|
|
#331 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kilka pytań dotyczących wyginania drutu-Wire Wrapping
To jest lepsze, bo sama kręcisz i ustalasz jaka prędkość, a w mechanicznej, to już nie tak łatwo
|
|
|
|
|
#332 |
|
Zadomowienie
|
ja osobiście jestem przeciwna. a później to jak będziesz wygina ła ten poowijany drucik aby ci sie tam nic nie poprzesuwało ? wolę bardziej tradycyjne metody........
|
|
#333 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
Dziewczęta, wasze prace są boskie...ja w sumie dopiero zaczynam swoją przygodę z wrapami, jak tylko coś stworzę to zamieszczę do waszego wglądu Mam jednak pytanie natury zawodowej. Zastanawiam się w jaki sposób tworzy się takie ramy. Posłużę się zdjęciem Pani Izy Malczyk. Wokół kamienia jest taka nieco grubsza ramka. Z jakiego drutu może być ona wykonana i w jaki sposób? Dziękuję za pomoc. Głowię się nad tym już od jakiegoś czasu, ale nic mi nie przychodzi do głowy? Czy jest to drut wymłotkowany, czy może kupuję się taki płaski? Pomóżcie, proszę.
|
|
|
|
|
#334 |
|
Raczkowanie
|
Długo mnie nie było bo pisanie pracy dyplomowej robi swoje, ale udało się całość dopisać do końca i jestem do czasu obrony wolna jak dzika świnka!
Przez ten czas nabyłam palnik i oksydę bo postanowiłam wziąć się za wrappowanie na poważnie. Niestety trochę emocje i ekscytacja opadły jak się okazało, że z drutu posrebrzanego nie da się wytopić takiej kulki na końcu jak na srebrnym drucie, nawet palnikiem podtapiając nałożoną srebrną kuleczkę (a już myślałam, że się uwolnię od kleju na końcach a tu jednak będzie chyba trzeba srebro kupować). Do tego, kolejnego wrapka zepsułam oksydą, którą musiałam też koniecznie wytestować. ![]() Dziewczyny da się to jakoś odratować, coś wypolerować, cokolwiek?Niestety wrappek jest połączeniem drutu srebrnego i srebra. Teraz cały jest czarny jak smoła a do tego tym razem użyłam onyksu jako ozdobnika więc to wisiorkowi tym bardziej nie pomaga. Wprawdzie dużej straty nie ma bo wisiorek nie był rewelacyjny i przeznaczyłam go na testy palnika ale jednak troszkę żal tych paru godzin roboty nad wyginaniem drutu, żeby teraz całość od razu do kosza poszła. ![]() Przy okazji tego eksperymentu, przetestowałam również srebrny drut 0.7. Dziewczyny mają jak najbardziej rację, tej grubości drut nie bardzo nadaje się na bazę, bo się odgina jak szalony. Niestety grubszego srebrnego drutu nie miałam bo okazało się, że 0.8, który ostatnio nabyłam był tak naprawdę posrebrzany.
Edytowane przez yukihana Czas edycji: 2009-05-20 o 01:25 |
|
|
|
|
#335 |
|
Przyczajenie
|
cześć, jestem tu nowa i mam kilka pytań..
napatrzyłam się na Wasze "dzieła" i też chciałam zacząć z drucikami ;P tylko nie wiem, gdzie można je dostać - na allegro jest badzo dużo ofert, ale nie wiem jakie są dobre. po przeczytaniu tego wątku wywnioskowałam, że najlepiej owijać 0,25mm na 0.8mm, ale jak czytałam na allegro to są druty strebrne, posrebrzane, miękkie, twarde.. i trochę się pogubiłam.. więc może macie jakieś sprawdzone miejsca, gdzie kupujecie druciki? byłabym wdzięczna za rady ![]() dziękuję z góry |
|
|
|
|
#336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobno sprawdza się tu szorstka strona gąbeczki do mycia naczyń Choć ja polecam watę stalową ![]() Możesz spróbować też standardowych sposobów - czyli szczoteczka do zębów i pasta Kwasek cytrynowy się nie sprawdzi ( ja próbowałam kiedyś i mi nie wyszło)Nie wiem czemu srebrny drut 0,7 mm nie pasuje Ja używam tylko tego i wszystko jest jak najbardziej oki ![]() Co do drutu posrebrzanego, to się nie da wytopić na końcu kulki.... raczej Na pewno jest ciężko bo sama próbowałam wytopić kulkę na miedzi i wyszło mi dopiero po użyciu lutówki.Aarabesque - z drutami to jest tak ( piszę, jakich ja osobiście używam drutów): Jeśli chodzi o posrebrzaki - na bazę świetnie sprawdza się drut 0,8 mm, a do owijania 0,25 mm. Z tym,że ten 0,25 mm bywa bardziej sztywny i miękki, nie potrafię Ci powiedzieć kto jaki ma drut. Chyba piinecha miała bardzo miękki i przyjemny do pracy posrebrzany drut 0,25 mm. Wada tego drutu - warstwa srebra się wyciera i zaczyna przebijać miedź po jakimś czasie. Drut srebrny - mi w zupełności wystarcza 0,7 mm próby 925 oraz do owijania 0,4 mm próby 999. Możesz używać też drutu 0,25 lub 0,3 i 0,35 mm próby 925, ale one też mają różną miękkość. Niektóre są fajne i dobrze się nimi owija, ale są też takie na których fatalnie się pracuej. Podobno cienki drucik jest miękki w Skarbach Natury. |
|
|
|
|
|
#337 |
|
Raczkowanie
|
MON1K4 a gdzie kupujesz ten drut 0,4 próby 999?
|
|
|
|
|
#338 |
|
Zakorzenienie
|
Jest w karodo - http://www.kadoro.pl/p3336-Drut-sreb...4-mm-0.5-m.php
Jednak jest trochę drogo - metr kosztuje ok 5,80 zł. Natomiast w Hopei w Warszawie na Orlej zapłacisz ok 3,20 zł za metr. Żeby kupić w hopei trzeba złożyć zamówienie za pomocą meila. Ja osobiście albo proszę jakąś wizażankę, albo jak to było wczoraj mojego Kubę który akurat był w Warszawie
|
|
|
|
|
#339 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o owijanie to polecam drucik 0,25 próby 925 z Hopei lub Kadoro - bardzo fajny, innego nie używam.
|
|
|
|
|
#340 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#341 |
|
Zakorzenienie
|
Sory, pomyłka, próby 930
|
|
|
|
|
#342 |
|
Raczkowanie
|
ja na probe zamowilam na allegro drut twardy 0,7 i drut miekki 0,3 posrebrzane oczywiscie bo na poczatek jak sie czlowiek uczy to troche tego marnuje
po wykonaniu paru prob stwierdzam ze ten 0,7 jest ok, ale ten 0,3 owszem jest mieciutki elastyczny ale chyba jednak troche za cienki, bo jak mocniej chce przyczepic ozdoby do bazy i zlapalam szczypcami to mi sie urwal i zreszta sie ukreca. nastepnym razem sprobuje kupic nieco grubszy czyli 0,4 jeszcze mam pytanie jak chce do kolczykow zrobic jakies zawijasy i zeby byly rowne to robicie to recznie (szczypce, długopis) czy uzywacie np wig jiga Edytowane przez konatala Czas edycji: 2009-05-25 o 23:16 |
|
|
|
|
#343 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() M0N1K4, przeczytałam twoje zalecenie + cały wątek o oksydowaniu dostępny na wizażu ale wisiorek będę musiała i tak spisać na straty, miedź z niego wyłazi jak pocieram gąbkami. Niestety za późno przeczytałam post jakieś wizażanki, że posrebrzanego drutu raczej się nie oksyduje bo się dzieje właśnie tak jak mnie się stało. Jedynie co to pozostaje mi chyba tylko dusić ten wisior w oksydzie, co by przynajmniej czarny był i by dało się tą miedź nieco ukryć, no i oczywiście wyciągnąć wnioski na raz następny. Posrebrzać ponownie go na pewno nie będę - post aramisa skutecznie mnie zniechęcił do tego typu eksperymentów. Na bazę tego nowego wisiora użyłam właśnie srebrnego drutu 0.7 pr. 930 i strasznie mi się giął i odkształcał, ale ja początkujący wrappowiec jestem, więc może to kwestia ćwiczeń i za jakiś czas i z takim drutem na bazę sobie poradzę. ![]() Ja kupiłam lut do srebra ale szczerze mówiąc nie wpadłam na to, żeby spróbować go użyć przy próbach łączenia srebrnych kulek z końcami posrebrzanego drutu. Ale spróbuję pokombinować, może się uda i na jakiś czas jako substytut wystarczy. ![]() M0N1K4, serdeczne dzięki za dotychczasowe wskazówki! ![]() Ps.: A drugiego kolczyka z poprzedniego projektu w obecnej wersji już raczej nie wykonam, koty gdzieś mi go porwały i słuch o nim zaginął. ![]() ---------- Dopisano o 02:19 ---------- Poprzedni post napisano o 02:13 ---------- Cytat:
[...] Cytat: Napisane przez yukihana A czy mogę prosić o odpowiedź w kwestii symetrycznego/kształtnego wykonywania tych zawijasów? Będę naprawdę wdzięczna. [...] Cytat: M0N1K4 Kształtne wykonywanie wywijasów? to chyba wprawa... nie powiem Ci,że najlepiej robi się to okrągłymi szczypcami bo w moim przypadku to nie tak Owszem - środeczek wywijam okrągłymi ale resztę ślimaka formuję płaskimi - jak chcę to zrobić okrągłymi to mi takie kanciate wychodzą,że szok [...]
|
||
|
|
|
|
#344 |
|
Raczkowanie
|
a powiedzcie jak zakonczyc kolo lub owal bo u mnnie niedogogiety sie rozwala bo mozna zakonczyc tak ze zrobic na gorze wywijas z prawej i lewej strony w zlaczyc ale ja bym chciala tak ja tu
http://bluebluebell.deviantart.com/art/white-103553538 ladnie zlaczone wszystko |
|
|
|
|
#345 |
|
Rozeznanie
|
zlutowac (potrzeba: palnik gazowy + lut srebrny + lutowka)
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#346 |
|
Przyczajenie
|
a kupowałyście może tutaj: http://qnszt.pl/catalog.html?
jeżeli tak to proszę o opinie
|
|
|
|
|
#347 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczypce płaskie czy okrągłe i wyginasz w odpowiedni kształt Da się tak uformować drut,żeby się nie rozchodził na końcach ![]() Aarabesque - na temat sklepów mamy oddzielny wątek
Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2009-06-05 o 15:24 |
|
|
|
|
|
#349 |
|
Przyczajenie
|
a mozna prosić o jakiegoś linka do tego wątku o sklepach?
|
|
|
|
|
#350 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#351 |
|
Rozeznanie
|
No dziękuję Moniko, spróbuję doginać mocniej. Łezka to mi się udaje ale owal lub koło, żeby nie sponiewierać kształtu to nie bardzo. Mówimy o drucie 930 tak? Myślałam, że masz jakieś specjalne wzorniki ? pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam specjalnych wzroków. Ewentualnie możesz wziąć pisak/ długopis lub cokolwiek okrągłego i owinąć dookoła. Jednak! Koło będzie znacznie większe od średnicy tego pisaka czy długopisu. Ostatecznie też będziesz musiała doginać całość szczypcami.
|
|
|
|
|
|
#353 |
|
Rozeznanie
|
ewasko... z tym doginaniem zapytam.... a wyżarzasz sobie wcześniej ten drut, który chcesz sobie powyginać. Jeśli nie to ja polecam wyżarzyć (potem wykwasić, podoginać, lutówka i lutować), wtedy srebro jest bardziej plastyczne i łatwiej je formować.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#354 |
|
Rozeznanie
|
O! Bardzo dziękuje to by mi nie przyszło do głowy. A jesli potem owijam ramkę to trzeba wykwasić? Ja sobie trochę jeszcze równam pilnikiem i wtedy jest ładne.
|
|
|
|
|
#355 |
|
Rozeznanie
|
kwasi się zawsze po pracy z palnikiem
|
|
|
|
|
#356 |
|
Przyczajenie
|
mam takie pytanie..
czym się różni drut "z pamięcią" od zwykłego? do czego sie go używa? |
|
|
|
|
#357 |
|
Rozeznanie
|
Arabesque zerknij sobie tu (już na wstępie ola_gie wyjaśnia co do czego):
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...t+pami%EAciowy i tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...t+pami%EAciowy Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#358 |
|
Raczkowanie
|
Hej, ja dopiero będę zaczynać robić tzn juz robiłam kilka wisiorków dosyć skomplikowanych ale niestety z miedzianego drutu, czy jakbym chciała "poczernić" (nie pamiętam jak się to fachowo nazywa) czy chwyciło by to na ten drut i czy mam to zrobić przed włożeniem koralika czy kryształu tzn czy ten koralik tez sie poczerni ?? pozdrawiam
|
|
|
|
|
#359 |
|
Rozeznanie
|
Bezsenna22 to się nazywa oksydowanie. Zerknij sobie tu:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=119539 |
|
|
|
|
#360 |
|
Raczkowanie
|
Odkopuje watek
bo nurtuje mnie wykonanie oto takich owinietych wokol kuleczek.. praca Izy Malczyk, ktora strasznie podziwiam ![]() Duzo juz myslalam jak to zrobic, ale sposobu nie znalazlam..zauwazylam ze duzo z was wlasnie to robilo, ale jak? Pomozcie ![]() Pozdrawiam, Asia |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:14.

Mam jednak pytanie natury zawodowej. Zastanawiam się w jaki sposób tworzy się takie ramy. Posłużę się zdjęciem Pani Izy Malczyk. Wokół kamienia jest taka nieco grubsza ramka. Z jakiego drutu może być ona wykonana i w jaki sposób? Dziękuję za pomoc. Głowię się nad tym już od jakiegoś czasu, ale nic mi nie przychodzi do głowy? Czy jest to drut wymłotkowany, czy może kupuję się taki płaski? Pomóżcie, proszę.
Przez ten czas nabyłam palnik i oksydę bo postanowiłam wziąć się za wrappowanie na poważnie. Niestety trochę emocje i ekscytacja opadły jak się okazało, że z drutu posrebrzanego nie da się wytopić takiej kulki na końcu jak na srebrnym drucie, nawet palnikiem podtapiając nałożoną srebrną kuleczkę (a już myślałam, że się uwolnię od kleju na końcach a tu jednak będzie chyba trzeba srebro kupować). Do tego, kolejnego wrapka zepsułam oksydą, którą musiałam też koniecznie wytestować. 

Jedynie co to pozostaje mi chyba tylko dusić ten wisior w oksydzie, co by przynajmniej czarny był i by dało się tą miedź nieco ukryć, no i oczywiście wyciągnąć wnioski na raz następny. Posrebrzać ponownie go na pewno nie będę - post aramisa skutecznie mnie zniechęcił do tego typu eksperymentów. 

[...]