Kilka pytań dotyczących wyginania drutu-Wire Wrapping - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-29, 17:14   #301
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4
Dot.: Kilka pytań dotyczących wyginania drutu-Wire Wrapping

Cytat:
Napisane przez anika7 Pokaż wiadomość
Dziękuję Smeszko250
Wnioskuję, iż właśnie 999 najlepiej użyć właśnie do owijania A czy to też znaczy, że czym wyższa próba tym drut bardziej plastyczny... w sensie, że mniej kruchy?? No i jak chować te łączenia??
A jakby potraktować taki cieniutki drucik 0,25/0,30 delikatnie palnikiem, by oczywiście go nie przegrzać czy stopić? też zrobiłby się miękki.... czy to już nie to?? hmmmm...
Przepraszam jeśli któraś wizażanka już o to pytała ale przeszukałam sporo wątków i jakoś nie trafiłam
Tak, 999 najlepszy do owijania Co do kruchości to różnie mówią Ja akurat czasem muszę coś odwinąć, dowinąć i mi się tak szybko nie ukryszy, natomiast ten niższej próby owszem.

Spokojnie możesz drut próby 925 i 940 potraktować palnikiem Ja kiedyś kupiłam 80 metrów takiego i potem ucinałam sobie kawał, zwinęłam w okręgi i traktowałam go palnikiem. Robił się o wiele lepszy do pracy
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 19:07   #302
mmarsi
Raczkowanie

Dziewczyny mam pytanie o palnik. Jaki polecacie, jakiego używacie?
Widziałam tutaj w wątku sporo linków z poleceniem na allegro, ale niestety wszystkie aukcje już nie aktualne Co byście polecały?
mmarsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 22:01   #303
anika7
Rozeznanie

Dzięki Moniko
Ja dopiero rozpocznę "taniec" z wrappowaniem i przepraszam za taką dociekliwość.... lubię wszystko wcześniej wiedzieć

A jakbyś miała porównać w pracy taki 999 i wyżarzony niższej próby (do owijania) czy podobnie się wtedy zachowują?? czy niższa próba po ogrzaniu mniej się kruszy?? czy jednak 999 lepsze?
I jeszcze powtórzę pytanie o łączenie: jak dołączacie ten cieniutki drucik, którym oplata się bazę (jeśli urwie się, bądź skończy przedwcześnie) tak by nie było widać łączenia?? Wyczytałam, że pisałyście już o wykańczaniu go ale nie znalazłam jak połączyć końce by nie było to widoczne?? i żeby było trwałe!
Z góry dziękuję za cierpliwość :-D
anika7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 10:41   #304
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Dzięki Moniko
Ja dopiero rozpocznę "taniec" z wrappowaniem i przepraszam za taką dociekliwość.... lubię wszystko wcześniej wiedzieć

A jakbyś miała porównać w pracy taki 999 i wyżarzony niższej próby (do owijania) czy podobnie się wtedy zachowują?? czy niższa próba po ogrzaniu mniej się kruszy?? czy jednak 999 lepsze?
I jeszcze powtórzę pytanie o łączenie: jak dołączacie ten cieniutki drucik, którym oplata się bazę (jeśli urwie się, bądź skończy przedwcześnie) tak by nie było widać łączenia?? Wyczytałam, że pisałyście już o wykańczaniu go ale nie znalazłam jak połączyć końce by nie było to widoczne?? i żeby było trwałe!
Z góry dziękuję za cierpliwość :-D
Zdecydowanie 999 jest o niebo lepszy.Niższej próby po ogrzaniu staje się "bardziej znośny", ale do 999 to mu daleko. No i trzeba uważać, bo jak się za bardzo podgrzeje, to się właśnie potrafi "pięknie" kruszyć.

Nie wiem jak połączyć 2 końce drutu Nigdy tego nie uskuteczniałam -znaczy się cienkiego drutu Po prostu,zawsze go ładnie doginam do bazy
Stary 2009-03-30, 11:24   #305
anika7
Rozeznanie

Wielkie dzięki Moniko za podpowiedzi odnośnie użyteczności w odniesieniu do próby
Tzn., że nigdy Ci się nie zdarzyło by przy oplataniu bazy drucik skończył się przed "czasem"?? Zawsze trzeba mieć tyle w zapasie do oplatania, żeby po prostu starczyło? Hmmm.... ładnie dogiąć na koniec roboty... ok, rozumiem ale jak mi się urwie "po drodze" to jak dognę końcówkę i potem dognę początek to będzie przerwa w spiralce zapewne :-(...
Stary 2009-03-30, 12:07   #306
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Wielkie dzięki Moniko za podpowiedzi odnośnie użyteczności w odniesieniu do próby
Tzn., że nigdy Ci się nie zdarzyło by przy oplataniu bazy drucik skończył się przed "czasem"?? Zawsze trzeba mieć tyle w zapasie do oplatania, żeby po prostu starczyło? Hmmm.... ładnie dogiąć na koniec roboty... ok, rozumiem ale jak mi się urwie "po drodze" to jak dognę końcówkę i potem dognę początek to będzie przerwa w spiralce zapewne :-(...
Zdarzało mi się,że się kończył Wtedy doginałam końcówkę i potem jak dołączałam kawałek to zostawiam sobie kawałek luzu i owijam. Owijam kawałek i potem wracam do momentu, gdzie to ma się łączyć i za pomocą tego kawałka "luzu" staram się końcówki tak podocinać byś się stykały ze sobą da radę tak robić i powiedzmy,że wo oczy się nie rzuca Tym bardziej jak ten styk będzie gdzieś z boku od wewnątrz Ale to się sprawdza tylko wtedy, gdy owijasz całość szczelnie do końca... bo jak planujesz gdzieś zostawić luz, kawałek nieowinięty to może Ci potem to dołączenie się "ślizgać" po bazie.
Stary 2009-03-30, 13:57   #307
jelonek001
Raczkowanie

MON1K4 nadal szukasz tych cytrynków?;> zajrzyj do bukowca
Stary 2009-03-30, 14:02   #308
anika7
Rozeznanie

Jesteś boska Moniko! :-D Właśnie o to mi chodziło
I tak właśnie sobie myślałam, że może ładnie dociąć (tak jak piszesz).... ale nurtuje mnie czy tak po prostu tylko docięty nie zahaczy w którymś momencie o coś (przy noszeniu) i się nie rozegnie.... byłaby lipa :-(
Stary 2009-03-30, 14:11   #309
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez jelonek001 Pokaż wiadomość
MON1K4 nadal szukasz tych cytrynków?;> zajrzyj do bukowca
Dzięki No cenowo nie jest źle, ale nadal wolałabym caały sznur

anika7 - zawsze jest taka możliwość, dlatego proponuję to wykończyć od wewnętrznej strony. Choć nikt mi się jeszcze nie skarżył,że coś się odwinęło.
Stary 2009-03-30, 14:35   #310
anika7
Rozeznanie

Wielkie dzięki
wiedzy coraz więcej, kupię druciki i zacznę wrappować... ciekawe co mi wyjdzie?
Stary 2009-04-13, 02:30   #311
yukihana
Raczkowanie

A ja mam pytanie odnośnie ozdobnych zawijasów, esów i innych floresów. Jak je wykonać tak, żeby nie wychodziły kwadratowe lub ostre boki? U mnie pierwszy zawijas jest cacy przy samym końcu, gdzie jest kulka, ale na górze/ łuku jest już taki jakiś prostawy a nie okrągły. Chciałabym, żeby był symetryczny i pełny jak zawijas przy kluczach wiolinowych a taki nie jest mimo tego, że zawijam go na przykład na długopisach czy też przy pomocy szczypiec.
yukihana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-13, 23:21   #312
yukihana
Raczkowanie

Wreszcie udało mi się wykonać moje pierwsze wrapki, więc postanowiłam zebrać się na odwagę i wrzucić dwa z nich. Będę bardzo wdzięczna za parę słów komentarza i uwag z Waszej strony, bo ta technika to dla mnie ciągle novum. Na razie to tylko druty posrebrzane i przypadkowe szkło, bo trochę szkoda mi było zastosować minerały do czegoś, co będzie nadawało się do kosza. A z drugim kolczykiem to się jeszcze waham, nie wiem czy ten pierwszy jest na tyle okey, żeby męczyć się z wykonaniem drugiego.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1040928.jpg (38,4 KB, 587 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1040915.jpg (28,8 KB, 496 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1040933.jpg (48,2 KB, 685 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1040954.jpg (60,8 KB, 498 załadowań)

Edytowane przez yukihana
Czas edycji: 2009-04-14 o 01:25
Stary 2009-04-14, 08:07   #313
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Jeśli to są pierwsze prace, to jestem pod ogromnym wrażeniem. Widać drobne niedociągnięcia techniczne (chodzi mi o staranność owijania - no ale jak na pierwszy raz to genialnie), ale projekty świetne, bardzo trudne wg mnie (jestem laikiem w tej dziedzinie), przyciągają oko. Brawo.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-14, 08:16   #314
smieszka250
Zakorzenienie

GG do smieszka250

Wisior jest niesamowity jak na pierwszy raz taki trudny projekt - super
smieszka250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-14, 08:47   #315
lubomirka
www.dulcedo.pl

Myślę, że powinnaś stwożyć wątek ze swoimi pracami. Kolczyki super natomiast wisior powyginany bez konkretnego zamierzenia mniej mi się podoba, ale jak na początek to masakra nie pytam nawet co będzie dalej.
Stary 2009-04-14, 16:13   #316
yukihana
Raczkowanie

Szajajaba, Smieszka250, Lubomirka, serdecznie Wam dziękuję! Wisior robiłam jeszcze bez kulek na końcach i drut trochę mi się zsuwał i troszku się skręcał podczas nawijania na bazę, więc jest w niektórych miejscach niestaranny, jak słusznie zauważono. Lubomirka, masz nosa i intuicję, wisior był robiony bez konkretnego projektu więc jest dość chaotyczny, zupełnie jak ja. Wzięłam za długi drut na ozdobnik więc zamiast go ucinać, postanowiłam to wykorzystać i trochę się pobawić i poćwiczyć wyginając go na różne strony. Lubię jak wrapki mają dużo zawijasów i innych elementów to dlatego wzięłam się od razu za takie upakowane projekty na początek. Swój wątek założę chyba dopiero wówczas, jak już będę tam miała co wrzucić, bo wrapków mam na razie 3 sztuki a moje składaki i zwyklaki przy tych wizażowych to żadna rewelacja.
Stary 2009-04-14, 17:52   #317
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Wisior jest ciekawy, ale mi o wiele bardziej podoba się kolczyk
Stary 2009-04-15, 02:56   #318
yukihana
Raczkowanie

M0N1K4, bardzo dziękuję!!! Mam nadzieję, że za jakiś czas moje prace będą przynajmniej w jakimś małym stopniu tak wspaniałe jak Twoje.
A czy mogę prosić o odpowiedź w kwestii symetrycznego/kształtnego wykonywania tych zawijasów? Będę naprawdę wdzięczna.
Stary 2009-04-15, 08:56   #319
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka

Powiem Ci tak - bardzo ciekawe prace, a perfekcyjnego owiajnia sie nauczysz z czasem. Jesli chodzi o kolczyk, troszke zmascilas robiac jeden i zastanawiajac sie cy zrobisz drugi bo teraz bedziesz miec klopot. Najlepiej robic od razu obie bazy kolczyka i ich ozdobniki, poniewaz masz pewnosc, ze beda takie same
Sweet_nuka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-15, 12:11   #320
yukihana
Raczkowanie

Sweet_nuka, dzięki za sympatyczny komentarz. Wzięłam tą ewentualność pod uwagę, dlatego baza drugiego kolczyka była nawinięta w tym samym czasie, tylko ozdobniki i całą resztę sobie podarowałam, ale długości drutów spisałam, więc może nie będzie tak źle. Czytając wasze komentarze nabrałam jeszcze większej ochoty na wrappowanie, więc drugi kolczyk na pewno dorobię. Ale błagam, niech ktoś mi powie co z tymi zawijasami i jak je formować, priti plizzzzzz.
Stary 2009-04-15, 13:35   #321
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez yukihana Pokaż wiadomość
M0N1K4, bardzo dziękuję!!! Mam nadzieję, że za jakiś czas moje prace będą przynajmniej w jakimś małym stopniu tak wspaniałe jak Twoje.
A czy mogę prosić o odpowiedź w kwestii symetrycznego/kształtnego wykonywania tych zawijasów? Będę naprawdę wdzięczna.

Z pewnością będę przepiękne Twoje wrapki trochę wprawy i normalnie mnie prześcigniesz

Kształtne wykonywanie wywijasów? to chyba wprawa... nie powiem Ci,że najlepiej robi się to okrągłymi szczypcami bo w moim przypadku to nie tak Owszem - środeczek wywijam okrągłymi ale resztę ślimaka formuję płaskimi - jak chcę to zrobić okrągłymi to mi takie kanciate wychodzą,że szok

Hm.... ja kiedyś robiłam 2 bazy na raz, ale mi się odechciało :P zazwyczaj jeśli tnę drut na wywijasy to tnę 2 równe kawałki - 1 do jednego kolczyka , drugi do drugiego. Jeden skończę , to biorę się za drugi. Jak sprawdzam czy jest równo? Przykładam to co wyginam do już gotowego wywijasa w kolczyku no nie wiem, pewnie sobie życie utrudniam, ale mi osobiście tak wygodniej
Stary 2009-04-15, 14:58   #322
smieszka250
Zakorzenienie

GG do smieszka250

Ja wolę robić jak Sweet_nuka, robię dwie takie same bazy, potem dwa razy to co ma być w środku i wtedy owijam
Stary 2009-04-17, 04:00   #323
yukihana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez M0N1K4 Pokaż wiadomość
Z pewnością będę przepiękne Twoje wrapki trochę wprawy i normalnie mnie prześcigniesz

Kształtne wykonywanie wywijasów? to chyba wprawa... nie powiem Ci,że najlepiej robi się to okrągłymi szczypcami bo w moim przypadku to nie tak Owszem - środeczek wywijam okrągłymi ale resztę ślimaka formuję płaskimi - jak chcę to zrobić okrągłymi to mi takie kanciate wychodzą,że szok

Hm.... ja kiedyś robiłam 2 bazy na raz, ale mi się odechciało :P zazwyczaj jeśli tnę drut na wywijasy to tnę 2 równe kawałki - 1 do jednego kolczyka , drugi do drugiego. Jeden skończę , to biorę się za drugi. Jak sprawdzam czy jest równo? Przykładam to co wyginam do już gotowego wywijasa w kolczyku no nie wiem, pewnie sobie życie utrudniam, ale mi osobiście tak wygodniej

MoN1K4, Twoje dzieła to już magia a nie tylko wynik wprawy, więc jeszcze dłuuuuuga droga przede mną i wiele metrów drutu do nawinięcia.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź w kwestii wywijasów! No ja się ciągle zastanawiałam jak to jest, że zawijam szczypcami i oprócz środka reszta jest kanciasta, spróbuję zatem płaskimi jak tylko promotor zejdzie mi z pleców i dokończę wreszcie pracę pisać. Zobaczymy jak mi wyjdzie. Jeszcze raz serdeczne dzięki za wskazówki!

Śmieszko, tak jak robicie Ty i Sweet_ Nuka jest chyba najrozsądniej owijać, ale ja jakoś zawsze wolę zacząć i od razu skończyć daną sztukę, dajmy na to kolczyka, bo mnie korci, żeby od razu widzieć jaki jest efekt, zwłaszcza jak od jakiegoś czasu dany pomysł siedzi mi w głowie i krzyczy, żeby dać mu upust.

Edytowane przez yukihana
Czas edycji: 2009-04-17 o 04:01
Stary 2009-04-17, 10:28   #324
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez yukihana Pokaż wiadomość
MoN1K4, Twoje dzieła to już magia a nie tylko wynik wprawy, więc jeszcze dłuuuuuga droga przede mną i wiele metrów drutu do nawinięcia.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź w kwestii wywijasów! No ja się ciągle zastanawiałam jak to jest, że zawijam szczypcami i oprócz środka reszta jest kanciasta, spróbuję zatem płaskimi jak tylko promotor zejdzie mi z pleców i dokończę wreszcie pracę pisać. Zobaczymy jak mi wyjdzie. Jeszcze raz serdeczne dzięki za wskazówki!

Śmieszko, tak jak robicie Ty i Sweet_ Nuka jest chyba najrozsądniej owijać, ale ja jakoś zawsze wolę zacząć i od razu skończyć daną sztukę, dajmy na to kolczyka, bo mnie korci, żeby od razu widzieć jaki jest efekt, zwłaszcza jak od jakiegoś czasu dany pomysł siedzi mi w głowie i krzyczy, żeby dać mu upust.

hehe, właściwie ja mam tak samo - muszę zobaczyć co mi wyjdzie jak najszybciej :P

Swoją - trochę offtop - na mnie to pewnie za 2 tygodnie promotorka wejdzie bo ja jeszcze nic nie mam... no ale to są 2 tygodnie, może coś napiszę w końcu :P
Stary 2009-04-17, 10:38   #325
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka

ale ja nie mowie ze masz owijajac kazdy element osobno typu - baza 1, baza 2, srodek 1 srodek 2 tylko sobie zrob same bazy, a potem owijaj caly 1 koclzyk wtedy widzisz efekt szybciej
Sweet_nuka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 21:40   #326
orangecountry
Zadomowienie

GG do orangecountry

warto pomęczyć się nad drugim. warto.
pięknie ci wychodzi.... o wiele lepiej niż dla niektórych osób które już długo zajmują sie wrapami..... jedyna i główna uwaga -----------------------------kurna ----------- czemu nie srebro ??????? za takie cudeńka mogłabyś super kase dostać........

my world , my love, my wire [czyli mój wąteczek z biżuterią.]-

wymienię:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post30284685
orangecountry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 08:17   #327
Hultaj
BAN stały

Też wole kolczyk. Yukihana, ja może aż tak się nie zachwycam, a to dlatego, że po 1sze, połączenie zieleni i żółtego moim zdaniem zawsze będzie korzystne (efekt jak z Wielkich Nadziei, w skrócie mówiąc), 2, posrebrzany drut nie jest taki twardy jak srebro i łatwo się poddaje obróbce, niemniej, jak na debiut, naprawdę nieźle. Sam fakt, że rzuciłaś się od razu na głęboką wodę, nie wybrałaś najłatwiejszej formy, i z pozytywnym skutkiem - kto wie, może być z Ciebie niezla WWa.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-04-18 o 08:19
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 10:20   #328
smieszka250
Zakorzenienie

GG do smieszka250

http://www.muratordom.pl/filmy/byskotki-bransoletka_459
Szybki sposób na owijanie
Stary 2009-04-19, 10:51   #329
substytut
Zakorzenienie

roftl
substytut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 19:20   #330
yukihana
Raczkowanie

M0N1K4, ja mam z moim promotorem podobnie, tylko że mój to mnie nie widział dłuższy okres czasu, aż się bałam, że mnie nie będzie w ogóle pamiętał ale się okazało, że ma lepszą pamięć niż bym chciała, żeby miał.

Orangecountry, Hultaj dzięki serdeczne za komentarze. No na srebro się jeszcze nie rzucam z wrapkami bo mi troszkę szkoda funduszy, które mogłyby się zmarnować ale jak już bardziej "zaprzyjaźnię się" z drutem i będę go pewniej wywijać i owijać to na pewno wezmę się za srebro i za wplatanie droższych materiałów a nie tylko szkła.
Co do samego drutu...Faktycznie bardzo się zdziwiłam, że drut 1mm okazał się dość plastyczny i wdzięczny, nawet aż za bardzo i planowałam kupić jeszcze grubszy! Myślałam nawet, że jak już kiedyś kupię srebrny drut na bazę o grubości 1mm to będzie zbyt giętki ale jak mówicie, że srebro jest twardsze to chyba grubszy drut to raczej kiepski pomysł.

Zerknęłam na te filmiki, które podała Śmieszka. Patent na owijanie rewelacyjny, chociaż zawsze mi się wydawało, że takie sprężynki jak w tej bransoletce to się jeszcze na grubszy drut owija a dopiero potem całość na bazę bo one się będą gniotły i odkształcały.

Na internecie natrafiłam na zdjęcie urządzenia do owijania, które też bazuje na wiertarce, a raczej na jej elemencie. Myślę, że wyszłoby taniej niż cała wiertarka.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Nawijarka.jpg (19,7 KB, 296 załadowań)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości