Wegetariańskie to i owo :-) - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-23, 10:31   #631
pauluniaa
Raczkowanie

GG do pauluniaa
Dot.: Kuchnia wegetariańska - co sądzicie?

ja nie jem mięsa zbyt dużo, ale też nie wyobrażam sobie pozbyć się go z jadłospisu zupełnie!
pauluniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 11:47   #632
effcia82
Zakorzenienie

dzień bez mięsa to dzień stracony
ja mogłabym jeść tylko mięso z sosem i makaronem (moja ulubiona kombinacja) - codziennie, na każdy posiłek
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 12:13   #633
marsi11
Zakorzenienie

ja nie jem od kilku miesięcy i czuję się rewelacyjnie, udało mi się namówić też mojego mężą dotąd ulubieńca kebabów, big macków i steków półkrwistych, cholera jestem dumna z siebie.

Znajomi robią trochę podśmiechujki ;-)
Generalnie zupy zawsze gotowałam bezmięsne, co do posiłków głównych to troszkę muszę się nakombinować aby białko było w każdym posiłku.

Jedyne do czego nie mogę się przemóc to tofu.....ble okropieństwo jak dla mnie

Macie jakieś sprawdzone przepisy? Dawać!
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 12:30   #634
albin_ek
Zakorzenienie

GG do albin_ek

ja mam zapisaną w swoim profilu super zupę z soczewicy...uwielbiam ją i dość często robię... chciałabym już całkowicie przejść na dietę wegetariańską ale jakoś ciągły brak czasu mi nie pozwala
Stary 2010-02-23, 13:26   #635
marsi11
Zakorzenienie

brak czasu ,to fakt,że przygotowanie posiłów wymaga trochę czasu ale niestety też pieniędzy, jak zauważyłam jest dość koztowna
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 18:35   #636
albin_ek
Zakorzenienie

GG do albin_ek

szczególnie zimą... ale zbliża się już wiosna i do jesieni świeże warzywka i owoce...już się nie mogę doczekać

na portalu zwegowani jest dużo fajnych przepisów i nie wymagają wielkich nakładów finansowych, więc polecam
Stary 2010-03-03, 12:34   #637
QmajeczkaQ
Raczkowanie

Franczessa, a jaką masz grupę krwi ? Upodobania kulinarne mają z nią troche wspólnego, też to jak szybko przestawisz się na nową dietę więcej o tym znajdziesz tu: http://sknch.kollaps.fm.interia.pl/a.../dieta19.shtml
QmajeczkaQ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-03, 12:57   #638
Ata77
Zakorzenienie

nie jadłam 2 lata (super mi z tym było), potem ciąża....lekarz mnie nakłonił...
dziś żałuję,bo znam kobiety na bezmięsnej diecie,który urodziły zdrowe dziecko
obecnie jadam od czasu do czasu
nigdy wędlin (czasami sama piekę pieczeń do chleba)
jednak ciągnie mnie do diety wegetariańskiej (weganizm z kolei wykluczam, to nie dla mnie)
uwielbiam spotykać się z moją przyjaciółką -zagorzałą vege od kilkunastu lat,będącą inspiracją kulinarną dla mnie

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 19:38   #639
Rena
Zakorzenienie

Ja bardzo lubie kuchnie wegetarianska. Fakt faktem miesko tez i zdarza mi sie urozmaicac miesem przepisy wege

Zeby bylo duzo bialka to z tego co wiem, wazna jest soja, fasola i inne takie.

Wbrew stereotypom kuchnia wege kojarzy mi sie z dziecinstwem, mama wcale nie gotowala na codzien klasycznej kuchni polskiej (czyli schabowy, ziemniaki i kapusta) tylko gotowala okazjonalnie i zazwyczaj dosc odwaznie. Takze dania z soczewica (fascynacja Singerem) czy soja (chyba dodatek kulinarny do wyborczej).
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 14:41   #640
lope lope
Raczkowanie

ja ostatnio zrobilam sobie pyszna salatke, oczywiscie wegetarianska - oliwki knorr nudle, suszone pomidory, feta i rukola . pyszota, polecam
lope lope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-15, 10:32   #641
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
nie jadłam 2 lata (super mi z tym było), potem ciąża....lekarz mnie nakłonił...
dziś żałuję,bo znam kobiety na bezmięsnej diecie,który urodziły zdrowe dziecko
Dla mnie to jest dziwne bo spotkałam się z odwrotną sytuacją. Mama wegetarianki jak tylko zaszła w ciążę zaprowadziła ją do lekarza a lekarz wręcz odradzał jej powrót do mięsa w ciąży bo to niepotrzebny szok dla organizmu i dla dziecka. Skoro jako wegetarianka dobrze się czuje i ma dobre wyniki badań to nie ma żadnego problemu, np. w Indiach 80% społeczeństwa to wegetarianie i dzieci mają zdrowe

Troszkę blogowych inspiracji:

http://wiecejyofu.blox.pl/html

http://wegan.wordpress.com/category/...a-i-gotowanie/

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2010-05-15 o 10:35
titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-15, 12:15   #642
kiciakasia
Zakorzenienie

mieso tez w jakims stopniu uzaleznia, tak jak cukier, biale pieczywo - przy kazdej zmianie na poczatku jest strasznie ciezko
ja jestem wege od nastu lat i nie narzekam
btw., nudle knorr to moze potrawa bezmiesna ale raczej nie wegetarianska
Stary 2010-05-15, 20:17   #643
akantowa
Raczkowanie

Nie jestem wegetarianką, ale kiedyś miałam taki zamiar, żeby iść na studia i wtedy.
Teraz jestem bliższa pójścia na studia, ale stwierdziłam, że pozostanę przy tym, co jem, czyli dalej zostawię sobie w jadłospisie pierś kurczaka. To jedyne mięso, które jem i myślałam, żeby z niego zrezygnować, ale stwierdziłam, że je lubię, łatwo coś z niego zrobić i dalej będę jeść. Raz na tydzień, czy dwa nie zaszkodzi
A poza tym to bardzo lubię wegetariańskie dania, nie wszystkie, bo nie wszystkie warzywa mi smakują, ale ogólnie to lubię
akantowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-11, 21:44   #644
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)

odświeżam wątek, bo na wizażu wege/wegan wątki coś poumierały. kłania się weganka od 2 miesięcy, wegetarianka od 2 lat. odzywajcie się!
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 09:45   #645
Amens
Raczkowanie

Minął mi już 3 rok weganizmu A wczoraj był dzień wegetarian więc pozdrawiam was wszystkich!
Amens jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 13:26   #646
kristi75
Zakorzenienie

GG do kristi75 Send a message via Skype™ to kristi75

Witam się
Ja co prawda nie jestem wegetarianką ale lubię jarkie dania
i lubiłam czasem tu zajrzeć i poczytać

Miło by było gdyby watek znów ożył i pojawiły by się nowe przepisiki

pozdrawiam

kristi75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 14:52   #647
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Bardziej ruchliwy jest wątek społecznościowy dla wegetarian, choć tamten też nieco przycichł..
W każdym razie zapraszam wegetarian:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=82368&page=89
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-25, 15:23   #648
malutka007
Raczkowanie

Jem mieso, ale lubię też potrawy bezmiesne. Dobre sa pierogi z soczewicą, ze szpinakiem z oscypkiem... jest bardzo dużo pomysłów. Zawsze zostaje jeszcze Green Way
malutka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 07:22   #649
dezire
Zakorzenienie

Witajcie

Wybieram własnie menu weselne i wsrod gosci jest 3 wegetarian - chciałabym dla nich zamowić odzielne menu. Czy doradziłybyście przykład takich dań, które są hmm ciut bardziej ;eleganckie' na przyjęcie ?

To wegetarianie ktorzy po prostu nie jedzą mięsa (jajka, mleko, sery - tak)

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-01, 09:28   #650
Kucharka2013
Rozeznanie

Mój obiad wegetariański na dziś to fasolka szparagowa, makaron pełnoziarnisty i sałatka z sałaty i pomidorów.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 17:41   #651
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
Witajcie

Wybieram własnie menu weselne i wsrod gosci jest 3 wegetarian - chciałabym dla nich zamowić odzielne menu. Czy doradziłybyście przykład takich dań, które są hmm ciut bardziej ;eleganckie' na przyjęcie ?

A czy w propozycjach Twojej restauracji / domu weselnego nie ma konkretnych dań wege? Możemy pomóc coś wybrać lub zmodyfikować w razie czego

Pamiętam, że ja kiedyś dostałam niezłą zupę brokułową z prażonymi migdałami na przystawkę (w Lipcowym Ogrodzie), naleśniki ze szpinakiem i niebieskim serem (zamiast pasztecików czy tam krokietów) do barszczu (poza Białymstokiem). Na stole oprócz sałatek i mięsnych potraw były często deski serów, caprese, świeże owoce. Zabij, ale nie pamiętam jakie były dania główne

W Trio z tego co kojarzę dostałam jakieś warzywne szaszłyki (nie pamiętam co jeszcze).

Aha, w Lipcowym na weselu był jeszcze świetny kącik wiejski - domowy chleb, ser koryciński, kiszone ogórasy, marynaty. Nie jestem tylko pewna, czy było to zapewnione przez restaurację, czy samych Młodych.

Kosmetyki

Wish

Edytowane przez hathayoga
Czas edycji: 2013-07-01 o 17:43
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-09, 13:33   #652
titina
Zakorzenienie

Na weselu z dań wegetariańskich widziałam pieczarki faszerowane, brokuly po beszamelem - wszyscy mięsożerni się na nie rzucali A o północy, zamiast dzika wegetarianom podano smażony camembert z żurawiną. A drugim razem widziałam że dla wegetarian było to co dla wszystkich, ale zamiast schabowych były kotlety sojowe.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-11, 08:29   #653
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Hej
Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
Witajcie

Dania ciut bardziej "eleganckie" - po prostu warzywka. Zapewne Ci wegetarianie nie będą mocno wybredni (na wielu imprezach nie zawsze dostaje się coś wegetariańskiego, a o daniach wegańskich pozostaje tylko pomarzyć ). Także na dania typu szparagi silić się nie trzeba (chociaż nie przeczę, że pyszne), bo w miastach ceny szparagów są zabójcze.
W każdym bądź razie co do zupy, to panuje "lekko" mylne przekonanie, że z kostki rosołowej dla wegetarian się nadaje. Bez tego też da się sklecić dobrą zupę, a jednak na wszystkich weselach pomijałam to danie..
Przeważnie jadałam kotlety sojowe zamiast standardowego schabowego. Raz się trafiły pieczarki faszerowane. A na ostatnim były w moim zasięgu półmiski z warzywami. Fasolka szparagowa z pomidorem i kalafior z takim fajnym sosem, coś jak tutaj: http://puszka.pl/przepis/4115-kalafi...ie_aurora.html

Co robicie dzisiaj na obiad, wegetarianki?
U mnie dzisiaj ratatuja. Dostałam parę bakłażanów i trzeba spożytkować
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-22, 09:57   #654
Ewelina_V
Raczkowanie

Cześć przeszłam na dietę wegańską niedawno bardzo ją lubię, podoba mi się niezmiernie przygnębiające jest jednak to że nadal tak wielu ludzi tego nie rozumie i zamiast poprostu być tolerancyjnym, krytykują ;/ okres świąt wielkanocnych.. jajka.. szynki, kiełbasy, mięsne sałatki, gyros.. wszędzie mięso Nawet domownicy zamiast wspierać gadają czego ja to znowu nie wymyśliłam szukam ludzi z którymi miałabym troche wspólnych tematów.. może jest tu ktoś taki kto dopiero zaczyna i przechodzi tą fazę że fajnie byłoby mieć kompana ?
Ewelina_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-22, 10:30   #655
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez Ewelina_V Pokaż wiadomość
Cześć przeszłam na dietę wegańską niedawno bardzo ją lubię, podoba mi się niezmiernie przygnębiające jest jednak to że nadal tak wielu ludzi tego nie rozumie i zamiast poprostu być tolerancyjnym, krytykują ;/ okres świąt wielkanocnych.. jajka.. szynki, kiełbasy, mięsne sałatki, gyros.. wszędzie mięso Nawet domownicy zamiast wspierać gadają czego ja to znowu nie wymyśliłam szukam ludzi z którymi miałabym troche wspólnych tematów.. może jest tu ktoś taki kto dopiero zaczyna i przechodzi tą fazę że fajnie byłoby mieć kompana ?
Nie łam się, żyjemy w kraju, w którym ludzie generalnie mają problem z tolerancją tego, czego nie rozumieją lub nie chcą zrozumieć. Jeśli Twoja rodzina zobaczy, że dieta jaką stosujesz nie jest fanaberią i chwilową modą (nie oszukujmy się, teraz panuje taka moda, ale mnie się podoba, bo dzięki temu coraz więcej restauracji myśli o wege klientach ), w końcu się przyzwyczają i odpuszczą.
Pamiętaj tylko o racjonalnym odżywianiu, wyszukuj przepisy i zdrowa bądź

Z forów polecam wegedzieciak.pl - nie tylko dla rodziców

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-24, 12:25   #656
Kica.
Zakorzenienie

szczęśliwie nigdy nie spotkałam sie z brakiem tolerancji wobec mojego weganizmu
Myślę, że jeśli ludzie widzą w nas pewność siebie i zadowolenie z bycia wege/an i że ta dieta nam służy (jesteśmy zdrowi, dobrze wyglądamy itd) to zaakceptuja ten wybor.
no i oczywiście sami nie możemy atakowac innych za to że mięso jedzą i nie tworzyć konfliktów z wszystkożercami
Stary 2014-04-24, 12:32   #657
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kica. Pokaż wiadomość
Myślę, że jeśli ludzie widzą w nas pewność siebie i zadowolenie z bycia wege/an i że ta dieta nam służy (jesteśmy zdrowi, dobrze wyglądamy itd) to zaakceptuja ten wybor.
no i oczywiście sami nie możemy atakowac innych za to że mięso jedzą i nie tworzyć konfliktów z wszystkożercami
Zajrzałam na Twojego bloga, masz bardzo fajne przepisy i niektóre z nich wykorzystam na pewno

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-04-24, 16:57   #658
Civette
Przyczajenie

Ja od prawie roku nie jem drobiu i wieprzowiny, od kilku miesięcy również ryb Moje dziecko (w tej chwili 8letnie) również postanowiło nie jeść, z czym nie zgadza się mój były mąż Uwierz mi, że z niczym nie można porównać tego, co ja tutaj mam na tym tle Ostatnio nawet usłyszałam, że wegańskie produkty zabijają dzieci Staję na głowie, żeby urozmaicić nam posiłki, ciągle wyszukuję nowe przepisy, czytam różne informacje (zaraz będę zgłębiać bloga kasi weganki ;p), a potem słyszę takie teksty, że głowa mała Babcia była oburzona, ojciec nie rozumie (ale się nie wtrąca), matka się pogodziła (i nawet potrafi wynaleźć wegetariańską potrawę, gdy do niej idziemy). Nie przeszliśmy na weganizm i wiem, że na to się nie zdecyduję, ale nie przeszkadza mi to w wyszukiwaniu wegańskich propozycji Mam za sobą robienie mleka kokosowego, owsianego, sojowego, ryżowego, wegański majonez, wegańskie placuszki-racuszki, dzisiaj zjadłam wegańskie placki ziemniaczane (no mama nas uczyła z jajkiem ;p). I w duszy mam, co kto o tym myśli Tylko byłemu trzeba usta zamknąć, więc w maju idę do dietetyka (chociaż on uważa, że specjalistą od żywności jest lekarz, a nie jakiś tam dietetyk ).
Życzę powodzenia i wytrwałości
Civette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-25, 21:38   #659
Blue Raven
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kica. Pokaż wiadomość

Święte słowa.
Najwięcej problemów stwarzają "nawracacze". Spokojem i zrozumieniem można osiągnąć więcej.
Ja miałam problemy z moją teściową, która nie potrafiła zrozumieć obiadu niedzielnego, rodzinnego bez mięsa. Kiedy zobaczyła, że żyję, nie wypadają mi włosy, nie słaniam się z głodu i nie głodzę jej syna - przestała walczyć.

Jednak, nie zrezygnowałam całkiem z mięsa - często gotuję dla męża z mięsem, dla siebie bez. Da się.

Weganizm jest nie dla mnie... za bardzo kocham sery, mleko i jajka. ;/ Chociaż blogi wegańskie przeglądam często, a i zdarza mi się zrobić wegański majonez i mleko roślinne całkowicie wyparło z mojej kuchni śmietanę.

Blue Raven jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 16:44   #660
kicikicimiauhau
Raczkowanie

Melduję się jako wegetarianka od wielu lat ze względów ideologicznych. Większość znajomych uważa to za bezsens, ale ja robię to dla zwierząt, nie dla siebie.
kicikicimiauhau jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości