłażanów i trzeba spożytkować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#654 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#655 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() Pamiętaj tylko o racjonalnym odżywianiu, wyszukuj przepisy i zdrowa bądź ![]() Z forów polecam wegedzieciak.pl - nie tylko dla rodziców ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#656 |
Zakorzenienie
|
szczęśliwie nigdy nie spotkałam sie z brakiem tolerancji wobec mojego weganizmu
![]() Myślę, że jeśli ludzie widzą w nas pewność siebie i zadowolenie z bycia wege/an i że ta dieta nam służy (jesteśmy zdrowi, dobrze wyglądamy itd) to zaakceptuja ten wybor. no i oczywiście sami nie możemy atakowac innych za to że mięso jedzą i nie tworzyć konfliktów z wszystkożercami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#657 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#658 |
Przyczajenie
|
Ja od prawie roku nie jem drobiu i wieprzowiny, od kilku miesięcy również ryb
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Życzę powodzenia i wytrwałości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#659 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Święte słowa. Najwięcej problemów stwarzają "nawracacze". Spokojem i zrozumieniem można osiągnąć więcej. Ja miałam problemy z moją teściową, która nie potrafiła zrozumieć obiadu niedzielnego, rodzinnego bez mięsa. Kiedy zobaczyła, że żyję, nie wypadają mi włosy, nie słaniam się z głodu i nie głodzę jej syna - przestała walczyć. Jednak, nie zrezygnowałam całkiem z mięsa - często gotuję dla męża z mięsem, dla siebie bez. Da się. Weganizm jest nie dla mnie... za bardzo kocham sery, mleko i jajka. ;/ Chociaż blogi wegańskie przeglądam często, a i zdarza mi się zrobić wegański majonez i mleko roślinne całkowicie wyparło z mojej kuchni śmietanę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#660 |
Raczkowanie
|
Melduję się jako wegetarianka od wielu lat ze względów ideologicznych. Większość znajomych uważa to za bezsens, ale ja robię to dla zwierząt, nie dla siebie.
Rezydenci - koty Kitek za TM, Gucio, Puszek, Panda, Greta, Stas, Lena, Ferdek, Emilka za TM, Szpieg, Laluś, pies Miś MOJE ZWIERZAKI DOMOWE I BEZDOMNIACZKI http:// tiny pl /qltm7 Przeczytaj o moich podopiecznych na MIAU > Moje kocie biedy.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.