![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Dobre i jakościowe wina - macie swoje typy???
Ja osobiscie lubie wina californijskie - Terra d'Oro Zinfandel Montevina, wegierskie - Eger, Villany, Tokaj, Somlo i francuskie - Château Margaux
Lubie winka rozowe, czerwone i biale - zawsze pol wytrawne... Posiadam w domu kolekcje dobrych, markowych win, ktore czekaja na specjalna okazje, zeby je kiedys wypic ![]() Moje najstarsze winko to Château Margaux rocznik 1991 ![]() Jakie sa wasze ulubione typy winek? Oczywiscie nie chodzi mi o tanie wina jabolina ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja uwielbiam Porto.
![]() ![]() A poza tym: półwytrawne australijskie, kalifornijskie i południowo-afrykańskie.Kolor nieistotny. ![]() Ale i tak piwo wygrywa. ![]() Acha- jeszcze jedno- z tańszych świetna jest Kadarka. ![]() A zimą Grzaniec Galicyjski. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dobre i jakościowe wina - macie swoje typy???
Ja z racji mojej jeszcze niepelnoletnosci znawczynia win nie jestem, zreszta nawet nie mam ich z kim pic - wiecie, mysle o kolacyjkach z TŻ (ktorego nie mam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Moje ulubione winko to węgierska Medina i Tokaj.
Nie ma lepszych winek. Pamiętam będąc na Ukrainie kupiłam wino ze względu na fajną butelkę ( nieraz tak mam) i smaku tego wina nie zapomnę nigdy. Było ono półsłodkie z pełną wyrazistą nutą winogron, takich wygrzanych na słońcu. Niestety butelki już nie mam i nie wiem co to było za wino. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ale zawsze i tak mam galonik wina domowego jakby ktoś z niezapowiedzianą wizytą wpadł.W tym roku robiłam wino z głogu, ma fajny kolor, jak koniak, jest półsłodkie i jest naprawdę bardzo dobre.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Gosia, bo wsiadam zaraz na miotle i lece do Ciebie na winko
![]() Ale mi narobilas smaka ![]()
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
oprócz win domowej roboty to lubie winko Fresco, tanie (ale nie za tanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A reszta Wizazanek udaje, ze nie pije
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Co za przyjemny temat.
![]() Lubię wino bardzo, długo był to mój absolutnie ulubiony alkohol, a rozbestwiłam się pracując kilka lat temu w londyńskim pubie/restauracji, który miał bardzo snobistyczną kartę win, których regularne degustacje urządzał dla nas właściciel. ![]() Przede wszystkim nie lubię win słodkich ani nawet półsłodkich (boli po nich głowa ![]() ![]() ![]() Generalnie wolę wina włoskie i hiszpańskie od francuskich (a przynajmniej tych dostępnych u nas), lubię też południowo-amerykańskie i australijskie (choć znawcy twierdzą, że nie ma u nas dobrych). Nie mam jakichś ulubionych marek czy "chateu" ![]() Będąc w Toskanii zakochałam się w tamtejszym Chianti (lekko cierpkie, mocno skondensowany smak, taki troszkę porzeczkowy, a troszkę...jałowcowy! Zero słodyczy, ale nie ma też w sobie nic kwaśnego. Dobrze się pije także poza posiłkami. ![]() ![]() ![]() Nie jestem żadną znawczynią, nie mam do win nabożnego stosunku, niejeden smakosz pewnie byłby zbulwersowany, co wyczyniam mieszając markowy merlot z coca-colą (patent hiszpański, świetne na upał! ![]() ![]() Ech, chyba sobie jakiegoś miłego rieslinga wstawię do lodóweczki, zaraz! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja nie lubię win,ale kiedyś piłam pyszny trunek,który nawet mi przypadł do gustu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Mrs Mrau
|
ja najbardziej lubie winko własnej roboty
![]() ![]() (chociaż winko kopie,że ho ho ![]() Lubie też Porto Generalnie gustuję w pół wytrawnych znawczynią nie jestem ![]() a i za grzańcem chętnie pognam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() O, a może Sutter Home, takie: http://www.sutterhome.com/wine/wz.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Sutter Home uwielbiam
![]() ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Sangria z cytrynką
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Anisia to odpalaj swoją maszynę, zapraszam na degustację.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Moim zdecydowanym faworytem jest Pieroth.
Kiedyś kompletnie nie rozrózniałam smaku win i było mi wsio rawno czy to była Sophia za 8 zł czy coś awangardowo drogiego - ale do czasu. W zesłym roku we wrześniu trafiłam przez przypadek w Budapeszcie będąc z moim TŻ na festiwal wina na górze zamkowej. Boże, co to była za bajka! 283 wystawców win z całego świata, kilkatysięcy gatunków i rodzajów... Wtedy po raz pierwszy (i niestety jak na razie ostatni) piłam wino czerwone w kolorze czarnym, gęste jak śmietana i koszmarnie drogie. Mała lampka kosztowała w przeliczeniu na PLN 70 zł. Ale co tam, raz się żyje. A poza tym takiego wina pewnie już niigdy nie wypiję. Polecam każdemu, bo takich imprez u nas nie ma, niestety. Jak tylko będziecie miały okazję pojechać do Budapesztu we wrześniu, to wynierzcie się w taką właśnie "winną" porę. Acha, i koniecznie gdzieś nocleg w bobliżu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Czy możecie podać cenę PIERTOH?
w przybliżeniu? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja uwielbiam półsłodkie wina VARNA.Obojętnie czy białe,czerwone, różowe.Czasem razem z TŻ
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Z reguły nie piję alkoholu (w tym wina) ale latem wypiłam łyczka samorobnego wina z malin, Chryste, co za smak
![]() ![]() Sorki za wtrącenie z domowym winem do tak eleganckiego tematu, nie mogłam się powstrzymać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Najczęściej kupujemy z TŻ-em Royal Madeleine Rouge
import- Francja wino półsłodkie, czerwone 0,75 L; alc. 12,5 % obj. pycha ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Carlo Rosi różowe.
No i stara dobra Kadarka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Mam ogromną prośbę. Doradźcie mi proszę jakieś dobre półsłodkie wino w cenie ok. 40 zł. Chciałabym bliskiej osobie sprezentować, bo sama nigdy nie kupi sobie czegoś droższego, a wiem, że wina uwielbia.
- wino nie może być wytrawne (ta osoba nie cierpi kwaśnego smaku) ani zbyt mdlące - często pije wino Cin Cin, czasami Varnę Proszę o pomoc, bo sama zupełnie nie znam się w tym temacie (a nie chciałam zakładać osobnego tematu na 1 pytanie) ![]()
![]() |
#25 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-12-19 o 19:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Niestety na polwytrawnych winach nie za bardzo się znam.
Od siebie dodać w temacie mogę za to -stary dobry mołdawski Kagor (bardzo ciężkie, gęste i słodkie wino, w Polsce dostepne z milionami posmaków od śliwek po czekoladę ![]() - oczywiscie chorwacki Prošek niestety w Polsce nie udało mi się wypić dobrego. Moze poza tym który przywożę z Chorwacji do domu ![]() - włoska Marsala. Jak widać preferuje wina które są bardzo słodkie ciężkie i pachną korzeniami na co najmniej pięć kilometrów ![]() Mysle rowniez ze wina zawsze warto kupowac gdy jestesmy w danym kraju. Zadne regionalne podrobki nie oddaja smaku wina pedzonego w domowej piwnicy gdzies na koncu swiata. Takiego wina tez zawsze mozna sprobowac przed zakupem wiec wybieramy takie ktore nam najbardziej odpowiada. to nie to samo co czytanie etykietek na sklepowej polce ![]() nie ma to jak dobre sery, oliwki i wino ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Martini też czasami pije, a ja właśnie chciałam wybrać coś nowego.
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ja bym kupila Porto, jest b.slodkie - wlasnie takie uwielbiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Najlepsze wino, jakie piłam, to wtedy kiedy byłam na Węgrzech. To był bodajże Tokaj.
Jak dla mnie oczywiście białe, słodkie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Możesz kupić Malagę- to słodkie hiszpańskie wino z rodzynek. Specyficzny smak, ja lubię, mój TŻ nie może na to patrzeć. Ja bardzo lubię tez Sutter Home Muscato- białe owocowe winko, bardzo smaczne, jedno z moich najulubieńszych. Dobre jest też Spatlese ( to rodzaj wina, nie nazwa handlowa)- winogrona do tego wina są zbierane po przymrozkach. Można je kupić już za 13 zł w Lidlu. Ale to chyba mało eleganckie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:59.