![]() |
#361 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kilka pytań dotyczących wyginania drutu-Wire Wrapping
Tu jest duzo ciekawych pomysłow. Jak było - zlinczowac.
http://www.vevka.pl/wisiory-c-48.html?infoBox=0
![]() |
#362 |
Wtajemniczenie
|
eruraina - wiesz, musisz sobie popatrzec na te prace i dojsc droga dedukcji, najlepiej u madzi marszalik, omna ma na jednych ladne makro, to dobrze widac, a ja moge ci opisac slownie :
wijasz drut, a potem nakladasz na ten drut ktorym owijasz kuleczke, tak jak koraliki. Ten drut owijasz pod kuleczka na druciku i gdy drucik jest znow na gorze, owijasz nim kuleczke dookola i potem dalej zawijasz dookola gruby drut. Tu link do pracy Madzi, mam nadzieje ze sie nie pogniewa : http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/2800794.jpg A ja mam pytanie - kupilam drut 999 i teraz powiedzcie mi 3 rzeczy: 1. co zrobic z podgrzanym dosyc miekkim, ktory po nagrzaniu jest jeszcze miekszy, jak go zahartowac, zeby nie byl az tak plastyczny? 2. na oko ile zostawiacie koncowki na kulke? 5 mm? 3. Jak dobrze zlutowac 999 skoro na jego koncach robi sie zlutowana kula srebra ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#363 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie mam pojęcia? Nigdy nie sprawdzałam... najpierw topię potem odcinam potrzebny kawałek... Cytat:
![]() ![]() ![]() Jeśli jednak prawidłowo wydedukowałam to by zlutować sobie np kółeczko z drutu czy czego innego (w sensie materiał) i co innego (w sensie kształt) MUSISZ mieć dokładnie spasowane obie powierzchnie (i nie ma tu znaczenia jakiej próby jest srebro czy może jest to inny metal)!! czyli jeśli masz tam jakiś nadtopiony glucik srebra trzeba to obciąć i pilnikiem (lub papierem dla bardziej wprawionych ![]() ![]() Edytowane przez anika7 Czas edycji: 2009-07-06 o 15:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 |
Wtajemniczenie
|
chodzi mi z 3 pytaniem o to, ze jak lutuje palnikiem 930 to ono sie tak fajnie stapia, ze tylko obcinam wystajace ogonki i piluje, a jak robie 999 to w miejscu lutowania powstaje po prostu kluka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Generalnie jeśli łączysz dwa końce czegoś to się nic nie powinno stapiać tylko połączyć. To co trzeba potem czasem podpiłować to jest nadmiar lutu... Edytowane przez anika7 Czas edycji: 2009-07-06 o 15:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
Wtajemniczenie
|
nie wiem, najwyzej zrobie bazy z 930, tylko musze dokupic :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#367 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#368 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeszcze jedno pytanko ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
Zakorzenienie
|
Jeśli mogę coś zasugerować z własnego doświadczenia - odradzam drut 999 na bazy. Jest za miękki i potrafi się odkształcić już przy owijaniu.... też chciałam robić wszystko z 999, ale stwierdziłam że bezpieczniej jest zostać przy 930 jeśli chodzi o drut do baz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Drut kupilam w beadshopie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Zakorzenienie
|
SN, a uzywasz lutu do lutowania? Czy po prostu stapiasz srebro?
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#372 |
Wtajemniczenie
|
topie, ale nie wiem czy lut cos pomoze na kulki na koncach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 |
Rozeznanie
|
pomoze - lut topi sie w nizszej temperaturze niz srebro czyli lut sie stopi a drut nie zdazy i nie zrobia sie na jego koncach kulki tylko trzeba wyczuc moment kiedy lut "juz" a srebro "jeszcze nie" i bedzie ok
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 |
Wtajemniczenie
|
ale mi chodzi o kulki na 999 te na koncach, bo bazy bede jednak robic z 930
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#375 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic nie robię żeby były twardsze bo prawdę mówiąc nie wiem po co....... i tak do "dowiązuję " do bazy, więc mi bez większej różnicy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#376 |
Raczkowanie
|
A jakiej lutownicy używacie ? jaką musi miec moc ? czy musi być jakaś specjalistyczna?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 |
BAN stały
|
nie lutownicy tylko palnika. i o lutowaniu srebra jest osobny wątek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#378 |
Rozeznanie
|
A powiedzcie mi gdzie kupujecie drut do owijania 0,25 mm oraz 0,6 mm próby 999? Sprawdziłam oferty wszystkich znanych mi sklepów i wszędzie są tylko 930.
![]() |
#379 |
BAN stały
|
w beadshopie wprowadzili druty 999
![]() ale próby 999 to najcieńszy jest 0.4 - 0.25 nie ma |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#380 |
Rozeznanie
|
No właśnie a czy ten 0,4 nie będzie za gruby do owijania??
![]() |
#381 |
Zakorzenienie
|
Ale drucik 0,25mm próby 930 jak najbardziej nadaje się do owijania. Jest cieniusienki i ślicznie sie owija
![]() |
#382 |
Rozeznanie
|
Nie pracowałam nigdy w srebrze, kompletuję pierwsze zamówienie i pamiętam jak któraś z dziewczyn wspominała, że 0,25 930 się kruszy czy łamie a ten 999 jest bardziej elastyczny. A może lepiej 999 grubości 0,3 mm? Tylko, że z tym ten problen w sklepach.
![]() |
#383 |
Zakorzenienie
|
Nie ma w sklepah, bo nie produkują 0,3 próby 999
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#384 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na fajny drucik próby 925 trzeba trafić. Mnie osobiście, trafia jak mam teraz owijać tym drutem. Kupiłam kiedyś 80 metrów ( daawno temu) i dopiero niedawno to wykończyłam ( używając do jakichś drobiazgów) , tak mi się na nim źle pracowało. Wolę dołożyć i kupić 999 0,4 mm. I szpileczki fajnie się z niego robi. Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2009-07-17 o 10:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#385 |
Raczkowanie
|
Dokładnie zgadzam się. Może doświadczenia nie mam zbyt dużego w tej technice, ale ram miała super drut 925 (niestety nie pamiętam gdzie kupiłam) a teraz mam chyba od Jubilexa tez 925 i jest strasznie sprężysty i twardy. Nie nadaje się. Gdzie w takim razie mogę kupić fajny drut 925? Tylko Hopea?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 |
Zadomowienie
|
mięki i 'elastyczny' występuje także w kadoro
![]()
![]() |
#387 |
Wtajemniczenie
|
ja mam ten z kadoro
![]() A nadal nie umiem sobie poradzic z lutowaniem baz 999 - nie mam lutu, robie samym palnikiem, topi mi sie zawsze tylko 1 strona i zakancza sie kulka, 2 pozostaje nieruszona . Ta sama technika 930 topi sie idealnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, czy znacie firmę Proma? Maja siedzibę w Chorzowie i Krakowie... wyhaczyłam ich na allegro, bo mieli bardzo dobre ceny srebra (są producentem jak Hopea).
Zadałam im pytanie o druty (grubości) i z tego co zrozumiałam z odpowiedzi nie ma dla nich znaczenia. Dostają zlecenie na 0,25 próby 999 to taki robią tylko zaznaczył, że musi być na szpuli. Zapytałam tez o 0,25 (925) wyżarzone próżniowo żeby było miękkie - jak najbardziej, nie ma problemu tylko zaznaczył, że pomimo iż żarzenie w próżni nie utlenia srebra to jednak twarde jest bardziej błyszczące. Ceny mają niższe niż w Hopei, jednak Hop daje znizki 10% czhyba jak się kupi powyżej 200g. Myślę, że u nich tez dałoby się potargować. Jeśli nie chcecie być na łasce sprzedających to można samemu sobie przeciągać drut czyli z grubszego robić cieńszy i najbardziej dostosowany do Waszych potrzeb. trzeba się tylko zaopatrzyć w tzw. cajzyn, niestety kosztuje to okolo 200-300zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#389 |
Raczkowanie
|
anika7 możesz dać jakieś namiary na tą firmę Proma? Ja nie mogę nigdzie jej znaleźć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() www.srebroproma.pl bez problemu też wysyłają Edytowane przez anika7 Czas edycji: 2009-07-17 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.