Kilka pytań dotyczących wyginania drutu-Wire Wrapping - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-17, 15:55   #391
anika7
Rozeznanie

Dot.: Kilka pytań dotyczących wyginania drutu-Wire Wrapping

Cytat:
Napisane przez Sweet_nuka Pokaż wiadomość
[...]A nadal nie umiem sobie poradzic z lutowaniem baz 999 - nie mam lutu, robie samym palnikiem, topi mi sie zawsze tylko 1 strona i zakancza sie kulka, 2 pozostaje nieruszona . Ta sama technika 930 topi sie idealnie
Sweet_nuka nie obraź się ale dlaczego tak się upierasz na bazy z 999... będą za miękkie! No i tak jak mówiły dziewczyny wcześniej (nie tylko ja) lutuje się przy pomocy lutówki i lutu... to co próbujesz zrobić jest tym co Ci się robi - czyli łączenie za pomocą stapiania...
anika7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 17:59   #392
ggagatka
Zakorzenienie

GG do ggagatka

Cytat:
Napisane przez hanka2501 Pokaż wiadomość
Nie pracowałam nigdy w srebrze, kompletuję pierwsze zamówienie i pamiętam jak któraś z dziewczyn wspominała, że 0,25 930 się kruszy czy łamie a ten 999 jest bardziej elastyczny. A może lepiej 999 grubości 0,3 mm? Tylko, że z tym ten problen w sklepach.
Ja na prawdę nie wiem co wy macie do tego 0,25/0,3.
Kupowałam w Hopei, Szafirze i kadoro i wszystkimi mi się bardzo dobrze owijało. W kadoro tylko pani na zastępstwie tak mi go splątała, że musiałam potem prostować zeby właśnie później się na zagięciach nie łamał. A tak to dla mnie jest super.
Ja na szpileczki z 0,4 próby 925 przerzuciłam się na 0,5 tej samej próby, wydają mi się zbyt miękkie druciki o mniejszej średnicy, a tym bardziej próby 999, a i tak po zrobieniu kuleczki drucik próby 925 robi się bardziej miękki.
Bazy chciałabym robić jakimś 0,8-1mm próby 925, ale mój palnik nie jest w stanie tych średnic rozgrzać na tyle, by się zlutowały, by stopił się lut. Tylko z 0,7 mi się jak na razie udaje.
Stare dzieje:
+ debiut
+ gliniaki

ggagatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 20:02   #393
viktorej
Wtajemniczenie

Ja nie mam jeszcze żadnego doświadczenia w owijaniu, uczę się. Ale mogę powiedzieć, że 0,25 mi nie odpowiada. Jest zbyt cienki, szczególnie przy zakończeniu mam problem z "przylepieniem" drutu do bazy. No ale co ja mogę gadać jak teraz owijam 0,6 pr. 925 , bo innego nie mam. A szpilki robię z 0,7 i 0,8 w zależności od ciężkości kamieni. Może się przekonam do cieńszych drutów, bo i łatwiej i taniej. A zaczynałam z naprawdę cieniutkimi - 0,25 i 0,5. Może dlatego jestem teraz do nich uprzedzona .

I tak w ogóle to piszę tutaj nie po to, żeby się dzielić moimi doświadczeniami, których nie mam, ale żeby wątek mi się pokazywał w zasubskrybowanych, żeby być na bieżąco . E, przy okazji się wypowiedziałam .
viktorej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 16:16   #394
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Dziewczyny aby zrobić te kuleczki na zakończeniach szpilek potrzebny jest palnik. A poradźcie skąd kupić i jaki? Jakie są mniej więcej ceny takich palników? Szukałam tu na forum ale tego akurat nie znalazłam. Na Allegro po wstukaniu słowa palnik wyskakują różności.
hanka2501 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 16:23   #395
ggagatka
Zakorzenienie

GG do ggagatka

Jeśli chcesz robić tylko kuleczki, to wystarczy kuchenka gazowa. Jak w odpowiednim miejscu nad płomukiem potrzymasz drucik (najlepiej zamoczony wczesniej w lutówce) to się ładnie stopi, choc na początku może to trochę potrwać zanim się dojdzie do wprawy. Palnik najlepiej kupować jak się chce też lutować itp.
Stare dzieje:
+ debiut
+ gliniaki

ggagatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 17:49   #396
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez viktorej Pokaż wiadomość
Ja nie mam jeszcze żadnego doświadczenia w owijaniu, uczę się. Ale mogę powiedzieć, że 0,25 mi nie odpowiada. Jest zbyt cienki, szczególnie przy zakończeniu mam problem z "przylepieniem" drutu do bazy. No ale co ja mogę gadać jak teraz owijam 0,6 pr. 925 , bo innego nie mam. A szpilki robię z 0,7 i 0,8 w zależności od ciężkości kamieni. Może się przekonam do cieńszych drutów, bo i łatwiej i taniej. A zaczynałam z naprawdę cieniutkimi - 0,25 i 0,5. Może dlatego jestem teraz do nich uprzedzona .

I tak w ogóle to piszę tutaj nie po to, żeby się dzielić moimi doświadczeniami, których nie mam, ale żeby wątek mi się pokazywał w zasubskrybowanych, żeby być na bieżąco . E, przy okazji się wypowiedziałam .
hm, ja owijam najczęściej o,5kę o,25ką, zdarzało mi się przy bardziej złożonych elementach dawać 0,4 jako bazę, a parę razy owijałam pojednyczo ale za to na bardzo króciutkim elemencie 0,35 na o,35. Przy czym są to stabilne prace, i dobrze sztywne, bo, sorry za okreslenie, nigdy nie chciałam i nie chciałabym zrobić badziewia. Mam na myśli kolczyki. Powód jest bardzo prosty, im grubsze druty na bazy i do owijania, tym większy ciężar. Szpilki robię z 0,6.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-07-19 o 17:51
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 19:24   #397
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Cytat:
Napisane przez ggagatka Pokaż wiadomość
Jeśli chcesz robić tylko kuleczki, to wystarczy kuchenka gazowa. Jak w odpowiednim miejscu nad płomukiem potrzymasz drucik (najlepiej zamoczony wczesniej w lutówce) to się ładnie stopi, choc na początku może to trochę potrwać zanim się dojdzie do wprawy. Palnik najlepiej kupować jak się chce też lutować itp.

Dziękuję Agatko za pomoc. No tak pierwotnie myślałam, że właśnie nad kuchenką można te kuleczki robić. Jednak im więcej czytałam tym bardziej się zakręciłam i myślałam już na końcu, że tylko ten palnik zostaje. Powiedź mi jeszcze tylko czy ta lutówka jest niezbędna i czy bez niej też coś zdziałam? Z czasem pewnie się zaopatrzę i w ten palnik i lutówkę i inne niezbędniki ale na razie tnę koszty bo cała moja kasa na pófabrykanty idzie tak mnie ta nowa pasja pochłania.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-19, 19:30   #398
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

ja robie szpilki bez używania lutówki
135nudziara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 19:31   #399
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Cytat:
Napisane przez 135nudziara Pokaż wiadomość
ja robie szpilki bez używania lutówki

Dzięki serdeczne. Więc odpada jeden wydatek na początek.
Stary 2009-07-19, 20:53   #400
viktorej
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
hm, ja owijam najczęściej o,5kę o,25ką, zdarzało mi się przy bardziej złożonych elementach dawać 0,4 jako bazę, a parę razy owijałam pojednyczo ale za to na bardzo króciutkim elemencie 0,35 na o,35. Przy czym są to stabilne prace, i dobrze sztywne, bo, sorry za okreslenie, nigdy nie chciałam i nie chciałabym zrobić badziewia. Mam na myśli kolczyki. Powód jest bardzo prosty, im grubsze druty na bazy i do owijania, tym większy ciężar. Szpilki robię z 0,6.
Nie mam wątpliwości, że robicie porządne prace z cieńszych drutów. Ale, jak powiedziałam, dopiero się uczę, to po pierwsze, a po drugie, nie mam innych drutów, a jako że mieszkam za granicą, czekam aż mi się uzbiera na większe zamówienie . I zazdroszczę tym, którzy mogą owijać 0,25, bo mi to za chorobę nie wychodzi . Ale to prawdopodobnie kwestia wprawy.
Stary 2009-07-20, 11:06   #401
eruraina89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viktorej Pokaż wiadomość
...Ale, jak powiedziałam, dopiero się uczę, to po pierwsze, a po drugie, nie mam innych drutów, a jako że mieszkam za granicą, czekam aż mi się uzbiera na większe zamówienie
Viktorej, jakie konkretnie paczki/listy z bizu wysylasz zza granicy do polski? Wartosciowe priorytetowe? ile cie wynosza? pozdrawiam

Edit:
A moze sa tutaj inne wizazanki, ktore mieszkaja za granica i wysylaja swoje wyroby do Polski? Mozecie mi cios podpowiedziec?

Edytowane przez eruraina89
Czas edycji: 2009-07-20 o 11:14
eruraina89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 11:49   #402
viktorej
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eruraina89 Pokaż wiadomość
Viktorej, jakie konkretnie paczki/listy z bizu wysylasz zza granicy do polski? Wartosciowe priorytetowe? ile cie wynosza? pozdrawiam

Edit:
A moze sa tutaj inne wizazanki, ktore mieszkaja za granica i wysylaja swoje wyroby do Polski? Mozecie mi cios podpowiedziec?
Nie, to nie tak. Zostałam źle zrozumiana. Ja u siebie sprzedaję swoje prace, natomiast chodziło mi o zamówienie na materiały .
Stary 2009-07-21, 10:23   #403
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka

Cytat:
Napisane przez anika7 Pokaż wiadomość
Sweet_nuka nie obraź się ale dlaczego tak się upierasz na bazy z 999... będą za miękkie! No i tak jak mówiły dziewczyny wcześniej (nie tylko ja) lutuje się przy pomocy lutówki i lutu... to co próbujesz zrobić jest tym co Ci się robi - czyli łączenie za pomocą stapiania...
pogrubionego nie rozumiem
A chce bazy 999 bo tego drutu mam bardzo duzo i zero funduszy na 930. Poza tym nawet lekko pomlotkowany 999 ( przynjamniej w moim wypadku) jest twardszy niz 930 przed podgrzaniem. Wiec nie ma, ze za miekkie
Sweet_nuka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 12:18   #404
anika7
Rozeznanie

Sweet_nuka ok, przecież to Ty wiesz najlepiej na czym Ci zależy
Napisałaś: "nadal nie umiem sobie poradzic z lutowaniem baz 999"... powtarzam... Lutuje się przy pomocy lutówki i lutu. Czynność którą uparcie powtarzasz to łączenie srebra przy pomocy stapiania. Uwierz mi... kupno lutówki i lutu Cię nie zrujnuje a komfort pracy o wiele lepszy. Topiąc srebro zmieniasz jego strukturę.. nie przeszkadza Ci, że potem jego powierzchnia jest brzydka?
Jeśli zbyt mocno się wtrącam to przepraszam i więcej się nie odezwę odnośnie tej kwestii
Stary 2009-07-21, 13:28   #405
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka

no jakos w 930 nie zauwazylam zmiany struktury srebra, w 999 tez nie tylko wlasnie czasem udale mi sie zlutowac 999 a czasem topi sie tylko jedna koncowka. Dobrze mi sie tak laczy drut, ta technika, tylko widac z 999 musze cwiczyc wiecej

Edytowane przez Sweet_nuka
Czas edycji: 2009-07-21 o 13:29
Stary 2009-07-22, 19:21   #406
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Dziewczyny a czy do owijania wrappków nawlekacie ten cieniutki drut na igłę??
Stary 2009-07-22, 19:39   #407
kassia27
Raczkowanie

GG do kassia27

ja nie nawlekam...
rachu ciachu paluszkami czasem boli na igle to chybaby Ci się łamał ale nie próbowałam.
Stary 2009-07-22, 19:49   #408
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Ja też nigdy tak nie robiłam ale ktoś tu wspominał.
Stary 2009-07-22, 20:20   #409
monisia104
Wtajemniczenie

o igle to jeszcze nie słyszałam, ale chyba się nie skuszę. z moimi palcami jako jedynym narzędziem do owijania jest mi bardzo dobrze
monisia104 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 09:42   #410
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka

igla? hmm... troche to nieporecze przy malych przestrzeniach miedzy drucikami. Owijanie palcami nie jest zle, choc czasem troszke boli. Na pewno z czasem i praktyka staje sie bardzo dokladne

Edytowane przez Sweet_nuka
Czas edycji: 2009-07-24 o 13:03
Stary 2009-07-23, 18:53   #411
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Teraz nie potrafię sobie przypomnieć gdzie ale tu na tym forum gdzieś wyczytałam własnie o igle. Zdziwiłam się ale postanowiłam zapytać czy tylko ja tak nieprofesjonalnie bez "narzędzi" typu igła działam.
Stary 2009-07-24, 17:59   #412
Hultaj
BAN stały

nie używam igły bo już sam drut jest sztywny.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-24, 19:49   #413
orangecountry
Zadomowienie

GG do orangecountry

co do igły to mi sie zdarza tylk oza pomocą uszka zakańczać drucik jak jest bardzo krótki i w takim miejscu że paluszkami się dojść nie da..... a tak uważam ze igła to jednak bezsens...

my world , my love, my wire [czyli mój wąteczek z biżuterią.]-

wymienię:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post30284685
orangecountry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 18:43   #414
kassia27
Raczkowanie

GG do kassia27

dziewczynki a nie wiecie czy ja w Polsce gdzieś kupię drut o kwadratowej średnicy bo jakoś nigdzie znaleźć nie mogę
Stary 2009-07-28, 19:00   #415
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez kassia27 Pokaż wiadomość
dziewczynki a nie wiecie czy ja w Polsce gdzieś kupię drut o kwadratowej średnicy bo jakoś nigdzie znaleźć nie mogę
Ten użytkownik co jakiś czas ma kwadratowy drut http://allegro.pl/show_user.php?uid=2907280
Jednak czasem trzeba długo czekać na przesyłkę z tego co słyszałam, bo do mnie na szczęście doszły szybko, jak w maju zamawiałam
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 19:05   #416
kassia27
Raczkowanie

GG do kassia27

Moniczko dzięki Będę go "pilnować"
Stary 2009-07-30, 11:52   #417
follow me
Raczkowanie

GG do follow me

Witam
Tyle sie naoglądałam galeriach wrapowanych śliczności ,az mi samej sie zachciało cos takiego zrobić Są to 2 pierwsze moje prace ,wiem że daleko im do ideału ale chciałam Wam pokazać abyscie poradziły mi co robie nie tak ,co poprawic i takie tam, zdjecie też nie jest rewelacyjne ale w ogóle nie mam pojecia co i jak w gimpie zrobic aby było lepiej I jeszcze jedno co zrobic aby w tych 1-ych kolczykach kamien sie nie obracał ? Otwór idzie wzdłuż , przy mocnym potrzasnieciu kamien sie obraca ....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 100.jpg (30,7 KB, 321 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 104.jpg (139,5 KB, 193 załadowań)
follow me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-30, 11:55   #418
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez follow me Pokaż wiadomość
Witam
Tyle sie naoglądałam galeriach wrapowanych śliczności ,az mi samej sie zachciało cos takiego zrobić Są to 2 pierwsze moje prace ,wiem że daleko im do ideału ale chciałam Wam pokazać abyscie poradziły mi co robie nie tak ,co poprawic i takie tam, zdjecie też nie jest rewelacyjne ale w ogóle nie mam pojecia co i jak w gimpie zrobic aby było lepiej I jeszcze jedno co zrobic aby w tych 1-ych kolczykach kamien sie nie obracał ? Otwór idzie wzdłuż , przy mocnym potrzasnieciu kamien sie obraca ....
Załóż swój wątek i tam pokazuj swoje prace
Stary 2009-07-30, 13:28   #419
anika7
Rozeznanie

follow me Jak założysz swój wątek, dziewczyny chętnie podpowiedzą co jest ok a co do poprawki.
Ale na pytanie: "co zrobic aby w tych 1-ych kolczykach kamien sie nie obracał ? Otwór idzie wzdłuż , przy mocnym potrzasnieciu kamien sie obraca ..." to dziewczyny możecie odpowiedzieć tutaj, może innym początkującym wrappowiczkom to by się przydało
Stary 2009-07-30, 14:05   #420
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez anika7 Pokaż wiadomość
follow me Jak założysz swój wątek, dziewczyny chętnie podpowiedzą co jest ok a co do poprawki.
Ale na pytanie: "co zrobic aby w tych 1-ych kolczykach kamien sie nie obracał ? Otwór idzie wzdłuż , przy mocnym potrzasnieciu kamien sie obraca ..." to dziewczyny możecie odpowiedzieć tutaj, może innym początkującym wrappowiczkom to by się przydało
Nie uzywać takich kamieni ??
Ja nie wiem co zrobić. Zawsze miałam z tym problem. Robiłam ciut mniejszą "bazę".
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości