|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 |
Zakorzenienie
|
Dot.: WIOSENNE - inspiracje
Ale tu wiosna pachnie, przepiekne rzeczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Wtajemniczenie
|
Koszyczków z papierowej wikliny jest na wizażu mnóstwo,ja dołączę nieco inne pomysły na plecionki-oczywiście trzeba poczekac do wiosny.
http://survival.strefa.pl/u/index_ruzu_pl_palka.htm koszyk z pałki wodnej http://survival.strefa.pl/u/index_ruzu_pl_wierzba.htm koszyk z witki wierzbowej-wikliny http://survival.strefa.pl/u/index_ruzu_pl_sosna.htm koszyk z korzeni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
ja mam wierzbe przed domem, myślicie, że się nada? oczywiście za jakiś czas
![]()
![]() |
#394 |
Wtajemniczenie
|
To tak troszkę odbiega od działu zrób to sama ale skoro wiosna to wiosna. http://survival.strefa.pl/galeria_roslin.htm#a Na tej samej stronce z której pochodzą linki z poprzedniego postu natknełam się jeszcze na zielnik.Warto pooglądać,mi już pachnie wiosną choć dziś sylwester!
Ps.Niewiem czemu mój mąż bacznie mi się przygląda co wklejam... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 | |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: Mała Puszysta Planeta z Małymi Puszystymi Zwierzaczkami:D
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#396 |
Wtajemniczenie
|
http://www.grand-illusions.com/roman.htm Jak zrobić zdjęcie na liściu geranium,niestety nie znam języka na tyle dobrze,żeby się zorientować dokładnie o co chodzi...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
Iza (piękny avatark-to ty?)tyle pomysłów dajesz i to takich, że hoho! Jakby chciał kilka rzeczy z tego wykonać to wiosna musiałaby trwać kilka lat.
Dziewczyny tu tak mocno pachnie wiosną, że zaraz wszyscy w pracy poczuja ten zapach z komputera. hihi
W miłości nie ma lęku, lecz doskonała miłość usuwa lęk, ponieważ lęk kojarzy się z karą. 1 List św. Jana 4:18 / Biblia Tysiąclecia. Cichy kącik hejasz Papierowy kącik hejasz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 |
Rozeznanie
|
owocowe poduszeczki na szpilki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Rozeznanie
|
poduszki i ozdoba do rolet
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Rozeznanie
|
1. wytnij male klocki z kolorowych kawalkow kwiatowej pianki, nawilz woda. Umiesc klocki na okraglej piance, umiesc kwiaty.
2. wypelnij szklanke do lodow pokruszona pianka (poprzednio namoczona w wodzie) wsypujac ja warstwami. Dodaj kwiaty/liscie, delikatnie dolej wody. 3. wytnij male klocki z kolorowych kawalkow pianki kwiatowej, nawilz woda. Umiesc klocki na talerzu, umiesc kwiaty roznej wysokosci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Wtajemniczenie
|
Delikatne ażurowe dekoracje.
Staroświeckie koronki wprowadzają romantyczną nutę do nowoczesnej sypialni. Koronkowe obrazki Z resztek koronki lub starego obrusa możemy stworzyć oryginalne obrazki. Oprawione w passe-partout stworzą efektowne tło dla kartonowej sylwetki. Równie efektownie wyglądają jako główny motyw dekoracyjny - wystarczy je umieścić na kontrastowym tle Komódka ze szlaczkiem Mebelek pomalowany jasną kryjącą farbą ozdobiliśmy ażurowym szlaczkiem. Szerokie pasy koronki naklejamy na szuflady i ich lica pokrywamy farbą w spreju w kolorze tła, ale o kilka tonów ciemniejszą. Po wyschnięciu farby odklejamy koronkę. Taki subtelny wzór jest wdzięczną ozdobą niewielkiego mebla. Otulone kwiaty Proste szklane wazony odmienimy, moszcząc je delikatną tkaniną z haftem lub koronką. Można w nich trzymać suszone rośliny albo żywe kwiaty. Trzeba wówczas do większego wazonu wstawić mniejsze naczynie z wodą, a pomiędzy nie włożyć tkaninę, najlepiej z motywem roślinnym. Staroświeckie poduszki Owińmy wokół poduszki pas tkaniny z koronkową lamówką. Przez dziurki koronki przewleczmy batystową tasiemkę i zasznurujmy na krzyż. Powstanie splot przypominający wiązanie gorsetu. Do drugiej poduszki przyszyliśmy kieszonkę z delikatnej tkaniny z koronkowym haftem. Szwy przykrywa atłasowa tasiemka. Do kieszonki można wsunąć potpourri. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#402 |
Wtajemniczenie
|
Jeszcze trochę kwiatowych szablonów,motywów. http://www.stencil-library.com/docs/cat036.htm
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Wtajemniczenie
|
Widok z okna.
Zamiast ulicy z pędzącymi samochodami i świecącymi neonami-idylliczny wiejski obrazek.To też jest mozliwe.Biały karton,niebieski papier kredowy,troche farby i wzór-to całkowicie wystarczy do wykonania tego obrazka na okno. (Szablony mam,ale ciężko je przenieść tu na forum,są zbyt duże) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Wtajemniczenie
|
wiosenne drzewko
Będziesz potrzebował: - plastikową butelkę wypełnioną np ziemią, - druciki - stare pończochy, rajstopy - zielony papier lub krepina - klej np. typu Vikol Wykonanie: Butelkę owijamy starymi pończochami, rajstopami, druciki przymocowujemy do butelki i przyklejamy na gałązki listki, wyciete z papieru lub krepiny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Wtajemniczenie
|
A może lizak drzewko lub kwiatek?
pyszne lizaki Będziesz potrzebował: 3 łyżki syropu owocowego (do wyboru: malinowe, pomarańczowe, cytrynowe) 6 łyżek cukru folia aluminiowa patyczek od lizaka (lub wykałaczka) Wykonanie: 1. zmieszczać syrop z cukrem 2. następnie podgrzewać, jednocześnie mieszając aż wszystko będzie płynne 3. gorącą masę wylać na folię aluminiową 4. dołączyć patyczek 5. pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu (np. w lodówce) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Wtajemniczenie
|
Ogródki w wersji mini.
OWIES ŚWIĄTECZNY. Będziesz potrzebował: - pojemnik po jogurcie - ziemia - ziarna owsa - krepinę - gumkę recepturkę - wstążkę lub sznurek do ozdoby Wykonanie: Do pojemnika po jogurcie wsypujemy ziemię, siejemy owies i podlewamy. Odstawiamy na kilkanaście dni na parapet. Dbamy o nasze mini pole podlewając każdego dnia i obserwujemy czy ładnie rośnie. Gdy owies zacznie kiełkować i pięknie się zazieleni, a święta będą już tuż tuż - trzeba owinąć naszą "doniczkę" krepiną, zabezpieczyć gumką i ozdobić wstążką. SKORUPKA Z CZUPRYNKĄ. Będziesz potrzebował: - nasiona rzeżuchy - skorupkę jajka - watkę - wodę - pojemnik na jajka Wykonanie: Do skorupki po jajku wkładamy watkę i obficie podlewamy wodą. Na wierzch wysypujemy nasionka rzeżuchy i odstawiamy na kilka dni np. na parapet codziennie sprawdzając czy watka jest wilgotna. Rzeżucha kiełkuje dosyć szybko, a zielone łodyżki kierują swe listki do słonka. Uwaga tylko na "zapach" nie każdy go toleruje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: Mała Puszysta Planeta z Małymi Puszystymi Zwierzaczkami:D
|
wow iza skad ty to wszystko masz??
![]()
![]() |
#408 |
Zakorzenienie
|
Iza jak zawszwe skarbnica wiedzy i pomysłów, swietnych pomysłów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Wtajemniczenie
|
Bewix,Owieczka-dziękuję...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#410 |
Zakorzenienie
|
Wiemy Izo, wiem dzieki jeszcze troch eczasu mamy przed sobą i wiem, ze nie raz mnie zaskoczysz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Wtajemniczenie
|
Znalazłam przeglądając archiwum jeszcze jeden wątek,który według mnie wart jest zauważenia,jest w nim mnóstwo pomysłów i inspiracji szczególnie wielkanocnych. http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=48061 Wklejam kilka propozycji z niego(nie są to moje znaleziska).Jeżeli któraś z Was będzie zainteresowana świętami to poleam,gorąco...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Zakorzenienie
|
ze starego forum - link do jajek wielkanocnych ozdabianych koralikami:
http://www.basteln-mit-elisabeth.de/perlenei.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Wtajemniczenie
|
Kolejne propozycje papierowych ozdóbek
![]() |
#414 |
Wtajemniczenie
|
cd.
![]() |
#415 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 |
Raczkowanie
|
Mam nadzieję, że tego jeszcze nie było...
http://dom.gazeta.pl/czterykaty/5,59...85455.html?i=0 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Raczkowanie
|
http://www.muratordom.pl/galeria_ogr...rie&galeria=24
http://www.domiwnetrze.pl/index.php?option=com_cont ent&task=view&id=219&Item id=49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 |
Wtajemniczenie
|
Kilka informacji o kwiatach ciętych i przedłużaniu im życia.
Nie zawsze kwiaty więdnące, to kwiaty stare. Więdnięcie może być spowodowane wieloma czynnikami. Wiąże się ono z procesem oddychania, w którym rośliny zużywają cukier zawarty w tkankach. Innym czynnikiem mającym wpływ na więdniecie roślin jest obecność gazu - etylenu. Znajduje się on w gazach przemysłowych, gazie świetlnym, spalinach samochodowych, oraz wydzielany jest przez dojrzewające owoce, a także przez same kwiaty, szczególnie podczas ich więdnięcia. Dlatego ustawiając kwiaty w wazonie pamiętajmy, że te silniej rozwinięte wydzielają większą ilość etylenu, a więc jeśli umieścimy je razem ze świeżymi kwiatami, wpłyną one na szybsze ich przekwitanie. Dotyczy to również ustawiania wazonu w pobliżu naczynia z owocami. Oto kilka zasad, których przestrzeganie może przedłużyć świeżość kwiatów: 1. Na noc wstawić kwiaty do chłodnego pomieszczenia. 2. Nie ustawiajmy kwiatów w pełnym słońcu, 3. W ciągu dnia można użyć rozpylacza z wodą, aby zwiększyć wilgotność powietrza, ( niektóre, np. kamelie, tulipany, goździki nie lubią być spryskiwane.) 4. Naczynie z wodą powinno być zawsze czyste, (Wszelkie osady i przebarwienia na ściankach powinny być dokładnie usunięte, ponieważ mogą na nich gromadzić się bakterie powodujące gnicie łodyg.) 5. Maleńka szczypta cukru, lub miodu dodana do wody jest dobrą odżywką dla większości kwiatów. Zakwaszenie wody zmniejsza rozwój bakterii gnilnych. Można stosować tu ASPIRYNĘ, kilka kryształków kwasku cytrynowego. Podobną rolę spełnia włożenie do wody monety miedzianej lub mosiężnej blaszki. 6. Woda w naczyniach metalowych dłużej pozostaje świeża. 7. Woda "odstana" jest lepsza niż ta bezpośrednio z kranu. Można też stosować wodę przegotowaną (gotowanie zmiękcza wodę.) 8. Woda dla świeżych kwiatów powinna być zimna. 9. Kwiaty podwiędłe lepiej wstawić do wody o wyższej nieco temperaturze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Wtajemniczenie
|
Świeczki w dekoracyjnych wazach.
Potrzebne materiały: szklanka lub waza owoce lub paki kwiatow plywajace swieczki dobrane kolorem do wybranych owocow/kwiatow wykonanie: wypelnij polowe wazy owocami lub pakami kwiatow. Jesli uzywasz cytryny pokroj je w plastry,zalej woda, ale nie do pelna, umiesc swieczki. Rady: Dla uzyskania blyszczacego efektu dodaj do wody troche brokatu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
Wtajemniczenie
|
Dekoracja szparagowo-kwiatowa.
Materialy: Mala puszka Zielone szparagi Dwie mocne gumki Raffia Bratki i hiacynt/bukiet ulubionych kwiatow Wykonanie: Naloz gumki na puszke, wsun straczki szparag pod gumke Owin puszke raffia, zakrywajac gumki Wypelnij 3 puszki woda, wloz bratki tak aby stanowily przedluzenie koniuszkow szparagow, umiesc reszte kwiatow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.